Wednesday, October 17, 2012

Κίνα και Ιαπωνία οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους

Κίνα και Ιαπωνία οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους

 Η Ιαπωνία πλησίασε την Κίνα ως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων στη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η ξένη ζήτηση για αμερικανικούς τίτλους παραμένει εύρωστη. Η Κίνα πρόσθεσε άλλα 4,3 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα τον Αύγουστο, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 1,153 τρισ. δολάρια, ενώ η Ιαπωνία αγόρασε 5,3 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει, ανέρχεται σε 1,121 τρισ. δολάρια.

 Όπως επισημαίνουν οι Financial Times και επικαλείται το CNBC, το τελευταίο έτος η Ιαπωνία αύξησε τις αγορές της από τα 907 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Κίνας υποχώρησε από τα 1,278 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η σύγκλιση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αγοραστών αμερικανικού κρατικού έρχεται, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, και τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικάνος Mitt Romney προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τον δανεισμό της Κίνας. Ακόμη, ο Romney έχει υποσχεθεί να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χειραγωγό του νομίσματός της, την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει τη θητεία του. «Είναι απλό, δεν δανειζόμαστε μόνο από τους Κινέζους, αλλά και από τους Ιάπωνες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ιαπωνία δανείζει τις ΗΠΑ κάτι λιγότερο από ό,τι δανείζει η Κίνα», δηλώνει ο Dan Greenhaus, chief global strategist στη BTIG.

 source: capital.gr

Γερμανικό Ινστιτούτο: Ενδεχόμενο Grexit θα είναι πλήγμα για όλη την παγκόσμια οικονομία

Γερμανικό Ινστιτούτο: Ενδεχόμενο Grexit θα είναι πλήγμα για όλη την παγκόσμια οικονομία

 «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση»

 Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που έγινε από την Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, η οποία προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος δεν θα περιοριστεί στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, αλλά θα πλήξει όλη τη Γηραιά Ήπειρο, τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το σενάριο περιλαμβάνει εθνική χρεοκοπία, μαζική υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, έκρηξη της ανεργίας, μείωση της ζήτησης και άλλα προβλήματα που σύντομα θα επηρεάσουν και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει ζημία στην ανάπτυξη της τάξεως των 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλή μέχρι το 2020. Για τις 42 μεγαλύτερες οικονομίες που παρακολουθεί το ίδρυμα, οι συνολικές ζημίες υπολογίζονται στα 674 δισ. ευρώ συνολικά. Στην περίπτωση που τον δρόμο της εξόδου ακολουθήσει και η Πορτογαλία, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη.

Η ζημία μόνο για τη Γερμανία υπολογίζεται στα 225 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαγραφές δανείων 99 δισ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές ζημίες στην ανάπτυξη υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. ευρώ. «Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η μετάδοση της πυρκαγιάς» προειδοποιεί ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Bertelsmann.

 Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική, εάν εκτός ευρώ βρεθεί τελικά και η Ισπανία. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση της ανάπτυξης, μόνο για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται στα 1,2 τρισ. ευρώ ενώ για τις 42 χώρες που παρακολουθεί το ίδρυμα, οι ζημίες υπολογίζονται στα 7,9 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. source: reporter.gr
Share |