Tuesday, April 20, 2010

S&P: "Καμπανάκι" για Goldman Sachs


S&P: "Καμπανάκι" για Goldman Sachs

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι τα "ισχυρά" αποτελέσματα της Goldman Sachs για το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα την αξιολόγηση της τράπεζας.

Ο οίκος εκφράζει παράλληλα την "ανησυχία" του για τον πιθανό αντίκτυπο της απόφασης της SEC να κινηθεί νομικά κατά της Goldman Sachs.

"Λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό στον οποίο το δίκτυο των επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση της Goldman Sachs βασίζονται στην εμπιστοσύνη των πελατών, των αντισυμβαλλομένων και των πιστωτών, η φήμη είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πιθανή ζημιά στη φήμη της εταιρείας να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση", αναφέρει ο οίκος.

source: capital.gr

Κέρδη για το αργό στη λήξη του συμβολαίου του Μαΐου


Κέρδη για το αργό στη λήξη του συμβολαίου του Μαΐου

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του αργού μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε σήμερα να σημειώνει άλμα 2,5%.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 2 δολ. για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 83,45 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Ιουνίου, από αύριο γίνεται το πιο κοντινό συμβόλαιο, κέρδισε 72 cents ή 0,9% στα 83,85 δολ. το βαρέλι.

Τα σημερινά κέρδη διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων κατά το οποίο το συμβόλαιο του Μαΐου διολίσθησε έως τα 80,52 δολ. το βαρέλι, ενώ υποχώρησε 4,39 ή 5,1% στα 81,45 δολ. το βαρέλι στις χθεσινές συναλλαγές.

source: capital.gr

Bernanke: Η Fed δεν μπορούσε να σώσει την Lehman


Bernanke: Η Fed δεν μπορούσε να σώσει την Lehman

Η Fed δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. το 2008 και η μόνη επιλογή που είχε ήταν να την αφήσει να πτωχεύσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα την κατάρρευση της Lehman ο Bernanke επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα είχε αναφερθεί στην ανάγκη για την άντληση περισσότερων κεφαλαίων από την Lehman.

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε παράλληλα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφήσει την Lehman να υποβάλει αίτηση πτώχευσης το Σεπτέμβριο του 2008, καθώς η εταιρεία αλλά και στελέχη της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποια συμφωνία χρηματοδότησης ή εξαγοράς της τράπεζας.

"Εκείνη την περίοδο ούτε η Federal Reserve αλλά ούτε κάποια άλλη υπηρεσία της κυβέρνησης είχε την εξουσία να διαθέσει κεφάλαια ή εγγυήσεις και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπήρχαν τα αναγκαία μέσα για να αποτραπεί η κατάρρευση της Lehman", δήλωσε ο Bernanke.

source: capital.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε και σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν θέσεις με την προοπτική της ανόδου του μετάλλου υπό το φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης. Τα κέρδη του χρυσού περιορίστηκαν από την άνοδο του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 1.139,20 δολάρια, ενώ το παλλάδιο έκλεισε με κέρδη 3,3% στα 551,40 δολάρια.

Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3489 δολ/. από το επίπεδο των 1,3456 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3486 δολάρια.

source: reporter.gr

B. Bernanke: Η Fed δεν πρέπει να αφήνει τις τράπεζες να «γιγαντώνονται»


B. Bernanke: Η Fed δεν πρέπει να αφήνει τις τράπεζες να «γιγαντώνονται»

Στο επίκεντρο της κατάθεσης του B. Bernanke ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας, βρέθηκαν οι παγκόσμιες τράπεζες, ζητώντας να δοθεί στη FED η δυνατότητα να μπορεί να "διασπά" μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους"
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της FED τόνισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται έναν μηχανισμό που θα περιορίζει την δύναμη μεγάλων επιχειρήσεων των οποίων ενδεχόμενη χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Και συμπλήρωσε ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 επιδείνωσε την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σημειώνοντας ωστόσο ότι η FED δεν είχε τότε τα εργαλεία προκειμένου να αποτρέψει την χρεοκοπία του Ομίλου.

source: reporter.gr

Γερμανία: Ποινές φυλάκισης για δύο πρώην στελέχη της Siemens


Γερμανία: Ποινές φυλάκισης για δύο πρώην στελέχη της Siemens

Δύο πρώην στελέχη της Siemens -ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση- καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για τη γνωστή υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία.

Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Και οι δύο καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε ένα σύστημα «μαύρων ταμείων» που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα διεθνή συμβόλαια.

Ο Κουτσενρόιτερ, που σήμερα ζει στο Ντουμπάι, απέκρυψε δωροδοκίες που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Υπολογίζεται πως συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες μεταξύ του 2000 και του 2006 από τη Siemens, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον οικονομικό τομέα στην ιστορία της Γερμανίας.

Τρεις συνεργάτες του Κουτσενρόιτερ έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Η ίδια η Siemens έχει καταδικαστεί από τη γερμανική και την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Η Siemens έχει στραφεί δικαστικά κατά της παλιάς της διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι απέκρυπτε αυτές τις πρακτικές. Εννέα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έχουν δεχθεί φιλικούς διακανονισμούς και έχουν πληρώσει εννέα εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, μεταξύ αυτών και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ο Κλάους Κλάινφελντ και ο Χάινριχ φον Πίρερ.

source: naftemporiki.gr

Αγαπημένος προορισμός για επενδυτές ο Καναδάς

Αγαπημένος προορισμός για επενδυτές ο Καναδάς


Ο Καναδάς γίνεται αγαπημένος προορισμός για τους επενδυτές επειδή οι τράπεζές του απέφυγαν την κυβερνητική χρηματική βοήθεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι μικρότερο του μισού από αυτό των ΗΠΑ.

Περισσότερα κεφάλαια από ποτέ διοχετεύουν οι επενδυτές στο Καναδά, ωθούμενοι από την άνοδο των κερδών του χρηματιστηρίου της χώρας, η οποία σχεδόν ισοδυναμεί με αυτήν της Κίνας, και τις μετοχές κατά 17% φτηνότερα.

Διεθνείς επενδυτές διοχέτευσαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια εντός του τελευταίου έτους ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, οι εταιρείες στο δείκτη του καναδικού χρηματιστηρίου (S&P/TSX) θα σημειώσουν σημαντική αύξηση των κερδών τους κατά 42% και θα αποδώσουν το καλύτερο μέρισμα συγκριτικά με τις διεθνείς μετοχές.

Η αγοραστική αξία των καναδικών μετοχών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, τη μεγαλύτερη ανάμεσα στα 15 πιο ανεπτυγμένα κράτη, σε όρους αμερικανικού δολαρίου. Οι τιμές σημείωσαν αύξηση 2,8% και το καναδικό νόμισμα ενισχύθηκε 3,6%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο Καναδάς γίνεται αγαπημένος προορισμός για τους επενδυτές επειδή οι τράπεζές του απέφυγαν την κυβερνητική χρηματική βοήθεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι μικρότερο του μισού από αυτό των ΗΠΑ.

Ο βασικός δείκτης υπερτερεί έναντι των διεθνών δεικτών για τέσσερα συναπτά έτη, καθώς η ανάκαμψη ενδυναμώνει τη ζήτηση για τους προμηθευτές ενέργειας και μετάλλων, που καταλαμβάνουν το 46% της αγοράς.

Χαρακτηριστικό του κλίματος για την καναδική χρηματιστηριακή αγορά είναι οι δηλώσεις του Πίτερ Σορεντίνο, ανώτατου οικονομικού στελέχους της Huntington Asset Advisors, ο οποίος αναφέρει πως ο Καναδάς είναι ένα πιο σταθερό περιβάλλον που διαθέτει πρώτες ύλες και ενέργεια, κάτι που αναζητά η Κίνα και η Ινδία, σε συνδυασμό με λογική κυβέρνηση και σταθερό νόμισμα.

Ο δείκτης S&P/TSX υποχώρησε 0,95 %την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη πτώση του από το Μάρτιο. Οι ανησυχίες ότι οι κατηγορίες κατά της Goldman Sachs περί απάτης σηματοδοτούν εκτενή πειθαρχικά μέτρα προς τις τράπεζες ήταν η αιτία πτώσης του δείκτη S&P 500 0,2% για την εβδομάδα.

Τα κέρδη για το δείκτη S&P/TSX αναμένεται να φτάσουν το 16% φέτος, τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις 10 πιο ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης από αναλυτές του Bloomberg. Τα ετήσια κέρδη των εταιρειών στο δείκτη υποχωρούσαν 1% κατά μέσο όρο από το 2005, τη μικρότερη υποχώρηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα του γκρουπ των δέκα πιο ανεπτυγμένων αγορών, πέραν της Ισπανίας.

Οι παραγωγοί εμπορευμάτων και ενέργειας ευθύνονται για το πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη. Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών τα κέρδη των προμηθευτών πρώτων υλών για το δείκτη S&P/TSX θα διπλασιαστούν φέτος και τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα σημειώσουν άνοδο 81%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Νέα υπόθεση απάτης- Πρόστιμο 200 εκατ. δολ. για τη Charles Schwab

ΗΠΑ: Νέα υπόθεση απάτης- Πρόστιμο 200 εκατ. δολ. για τη Charles Schwab

Πρόστιμο ύψους 200 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλλει η Charles Schwab στις αμερικανικές αρχές, καθώς κατηγορήθηκε για παράλειψη πληροφόρησης και εξαπάτησης πελατών για το προϊόν Schwab YieldPlus Fund. Η εταιρεία δεν θα καταβάλλει επιπλέον εισφορές στις αμερικανικές αρχές. Περίπου τα μισά κεφάλαια είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα που ήταν συνδεδεμένα με ενυπόθηκα δάνεια, ενώ αυτά είχαν επισημανθεί ως «υπερασφαλή» τοποθέτηση. Ωστόσο, περίπου το 35% της αξίας των τοποθετήσεων εξανεμίστηκαν το 2008, και περίπου το 10,5% το 2009.

source: reporter.gr

Coca-Cola: Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου


Coca-Cola: Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου

Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου ανακοίνωσε η Coca-Cola Company για το α΄ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού σε unit cases σημείωσαν σημαντική άνοδο 3%, με ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, όπως στην Ινδία και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα, μειωμένες εμφανίζονται οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική , όπου οι καταναλωτές επέλεξαν να αποφύγουν τα ακριβότερα αναψυκτικά της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola ανήλθαν στα 1,61 δισ. δολάρια ή 69 σεντς ανά μετοχή από 1,35 δισ. δολάρια ή 58 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εξαιρουμένου του κόστους αναδιάρθρωσης και τις απομειώσεις παγίων, τα κέρδη ανέρχονται στα 80 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο από 65 σεντς πέρυσι.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 5% στα 7,53 δισ. δολάρια, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ωστόσο αν εξαιρεθεί η επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο 1%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 75 σεντς ανά μετοχή, με έσοδα της τάξης των 7,72 δισ. δολαρίων.

Το μικτό περιθώριο βελτιώθηκε στο 66,2% από 63,9% στο ΄α τρίμηνο.

source: capital.gr

Κίνα: Νέα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης στην αγορά κατοικίας


Κίνα: Νέα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης στην αγορά κατοικίας

Στην εφαρμογή νέου μέτρου για τον περιορισμό της ζήτησης στην αγορά κατοικίας προχώρησε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει στους κατασκευαστές να δέχονται προκαταβολές για ημιτελείς κατοικίες χωρίς επίσημη έγκριση, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι κερδοσκοπικές επενδυτικές τοποθετήσεις στον κλάδο του real estate.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις που έχει δοθεί έγκριση, οι κατασκευαστές πρέπει να δημοσιεύουν τις τιμές κάθε ακινήτου, ενώ η κυβέρνηση θα επιβάλει ποινές στους κατασκευαστές που αγνοούν τους νέους κανονισμούς ή χειραγωγούν τη διαδικασία προπώλησης και εσκεμμένα οδηγούν σε αύξηση των τιμών.

source: capital.gr

Goldman: Διπλασιασμός κερδών α΄τριμήνου


Goldman: Διπλασιασμός κερδών α΄τριμήνου


Διπλάσια κέρδη για το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι ανακοίνωσε η Goldman Sachs, η οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street.

Τα κέρδη άγγιξαν τα 3,3 δισ. δολάρια ή 5,59 δολάρια ανά μετοχή από 1,66 δισ. δολάρια που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη θα φθάσουν στα 4,16 δολάρια ανά μετοχή.

«Η πορεία μας στο α’ τρίμηνο αντικατοπτρίζει τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και την δυναμική του franchise που διαθέτουμε», τόνισε ο επικεφαλής της Goldman, κ. Lloyd Blankfein.

Προσέθεσε, δε, ότι «με δεδομένα τα πρόσφατα γεγονότα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους πελάτες μας όσο και τους μετόχους μας για την στήριξη που μας προσφέρουν».

source: euro2day.gr

Daimler: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη α΄ τριμήνου


Daimler: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη α΄ τριμήνου

Ράλι σημειώνουν σήμερα οι μετοχές της Daimler καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε το outlook για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε εταιρικά μεγέθη τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Πιο αναλυτικά, η Daimler ανακοίνωσε ότι τοποθετεί τα κέρδη προ φόρων και τόκων μεταξύ 2,5-3 δισ. ευρώ για τη μονάδα Mercedes-Benz Cars το 2010. Προηγουμένως η εταιρεία είχε αναφέρει ότι ανέμενε τα EBIT να διαμορφωθούν στα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Daimler εμφάνισε EBIT ομίλου της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις της UniCredit που έκαναν λόγο για 664 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 21,2 δισ. ευρώ, έναντι 18,6 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Τα EBIT του πρώτου τριμήνου ενισχύθηκαν από τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα της Mercedes-Benz Cars σε συνδυασμό με τις ισχυρές πωλήσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο και τις τιμές καθώς και τη γενικότερη ευνοϊκή κατάσταση δαπανών στο πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η Daimler.

source: capital.gr

Οι τρεις μεγα-τάσεις ανάπτυξης στην Κίνα


Οι τρεις μεγα-τάσεις ανάπτυξης στην Κίνα


Καθώς οι φόβοι για μια ύφεση τύπου double dip απομακρύνονται, οι εταιρείες ψάχνουν για μια ακόμη φορά να επενδύσουν σε πιθανούς τομείς ανάπτυξης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Ινδία βρίσκονται και πάλι σε άνοδο. Οι FDI έχει ανέβει για επτά συνεχόμενα τρίμηνα από τον Αύγουστο του 2009, σημειώνοντας άνοδο κατά σχεδόν 5% περισσότερο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Ωστόσο, τα στελέχη πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες αλλαγές που έλαβαν χώρα στην Κίνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θα πρέπει να ξεχάσουν τις σύνηθες παρανοήσεις σχετικά με την οικονομία της Κίνας, και στη συνέχεια να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξουν τη χώρα στα επιχειρησιακά σχέδιά τους.

Η Κίνα δεν είναι πλέον το εργαστήριο του κόσμου. Για παράδειγμα, με οδηγό την αύξηση των εισοδημάτων, η Κίνα αγόρασε περισσότερα από τον υπόλοιπο κόσμο τον Μάρτιο σε σχέση με αυτά που ο υπόλοιπος κόσμος αγόρασε από την Κίνα, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με πάνω από 13,6 εκατομμύρια οχήματα να έχουν πουληθεί το 2009, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, και είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα πολυτελείας, με τους κινέζους καταναλωτές να ξοδεύουν περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοια είδη κάθε χρόνο.

Εκτός από την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, θα υπάρχουν δύο ακόμη τάσεις ανάπτυξης στην Κίνα για τα επόμενα πέντε χρόνια που τα ανώτερα στελέχη πρέπει να έχουν κατά νου. Το ένα περιλαμβάνει την κινεζική εργασία: Αντί να μετακινούνται για να βρουν δουλειά στον τομέα της μεταποίησης στη νότια Κίνα ή σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, οι περισσότεροι νέοι στρέφονται προς άλλες πόλεις όπως η Wuhan, η Hefei, και η Shenyang, όπου μπορούν να βρουν καλές υπαλληλικές θέσεις εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους.

Μεγάλο μέρος της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών κατέστη δυνατή από εκατοντάδες εκατομμύρια ανειδίκευτων κινέζων εργατών που ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μήνες για να εργαστούν σε εργοστάσια στη νότια Κίνα, κατασκευάζοντας φτηνά προϊόντα για εταιρείες όπως η Nike (NKE) και η Apple (AAPL) με χαμηλές αμοιβές. Αυτό αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Τώρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Οι νεότεροι Κινέζοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να εργαστούν σε εργοστάσια μακριά από την πατρίδα που δεν τους δίνουν ευκαιρία για εξέλιξη. Με τον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίου να έχει αυξηθεί από το ένα 1 εκατομμύριο στα 6 εκατομμύρια ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν νέοι που θα επιθυμούν να εργαστούν στα εργοστάσια, για μικρές αμοιβές, μακριά από τις οικογένειές τους.

Πολυεθνικές: Ακολουθώντας τους εργαζόμενους

Ταυτόχρονα, το απαγορευτικά υψηλό κόστος της στέγασης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη οδηγούν νεότερους εργαζόμενους σε υπαλληλικές θέσεις σε πόλεις όπως η Hangzhou ή η Nanjing, όπου η ποιότητα της ζωής είναι υψηλή και το επιχειρηματικό πνεύμα ευδοκιμεί, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Μεγάλο μέρος των τοπικών οικονομιών στη Σαγκάη και στο Πεκίνο αποδίδεται στην επανεμφάνιση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, real-estate developers, και πολυεθνικών, οι οποίοι προσφέρουν ελάχιστες δυνατότητες σταδιοδρομίας σε νέους Κινέζους που θέλουν να κάνουν κάτι μεγάλο.

Πολλές εταιρείες μεταναστεύουν εκεί όπου το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι φθηνότερο και εκεί όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι, φέρνοντας μαζί τους θέσεις που απαιτούν υψηλή ειδίκευση. Η Applied Materials (AMAT) τον Οκτώβριο του 2009 άνοιξε τις μεγαλύτερο κέντρο ανάπτυξης και έρευνας για ηλιακή ενέργεια για εμπορικούς σκοπούς στον κόσμο στη Σιάν, για παράδειγμα, και η Intel (INTC) έχει μεταφέρει πολλές εργασίες στην Κίνα μακριά από τη Σαγκάη σε πόλεις όπως η Chengdu και η Dalian. Σε τέτοιους περιφερειακούς κόμβους, καθώς και σε άλλες μικρότερες πόλεις, τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα και υπάρχουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά. (Βλ. τη στήλη μου "Πέρα από το Πεκίνο: Πωλήσεις σε ολόκληρη την Κίνα").

Μια άλλη τάση που εκτυλίσσεται στην Κίνα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και των δυνατοτήτων των κινέζικων εργοστασίων. Πολλοί ιδιοκτήτες εργοστασίων εξετάζουν το πώς θα απομακρυνθούν από την απλή κατασκευή προϊόντων για άλλους και πώς θα δημιουργήσουν τα δικά τους εμπορικά σήματα, όπως έχουν κάνει οι Ταϊβανέζοι πωλητές ηλεκτρονικών υπολογιστών, Acer (2353: TT) και Asustek (2357: TT).

Καθώς το φθηνό εργατικό δυναμικό γίνεται όλο και πιο σπάνιο και ο φόβος της ανατίμησης του γουάν αυξάνεται, τα κινεζικά εργοστάσια έχουν επανεξοπλιστεί για να γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Οι εταιρείες βλέπουν ότι το να έχουν στην ιδιοκτησία τους δικά τους εμπορικά σήματα, τούς δίνει καλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με την απλή κατασκευή. Αυτό τους επιτρέπει επίσης να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά.

Η αντίδραση των καταναλωτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (καθώς και στην ίδια την Κίνα) κατά των κινεζικών προϊόντων κακής ποιότητας έχει επίσης οδηγήσει τα εργοστάσια στη βελτίωση της εποπτείας και του ελέγχου της ποιότητας. Έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι γερμανικές εταιρίες οι οποίες φημίζονται για την τελειομανία τους έχουν αρχίσει να μεταφέρουν την παραγωγή τους προϊόντων ανώτερης ποιότητας στην Κίνα, το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί η Κίνα πέρυσι αντικατέστησε τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Το σημείο κλειδί: αν η χαμηλού κόστους εργασίας αποτελεί προτεραιότητα, οι εταιρείες πρέπει να απευθυνθούν αλλού, όπως στο Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές για την παραγωγή προϊόντων κατώτερης ποιότητας. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι οι παλιοί συνεταίροι τους στην Κίνα οι οποίοι τους κατασκεύαζαν τα προιόντα θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται απευθείας μαζί τους για την εικόνα της μάρκας και όχι μόνο την τιμή.

Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν το όραμά τους, αν δεν το έχουν ήδη κάνει για να ενσωματώσουν το γεγονός ότι η Κίνα είναι τώρα πιο σημαντική ως αγορά παρά ως μια φθηνή πηγή εξαγωγής. Η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας είναι πλέον δυνατή εκεί. Εκείνοι που θα το συνειδητοποιήσουν σύντομα, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα έναντι αυτών που θα το καταλάβουν αργότερα. Η Κίνα έχει αλλάξει μέσα σε πέντε χρόνια - και θα αλλάξει πολύ περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.

source: capital.gr

Burberry: Κάμψη 2% στα έσοδα το δ΄τρίμηνο


Burberry: Κάμψη 2% στα έσοδα το δ΄τρίμηνο


Κάμψη εσόδων 2% στις 327 εκατ. λίρες (500 εκατ. δολάρια) εμφάνισε η βρετανική εταιρεία πολυτελών ειδών Burberry, στο σύνολο του δ΄ τριμήνου, σε σύγκριση με τις 334 εκατ. λίρες που είχε εμφανίσει ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Burberry ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσει αυξήθηκαν 10% στο εξάμηνο που έληξε 31 Μαρτίου, ενισχυμένες κυρίως στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού και στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η Burberry ανακοίνωσε έσοδα από λιανικές πωλήσεις 188 εκατ. λιρών το δ΄τρίμηνο, αυξημένα κατά 14% από 172 εκατ. λίρες, ωστόσο τα έσοδα από τις πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν 20% στις 112 εκατ. λίρες έναντι 140 εκατ. λιρών.

Τα έσοδα αδειοδότησης διαμορφώθηκαν στις 27 εκατ. λίρες, αυξημένα κατά 24% από 22 εκατ. λίρες.

source: capital.gr

Goldman readies for its close-up


Goldman readies for its close-up


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Goldman Sachs is likely to report a gaudy profit for the first quarter on Tuesday morning. Analysts currently expect Goldman to earn $2.4 billion, up 44% from a year ago.

But even if Goldman blows those estimates out of the water, it may do little to lift the scrutiny the firm is now facing from the SEC over a security tied to subprime mortgages.


Before the Securities and Exchange Commission lodged fraud charges against the firm last Friday, investors had a lot of reasons to be hopeful about Goldman's latest results.

In the fourth quarter of 2009, Goldman earned $4.9 billion. Since then, the company has enjoyed a bounce from strengthening credit and currency markets and has issued a ton of new debt in recent months.

This may not matter so much to investors, however. In a nod to the increased scrutiny on Goldman following Friday's news, the company moved up the release of its results Tuesday morning as well as the accompanying investor conference call by a couple of hours.

David Viniar, the company's chief financial officer who typically staffs those meetings with little assistance from other members of Goldman's management committee, will be joined by Goldman's co-general counsel to address the SEC complaint, the company said Monday.


So far, Goldman has made it clear it has every intention of fighting back. In the wake of Friday's announcement, the firm called the charges "unfounded", adding that they planned to "vigorously contest" them.

In the event Goldman were found guilty or attempted to settle with regulators, analysts have suggested it won't have much trouble absorbing any monetary penalty.

Nor is it likely to dislodge Goldman Sachs (GS, Fortune 500) from its position as Wall Street's top firm.

Richard Bove, an analyst for Rochdale Securities that tracks the company, said in a note to clients Friday that he did not expect Goldman's trading partners or its corporate clients to abandon the firm.

"The company's presence, systems, capital and expertise in trading markets make it number one in the world in this activity," Bove wrote. "It cannot be easily replaced."

source: cnn.com

Toyota recalls Lexus GX 460 SUVs


Toyota recalls Lexus GX 460 SUVs


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Toyota Motor Corp. has announced a recall of 2010 model year Lexus GX 460 SUVs related to an increased risk of rollover.

The recall covers about 9,400 SUVs in the United States. Worldwide, about 34,000 vehicles are covered -- including about 21,000 Land Cruiser Prados, a model not sold in the United States.


The automaker recently suspended sales of the luxury SUV after a report April 13 by the magazine Consumer Reports. The magazine said its test drivers uncovered a problem during routine tests.

The SUV's electronic stability control program failed to keep the vehicle in line during a severe handling maneuver, allowing it to slide almost completely sideways, the magazine said. That situation could lead to a rollover, Consumer Reports spokesman Doug Love said.

The magazine urged car shoppers not to buy the GX 460 until the problem is remedied. Toyota suspended North American sales the day the report came out, and the next day it expanded the suspension worldwide to also cover the Middle East and Russia, the only other markets in which the SUV was available.

Toyota says Lexus dealers will update software which controls the Vehicle Stability Control, or VSC.

VSC, also commonly called Electronic Stability Control (ESC), is a computerized system that controls the brakes and accelerator to help maintain vehicle control in abrupt maneuvers.


0:00 /2:45Lexus GX 460: Our test drive
Lexus dealers will have the VSC program updates by the end of April, at which time owners will be asked to bring their vehicles in for the software to be changed, Toyota said. The work is expected to take no more than one hour per vehicle.

In the meantime, Toyota is offering free loaner vehicles to GX 460 owners who do not want to drive their vehicles because of the problem.

Toyota said, in a statement, that it believes the GX 460 is safe to drive without the recall fix, provided drivers remember to reduce speed in turns and to press the brake pedal sharply when making high-speed turns.

No other Toyota or Lexus models are involved in the recall, Toyota said in a filing with regulators, because differences in suspension design, weight balance and tires prevent them from being susceptible to this problem.

The Lexus and Land Cruiser vehicles involved are all left-hand drive vehicles with 18-inch wheels and Toyota's Kinetic Dynamic Suspension System.

source: cnn.com

Γερμανία: Στις 53 μονάδες ο δείκτης ZEW


Γερμανία: Στις 53 μονάδες ο δείκτης ZEW



Πραγματικά εντυπωσιακή πορεία ακολούθησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία τον Απρίλιο, «ισοπεδώνοντας» τις προβλέψεις των αναλυτών και σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες.

Ο δείκτης έφθασε στο επίπεδο των 53 μονάδων από 44,5 που ήταν τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων ότι δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο των 45,1 μονάδων.

Ισχυρή η βελτίωση και για τον δείκτη τρεχουσών οικονομικών συνθηκών –που, επίσης, καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο ZEW- ο οποίος ενισχύθηκε στις -39,2 μονάδες από -51,9 που ήταν τον Μάρτιο.

source: euro2day.gr

IBM: Άνοδος 13% στα κέρδη α΄ τριμήνου


IBM: Άνοδος 13% στα κέρδη α΄ τριμήνου



Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο του 2010 ο τεχνολογικός όμιλος IBM, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για το σύνολο του έτους.

Τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά 13% και έφθασαν στα 2,6 δισ. δολάρια ή 1,97 δολάριο ανά μετοχή, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών, βάσει δημοσκόπησης του Thomson Reuters, που τα τοποθετούσαν στο 1,93 δολάριο ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 5%, στα 22,9 δισ. δολάρια, ενώ ο κύκλος εργασιών στη μονάδα παραγωγής software σημείωσε άνοδο 11%.

Για το σύνολο του έτους η IBM αναμένει ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 11,20 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 11 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

source: euro2day.gr

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα έρευνα για την Goldman


Βρετανία: Ξεκινά επίσημα έρευνα για την Goldman



Επίσημη έρευνα ξεκίνησε η βρετανική χρηματοοικονομική αρχή (FSA), στην θυγατρική της Goldman Sachs στη Βρετανία, προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες για απάτη σε προϊόν CDO.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η FSA βρίσκεται σε «στενή επαφή με την αμερικανική SEC», με δεδομένο ότι η πρώτη καταγγελία κατά της Goldman πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενο στην θυγατρική της τράπεζας στη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι η ABN Amro –σήμερα μονάδα της Royal Bank of Scotland, η οποία κατέχει 84% των μετοχών- συγκαταλέγεται μεταξύ των αγοραστών του συγκεκριμένου CDO που είχε εκδώσει η Goldman.

source: euro2day.gr

Μ. Βρετανία: Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Μ. Βρετανία: Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μεγαλύτερη των προσδοκιών άνοδο σημείωσε ετήσιος πληθωρισμός της Μ. Βρετανίας το Μάρτιο, ωθούμενος από την αύξηση των τιμών του εγχώριου φυσικού αερίου και των μεταφορών κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3% το Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% το Μάρτιο μετά την αύξηση κατά 0,4% το Φεβρουάριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών 0,3% το Μάρτιο, ενώ τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 3,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Οι τιμές των μεταφορών ενισχύθηκαν κατά 11,3% στο έτος, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, με βασικούς παράγοντες ώθησης τα καύσιμα, τα λιπαντικά, και τις αερομεταφορές, ανέφερε η ONS.

Άλλοι ενισχυτικοί παράγοντες ώθησης για τον ετήσιο πληθωρισμό ήταν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα λαχανικά, όπου οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την προμήθεια ορισμένων προϊόντων και φρούτων. Τα γυναικεία ενδύματα επίσης έδωσαν ώθηση στις τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – επιταχύνθηκε στο 3% το Μάρτιο από 2,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 2,8%.

Η ONS ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών λιανικής αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, διαμορφώνοντας το δείκτη 4,4% υψηλότερα από πέρσι – στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% σε μηνιαία και 4,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο. Το Φεβρουάριο, ο δείκτης RPI ενισχύθηκε 0,6% έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα και 3,7% σε ετήσια βάση.


source: capital.gr

Νέο ρεκόρ για το spread στις 483 μ.β.

Νέο ρεκόρ για το spread στις 483 μ.β.

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε και σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds.

Συγκεκριμένα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ανήλθε μέχρι τις 483 μονάδες βάσης. Χθες έκλεισε στις 468 μονάδες βάσης.

Τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησαν πάντως στις 458,8 μονάδες βάσης από το ιστορικό υψηλό των 464,8 μονάδων βάσης στο οποίο έκλεισαν χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision.

source: naftemporiki.gr

Aποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία


Aποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία


Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία, την ώρα που αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη. Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα 200 πτήσεις, λιγότερο από το 15% της συνήθους διεθνούς κίνησής της.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Eyjafjallajoekull στην Ισλανδία, την ώρα που αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Ισλανδικό Γραφείο Μετεωρολογίας, το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα συνεχίζει να είναι ενεργό στέλνοντας τέφρα στην Ευρώπη, όμως σήμερα είναι περισσότερη η λάβα σε σχέση με τους ατμούς και την τέφρα και το ηφαιστειακό νέφος δεν φτάνει πλέον τόσο ψηλά (από την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισε η έκρηξη ως την Κυριακή είχε φθάσει σε ύψος τα 11 χιλιόμετρα και σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 χλμ).

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ασφάλειας αερομεταφορών ανακοίνωσαν ότι νέο ηφαιστειακό νέφος κατευθύνεται προς τη Βρετανία, ενώ από την άλλη, η επικεφαλής του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Κέντρου, Ρίκε Μπεντερσεν, τόνισε πως η δραστηριότητα στον κρατήρα του ηφαιστείου «είναι ευνοϊκή» για την άμβλυνση των προβλημάτων από την ηφαιστειακή τέφρα.

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλασσών, Ζαν-Λουί Μπορλό, από τα αεροδρόμια του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλι θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σήμερα τα 3/4 των διεθνών πτήσεων. «Από τις 08:00, στα δυο αεροδρόμια θα πραγματοποιούνται σταδιακά εντός της ημέρας τα 3/4 των διεθνών πτήσεων», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τις Μεταφορές.

Η Air France ανακοίνωσε ότι οι υπερατλαντικές πτήσεις από το Ρουασί και το Ορλί θα επαναληφθούν σήμερα. Η εταιρεία θα επαναλάβει επίσης ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών της πτήσεων, ενώ οι πτήσεις προς την Ευρώπη θα επαναληφθούν από το μεσημέρι και μετά.

Από την πλευρά της η Lufthansa ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει 200 πτήσεις, λιγότερο από το 15% της συνήθους διεθνούς κίνησής της.

Η British Airways ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις σημερινές πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, μετά τις πληροφορίες ότι πλησιάζει νέο ηφαιστειακό νέφος.

Όπως είπε η βρετανική εταιρεία, ελπίζει να επαναλάβει τις υπερατλαντικές της πτήσεις μετά τις 16:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), σε περίπτωση που ανοίξει «πλήρως και αμετακλήτως» ο βρετανικός εναέριος χώρος, ο οποίος παραμένει κλειστός από το μεσημέρι της 15ης Απριλίου.

Η easyJet ακύρωσε μέχρι τις 16:00 GMT (19:00 ώρα Ελλάδας) όλες τις πτήσεις της προς τη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, όμως κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις προς τη Νότια Ευρώπη. Ο εναέριος χώρος στη βόρεια Βρετανία άνοιξε όπως είχε προβλεφθεί στις 06:00 GMT το πρωί της Τρίτης, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλειστός για τις πτήσεις κάτω από τα 20.000 πόδια (6.000 μέτρα).

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σκωτίας θα είναι ανοικτός.

Στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (PAZP), κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ στη Νορβηγία έκλεισε εκ νέου σήμερα τμήμα του εναέριου χώρου στα νοτιοδυτικά.

Σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος στη βόρεια Ιταλία σήμερα από τις 06:00 GMT. Ανοιχτά είναι τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου.

«Όπως ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα) η Enac (ιταλική υπηρεσία αερομεταφορών), ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε και πάλι», δήλωσε ο Βιταλίνο Τούρα εκπρόσωπος της υπηρεσίας από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

«Η κατάσταση αλλάζει συνεχώς. Αφού πραγματοποιήθηκαν πτήσεις σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένης και μιας πτήσης για την Πράγα, θα ακολουθήσουν και άλλες για διαφορετικούς προορισμούς», διευκρίνισε.

Οι πτήσεις στο Βέλγιο, που είχαν διακοπεί από τις 15 Απριλίου εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί. Από τις 06:00 το πρωί επιτρέπονται μόνο οι προσγειώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υφυπουργού Μεταφορών Ετιέν Σουπ, αεροπλάνα φτάνουν στα αεροδρόμια των Βρυξελλών, του Σαρλερουά και της Λιέγης, ενώ οι απογειώσεις θα επιτραπούν στις 12:00 GMT.

Ανοιξε ο εναέριος χώρος της Ουγγαρίας. Οι λετονικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως άνοιξε ο εναέριος χώρος από τις 06:00 ώρα GMT.

Τμηματικά ανοίγει και ο εναέριος χώρος της γειτονικής Εσθονίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν θα λειτουργήσει ως τις 19:00 ώρα GMT.


Σταδιακά άρχισαν να εκτελούνται από τις 06:00 GMT οι πτήσεις και από την Ελβετία.

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης άρχισε να λειτουργεί, όμως αρκετές πτήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν. Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι πολλοί Ελβετοί τουρίστες.

Το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο της Γενεύης που σύμφωνα με τις αεροπορικές αρχές θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να λειτουργήσει κανονικά.

source: naftemporiki.gr

Στο 11,3% η ανεργία τον Ιανουάριο


Στο 11,3% η ανεργία τον Ιανουάριο

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 21,8% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 567.132 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.276.258 άτομα.

Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο, από 9,4% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 σε 4.445.743 άτομα.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 21,8% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 567.132 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.276.258 άτομα.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 14,9% από 13,3% πριν από ένα χρόνο και στους άντρες αυξήθηκε στο 8,7% από 6,7%.

Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (30,4%) και στην ομάδα 25-34 ετών (14,6%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στο Ιόνιο (19,1%) και στη Δυτική Μακεδονία (17,7%) και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο (3%) και στην Πελοπόννησο (9%).

source: naftemporiki.gr

Novartis: Αύξηση 49% στα κέρδη α’ τριμήνου

Novartis: Αύξηση 49% στα κέρδη α’ τριμήνου

Υψηλότερα κέρδη ανακοίνωσε η Novartis για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς χάρη στις πωλήσεις του εμβολίου για τον ιό H1N1 και των νέων σκευασμάτων για την τύφλωση και την οστεοπόρωση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,93 δισ. δολαρίων, 49% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι κερδών 2,68 δισ. δολαρίων που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 25% στα 12,1 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από τα εμβόλια για την πανδημική γρίπη αύξησαν τις πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας κατά 1,1 δισ. δολάρια, ενώ στην άνοδο της πωλήσεων συνέβαλαν σημαντικά και τα νέα φάρμακα Lucentis και Reclast.

Η διοίκηση της Novartis επανέλαβε την πρόβλεψή της για το 2010, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν με μεσαία μονοψήφια ποσοστά.

Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιεί η εταιρεία υπό τα ηνία του νέου διευθύνοντος συμβούλου της, Τζόι Χιμένεζ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ντανιέλ Βαζέλα την 1η Φεβρουαρίου.

source: naftemporiki.gr

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων


Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του περιοδικού Forbes, η οποία καταδεικνύει ότι οι μεγιστάνες της Ρωσίας ανακάμπτουν από τη χειρότερη οικονομική κρίση.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 32 που ήταν το 2009--μια μαύρη χρονιά για τη χώρα--σε 62 το 2010, ανέφερε η ρωσική έκδοση του περιοδικού των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησε σήμερα.

Οι πιο πλούσιοι πολίτες της Ρωσίας δεν καταστράφηκαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Αντίθετα, επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, γεγονός που επέτρεψε στις ρωσικές αρχές να ισχυρίζονται ότι η χώρα έχει βγει από την ύφεση.

"Η συνολική περιουσία των συμμετεχόντων στη λίστα του Forbes ανέρχεται σε 297 δισεκατομμύρια δολάρια (σε σχέση με τα 142 δισεκατομμύρια που ήταν πριν από ένα χρόνο)", γράφει το περιοδικό.

"Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης της ρωσικής αγοράς, ο RTS, είχε επίσης διπλασιαστεί, αν και η οικονομία παρουσίασε στασιμότητα" προσθέτει το Forbes.

Στην κατάταξη κυριαρχεί φέτος ο ιδιοκτήτης του χαλυβουργείου Novolipetsk (NLMK) Βλαντιμίρ Λισίν, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος κατάφερε να κερδίσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ρωσική εφημερίδα Finans, η οποία έχει επίσης δημοσιεύσει μια κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, τον Φεβρουάριο, βρίσκεται επίσης στις κορυφαίες θέσεις.

Ο βασιλιάς του ατσαλιού Λισίν εκθρόνισε φέτος τον νικητή του 2009 Μιχαήλ Προκόροφ, πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ONEXIM, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο επικεφαλής της Alfa Group, Μιχαήλ Φρίντμαν με περιουσία 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

source: financialmirror.com
Share |