Tuesday, April 20, 2010

Aποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία


Aποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία


Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία, την ώρα που αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη. Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα 200 πτήσεις, λιγότερο από το 15% της συνήθους διεθνούς κίνησής της.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ειδικοί για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Eyjafjallajoekull στην Ισλανδία, την ώρα που αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Ισλανδικό Γραφείο Μετεωρολογίας, το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα συνεχίζει να είναι ενεργό στέλνοντας τέφρα στην Ευρώπη, όμως σήμερα είναι περισσότερη η λάβα σε σχέση με τους ατμούς και την τέφρα και το ηφαιστειακό νέφος δεν φτάνει πλέον τόσο ψηλά (από την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισε η έκρηξη ως την Κυριακή είχε φθάσει σε ύψος τα 11 χιλιόμετρα και σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 χλμ).

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ασφάλειας αερομεταφορών ανακοίνωσαν ότι νέο ηφαιστειακό νέφος κατευθύνεται προς τη Βρετανία, ενώ από την άλλη, η επικεφαλής του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Κέντρου, Ρίκε Μπεντερσεν, τόνισε πως η δραστηριότητα στον κρατήρα του ηφαιστείου «είναι ευνοϊκή» για την άμβλυνση των προβλημάτων από την ηφαιστειακή τέφρα.

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλασσών, Ζαν-Λουί Μπορλό, από τα αεροδρόμια του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλι θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σήμερα τα 3/4 των διεθνών πτήσεων. «Από τις 08:00, στα δυο αεροδρόμια θα πραγματοποιούνται σταδιακά εντός της ημέρας τα 3/4 των διεθνών πτήσεων», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τις Μεταφορές.

Η Air France ανακοίνωσε ότι οι υπερατλαντικές πτήσεις από το Ρουασί και το Ορλί θα επαναληφθούν σήμερα. Η εταιρεία θα επαναλάβει επίσης ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών της πτήσεων, ενώ οι πτήσεις προς την Ευρώπη θα επαναληφθούν από το μεσημέρι και μετά.

Από την πλευρά της η Lufthansa ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει 200 πτήσεις, λιγότερο από το 15% της συνήθους διεθνούς κίνησής της.

Η British Airways ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις σημερινές πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, μετά τις πληροφορίες ότι πλησιάζει νέο ηφαιστειακό νέφος.

Όπως είπε η βρετανική εταιρεία, ελπίζει να επαναλάβει τις υπερατλαντικές της πτήσεις μετά τις 16:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), σε περίπτωση που ανοίξει «πλήρως και αμετακλήτως» ο βρετανικός εναέριος χώρος, ο οποίος παραμένει κλειστός από το μεσημέρι της 15ης Απριλίου.

Η easyJet ακύρωσε μέχρι τις 16:00 GMT (19:00 ώρα Ελλάδας) όλες τις πτήσεις της προς τη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, όμως κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις προς τη Νότια Ευρώπη. Ο εναέριος χώρος στη βόρεια Βρετανία άνοιξε όπως είχε προβλεφθεί στις 06:00 GMT το πρωί της Τρίτης, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλειστός για τις πτήσεις κάτω από τα 20.000 πόδια (6.000 μέτρα).

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σκωτίας θα είναι ανοικτός.

Στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (PAZP), κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ στη Νορβηγία έκλεισε εκ νέου σήμερα τμήμα του εναέριου χώρου στα νοτιοδυτικά.

Σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος στη βόρεια Ιταλία σήμερα από τις 06:00 GMT. Ανοιχτά είναι τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου.

«Όπως ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα) η Enac (ιταλική υπηρεσία αερομεταφορών), ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε και πάλι», δήλωσε ο Βιταλίνο Τούρα εκπρόσωπος της υπηρεσίας από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

«Η κατάσταση αλλάζει συνεχώς. Αφού πραγματοποιήθηκαν πτήσεις σήμερα το πρωί, συμπεριλαμβανομένης και μιας πτήσης για την Πράγα, θα ακολουθήσουν και άλλες για διαφορετικούς προορισμούς», διευκρίνισε.

Οι πτήσεις στο Βέλγιο, που είχαν διακοπεί από τις 15 Απριλίου εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, επαναλαμβάνονται από σήμερα το πρωί. Από τις 06:00 το πρωί επιτρέπονται μόνο οι προσγειώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υφυπουργού Μεταφορών Ετιέν Σουπ, αεροπλάνα φτάνουν στα αεροδρόμια των Βρυξελλών, του Σαρλερουά και της Λιέγης, ενώ οι απογειώσεις θα επιτραπούν στις 12:00 GMT.

Ανοιξε ο εναέριος χώρος της Ουγγαρίας. Οι λετονικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως άνοιξε ο εναέριος χώρος από τις 06:00 ώρα GMT.

Τμηματικά ανοίγει και ο εναέριος χώρος της γειτονικής Εσθονίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν θα λειτουργήσει ως τις 19:00 ώρα GMT.


Σταδιακά άρχισαν να εκτελούνται από τις 06:00 GMT οι πτήσεις και από την Ελβετία.

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης άρχισε να λειτουργεί, όμως αρκετές πτήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθούν. Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι πολλοί Ελβετοί τουρίστες.

Το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο της Γενεύης που σύμφωνα με τις αεροπορικές αρχές θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να λειτουργήσει κανονικά.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |