Friday, August 7, 2009

Obama: Υπάρχουν σημάδια ότι η κρίση μάλλον έχει τελειώσει

Obama: Υπάρχουν σημάδια ότι η κρίση μάλλον έχει τελειώσει

Υπάρχουν σημάδια ότι η κρίση μάλλον έχει τελειώσει, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, σε συνέντευξη του μετά από την ανακοίνωση της πορείας της ανεργίας από το αρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον δήλωσε ότι η πορεία την ανεργίας δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την πορεία της οικονομίας, αφού η τελευταία πηγαίνει πολύ καλύτερα, σε σχέση με το ρυθμό αύξηση της ανεργίας. Στο 9,4%, από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, «έπεσε» το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιουλίου, λόγω των χαμηλότερων μισθολογίων εκτός γεωργικού τομέα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν το ποσοστό να φτάσει στο 9,7%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Εμπορίου, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 247.000 τον Ιούλιο, για 19ο συνεχόμενο μήνα, έναντι 275.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι παρότι οι περισσότερες βιομηχανίες συνέχισαν να προχωρούν σε περικοπές, ο ρυθμός ήταν ηπιότερος σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

reporter.gr

Citigroup: Σχέδια παραχώρησης του ελέγχου της θυγατρικής Phibro

Citigroup: Σχέδια παραχώρησης του ελέγχου της θυγατρικής Phibro

Το έλεγχο της ενεργειακής Phibro LLC σχεδιάζει να παραχωρήσει ο όμιλος Citigroup, ώστε να αποφύγει ζημίες που προκαλούνται από την εν λόγω μονάδα, οι οποίες φτάνουν τα 100 εκατ.δολάρια. Επικρατέστερος αγοραστής φέρεται να είναι ο Warren Buffett, αφού η φάση της διαπραγμάτευσης φημολογείται ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ο Andrew Hall, ο οποίος ηγείται της εν λόγω εταιρείας είχε συμφωνήσει αναφορικά με την πληρωμή του, όπως αυτή να συνδέεται με την κερδοφορία της εταιρείας. Η σημαντική κερδοφορία της εταιρείας θα υποχρεώσει τη Citigroup να καταβάλλει ποσό που φτάνει ακόμα και τα 100 εκατ. δολάρια, γεγονός που θα προκαλέσει την μήνη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αφού ένα χρόνο περίπου νωρίτερα, ο όμιλος είχε λάβει βοήθεια από το κράτος της τάξεως των 45 δισ. δολαρίων, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του. Αποτέλεσμα της τελευταίας «πράξης» ήταν να υποχρεώνεται η τράπεζα να δημοσιεύει λίστα με τα περισσότερο καλά πληρωμένα στελέχη της.

Σε ανακοίνωση της η Citigroup αναφέρει ότι ο όμιλος είναι ευαισθητοποιημένος σχετικά με την εξασφάλιση της διαφάνειας στο εσωτερικό του, καθώς και της ευημερίας των μετόχων της. Γι΄ αυτό τον λόγο σκέφτεται να μετατρέψει την Phibro σε μονάδα περιορισμένης δικαιοδοσίας.

reporter.gr

Merck: Αποδέχτηκαν οι μέτοχοι τη συγχώνευση με την Schering-Plough

Merck: Αποδέχτηκαν οι μέτοχοι τη συγχώνευση με την Schering-Plough

Την αποδοχή τους σχετικά με την συγχώνευση της εταιρείας με την Schering-Plough έδωσαν οι μέτοχοι της Merck & Co, δίνοντας το «πράσινο φως» στη διοίκηση της φαρμακευτικής να ολοκληρώσει το deal αξίας 41 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Merck, η έγκριση δόθηκε με ποσοστό που ξεπέρασε το 99% του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από μια πρώτη καταμέτρηση των ψήφων. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, ενώ τώρα αναμένεται και η έγκριση από τις αμερικανικές αρχές.

reporter.gr

Κάτω από τα 71 δολάρια το αργό- Πτώση 1,3%

Κάτω από τα 71 δολάρια το αργό- Πτώση 1,3%

Κάτω από τα 71 δολάρια υποχώρησε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χάνοντας τα υψηλά πέντε εβδομάδων που είχε βρεθεί, αφού μετά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την ταυτόχρονη ενίσχυση του δολαρίου, οι επενδυτές «γύρισαν την πλάτη» στα εμπορεύματα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού κινήθηκαν κατά 1,3% χαμηλότερα, κλείνοντας στα 70,98 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,2%, πραγματοποιώντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία ανοδο. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 1,7%, στα 73,53 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το 58% των αναλυτών αναμένουν πτώση την επόμενη εβδομάδα στα συμβόλαια του αργού. Συγκεκριμένα, 21 από τους 36 αναλυτές «βλέπουν» πτώση, 8 ανοδο και 7 μικρές διακυμάνσεις.

Με κέρδη άνω του 2% κινείται το δολάριο, φτάνοντας σε νέο υψηλό έναντι του γιέν, ωθούμενο από τα υψηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τα μισθολόγια εκτός γεωργικού τομέα. Σημειώνεται ότι το γιέν έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με τα υπόλοιπα νομίσματα, καθώς οι επενδυτές προτιμούν κεφάλαια υψηλότερων αποδόσεων. Το δολάριο προχωρά στην τέταρτη κερδοφόρα εβδομάδα έναντι του γιεν. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα, η ισοτιμία δολαρίου-γιεν διαμορφώνεται στα 97,68 γιεν, από 95,59 γιέν την Πέμπτη. Επιπλέον, η ισοτιμία ευρώ-γιεν διαμορφώνεται στα 138,4135 γιεν, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,417 δολάρια.

Στο 9,4%, από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, «έπεσε» το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιουλίου, λόγω των χαμηλότερων μισθολογίων εκτός γεωργικού τομέα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν το ποσοστό να φτάσει στο 9,7%. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Εμπορίου, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 247.000 τον Ιούλιο, για 19ο συνεχόμενο μήνα, έναντι 275.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι παρότι οι περισσότερες βιομηχανίες συνέχισαν να προχωρούν σε περικοπές, ο ρυθμός ήταν ηπιότερος σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 4,9% στην καταναλωτική πίστη Ιουνίου

ΗΠΑ: Πτώση 4,9% στην καταναλωτική πίστη Ιουνίου


Κατά 4,9% μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες μέσω αντίστοιχων δανείων οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Συγκεκριμένα, το ποσό που δανείστηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο οι καταναλωτές ανήλθε στα 2,502 τρισ. δολάρια, κατά 10,29 δισ. δολάρια χαμηλότερα, καταγράφοντας για όγδοο συνεχόμενο μήνα πτώση. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως των 5,4 δισ. δολαρίων. Συνολικά αυτή η πτώση είναι η μεγαλύτερη από το 1991.

reporter.gr

Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης διακρίνει ο ΟΟΣΑ

Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης διακρίνει ο ΟΟΣΑ

Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης διακρίνειο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Το outlook δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά με τις χώρες να δείχνουν ότι εξέρχονται σταδιακά από την ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο leading indicators του Οργανισμού για την οικονομική δραστηριότητα στα 30 μέλη του, ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 95,7 μονάδες από 94,5 μονάδες το Μάιο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Συγκεκριμένα, για την οικονομία της ευρωζώνης ο δείκτης ανήλθε στις 98,7 μονάδες από 97,2 μονάδες προηγουμένως.Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 93,9 μονάδες από 92,7 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την οικονομία της Ιαπωνίας ανήλθε στις 89,5 μονάδες από 89,2 μονάδες.

reporter.gr

HΠA: Επέκταση 2 δισ. δολ. για το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων

HΠA: Επέκταση 2 δισ. δολ. για το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων

Στην έγκριση της επέκτασης του ομοσπονδιακού προγράμματος που αφορά στην απόσυρση παλαιών οχημάτων, ύψους 2 δισ. δολαρίων, προχώρησε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα, η αμερικανική Γερουσία είχε δώσει «πράσινο» φως στην επέκταση του προγράμματος. Το μέτρο επεκτείνει το επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο αύξησε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δίνει κίνητρα έως και 4.500 δολαρίων για την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την αντικατάσταση τους με νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αυτοκίνητα

reporter.gr

Singularlogic: Στο 80,07% η συμμετοχή της MIG Technology

Singularlogic: Στο 80,07% η συμμετοχή της MIG Technology


Στο 80,07% ανήλθε η συμμετοχή της MIG Technology επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Singularlogic

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η MIG Technology προέβη μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ακόλουθες αποκτήσεις μετοχών της Singularlogic.

Κατά την 6η Αυγούστου 2009, η MIG TECHNOLOGY HOLDINGS κατείχε συνολικά τριάντα τέσσερα εκατομμύρια πεντακόσιες εβδομήντα εννέα χιλιάδες πεντακόσιες δύο (34.579.502) μετοχές της Singularlogic που αντιστοιχούν σε ποσοστό 79,45% επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της τελευταίας.

Κατά την 7η Αυγούστου 2009, η MIG TECHNOLOGY HOLDINGS απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες εκατόν δέκα (270.110) μετοχές της Singularlogic που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,62% επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της τελευταίας και κατά συνέπεια πλέον κατέχει συνολικά τριάντα τέσσερα εκατομμύρια οκτακόσιες σαράντα εννέα χιλιάδες εξακόσιες δώδεκα (34.849.612) μετοχές της Singularlogic που αντιστοιχούν σε ποσοστό 80,07% επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της τελευταίας.

Η τιμή απόκτησης των παραπάνω 270.110 μετοχών ήταν 3,08 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 831.938,80 ευρώ συνολικά.

capital.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
546.73 ( 0.85%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1604.22 ( 0.84%)

Όγκος: € 3,375,712

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2380.58 ( -0.85%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1242.95 ( -0.66%)

ΗΠΑ: Στο 9,4% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Στο 9,4% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο (εκτ. 9,7%)

capital.gr

Ρωσία: Νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

Ρωσία: Νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα


Σε νέα μείωση των επιτοκίων για πέμπτη φορά από τις 24 Απριλίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τις χορηγήσεις καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 10,1% στο πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, η Bank Rosii μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 10,75% από 11% και το επιτόκιο επαναγοράς στο 9,75% από 10%, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 10 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007 στις 24 Απριλίου, ενώ συνέχισε τις περικοπές το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

“Οι τραπεζικές χορηγήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα επιτόκια για τους περισσότερους δανειζομένους είναι υψηλά, γεγονός που εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης”,ανέφερε στην ανακοίνωση της η τράπεζα.

capital.gr

Βουτιά 6% στο λιανεμπόριο

Βουτιά 6% στο λιανεμπόριο


Μειωμένη καταγράφεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες η δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην κατανάλωση. Η μείωση όμως, στις εργασίες του κλάδου τον Μάιο είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) μειώθηκε το Μάιο του 2009 κατά 5,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2008. Τον Απρίλιο είχε καταγραφεί μείωση 1,7% και το Μάρτιο μείωση 2%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,6 μονάδες ή 0,5%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 ο Δείκτης προκαταρκτικά υπολογίζεται ότι σημείωσε μείωση 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

stockwatch.com.cy

Γερμανία: Μικρή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο

Γερμανία: Μικρή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Οριακή πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, μετά την απροσδόκητη άνοδο το Μάιο που αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η βιομηχανία της χώρας βγαίνει από την ύφεση.

Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά το άλμα σε ποσοστό 4,3% που σημείωσε το Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

"Η βιομηχανία πρέπει να έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής", αναφέρει το υπουργείο.

Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με τις μέσες εκτιμήσεις 16 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για άνοδο 0,8%.

Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά παράλληλα τα στοιχεία του Μαΐου από το 3,7% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μεγάλη πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 και βρίσκεται στο -18,1% κάτι που αντανακλά το εύρος της ύφεσης.

Ωστόσο, υπήρξαν θετικές ενδείξεις στα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας της Πέμπτη για τις βιομηχανικές παραγγελίες. Ο όγκος των νέων παραγγελιών σημείωσε άλμα 4,5% τον Ιούνιο από το Μάιο εν μέσω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό.


capital.gr

AIG: Κέρδη $1,8 δισ. το β΄ τρίμηνο

AIG: Κέρδη $1,8 δισ. το β΄ τρίμηνο


Στην κερδοφορία επέστρεψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η American International Group (AIG) μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,8 δισ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, με τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους κατόχους κοινών μετοχών να διαμορφώνονται σε 311 εκατ. δολ. ή 2,30 δολ. ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημιές 5,4 δισ. δολ. ή 41,13 δολ. ανά μετοχή. Η AIG ανακοίνωσε τελευταία φορά κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2007.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 2,0 δισ. δολ. από προσαρμοσμένες ζημιές 1,3 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο του 2008.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,67 δολ. ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 29,52 δισ. δολ. από 19,93 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

"Τα αποτελέσματα μας αντανακλούν τη σταθεροποίηση σε ορισμένες από τις δραστηριότητας μας", σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AIG, Edward M. Liddy.

capital.gr

Ε.Ε.: Καλεί την RBS να περιορίσει τις χορηγήσεις

Ε.Ε.: Καλεί την RBS να περιορίσει τις χορηγήσεις


(Dow Jones)-- Να περιορίσει τις χορηγήσεις προς τις μικρές βρετανικές επιχειρήσεις ζήτησε από την Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λάβει έγκριση κρατικής βοήθειας, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις πιστώσεις.

Τόσο η RBS, όσο και η βρετανική κυβέρνηση αναμένουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, αφότου η τράπεζα έλαβε κεφάλαια ύψους 20 δισ. στερλίνων τον Οκτώβριο, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής της κυβέρνησης στο 70%.

Ο Stephen Hester, διευθύνων σύμβουλος της RBS, ανέφερε ότι η τράπεζα, η κυβέρνηση και η Επιτροπή συζητούν “τι είναι ή δεν είναι εφικτό ή λογικό” όσον αφορά τη μείωση του μεριδίου της RBS κατά περίπου 20% στην αγορά χορηγήσεων μικρών επιχειρήσεων.

“Υπάρχει μια αντίφαση που μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Είναι χρέος μας να στηρίζουμε τους πελάτες μας. Οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην εξυπηρέτηση των πελατών δεν ωφελεί την βρετανική οικονομία, κάτι το οποίο λαμβάνεται υπόψιν στις συζητήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Hester.

O υπουργός Οικονομίας της χώρας, Alistair Darling, έχει απευθύνει έκκληση στις τράπεζες να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια και διευκόλυνση στις πιστώσεις στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η RBS πρόκειται να λάβει επιπλέον κρατική ενίσχυση με τη μορφή ασφαλιστήριου συμβολαίου για επισφαλή πάγια αξίας 294 δισ. στερλίνων.

capital.gr

Αυστηρή στάση στην έκδοση πιστωτικών καρτών υιοθετούν οι τράπεζες

Αυστηρή στάση στην έκδοση πιστωτικών καρτών υιοθετούν οι τράπεζες

Οταν ο Εντουαρντ Μίλερ προσφάτως υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση μιας πιστωτικής κάρτας Charles Schwab εκπρόσωπος της εταιρείας τού ζήτησε να αποστείλει μέσω fax αντίγραφα ορισμένων τραπεζικών εγγράφων, ώστε να επιβεβαιώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο κ. Μίλερ συμμορφώθηκε και απέστειλε τα σχετικά έγγραφα και τελικά εξασφάλισε έγκριση για την έκδοση της κάρτας με πιστωτικό όριο 5.000 δολαρίων.


Ανασύνταξη κανόνων που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ.
Επειτα από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες έστελναν ταχυδρομικώς πιστωτικές κάρτες σχεδόν σε οποιονδήποτε, ξαφνικά υιοθετούν αυστηρή στάση ακόμη και στους πιο αξιόπιστους πελάτες. Εκείνοι που εξασφαλίζουν πιστωτική κάρτα χρειάζεται να ολοκληρώσουν μια γραφειοκρατική διαδικασία, αποστέλλοντας αντίγραφα εγγράφων στα οποία καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση. Και αναγκάζονται να αποδεχθούν υψηλότερα επιτόκια και προμήθειες.

Οι τράπεζες ανέκαθεν εφαρμόζουν αυστηρότερους πιστωτικούς όρους σε περιόδους οικονομικής εξασθένησης. Αλλά ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και αφορά στην αγορά πιστωτικών καρτών αναγκάζει τη βιομηχανία να ανασυντάξει τους κανόνες που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να περιορίσει τη διακύμανση των επιτοκίων, να απαγορεύσει ορισμένες αμφιλεγόμενες πρακτικές και να προστατεύσει τους καταναλωτές με περισσότερη πληροφόρηση για τα χρέη τους.

Οι τράπεζες έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου, παρόλο που για ορισμένες παραμέτρους οι προθεσμίες είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, από τον Αύγουστο οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών χρειάζεται να ταχυδρομούν τους λογαριασμούς τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης και να ειδοποιούν τουλάχιστον 45 ημέρες νωρίτερα προτού αλλάξουν σημαντικούς όρους που αφορούν στην πιστωτική κάρτα.

Για τους καταναλωτές οι αυστηρότεροι όροι από τις τράπεζες ενδεχομένως να μοιάζουν σαν ένα εκκρεμές που γέρνει προς μια παλαιότερη εποχή, τότε που οι πιστωτικές κάρτες συνοδεύονταν με ετήσιες συνδρομές και διψήφια επιτόκια χρέωσης. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America Citigroup και J.P. Morgan Chase & Co., έχουν προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων και προμηθειών, άλλαξαν τα επιτόκια ορισμένων πελατών σε κυμαινόμενα από σταθερά, ενώ έκλεισαν κάποιους λογαριασμούς.

naftemporiki

Βρετανία: «Βουτιά» των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο

Βρετανία: «Βουτιά» των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας πως επίκειται μεγάλη μείωση των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Νοέμβριο του 2001. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκαν κατά 0,3%.

naftemporiki

Payrolls Probably Declined at Slower Pace; Unemployment Rose

Payrolls Probably Declined at Slower Pace; Unemployment Rose


Aug. 7 (Bloomberg) -- A slowing in the pace of U.S. job losses last month wasn’t enough to prevent the unemployment rate from climbing to a 26-year high, economists forecast a report today will show.

Employers probably cut 325,000 workers from payrolls in July after trimming 467,000 the prior month, according to the median of 82 estimates in a Bloomberg News survey. The unemployment rate likely rose to 9.6 percent from 9.5 percent.

Companies from Boeing Co. to Verizon Communications Inc. continue to cut costs, signaling that a rebound in hiring will take time to develop even as Obama administration stimulus efforts take hold. A jobless rate that is projected to exceed 10 percent by early 2010, stagnant wages and falling home values mean a lack of consumer spending will curb an economic recovery.

“The labor market is still bad,” said Nigel Gault, chief U.S. economist at IHS Global Insight in Lexington, Massachusetts. “Projects that create jobs will take a long time to ramp up. People are resigned to the idea of a jobless recovery and expectations for the consumer are really low.”

The Labor Department’s report is due at 8:30 a.m. in Washington. Economists’ forecasts for payrolls ranged from declines of 150,000 to 460,000. Job losses peaked at 741,000 in January, the most since 1949.

The July projection would bring total jobs lost since the recession began in December 2007 to 6.8 million, the biggest decline in any post-World War II economic slump.

Unemployment Forecasts

Estimates for the unemployment rate ranged from 9.2 percent to 9.8 percent, according to the survey. A separate Bloomberg survey last month showed unemployment may exceed 10 percent by early next year and average 9.8 percent for all of 2010.

The Standard & Poor’s 500 Index, which reached a 12-year low on March 9, has since climbed 47 percent as evidence mounted the recession was easing.

Declining pay is one reason economists project consumer spending, which accounts for 70 percent of the economy, will be slow to gain speed. Wages and salaries fell 4.7 percent in the 12 months through June, the biggest drop since records began in 1960, according to Commerce Department data issued this week.

Companies like Verizon and Boeing are still looking to trim expenses through cutbacks in staff. New York-based telephone carrier Verizon last month said it plans to slash more than 8,000 jobs in the second half of the year.

10,000 Jobs

Chicago-based Boeing, which is planning to eliminate about 10,000 workers, or 6 percent of its labor force, has agreed to allow some machinists to volunteer for a “layoff with benefits” to help mitigate job cuts, the International Association of Machinists and Aerospace Workers said on July 28.

Emerson Electric Co., a maker of industrial equipment, will cut an additional 5,000 to 6,000 positions in the next few quarters, after it posted its third straight drop in quarterly earnings, the longest stretch since 2002. The St. Louis-based company has already eliminated 20,000 jobs.

“Emerson is still seeing very difficult and challenging times around the world,” Chief Executive Officer David Farr said on a conference call on Aug. 4.

Administration officials including Lawrence Summers, director of the White House National Economic Council, predict most new jobs under President Barack Obama’s stimulus program will come only in 2010. Less than 10 percent of the $787 billion plan goes to job creation this year, and the government still expects to save or create at least 3 million jobs, Summers said in an NBC television interview on Aug. 2.

The unemployment rate may not peak until the second half of 2010, Treasury Secretary Timothy Geithner said on ABC last week, even as the economy shows signs of improvement. Another extension in unemployment benefits “is something that the administration and Congress are going to look very carefully at as we get closer to the end of this year,” Geithner said.

bloomberg

Half of mortgage borrowers will be 'underwater'

Half of mortgage borrowers will be 'underwater'

An estimated 25 million borrowers will owe more than their house is worth by 2011.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Nearly half the nation's mortgage borrowers will soon owe more on their mortgages than their homes are worth, according to a new report.

A Deutsche Bank analysis of the battered housing and mortgage markets estimated that 25 million borrowers, representing 48% of all Americans with mortgage loans, will plunge underwater before home prices are expected to stabilize in the beginning of 2011.

"If our home-price forecast is correct, roughly one in two mortgage borrowers and one in three homeowners will owe more than their home is worth," said Karen Weaver, one of the researchers who authored the report. "That's a dramatic shift from the past several decades when housing was the foundation of middle class wealth."

This estimate is even steeper than what many other experts have previously reported or predicted. First American CoreLogic estimated 11 million homeowners -- and rising -- were underwater by the end of 2008. Moody's Economy.com estimated 15 million at the end of March and projected 17.5 million by early 2010. Zillow.com reported that 20 million were already underwater at the end of the first quarter 2009.

This level of negative equity could compel more borrowers to "strategically" default -- or walk away -- particularly those who are so far underwater that they fear they'll never break even.

"Severely underwater borrowers may conclude that their property value will never recover and they may 'walk away' even if they are able to make mortgage payments," said Weaver.

Currently, 26%, of defaults are classified as strategic, according to a recently published paper by Paola Sapienza, a finance professor with Northwestern University, and Luigi Zingales, a finance professor at the University of Chicago.

They found little evidence that homeowners voluntarily default unless their equity shortfall exceeds 10%.

The Deutsche Bank paper forecasts that the percentage of borrowers who are severely underwater (25% or more) will more than double to 28%. So it's likely that the number of people voluntarily defaulting will grow quickly.

The most likely to pack it in are those borrowers who know someone else who walked away. "People who know someone who defaulted strategically are 82% more likely to declare their [own] intention to do so," claimed Sapienza and Zingales in their paper.

Epicenters
The twin centers of underwater world are the "sand states" and the rust belt. The worst hit metro areas are Merced and El Centro, Calif., where 85% of mortgage borrowers are underwater.

Others hard hit areas include: Modesto, Calif. (84%), Las Vegas (81%) and Stockton, Calif. (81%). The leading Florida cities are Cape Coral (76%) and Orlando (71%). Mansfield and Cleveland, Ohio, (54%) had the highest rates in the industrial Midwest.

Loan type
The type of mortgage loan had a big impact on whether borrowers are underwater. For each type of loan, Deutsche Bank estimated, as of March, what proportion of mortgage holders had negative equity.

Basic conforming loans: 16%. These loans, which limit the mortgage balance to home value, were the best performing, according to Deutsche Bank.

Prime jumbos: 26%. These mortgages are of such high value that they extend beyond the cap limits for loans bought or backed by Fannie Mae or Freddie Mac.

Alt-A loans: 49%. These notes were usually issued to borrowers with good credit scores who could not or would not provide full documentation of their incomes or assets.

Subprime loans: 50%. This is what many borrowers with poor credit history were forced to rely on.

Option-ARMs: 77%. AKA negative amortization loans are the worst performing loan product of all. Under the terms of these mortgages, borrowers could make minimum payments every month -- payments that did not even cover the interest of the loans. Instead of balances shrinking over time, the amount owed grew.

This was lethal when combined with falling home prices. By 2011, Deutsche Bank predicts 89% of these borrowers will be underwater.

cnn

Περιμένοντας τον… θείο Sam

Περιμένοντας τον… θείο Sam


Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τις αγορές, με αρκετές παγίδες στο ΧΑ αλλά και προσδοκίες πως η Wall μπορεί να στείλει σήμα για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο. Ούτως ή άλλως «δίκοπο μαχαίρι» η προσπάθεια προεξόφλησης μίας κίνησης, που μπορεί να καθορισθεί από ένα ισχυρό οικονομικό στοιχείο, όπως είναι ο δείκτης απασχόλησης (…ανεργίας) στις ΗΠΑ.

Στο ΧΑ η διάθεση κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων, αναδιάρθρωσης δυνάμεων και αναμονής είναι εμφανέστατη ειδικά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οπότε πραγματοποιήθηκαν και συγκριτικά αυξημένοι τζίροι.


Λογικά η συνεδρίαση θα κυλήσει ήπια μέχρις ότου αρχίσει να αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές (περισσότερο στην Φραγκφούρτη) οι κινήσεις προεξόφλησης μίας πιθανής αντίδρασης της Wall. Είτε προς την ανοδική είτε προς την κατεύθυνση της διόρθωσης, με τους αναλυτές να έχουν θέσει τον πήχη σε μικρή αύξηση στο 9,6% από 9,5% (των σχετικών στοιχείων για την απασχόληση).

Ο Γενικός Δείκτης έπιασε χθες χαμηλό στις 2.370, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί ζώνη στήριξης αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες όλες οι τοπικά χαμηλές τιμές έχουν σημειωθεί μεταξύ 2.350 και 2.380 μονάδων. Από τις 2.410 μονάδες ξεκινά σήμερα και με τον FTSE 20 στις 1.251 (χαμηλό χθες στις 1.234 μονάδες).

Στη μετοχή κλειδί του τραπεζικού κλάδου και της αγοράς εν γένει, της Εθνικής Τράπεζας, έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις αυξημένες συναλλαγές με χαμηλότερη τιμή τα 19,90 ευρώ (31/7).

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα ικανό μέρος θέσεων και νέων μετοχών κατοχυρώθηκαν σε καλές τιμές αφήνοντας διόλου ευκαταφρόνητη υπεραξία σε παίκτες και συμμετέχοντες στην α.μ.κ.

Πηγές του ομίλου θεωρούν ικανοποιητικότατη την συμπεριφορά των κατόχων νέων μετοχών, απόλυτα αρμονική την είσοδο όσων προέκυψαν από την α.μ.κ ενώ εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Βέβαια 20άρης δεν είναι μόνο Εθνική, όμως οι αμέσως βαρύτερες δυνάμεις (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) δεν βοηθούν -ειδικά ο Οργανισμός- όσο θα έπρεπε. Με -4,7% χθες ο ΟΤΕ βάρυνε (παρά το 1,9% του ΟΠΑΠ) στον δείκτη, ενώ η Eurobank (υποχωρεί περίπου 3% σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις) θα πρέπει να βρει βάση, στήριξη υψηλότερα των 9,2 ευρώ για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση προς τα 8,88 ευρώ (χαμηλά 31/7).

Από την κίνηση μετοχών-κλειδιών της τάσης και της τακτικής ισχυρών επενδυτικών κύκλων θα φανεί προς τα πού θα πάει η συνεδρίαση μέχρι την ώρα, που θα αρχίσουν να δίνονται επαρκέστερα δείγματα γραφής από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Μέχρι τότε επιμέρους κινήσεις και συμφωνίες προεξοφλείται πως μπορεί να…μετρήσουν στο ταμπλώ. Από αυτή την άποψη αρκετοί παίκτες περιμένουν με ενδιαφέρον και την αντίδραση των Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ (δες σχετικό θέμα για ΔΕΗ-Μεγαλόπολη), της ΑΝΕΚ (ομοίως για easyCruise) εισηγμένων που άμεσα (αλλά και έμμεσα ) θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τις εξελίξεις στο Ξυστό (στο… ταμπλώ αποτυπώνεται εδώ και μέρες αυτή η προεξόφληση) την αύξηση των μεγεθών του Ομίλου Υγεία (αύξηση 36,5% στα κέρδη 6μηνου) και ακόμη μερικών περιπτώσεων.

euro2day.gr

SEC: Πρόστιμο $15 εκατ. στον πρώην πρόεδρο AIG

SEC: Πρόστιμο $15 εκατ. στον πρώην πρόεδρο AIG



Σε συμβιβασμό κατέληξαν αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς και ο πρώην πρόεδρος της AIG, κ. Maurice Greenberg, ο οποίος δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 15 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Greenberg ερευνήθηκε από την SEC για λογιστική απάτη στην AIG μεταξύ των ετών 2000 και 2005, με την επιτροπή να τον κατηγορεί ότι συμμετείχε «σε σειρά λογιστικών παραποιήσεων προκειμένου να υπάρξει «φούσκωμα» στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας».

euro2day.gr

Ψηλά τα επίπεδα απασχόλησης

Ψηλά τα επίπεδα απασχόλησης


Ψηλά παραμένουν τα επίπεδα απασχόλησης στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος έχει το 10 πιο ψηλό ποσοστό απασχόλησης στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας από 15 - 64 χρόνων ανήλθε το 2008 στο 70,9% έναντι 65,9% του μέσου κοινοτικού όρου. Το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2007.

Στην Κύπρο, οι άντρες κυριάρχησαν στην απασχόληση το 2008 σε ποσοστό 78,9%, ενώ οι γυναίκες συγκέντρωσαν χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης που έφθασε το 62,7%.

Ψηλότερα ποσοστά απασχόλησης από την Κύπρο σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο στη Φινλανδία (71%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (71,5%), στην Αυστρία (72,1%),στη Σουηδία (74,3%), στην Ολλανδία (76,6%), στη Νορβηγία (77,8%), στη Δανία (78,1%), στην Ελβετία (79,5%) και στην Ισλανδία (83,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης κατέχουν οι Τουρκία (45,9%), Μάλτα (55,2%), Ουγγαρία (56,7%), Κροατία (57,8%), Ιταλία (58,7%), Ρουμανία (59%) και Πολωνία (59,2%). Στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης ανέρχεται στο 61,9%.

Ο μέσος όρος της απασχόλησης στην ευρωζώνη ανήλθε στο 66,1%.

Ο αριθμός των εργαζομένων στην Κύπρο ανήλθε το 2008 στις 383 χιλ. Στην ευρωζώνη, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 15-64 ετών έφθασε τα 141,8 εκ. και στην ΕΕ τα 221,8 εκ.

stockwatch.com.cy

Πράσινο φως υπουργικού για Eurocypria

Πράσινο φως υπουργικού για Eurocypria



Την πρόταση για αύξηση κατά €35 εκ. του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria αλλά με πρόσθετες προϋποθέσεις, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την προχθεσινή του συνεδρία. Όπως αναφέρεται στον τύπο, σε σχέση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο τονίστηκε η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του σχεδίου δράσης που έχει καταρτίσει η Eurocypria για οικονομική εξυγίανση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν και έχει πάρει την έγκριση του σώματος, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση προς τη βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να καταβληθεί η πρώτη δόση των €15 εκ. προς την εταιρεία.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για συνεργασία με την εταιρεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ενδιαφέρον για τη Eurocypria έχει επιδείξει η Marfin Investment Group, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από την MIG. Όπως είναι γνωστό, η MIG έχει αγοράσει την Ολυμπιακή και το πτητικό έργο της νέας εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ανανεώσει το στόλο της με την αγορά αεροπλάνων τύπου airbus, bombardier τύπου Q400.

Όπως σημειώνεται, συζητήσεις φαίνεται να γίνονται και με άλλους οικονομικούς παράγοντες, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει συνεργασία μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος και μεταξύ ΚΑ και Eurocypria.

euro2day.gr

«Έσπασαν » συμβόλαια 329 εκ. ευρώ σε ένα 6μηνο !

«Έσπασαν » συμβόλαια 329 εκ. ευρώ σε ένα 6μηνο !

Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και συντάξεων, αξίας 329 εκατ. ευρώ "έσπασαν" φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο οι δικαιούχοι τους, υπό το κράτος του πανικού που προκαλεί το ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η βουτιά στις πωλήσεις νέων συμβολαίων που επενδύουν σε μετοχές- αμοιβαία, με μείωση 56% σε σχέση με πέρυσι. Στα παραπάνω συμπεράσματα οδηγούν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για τις νέες πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, μαζί με τις αποζημιώσεις που αυτές κατέβαλαν, στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Αν και το μόνο αισιόδοξο ίσως σημάδι για τον ασφαλιστικό κλάδο ζωής, είναι το γεγονός ότι εισήλθαν νέοι πελάτες στα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα (αύξηση 23% από πέρυσι) - προφανώς λόγω της διάχυτης ανησυχίας που υπάρχει για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης-την ίδια ώρα ωστόσο "έφυγαν" αρκετοί παλαιοί.

Τα συμβόλαια αξίας 329 εκ. ευρώ που ακυρώθηκαν φέτος, δείχνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το φαινόμενο των εξαγορών που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι , με αποτέλεσμα στο τέλος του 2008 να έχουν "σπάσει" συμβόλαια αξίας 624 εκ. ευρώ.

"Σπάνε" και κλασικά συνταξιοδοτικά

Το πιο ανησυχητικό δε, είναι πως οι ακυρώσεις αυτές, δεν αφορούν μόνο τα υψηλού ρίσκου (λόγω χρηματιστηρίου) unit linked συμβόλαια, αλλά και τα κλασικά προγράμματα. Τα 144 εκ. από τα 329 εκ. ευρώ, αφορούν σε τέτοια συμβόλαια. Οι κάτοχοί τους τα εξαγοράζουν, είτε επειδή λόγω κάποιων φημών - βάσιμων ή μη-φοβούνται πως η εταιρεία τους θα κλείσει, είτε προκειμένου με τα κεφάλαια που παίρνουν πίσω να καλύψουν άλλες τρέχουσες ανάγκες τους.

"Για όσο καιρό, και με ευθύνη της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής, θα συντηρείται το θολό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην αγορά, σχετικά με το αν θα ανακληθούν ή όχι οι άδειες κάποιων εταιρειών, τόσο θα συνεχίζεται και το κύμα εξαγορών", σημειώνουν παράγοντες του χώρου.

Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τα κεφάλαια που κατέβαλαν φέτος οι εταιρείες στους δικαιούχους τους, είτε επειδή τα συμβόλαιά τους έληξαν, είτε ως αποζημίωση για κάποιο ατύχημα, προκύπτει ένα ποσό 232 εκ. ευρώ. Και πάλι δηλαδή, τα ποσά που πλήρωσαν για εξαγορές είναι μεγαλύτερα.

Νοσοκομειακά

Κατά 55% μειώθηκαν και οι πωλήσεις στα μεμονωμένα συμβόλαια υγείας, που αν και δεν αφορούν τη μεγάλη ομάδα των νοσοκομειακών προγραμμάτων ωστόσο δείχνουν μια τάση. Τα περισσότερα πάντως από τα προγράμματα υγείας, πωλούνται σαν παραρτήματα μαζί με τα συνταξιοδοτικά του κλάδου ζωής που γνώρισε αύξηση 23%.

Καλά πήγε το αυτοκίνητο

Καλύτερα από τον κλάδο ζωής κινήθηκε ο τομέας της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, με τις νέες πωλήσεις να αυξάνονται 12,6% και να φτάνουν τα 750 εκ. έναντι 666 εκ. ευρώ του 2008. ʼνοδος που δεν αποδίδεται σε αύξηση του στόλου των ασφαλισμένων οχημάτων (μόλις 1,67%), αλλά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων που έχουν ξεκινήσει οι εταιρείες από τους πρώτους μήνες του 2009, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται κατακόρυφα οι ελάχιστες ασφαλιστικές καλύψεις.

Σπίτια- επιχειρήσεις

Τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, φαίνεται να επέδρασαν στην ασφαλιστική ψυχολογία του Έλληνα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις συμβολαίων φωτιάς και συμπληρωματικών καλύψεων περιουσίας (π.χ. θραύση κρυστάλλων, κ.ά.), κατά 5,9% και 9,7% αντιστοίχως σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, οι επαγγελματίες επιχειρήσεις φοβούμενοι τις συνέπειες της κρίσης, ασφαλίζονται όλο και περισσότερο για κινδύνους που αφορούν κακοπληρωτές, ακάλυπτες επιταγές, κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πωλήσεις συμβολαίων στη κατηγορία "πιστώσεις", όπως ονομάζεται, παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 46% σε σύγκριση με πέρυσι.

reporter.gr

Fannie Mae: Σημαντική διεύρυνση ζημιών στο β΄ τρίμηνο

Fannie Mae: Σημαντική διεύρυνση ζημιών στο β΄ τρίμηνο


Σημαντική διεύρυνση ζημιών κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο η Fannie Mae, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση των συνθηκών στη στεγαστική αγορά.

Ο αμερικανικός κολοσσός ενυπόθηκου δανεισμού ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας για λήψη επιπρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 10,7 δισ. δολαρίων.

Αναλυτικά, η Fannie Mae ολοκλήρωσε το τρίμηνο με ζημιές της τάξης των 14,8 δισ. δολαρίων ή 2,67 δολαρίων ανά μετοχή από ζημιές 2,3 δισ. δολαρίων ή 2,54 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 5,6 δισ. δολάρια ενώ τα κέρδη από αποτίμηση των παγίων στη δίκαιη αξία (fair value) ανήλθαν στα 823 εκατ. δολάρια.

Η τράπεζα απέδωσε τη διεύρυνση των ζημιών στην αύξηση των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με πιστωτικές απώλειες κατά 13,4 δισ. δολάρια η οποία “αντιστάθμισε πλήρως την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,7 δισ. δολάρια”.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση στις αγορές στέγασης και ενυπόθηκου δανεισμού, η οικονομική ύφεση αλλά και η αυξανόμενη ανέργια επέδρασαν αρνητικά στα μεγέθη της τράπεζας, ανέφερε η διοίκηση.

capital.gr

Γερμανία: «Εκρηξη» εξαγωγών τον Ιούνιο

Γερμανία: «Εκρηξη» εξαγωγών τον Ιούνιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,0% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, στα 67,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από το Σεπτέμβριο του 2006.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 6,8% στα 56,4 δισ. ευρώ, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρύνεται στα 11,0 δισ. ευρώ από 10,2 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή του στα 10,8 δισ. ευρώ.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενθαρρυντικών ενδείξεων όσον αφορά στην πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.


naftemporiki

RBS: Ζημίες 1,04 δισ. στερλινών στο εξάμηνο

RBS: Ζημίες 1,04 δισ. στερλινών στο εξάμηνο

Στα 1,04 δισ. στερλίνες διευρύνθηκαν οι καθαρές ζημίες της Royal Bank of Scotland το πρώτο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα των επισφαλών απαιτήσεων ύψους 7,52 δισ. στερλινών για «κακά» δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2008 οι ζημίες της τράπεζας είχαν διαμορφωθεί στα 827 εκατ. στερλίνες, με τους αναλυτές να αναμένουν φέτος επιστροφή στην κερδοφορία. Ειδικότερα, οι προβλέψεις τους έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 1,1 δισ. στερλινών στο εξάμηνο.

«Τα αποτελέσματά μας για το πρώτο εξάμηνο ήταν φτωχά, όπως είχαμε προειδοποιήσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RBS, Στίβεν Χέστερ.

Ο 48χρονος Χέστερ έχει δεσμευτεί να μειώσει τα δάνεια και να προχωρήσει σε πώληση μονάδων στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει τον ισολογισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε πάνω από τα 2 τρισ. στερλίνες.

H RBS, η μεγαλύτερη πάροχος μοχλευμένων δανείων, εμφάνισε ζημίες 24,1 δισ. στερλινών την προηγούμενη χρονιά – τις μεγαλύτερες στην επιχειρηματική ιστορία της Βρετανίας – στον απόηχο διαγραφών από την εξαγορά της επενδυτικής τράπεζας της ΑΒΝ Amro.


naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 7 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2016 και 2019, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων. Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 48,256 δισ. δολάρια.

reporter.gr

Morgan Stanley: Επιστροφή 350 εκατ. δολ. για εγγυήσεις στο αμερικανικό δημόσιο

Morgan Stanley: Επιστροφή 350 εκατ. δολ. για εγγυήσεις στο αμερικανικό δημόσιο

Το ποσό των 350 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλλει η Morgan Stanley, να «απαλλαγεί» από την παροχή εγγυήσεων του αμερικανικού δημοσίου που είχε λάβει από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και της είχε χορηγηθεί το ποσό των 10 δισ. δολαρίων μέσω προνομιούχων μετοχών και του προγράμματος TARP.
Το ποσό που θα καταβάλει η MS είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό της Goldman Sachs, η οποία κατέβαλλε 1,1 δισ. δολάρια, αφού η πρώτη θεωρείται πιο «υγιής» εταιρεία από τη δεύτερη. Οι αναλυτές θεωρούν τη MS σε πολύ καλύτερη θέση στην αγορά, αν και τα κεφάλαια της υπολείπονται των άλλων τραπεζών, και τη «ρίχνουν» στην έκτη θέση παγκοσμίως.

reporter.gr

Barclays, BlackRock: Εκλεισε το deal έναντι 14 δισ. δολ.

Barclays, BlackRock: Εκλεισε το deal έναντι 14 δισ. δολ.

Εν μέσω πανηγυρισμών «έκλεισε» η συμφωνία για την πώληση της Barclays Global Investors (BGI) στη BlackRock έναντι 14 δισ. δολαρίων, έπειτα από έγκριση των μετόχων της Barclays κατά τη σημερινή γενική συνέλευση. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στο σχέδιο της τράπεζας να τερματίσει το τελικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της Μ. Βρετανίας και να προχωρήσει σε φθηνότερο διακανονισμό. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος της Barclays Marcus Agius απευθυνόμενος στους μετόχους, δήλωσε ότι η τράπεζα βρισκόταν στις τελευταίες μέρες διαβουλεύσεων σχετικά με αλλαγές στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της Μ. Βρετανίας, και θα μπορούσε να προβεί σε αλλαγές ώστε να καταπραΰνει τις ανησυχίες και να αποτρέψει τυχόν απεργία.

reporter.gr

Οριακές απώλειες για το αργό- Έχασε τα 72 δολάρια

Οριακές απώλειες για το αργό- Έχασε τα 72 δολάρια

Οριακή ήταν η πτώση στην τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού η επενδυτική κοινότητα φάνηκε να κρατά στάση αναμονής έναντι της νευρικότητας και των διφορούμενων συμπερασμάτων που βγάζει από τις διακυμάνσεις των κεφαλαιαγορών.
Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 3 cents κλείνοντας στα 71,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί εως και 1,1%. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αρκετές διακυμάνσεις προσήμων. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 0,51% στα 74,57 δολάρια το βαρέλι.

Τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα ίδια επίπεδα ενδέχεται να αποφασίσει ο OPEC στην επόμενη σύνοδο του τον επόμενο μήνα στη Βιέννη, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ σε συνέντευξη του. Ωστόσο, ο Sheikh Ahmed Abdullah al-Sabah δεν απέρριψε την πιθανότητα να προχωρήσει το καρτελ σε νέα μείωση της παραγωγής.Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC είχε αποφασίσει στα τρία προηγούμενα meeting τη μείωση της παραγωγής κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 24,845 εκατ. βαρέλια με σκοπό να δώσουν ώθηση στην τιμή του αργού η οποία είχε φτάσει σε επίπεδα περίπου 45 δολάρια.

reporter.gr
Share |