Friday, August 7, 2009

Αυστηρή στάση στην έκδοση πιστωτικών καρτών υιοθετούν οι τράπεζες

Αυστηρή στάση στην έκδοση πιστωτικών καρτών υιοθετούν οι τράπεζες

Οταν ο Εντουαρντ Μίλερ προσφάτως υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση μιας πιστωτικής κάρτας Charles Schwab εκπρόσωπος της εταιρείας τού ζήτησε να αποστείλει μέσω fax αντίγραφα ορισμένων τραπεζικών εγγράφων, ώστε να επιβεβαιώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο κ. Μίλερ συμμορφώθηκε και απέστειλε τα σχετικά έγγραφα και τελικά εξασφάλισε έγκριση για την έκδοση της κάρτας με πιστωτικό όριο 5.000 δολαρίων.


Ανασύνταξη κανόνων που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ.
Επειτα από πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες έστελναν ταχυδρομικώς πιστωτικές κάρτες σχεδόν σε οποιονδήποτε, ξαφνικά υιοθετούν αυστηρή στάση ακόμη και στους πιο αξιόπιστους πελάτες. Εκείνοι που εξασφαλίζουν πιστωτική κάρτα χρειάζεται να ολοκληρώσουν μια γραφειοκρατική διαδικασία, αποστέλλοντας αντίγραφα εγγράφων στα οποία καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση. Και αναγκάζονται να αποδεχθούν υψηλότερα επιτόκια και προμήθειες.

Οι τράπεζες ανέκαθεν εφαρμόζουν αυστηρότερους πιστωτικούς όρους σε περιόδους οικονομικής εξασθένησης. Αλλά ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και αφορά στην αγορά πιστωτικών καρτών αναγκάζει τη βιομηχανία να ανασυντάξει τους κανόνες που ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να περιορίσει τη διακύμανση των επιτοκίων, να απαγορεύσει ορισμένες αμφιλεγόμενες πρακτικές και να προστατεύσει τους καταναλωτές με περισσότερη πληροφόρηση για τα χρέη τους.

Οι τράπεζες έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου, παρόλο που για ορισμένες παραμέτρους οι προθεσμίες είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, από τον Αύγουστο οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών χρειάζεται να ταχυδρομούν τους λογαριασμούς τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης και να ειδοποιούν τουλάχιστον 45 ημέρες νωρίτερα προτού αλλάξουν σημαντικούς όρους που αφορούν στην πιστωτική κάρτα.

Για τους καταναλωτές οι αυστηρότεροι όροι από τις τράπεζες ενδεχομένως να μοιάζουν σαν ένα εκκρεμές που γέρνει προς μια παλαιότερη εποχή, τότε που οι πιστωτικές κάρτες συνοδεύονταν με ετήσιες συνδρομές και διψήφια επιτόκια χρέωσης. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America Citigroup και J.P. Morgan Chase & Co., έχουν προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων και προμηθειών, άλλαξαν τα επιτόκια ορισμένων πελατών σε κυμαινόμενα από σταθερά, ενώ έκλεισαν κάποιους λογαριασμούς.

naftemporiki

No comments:

Share |