Friday, August 7, 2009

«Έσπασαν » συμβόλαια 329 εκ. ευρώ σε ένα 6μηνο !

«Έσπασαν » συμβόλαια 329 εκ. ευρώ σε ένα 6μηνο !

Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και συντάξεων, αξίας 329 εκατ. ευρώ "έσπασαν" φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο οι δικαιούχοι τους, υπό το κράτος του πανικού που προκαλεί το ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η βουτιά στις πωλήσεις νέων συμβολαίων που επενδύουν σε μετοχές- αμοιβαία, με μείωση 56% σε σχέση με πέρυσι. Στα παραπάνω συμπεράσματα οδηγούν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για τις νέες πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, μαζί με τις αποζημιώσεις που αυτές κατέβαλαν, στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Αν και το μόνο αισιόδοξο ίσως σημάδι για τον ασφαλιστικό κλάδο ζωής, είναι το γεγονός ότι εισήλθαν νέοι πελάτες στα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα (αύξηση 23% από πέρυσι) - προφανώς λόγω της διάχυτης ανησυχίας που υπάρχει για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης-την ίδια ώρα ωστόσο "έφυγαν" αρκετοί παλαιοί.

Τα συμβόλαια αξίας 329 εκ. ευρώ που ακυρώθηκαν φέτος, δείχνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το φαινόμενο των εξαγορών που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι , με αποτέλεσμα στο τέλος του 2008 να έχουν "σπάσει" συμβόλαια αξίας 624 εκ. ευρώ.

"Σπάνε" και κλασικά συνταξιοδοτικά

Το πιο ανησυχητικό δε, είναι πως οι ακυρώσεις αυτές, δεν αφορούν μόνο τα υψηλού ρίσκου (λόγω χρηματιστηρίου) unit linked συμβόλαια, αλλά και τα κλασικά προγράμματα. Τα 144 εκ. από τα 329 εκ. ευρώ, αφορούν σε τέτοια συμβόλαια. Οι κάτοχοί τους τα εξαγοράζουν, είτε επειδή λόγω κάποιων φημών - βάσιμων ή μη-φοβούνται πως η εταιρεία τους θα κλείσει, είτε προκειμένου με τα κεφάλαια που παίρνουν πίσω να καλύψουν άλλες τρέχουσες ανάγκες τους.

"Για όσο καιρό, και με ευθύνη της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής, θα συντηρείται το θολό κλίμα που επικρατεί σήμερα στην αγορά, σχετικά με το αν θα ανακληθούν ή όχι οι άδειες κάποιων εταιρειών, τόσο θα συνεχίζεται και το κύμα εξαγορών", σημειώνουν παράγοντες του χώρου.

Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τα κεφάλαια που κατέβαλαν φέτος οι εταιρείες στους δικαιούχους τους, είτε επειδή τα συμβόλαιά τους έληξαν, είτε ως αποζημίωση για κάποιο ατύχημα, προκύπτει ένα ποσό 232 εκ. ευρώ. Και πάλι δηλαδή, τα ποσά που πλήρωσαν για εξαγορές είναι μεγαλύτερα.

Νοσοκομειακά

Κατά 55% μειώθηκαν και οι πωλήσεις στα μεμονωμένα συμβόλαια υγείας, που αν και δεν αφορούν τη μεγάλη ομάδα των νοσοκομειακών προγραμμάτων ωστόσο δείχνουν μια τάση. Τα περισσότερα πάντως από τα προγράμματα υγείας, πωλούνται σαν παραρτήματα μαζί με τα συνταξιοδοτικά του κλάδου ζωής που γνώρισε αύξηση 23%.

Καλά πήγε το αυτοκίνητο

Καλύτερα από τον κλάδο ζωής κινήθηκε ο τομέας της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, με τις νέες πωλήσεις να αυξάνονται 12,6% και να φτάνουν τα 750 εκ. έναντι 666 εκ. ευρώ του 2008. ʼνοδος που δεν αποδίδεται σε αύξηση του στόλου των ασφαλισμένων οχημάτων (μόλις 1,67%), αλλά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων που έχουν ξεκινήσει οι εταιρείες από τους πρώτους μήνες του 2009, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται κατακόρυφα οι ελάχιστες ασφαλιστικές καλύψεις.

Σπίτια- επιχειρήσεις

Τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, φαίνεται να επέδρασαν στην ασφαλιστική ψυχολογία του Έλληνα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις συμβολαίων φωτιάς και συμπληρωματικών καλύψεων περιουσίας (π.χ. θραύση κρυστάλλων, κ.ά.), κατά 5,9% και 9,7% αντιστοίχως σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, οι επαγγελματίες επιχειρήσεις φοβούμενοι τις συνέπειες της κρίσης, ασφαλίζονται όλο και περισσότερο για κινδύνους που αφορούν κακοπληρωτές, ακάλυπτες επιταγές, κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πωλήσεις συμβολαίων στη κατηγορία "πιστώσεις", όπως ονομάζεται, παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 46% σε σύγκριση με πέρυσι.

reporter.gr

No comments:

Share |