Friday, December 21, 2007

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
1648.39 ( 0.54%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
4810.22 ( 0.54%)

Όγκος: € 6,279,348

---

FTSE 100 INDEX 6,434.10 88.50 1.39%
CAC 40 INDEX 5,602.77 91.32 1.66%
DAX INDEX 8,002.67 133.48 1.70%

---

DOW JONES INDUS. AVG 13,450.65 205.01 1.55%
S&P 500 INDEX 1,484.46 24.34 1.67%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,691.99 51.13 1.94%

ΤΟ ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ!

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στις 4.810,22 μονάδες με άνοδο 0,54%, ενώ ο FTSE 20 με ίδια κέρδη ανέβηκε στις 1.648,39 μονάδες. Συνολικά, το ΧΑΚ κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,26%. Ως προς τους Δείκτες που έκλεισαν στις 14:30, κέρδη παρουσίασαν οι Επενδυτικές σε ποσοστό 1,34% και η Παράλληλη Αγορά σε 0,60%, ενώ ζημιές σε ποσοστό 0,70% παρουσίασε η Εναλλακτική Αγορά.

Από τις τράπεζες, η Marfin Popular, καταγράφοντας τζίρο €1,77 εκ. επί του ολικού των €6,27 εκ., έκλεισε στα €8,98 με άνοδο 2,05%. Άνοδο 1,77% κατέγραψε και η HB κλείνοντας στα €4,60, ενώ η Τράπεζα Κύπρου με απώλειες 0,79% υποχώρησε στα €12,56.

Από τους υπόλοιπους τίτλους της Κύριας Αγοράς, ξεχώρισαν ο Louis που έκλεισε στα €0,55 με άνοδο 3,77% και η Woolworth που με κέρδη 1,97% ανέβηκε στο €1,55.

STOCKWATCH.COM.CY

Φιλική συμφωνία MIG - OTE

Φιλική συμφωνία MIG - OTE


Σε κοινή συμφωνία για μη σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που ζήτησε η Marfin Investment Group προχώρησαν σήμερα OTE και ΜΙG βάζοντας φρένο στην όξυνση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ τους. Όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις των δύο μερών συμφωνήθηκε ύστερα από συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των εκπροσώπων της ΜΙG, ότι το συμφέρον της εταιρίας, των μετόχων και των εργαζομένων της, επιβάλει τη μη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Το ΔΣ του ΟΤΕ αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τα μέλη του κ.κ. Ι. Γεωργάνα, Π.Ταμπούρλο και Θ. Βενιάμη, η οποία και θα επιβλέψει τη διαπραγμάτευση των όρων της μακροχρόνιας χρηματοδότησης της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο θέμα το οποίο είχε θέσει η MIG, δηλαδή την διαδικασία και τους όρους ανάληψης δανεισμού ύψους 2,7 €δισ., για χρηματοδότησης εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE. Σύμφωνα με το euro2day, o κ. Βενιάμης είναι από τους μεγαλομετόχους και μέλος του advisory board της MIG.

Η MIG είχε ζητήσει επίσης να ορίσει το δικό της εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΟΤΕ. Οι σημερινές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών δεν κάνουν καμμία αναφορά στο συγκεκριμένο αίτημα.

H MIG είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ με ποσοστό κοντά στο 19%, το οποίο αγόρασε στην χρηματιστηριακή αγορά με κόστος που ξεπερνά τα €2 δισ. Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 28%.

Πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε με νομοθετική ρύθμιση την αγορά ποσοστού πέραν του 20% σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας χωρίς την έγκριση της.

STOCKWATCH.COM.CY

Αιφνιδιάζει τράπεζες ο Ορφανίδης

Αιφνιδιάζει τράπεζες ο Ορφανίδης


• Με μείωση των επιτοκίων στο 4%

• Τα επιτόκια ρυθμίζονται από ανταγωνισμό

• Πολλά οφέλη για όλους

• Τι λέει για την κρίση των subprime

Τη μείωση του βασικού κυπριακού επιτοκίου ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας μετά από έκτακτη συνεδρία της Επ. Νομισματικής Πολιτικής. Αντί να αναπροσαρμοστούν αυτόματα με την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, τα κυπριακά επιτόκια μειώθηκαν από σήμερα στο 4%, κατά πενήντα μονάδες βάσης. Από το Σεπτέμβριο του 2006, τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,5%.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί η νομισματική αρχή προχώρησε σήμερα στη μείωση των επιτοκίων, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι, επειδή πλησιάζει το τέλος του χρόνου, «νιώσαμε ότι ήταν καλή ευκαιρία να εναρμονίσουμε τα επιτόκια μας. Στις 10 Δεκεμβρίου που ήταν η προηγούμενη συνεδρία της ΕΝΠ είχαμε θέσει θέμα να κάνουμε μια επιπλέον συνεδρίαση πριν το τέλος του χρόνου, κάτι το οποίο έγινε», είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι ο λόγος που τέθηκε στις 10 Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο μιας επιπλέον συνεδρίας της Επιτροπής, «ήταν ο εναρμονισμός των επιτοκίων και το ότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν ερωτήματα και ανησυχίες για το πως θα καθορίζονταν τα επιτόκια σε υφιστάμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο σε κυπριακές λίρες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι τα επιτόκια ρυθμίζονται με τον ανταγωνισμό. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για παράδειγμα σε υφιστάμενα δάνεια σε ευρώ δεν υπάρχει κανένα θέμα μετατροπής του νομίσματος του δανείου. Σε νέα δάνεια που θα γίνονται του χρόνου σε ευρώ και πάλι αυτό που θα επικρατεί θα είναι το έντονο κλίμα ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο τη μικρή μας Κύπρο, αλλά όλη τη ζώνη του ευρώ στην οποία υπάρχουν πέραν των 320 εκατομμυρίων πολιτών».

Σε επιστολή του στις 13 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε στις τράπεζες να αντικαταστήσουν το κυπριακό βασικό επιτόκιο με το ευρωπαϊκό (4%), αλλάζοντας τους σχεδιασμούς τους. Με τη σημερινή του κίνηση, εκτιμάται ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη νομική υπόσταση των υποδείξεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των τραπεζών που λογάριαζαν μέχρι πρόσφατα να χρησιμοποιήσουν ως βάση των υφιστάμενων κυμαινόμενων δανείων τους σε λίρες το Euribor, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. «Οι όροι δανειοδότησης γίνονται πάντα στο κλίμα ανταγωνισμού που επικρατεί στην ΟΝΕ.

Οι τράπεζες απλά ήθελαν κάποιες διευκρινίσεις για το πως ερμηνεύονται κάποια συμβόλαια. Η συνέχεια των συμβολαίων όταν έχουμε μετάβαση στο ευρώ είναι εξαιρετικής σημασίας και διασφαλίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Στη δική μου αντίληψη δεν υπήρχε κανένα θέμα και αμφιβολία», σημείωσε, «παρόλο που κάποιοι δεν ήταν σίγουροι για το τι προνοούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες», τόνισε με νόημα.

Το Euribor (4,53% για ένα μήνα και 4,79% για τρεις μήνες) είναι αισθητά ψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (4%), λόγω της αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και της αύξησης του κόστους χρήματος.

Ο διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ θα υπάρχουν πολλά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να παίρνουν δάνεια. «Ορισμένα από αυτά τα πλεονεκτήματα ενδεχομένως να μην τα δούμε άμεσα. Όπως ξέρετε, υπάρχει το Single European Payment Area (SEPA) το οποίο διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό. Θα ευκολύνει ανταλλαγές επιταγών και χρεώσεις πιστωτικών καρτών. Το σύστημα αυτό θα ξεκινήσει σε περιορισμένη βάση τον επόμενο μήνα. Ο ανταγωνισμός μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει μεγάλα πλεονεκτήματα», εξήγησε.

Όσον αφορά την κρίση που υπάρχει στις ΗΠΑ στην αγορά των subprime loans και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και στην κυπριακή αγορά, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άμεση επιρροή των προβλημάτων των ΗΠΑ στις κυπριακές τράπεζες. «Επειδή όμως η χρηματαγορά είναι διεθνής και ενωμένη, έχουμε και στην Κύπρο, όπως και στην Ευρώπη, μία έμμεση ανησυχία. Στην αγορά χρήματος και στο ευρώ τα spreads (περιθώρια) μεταξύ των βασικών επιτοκίων των τραπεζών και των επιτοκίων που μπορούν να δανείζονται η μια τράπεζα από την άλλη έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», τόνισε.

Ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό η ΕΚΤ έδωσε ρευστότητα στο σύστημα και έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να πάρουνε δάνεια. «Αυτές οι ενέργειες έφεραν αποτελέσματα καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει περίπου 20 μονάδες βάσης τα spreads. Υπάρχει αισιοδοξία ότι όταν τελειώσει ο χρόνος θα υπάρχει ομαλοποίηση αυτής της αγοράς», επεσήμανε.

Ο διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σε όλες τις χρηματαγορές για το κατά πόσον υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί από μεγάλες τράπεζες. «Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ανακοινώσεις με άσχημα νέα από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να είναι καλύτερη, αλλά ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες φοβούνται πλέον να δανειστούν η μια από την άλλη και ζητούν να τους δώσουν μεγαλύτερα επιτόκια ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά», κατέληξε.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, για σκοπούς πλήρους εναρμόνισης με τα ισχύοντα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση και κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations – repo rate), μειώνεται κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας στο 4,00%. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (overnight deposit facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 5,00% και 3,00%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη ερωτήματα και προβληματισμούς που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το βασικό επιτόκιο των τραπεζών που ισχύει για υφιστάμενα δάνεια σε λίρες Κύπρου που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, καθόρισε, με βάση το άρθρο 40(1)(γ) του περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, με ισχύ από σήμερα, ότι το βασικό επιτόκιο των τραπεζών για τα εν λόγω δάνεια είναι το εκάστοτε ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (repo) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Διευκρινίζεται ότι με τη μετατροπή των δανείων αυτών σε ευρώ, σύμφωνα με τους περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμους του 2007, θα εφαρμόζεται ως βασικό επιτόκιο το αντίστοιχο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

U.S. Economy: Spending in November Increased More Than Forecast

U.S. Economy: Spending in November Increased More Than Forecast

Dec. 21 (Bloomberg) -- Consumer spending in the U.S. rose more than forecast in November, allaying concern that the slowest shopping season in five years may have already pushed the economy into recession.

Purchases gained 1.1 percent after a 0.4 percent increase in October that was more than previously estimated, the Commerce Department said today in Washington. Incomes also advanced, while the Federal Reserve's preferred measure of inflation accelerated, the report showed.

While the gain in November spending was the biggest in more than two years, it preceded reports by Circuit City Stores Inc., Best Buy Co. and other retailers that warned of a slump in purchases. A private report today showed consumer confidence slid to the lowest level in more than two years in December.

``The tone of the fourth quarter looks to be weak, but not nearly by enough to threaten imminent recession,'' said Stephen Stanley, chief economist at RBS Greenwich Capital in Greenwich, Connecticut, who previously worked at the Fed's Richmond branch.

Economists forecast spending would rise 0.7 percent, after an originally reported 0.2 percent increase in October, according to the median of 73 estimates in a Bloomberg News survey. The November increase was the biggest since July 2005.

Treasuries slipped, sending the 10-year note yield up to 4.09 percent at 10:55 a.m. in New York, from 4.05 percent late yesterday.

Confidence Falls

The Reuters/University of Michigan final index of consumer sentiment for December dropped to 75.5, the lowest since October 2005, from 76.1 last month. The gauge has averaged 88 since monthly data were first compiled in 1978.

Weekly surveys suggest the November spending boom may not be sustained. Holiday sales declined in the seven days ended Dec. 15 for the third straight week, according to ShopperTrak RCT Corp. This year's holiday season may be the weakest since 2002, according to the National Retail Federation.

Circuit City, the second-largest U.S. consumer-electronics retailer, said its third-quarter loss widened to $207.3 million, or $1.26 a share, from a loss of $20.4 million, or 12 cents, a year earlier. Sales dropped 3.1 percent to $2.94 billion, the Richmond, Virginia-based company said today in a statement.

December has had ``a little slower start to the season than we had hoped,'' Brad Anderson, chief executive officer of Best Buy, the largest U.S. consumer-electronics retailer, said in a Dec. 18 interview.

Incomes Gain

Incomes rose 0.4 percent after a 0.2 percent increase the prior month, today's Commerce report showed. Personal income was forecast to rise 0.5 percent, according to the survey median.

The advance in sales last month, and a higher estimate for October purchases than previously reported, indicates the economy won't contract this quarter as some analysts had predicted.

Bill Gross, manager of the world's biggest bond fund at Pacific Investment Management Co. in Newport Beach, California, said in an interview with the Financial Times published yesterday that ``if I had to be bold I'd say we began a recession in December.''

Today's figures suggest ``we can postpone fears of a recession at least until next year,'' said Ryan Reed, an economist at National City Corp. in Cleveland, who forecast a 1 percent gain in spending. ``With the headwinds that the consumer is currently dealing with, spending gains of this size are unsustainable going into the new year.''

Inflation Accelerates

The inflation measure tracked by the Fed rose 0.2 percent for a second month. It was up 2.2 percent from November 2006, the biggest year-over-year gain since March, compared with the 2 percent median estimate in the Bloomberg survey.

Adjusted for inflation, spending increased 0.5 percent, the most this year, after a 0.1 percent increase the prior month, the report showed.

Because the increase in spending was larger than the gain in incomes, the savings rate dropped to minus 0.5 percent, the lowest since August 2005, from 0.3 percent the prior month. A negative rate suggests consumers are drawing down savings to maintain spending.

Disposable income, or the money left over after taxes, rose 0.3 percent. Adjusted for inflation, disposable income decreased 0.3 percent.

Inflation-adjusted spending on durable goods, such as autos, furniture, and other long-lasting items, rose 0.6 percent after falling 0.1 percent. Purchases of non-durable goods also increased 0.6 percent and spending on services, which account for almost 60 percent of all outlays, rose 0.5 percent.

The job market may be one bright spot for Americans, as the housing recession extends into 2008 and the subprime mortgage crisis makes borrowing tougher. Payrolls rose by 94,000 in November and the jobless rate was unchanged at 4.7 percent for a third month, the Labor Department said this month.

Some merchants took matters into their own hands last month to stimulate sales. Bentonville, Arkansas-based Wal-Mart Stores Inc., the world's largest retailer, said November sales rose within the company's forecast as shoppers stocked up on holiday food and gifts. Wal-Mart increased post-Thanksgiving discounts to lure shoppers into its stores early in the season.

BLOOMBERG

Fed to Offer Special Auctions as `Long as Necessary'

Fed to Offer Special Auctions as `Long as Necessary'

Dec. 21 (Bloomberg) -- The Federal Reserve will conduct biweekly emergency auctions of loans as ``long as necessary'' as part of a global attempt by central bankers to restore faith in the money markets.

The Fed and European Central Bank loaned $30 billion in 35- day funds today at an interest rate of 4.67 percent, 2 basis points more than the initial special auctions four days ago. The rates are less than the 4.75 percent banks are charged to borrow directly at the Fed's discount window, suggesting the central bank is making progress in alleviating the credit crunch.

``The Fed finally gets it,'' said Andrew Brenner, co-head of structured products in New York at MF Global Ltd.

The U.S. central bank had previously scheduled four special auctions, with the final two slated for Jan. 14 and Jan. 18. The central banks, along with those in Canada, Switzerland and the U.K, announced plans on Dec. 12 to move in concert to alleviate the credit squeeze threatening global growth, in the biggest act of international economic cooperation since the Sept. 11 terrorist attacks.

The difference between three-month U.S. Treasury bills and the three-month London Interbank Offered Rate, known as the TED spread, narrowed 3 basis points to 1.93 percentage point. The difference was 35 basis points at the start of the year.

Fewer Bidders

Financial institutions submitted $57.66 billion in bids to the Fed, resulting in a bid-to-cover ratio of 2.88, lower than the prior auction. There were 73 bidders, compared with 93 banks and securities firms earlier, the central bank said in a statement today.

``The rate wasn't so high that it should cause concern about any dire need for liquidity,'' said Michael Pond, an interest-rate strategist in New York at Barclays Capital Inc., one of the 20 primary securities dealers that trade directly with the Fed. ``People were looking for funds and liquidity on a competitive basis.''

All the funds were made available at the stop-out rate, or the lowest rate that the Fed accepted at the auction. Bids at the stop-out rate were prorated at 73.40 percent, compared with 1.96 percent at the $20 billion auction of 28-day funds.

The minimum accepted bid rate set by the Fed for today's auction was 4.15 percent, a rate based on a measure, known as the overnight indexed swap rate, of the average overnight fed funds rate over the term of the credit being auctioned.

Overnight indexed swaps are derivatives in which one person agrees to pay a fixed rate in exchange for receiving the average of a floating central bank rate over the life of the swap. For such swaps based in U.S. dollars, the floating rate is the daily effective federal funds rate.

`It's a sign the Fed is being nimble in terms of managing reserves and these temporary liquidity problems,'' said Kenneth Kim, an economist at Stone & McCarthy Research Associates in Skillman, New Jersey. ``I don't think they will have to do much more but it's a good sign.''

BLOOMBERG

U.S. Consumer Spending Probably Rose in November as Wages Grew

U.S. Consumer Spending Probably Rose in November as Wages Grew

Dec. 21 (Bloomberg) -- Consumer spending in the U.S. probably rose by the most in 10 months in November as wages grew and shoppers took advantage of early holiday discounts, economists said ahead of a government report today.

The 0.7 percent increase in purchases followed a 0.2 percent gain the prior month, according to the median of 73 estimates in a Bloomberg News survey. One of the report's inflation measures, the Federal Reserve's favorite, probably accelerated.

Gains in jobs and salaries may avert a collapse in spending, which accounts for more than two-thirds of the economy, as home values fall and fuel costs rise. The jump in sales last month reduced the odds the economy would contract this quarter, even as recent retail surveys suggest shopping has cooled in December.

``We have yet to see the consumer panic,'' said Michael Englund, chief economist at Action Economics LLC in Boulder, Colorado. ``The real takeaway from November is an explosion in spending, and soaring prices. The Fed will have to come to grips with inflation.''

The Commerce Department's report is due at 8:30 a.m. in Washington. Spending estimates ranged from gains of 0.2 percent to 1.1 percent, based on the Bloomberg survey. Incomes probably rose 0.5 percent in November, the most in four months, based on the survey median.

At 10 a.m., the Reuters/University of Michigan report on consumer sentiment may show confidence dropped to a two-year low in December.

Price Increases

Today's Commerce figures may also show core prices, which are tied to spending and exclude food and fuel, rose 0.2 percent in November for a third month, according to the Bloomberg survey. The measure probably increased 2 percent from November 2006, the biggest year-over-year gain in six months.

The tone of today's report will hinge on whether the jump in prices accounted for much of the expected increase in spending, economists said.

A disappointing reading would suggest demand for other goods is sagging. Higher energy bills may eat into Americans' purchasing power, while lower property values make it harder for owners to tap home equity for extra cash.

Last week's report of a bigger-than-forecast jump in November consumer prices reignited concern inflation may pick up. That would give the Fed less room to trim interest rates to fend off a recession, economists said.

``Recent developments, including the deterioration in financial market conditions, have increased the uncertainty surrounding the outlook for economic growth and inflation,'' policy makers said in a statement after their Dec. 11 meeting.

More Jobs

The job market may be one bright spot for Americans, as the housing recession extends into 2008 and the subprime mortgage crisis makes borrowing tougher. Payrolls rose by 94,000 in November and the jobless rate was unchanged at 4.7 percent for a third month, the Labor Department said this month.

Some merchants took matters into their own hands last month to stimulate sales. Bentonville, Arkansas-based Wal-Mart Stores Inc., the world's largest retailer, said November sales rose within the company's forecast as shoppers stocked up on holiday food and gifts. Wal-Mart increased post-Thanksgiving discounts to lure shoppers into its stores early in the season.

Weekly surveys suggest the November spending boom may not be sustained. Holiday sales declined in the seven days ended Dec. 15 for the third straight week, according to ShopperTrak RCT Corp. This year's holiday season may be the weakest since 2002, according to the National Retail Federation.

December has produced ``a little slower start to the season than we had hoped,'' Brad Anderson, chief executive officer of Best Buy Co., the largest U.S. consumer-electronics retailer, said in a Dec. 18 interview. ``That's pretty much the same pattern for the past few years. We're hoping that we'll see what we've seen in the past.''

Best Buy this week reported a 52 percent jump in profit for the quarter ended Dec. 1 and raised its annual forecast on demand for flat-panel televisions, computers and video-game consoles.

BLOOMBERG

LOG: Άντληση €6,88 εκ.

LOG: Άντληση €6,88 εκ.

Συνολικά €6,88 εκ. αντλήθηκαν από την εταιρεία Logicom, μέσω της έκδοσης rights. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της 26 Σεπτεμβρίου 2007, με την έκδοση συνολικά 6.173.300 νέων μετοχών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ασκήθηκαν από τους κατόχους τους 59.769.370 ΔΠ σε τιμή άσκησης £0,65 (€1,11) ανά δέκα (10) ΔΠ και εκδόθηκαν αντίστοιχα 5.976.937 νέες μετοχές, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό κάλυψης 96,82% του συνόλου της έκδοσης. Τα υπόλοιπα 1.963.630 ΔΠ διατέθηκαν χθες με το πέρας της διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (Book Building) σε επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης (Strike Price) των £0,727 (€1,242) ανά δέκα (10) ΔΠ.

Το συμβούλιο του ΧΑΚ ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου 2007 ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή 61.733.000 Δικαιώματα Προτίμησης της εταιρείας, τα οποία παραχωρήθηκαν σε αναλογία 1 Δικαίωμα για κάθε 1 μετοχή της εταιρείας ονομαστικής αξίας £0,20 (€0,34). Η περίοδος εξάσκησης των rights ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου και έληξε στις 7 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2007, η εταιρεία είχε κέρδη €5,3 εκ. έναντι €4,4 εκ. πέρσι. Ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 30,2%, από €183,2 εκ. σε €238,5 εκ.

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών της όμως και της ταχύρυθμης επέκτασης στο εξωτερικό, η εταιρεία αναμένεται να ξεφύγει από το στόχο που έθεσε τον Απρίλιο του 2007 για αύξηση των κερδών από εργασίες κατά 65%. Το πρώτο εννιάμηνο, η συγκεκριμένη αύξηση περιορίστηκε στο 19,9%.

STOCKWATCH.COM.CY

Ευρώ: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου

Ευρώ: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/12/2007 12:14:05


Την 1η Ιανουαρίου του 2008 οι Κύπριοι πολίτες θα αποχαιρετήσουν τη λίρα και θα υποδεχθούν το ευρώ ως εθνικό νόμισμα της χώρας. Με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, η Κύπρος θα έχει κοινό νόμισμα με περισσότερους από 320 εκατομμύρια πολίτες άλλων 14 χωρών της ΕΕ. Οι Κύπριοι θα μπορούν από την 1/1/2008 και μέχρι τις 31/1/2008 να πληρώνουν σε λίρες και να λαμβάνουν ρέστα σε ευρώ. Από την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ. Αναλυτικά θα χρησιμοποιούνται οι πιο κάτω αξίες χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ: Χαρτονομίσματα (τραπεζογραμμάτια): Ονομαστικής αξίας €5, €10, €20, €50, €100, €200 και €500. Τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Κέρματα: Υπάρχουν κέρματα ονομαστικής αξίας 1, 2, 5, 10, 20 και 50 cent, και €1 και €2. Η μία όψη των κερμάτων («κοινή όψη»)είναι η ίδια για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ η άλλη όψη («εθνική όψη») είναι διαφορετική για κάθε χώρα. Παρόλα αυτά, τα εθνικά κέρματα του ευρώ γίνονται αποδεκτά σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.

Υποχρέωση για χρήση του ευρώ και μόνον από την 1η Ιανουαρίου θα έχουν οι καταναλωτές όταν πρόκειται να πληρώσουν με επιταγή. Από την ημερομηνία αυτή, το ποσό που θα αναγράφεται σε κάθε επιταγή πρέπει να είναι εκφρασμένο σε ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο για την υιοθέτηση του ευρώ, επιταγές εκφρασμένες σε κυπριακές λίρες με ημερομηνία μετά την 31/12/2007 δεν ισχύουν ως επιταγές για σκοπούς εξαργύρωσης και επομένως δεν θα πληρώνονται. Επιταγές σε λίρες που θα εκδοθούν με ημερομηνία προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2008, αλλά θα παρουσιασθούν για πληρωμή μετά την ημερομηνία αυτή, θα πληρώνονται σε ευρώ, εφαρμόζοντας την τιμή μετατροπής (€1 = £0,585274), νοουμένου ότι η παρουσίασή τους θα γίνει μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία που αναγράφεται στην επιταγή, σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική.

Στις 30 Ιουνίου του 2008 θα λήξει η περίοδος ανταλλαγής κυπριακών λιρών με ευρώ από τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 τερματίζεται και η περίοδος ανταλλαγής κερμάτων κυπριακής λίρας σε ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ τέλος στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 τερματίζεται η περίοδος ανταλλαγής τραπεζογραμματίων κυπριακής λίρας με ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα.

Ποια όμως θα είναι τα οφέλη από την υιοθέτηση του ευρώ για τον Κύπριο πολίτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με το ευρώ θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια των τιμών και περισσότερος ανταγωνισμός που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, καθώς η Κύπρος γίνεται μέλος σε μια μεγάλη αγορά. Επιπλέον, η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και επιπλέον τα ταξίδια και η αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε χώρες της ζώνης του ευρώ γίνονται πιο εύκολα, γιατί οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν πλέον τη δυσκολία και το κόστος που συνεπάγεται η αλλαγή νομισμάτων.

STOCKWATCH.COM.CY

DOW JONES FUTURES

+82 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ενίσχυση ρευστότητας - μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου

Ενίσχυση ρευστότητας - μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου


Πληθωριστικές πιέσεις σβήνουν σύμφωνα με το διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ κάθε ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ αποτελέσματα από τις συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αρχίζουν να γίνονται ορατά στη διεθνή πιστωτική αγορά, με τη ρευστότητα να ενισχύεται και τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού να υποχωρούν.

Η ΕΚΤ μάλιστα ύστερα από την εντυπωσιακή ένεση ρευστότητας ύψους 349 δισ. ευρώ της Τρίτης και μία μικρότερη ύψους 10 δισ. ευρώ την Τετάρτη προχώρησε χθες σε απόσυρση κεφαλαίων ύψους 150 δισ. ευρώ από τη χρηματαγορά. Στόχος της είναι διατηρήσει τις ισορροπίες στο σύστημα και να ευθυγραμμίσει τα επιτόκια δανεισμού στα ίδια επίπεδα.

Το κόστος δανεισμού του ευρώ υποχώρησε για τρίτη συνεχή ημέρα χθες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών, το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,79%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της στερλίνας [GBP=X] υποχώρησε στο 6,14%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Φέντεραλ Ριζέρβ συνέχισε να τροφοδοτεί το τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια, προχωρώντας κανονικά στην προγραμματισμένη της δημοπρασία 20 δισ. δολαρίων. Μία ημέρα πριν είχαν προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας.

Οι δυναμικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών χαλαρώνουν μεν τις πιέσεις στη διατραπεζική αγορά, δεν μπορούν ωστόσο να εγγυηθούν από μόνες τους τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών. Οι καθημερινές αποκαλύψεις για την έκθεση των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου- με τελευταία θύματα τις Morgan Stanley και Bear Stearns- εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις συνεχείς υποβαθμίσεις σύνθετων επενδυτικών εργαλείων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξιολόγηση ομολόγων εξασφαλισμένων με υποθήκες ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες εξακολουθεί να προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία παρατεταμένη περίοδο εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αποκλείοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να αντιδράσει ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο διοικητής της ΕΚΤ συμπλήρωσε ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην ανάπτυξη.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζες: Αλλάζουν τα σχέδια για δάνεια

Τράπεζες: Αλλάζουν τα σχέδια για δάνεια

Ανατροπή του σχεδιασμού των εμπορικών τραπεζών για τα δανειστικά επιτόκια επιφέρει επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, που τους στάλθηκε την περασμένη βδομάδα. Με την επιστολή, η κυπριακή νομισματική αρχή καλεί τις τράπεζες να μειώσουν το βασικό δανειστικό τους επιτόκιο για υφιστάμενα δάνεια σε λίρες από το 4,5% που ήταν σήμερα στο 4%, αντικαθιστώντας το δικό της repo rate με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Η επιστολή της ΚΤ ξάφνιασε τις τράπεζες, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν, το Euribor ως βάση για τα υφιστάμενα δάνεια, που βρίσκεται σήμερα αισθητά πιο πάνω από το repo rate της ΕΚΤ. Στην επιστολή, η ΚΤ επικαλείται τη νομοθεσία. Οι τράπεζες αντιδρούν, όμως, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η νομισματική αρχή να κάνει την κίνηση της.

Το θέμα ανέδειξε σήμερα σε πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Επιστολή ΚΤ

Η επιστολή της ΚΤ αναφέρεται σε υφιστάμενα δάνεια σε κυπριακές λίρες, όχι σε νέα δάνεια. Σε αυτή, η ΚΤ επικαλείται τον περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμο και λέει: «η ΚΤ αναμένει ότι, μετά την μετατροπή την 1η Ιανουαρίου 2008 των υπολοίπων των υφιστάμενων δανείων από κυπριακές λίρες σε ευρώ, το βασικό επιτόκιο του ευρώ για τέτοια δάνεια θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (repo rate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Ουσιαστικά, η ΚΤ τράπεζα ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα δάνεια σε λίρες που χρησιμοποιούν ως βάση το κυπριακό repo rate, κατά 50 μονάδες βάσης.

Λογάριαζαν χωρίς τον Ορφανίδη

Οι εμπορικές τράπεζες κατάρτησαν τους προϋπολογισμούς του 2008, όμως, με την παραδοχή ότι το νέο βασικό επιτόκιο, θα ήταν το Euribor, όχι το repo rate της ΕΚΤ. To Euribor είναι το διατραπεζικό επιτόκιο, δηλαδή αυτό με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από άλλες τράπεζες.

Προτού ξεσπάσει η κρίση με τα subprime δάνεια στην Αμερική, τον Ιούλιο 2007, το Euribor 1-μήνα, βρισκόταν γύρω στις 10 μονάδες βάσεις πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η κρίση όμως το εκτόξευσε στο 4,9%, δηλαδή 90 μονάδες πάνω από το repo rate της EKT, προτού οι πρόσφατες παρεμβάσεις της τελευταίας το ρίξουν, σήμερα, στο 4,53%.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως θα χρησιμοποιούσαν το Euribor για υφιστάμενα δάνεια, γιατί αυτό αποτυπώνει καλύτερα το αυξημένο κόστος δανεισμού που έχουν οι ίδιες μετά την κρίση.

Η ΚΤ ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να υιοθετήσουν το 4%.

Νομική υποχρέωση…

Η ΚΤ θεωρεί πως η αλλαγή του βασικού επιτοκίου της ΚΤ με αυτό της ΕΚΤ είναι νομική υποχρέωση. Εκπρόσωπος της μας ανέφερε σήμερα: «Ο περί υιοθέτησης του ευρώ νόμος είναι σαφής: τα δάνεια σε κυπριακές λίρες που έχουν βάση το repo KT, τα οποία θα μετατραπούν σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν ως αντίστοιχο επιτόκιο το repo της ΕΚΤ, που βρίσκεται σήμερα στο 4%».

Οι τράπεζες, όμως, θεωρούν πως η υποχρέωση αυτή υπάρχει μόνο για τις συμβάσεις δανείων στις οποίες υπάρχει ρητή αναφορά στο βασικό επιτόκιο της ΚΤ. Σε πολλές συμβάσεις όμως, λένε, το σημείο αναφοράς είναι το βασικό επιτόκιο της κάθε τράπεζας, όχι της ΚΤ.

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί

Αναπόφευκτα, λένε τραπεζίτες, ο επιστολή της ΚΤ αλλάζει τους σχεδιασμούς τους. Θα προσαρμόσουν τα υφιστάμενα δάνεια σε λίρες στις υποδείξεις της, δηλαδή στο 4%.

Πνέουν, ωστόσο, τα μένεα κατά του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, γιατί παρενέβηκε, όπως υποστηρίζουν, στην τιμολογιακή τους πολιτική. Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί η παρέμβαση αυτή ήρθε τόσο κοντά στη μετάβαση στο ευρώ.

Για πολλούς τραπεζίτες, η παρέμβαση σχετίζεται με το μήνυμα που θέλει επιμόνως να περάσει η ΚΤ ότι μπαίνουμε στην ΟΝΕ με χαμηλότερα επιτόκια. Για άλλους, όμως, τα κριτήρια δεν είναι μόνο οικονομικά.

«Η κίνηση της ΚΤ είναι ακριβώς αντίθετη με την λογική που ανέπτυξε ο διοικητής το τελευταίο καιρό, σε σχέση με την πιστωτική επέκταση και τον πληθωρισμό» ανέφερε τραπεζική πηγή. «Αν η ΚΤ κόπτεται για τον πληθωρισμό, γιατί τότε παρεμβαίνει για μείωση των επιτοκίων τη στιγμή που η ίδια αγορά αποτιμά το κόστος δανεισμού κοντά στα σημερινά επίπεδα;» διερωτήθηκε.

Η ίδια η ΚΤ αναμένεται να επανέλθει επί του θέματος αύριο Παρασκευή. Εκπρόσωπος της δεν ήταν διαθέσιμος για πρόσθετα σχόλια.

Ποιοι πληρώνουν τη νύφη…

Οι τράπεζες αναμένεται να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποδείξεις του διοικητή και να μειώσουν τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια που υπάρχουν σε λίρες. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, το κόστος ενδεχομένως να μετακυλιστεί σε νέους δανειολείπτες, κυρίως επιχειρήσεις, που αναμένεται να λαμβάνουν δάνεια με βασικό επιτόκιο πάνω από το Euribor 1 μήνα (4,52%) ή 3 μηνών (4,79%). Ενδεχομένως, να υπάρχει επίσης αρνητική αναθεώρηση και των καταθετικών όρων, ιδίως για βραχυχρόνιους καταθέτες (π.χ. Ρωσικά κεφάλαια).

Κάποιοι αναμένουν, πάντως, ότι θα υπάρχουν επιδράσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στην Κύπρο, ιδίως τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2008. «Θα υπάρχουν σίγουρα επιδράσεις στα αποτελέσματα» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.

Οι τραπεζίτες, αναμένουν, πως οι επιδράσεις θα αναγκάσουν την ΚΤ να αναθεωρήσει την προσέγγιση της, εν ευθέτω χρόνο, και εφόσον αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος των κινήσεων της στο λογαριασμό αποτελεσμάτων των εμπορικών τραπεζών.

Άλλοι όμως πιστεύουν πως οι τράπεζες θα βρουν τρόπο να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα νέα δεδομένα, για να διατηρήσουν τα υφιστάμενα περιθώρια κέρδους που έχουν και για να καλύψουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει για την επόμενη τριετία.

STOCKWATCH.COM.CY

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce
Share |