Friday, December 21, 2007

Τράπεζες: Αλλάζουν τα σχέδια για δάνεια

Τράπεζες: Αλλάζουν τα σχέδια για δάνεια

Ανατροπή του σχεδιασμού των εμπορικών τραπεζών για τα δανειστικά επιτόκια επιφέρει επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, που τους στάλθηκε την περασμένη βδομάδα. Με την επιστολή, η κυπριακή νομισματική αρχή καλεί τις τράπεζες να μειώσουν το βασικό δανειστικό τους επιτόκιο για υφιστάμενα δάνεια σε λίρες από το 4,5% που ήταν σήμερα στο 4%, αντικαθιστώντας το δικό της repo rate με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Η επιστολή της ΚΤ ξάφνιασε τις τράπεζες, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν, το Euribor ως βάση για τα υφιστάμενα δάνεια, που βρίσκεται σήμερα αισθητά πιο πάνω από το repo rate της ΕΚΤ. Στην επιστολή, η ΚΤ επικαλείται τη νομοθεσία. Οι τράπεζες αντιδρούν, όμως, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η νομισματική αρχή να κάνει την κίνηση της.

Το θέμα ανέδειξε σήμερα σε πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Επιστολή ΚΤ

Η επιστολή της ΚΤ αναφέρεται σε υφιστάμενα δάνεια σε κυπριακές λίρες, όχι σε νέα δάνεια. Σε αυτή, η ΚΤ επικαλείται τον περί Υιοθέτησης του Ευρώ Νόμο και λέει: «η ΚΤ αναμένει ότι, μετά την μετατροπή την 1η Ιανουαρίου 2008 των υπολοίπων των υφιστάμενων δανείων από κυπριακές λίρες σε ευρώ, το βασικό επιτόκιο του ευρώ για τέτοια δάνεια θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (repo rate) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Ουσιαστικά, η ΚΤ τράπεζα ζητά από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα δάνεια σε λίρες που χρησιμοποιούν ως βάση το κυπριακό repo rate, κατά 50 μονάδες βάσης.

Λογάριαζαν χωρίς τον Ορφανίδη

Οι εμπορικές τράπεζες κατάρτησαν τους προϋπολογισμούς του 2008, όμως, με την παραδοχή ότι το νέο βασικό επιτόκιο, θα ήταν το Euribor, όχι το repo rate της ΕΚΤ. To Euribor είναι το διατραπεζικό επιτόκιο, δηλαδή αυτό με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από άλλες τράπεζες.

Προτού ξεσπάσει η κρίση με τα subprime δάνεια στην Αμερική, τον Ιούλιο 2007, το Euribor 1-μήνα, βρισκόταν γύρω στις 10 μονάδες βάσεις πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η κρίση όμως το εκτόξευσε στο 4,9%, δηλαδή 90 μονάδες πάνω από το repo rate της EKT, προτού οι πρόσφατες παρεμβάσεις της τελευταίας το ρίξουν, σήμερα, στο 4,53%.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως θα χρησιμοποιούσαν το Euribor για υφιστάμενα δάνεια, γιατί αυτό αποτυπώνει καλύτερα το αυξημένο κόστος δανεισμού που έχουν οι ίδιες μετά την κρίση.

Η ΚΤ ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να υιοθετήσουν το 4%.

Νομική υποχρέωση…

Η ΚΤ θεωρεί πως η αλλαγή του βασικού επιτοκίου της ΚΤ με αυτό της ΕΚΤ είναι νομική υποχρέωση. Εκπρόσωπος της μας ανέφερε σήμερα: «Ο περί υιοθέτησης του ευρώ νόμος είναι σαφής: τα δάνεια σε κυπριακές λίρες που έχουν βάση το repo KT, τα οποία θα μετατραπούν σε ευρώ την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν ως αντίστοιχο επιτόκιο το repo της ΕΚΤ, που βρίσκεται σήμερα στο 4%».

Οι τράπεζες, όμως, θεωρούν πως η υποχρέωση αυτή υπάρχει μόνο για τις συμβάσεις δανείων στις οποίες υπάρχει ρητή αναφορά στο βασικό επιτόκιο της ΚΤ. Σε πολλές συμβάσεις όμως, λένε, το σημείο αναφοράς είναι το βασικό επιτόκιο της κάθε τράπεζας, όχι της ΚΤ.

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί

Αναπόφευκτα, λένε τραπεζίτες, ο επιστολή της ΚΤ αλλάζει τους σχεδιασμούς τους. Θα προσαρμόσουν τα υφιστάμενα δάνεια σε λίρες στις υποδείξεις της, δηλαδή στο 4%.

Πνέουν, ωστόσο, τα μένεα κατά του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, γιατί παρενέβηκε, όπως υποστηρίζουν, στην τιμολογιακή τους πολιτική. Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί η παρέμβαση αυτή ήρθε τόσο κοντά στη μετάβαση στο ευρώ.

Για πολλούς τραπεζίτες, η παρέμβαση σχετίζεται με το μήνυμα που θέλει επιμόνως να περάσει η ΚΤ ότι μπαίνουμε στην ΟΝΕ με χαμηλότερα επιτόκια. Για άλλους, όμως, τα κριτήρια δεν είναι μόνο οικονομικά.

«Η κίνηση της ΚΤ είναι ακριβώς αντίθετη με την λογική που ανέπτυξε ο διοικητής το τελευταίο καιρό, σε σχέση με την πιστωτική επέκταση και τον πληθωρισμό» ανέφερε τραπεζική πηγή. «Αν η ΚΤ κόπτεται για τον πληθωρισμό, γιατί τότε παρεμβαίνει για μείωση των επιτοκίων τη στιγμή που η ίδια αγορά αποτιμά το κόστος δανεισμού κοντά στα σημερινά επίπεδα;» διερωτήθηκε.

Η ίδια η ΚΤ αναμένεται να επανέλθει επί του θέματος αύριο Παρασκευή. Εκπρόσωπος της δεν ήταν διαθέσιμος για πρόσθετα σχόλια.

Ποιοι πληρώνουν τη νύφη…

Οι τράπεζες αναμένεται να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποδείξεις του διοικητή και να μειώσουν τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια που υπάρχουν σε λίρες. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, το κόστος ενδεχομένως να μετακυλιστεί σε νέους δανειολείπτες, κυρίως επιχειρήσεις, που αναμένεται να λαμβάνουν δάνεια με βασικό επιτόκιο πάνω από το Euribor 1 μήνα (4,52%) ή 3 μηνών (4,79%). Ενδεχομένως, να υπάρχει επίσης αρνητική αναθεώρηση και των καταθετικών όρων, ιδίως για βραχυχρόνιους καταθέτες (π.χ. Ρωσικά κεφάλαια).

Κάποιοι αναμένουν, πάντως, ότι θα υπάρχουν επιδράσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στην Κύπρο, ιδίως τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2008. «Θα υπάρχουν σίγουρα επιδράσεις στα αποτελέσματα» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος.

Οι τραπεζίτες, αναμένουν, πως οι επιδράσεις θα αναγκάσουν την ΚΤ να αναθεωρήσει την προσέγγιση της, εν ευθέτω χρόνο, και εφόσον αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος των κινήσεων της στο λογαριασμό αποτελεσμάτων των εμπορικών τραπεζών.

Άλλοι όμως πιστεύουν πως οι τράπεζες θα βρουν τρόπο να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα νέα δεδομένα, για να διατηρήσουν τα υφιστάμενα περιθώρια κέρδους που έχουν και για να καλύψουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει για την επόμενη τριετία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |