Friday, December 21, 2007

Ευρώ: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου

Ευρώ: Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/12/2007 12:14:05


Την 1η Ιανουαρίου του 2008 οι Κύπριοι πολίτες θα αποχαιρετήσουν τη λίρα και θα υποδεχθούν το ευρώ ως εθνικό νόμισμα της χώρας. Με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, η Κύπρος θα έχει κοινό νόμισμα με περισσότερους από 320 εκατομμύρια πολίτες άλλων 14 χωρών της ΕΕ. Οι Κύπριοι θα μπορούν από την 1/1/2008 και μέχρι τις 31/1/2008 να πληρώνουν σε λίρες και να λαμβάνουν ρέστα σε ευρώ. Από την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ. Αναλυτικά θα χρησιμοποιούνται οι πιο κάτω αξίες χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ: Χαρτονομίσματα (τραπεζογραμμάτια): Ονομαστικής αξίας €5, €10, €20, €50, €100, €200 και €500. Τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Κέρματα: Υπάρχουν κέρματα ονομαστικής αξίας 1, 2, 5, 10, 20 και 50 cent, και €1 και €2. Η μία όψη των κερμάτων («κοινή όψη»)είναι η ίδια για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ η άλλη όψη («εθνική όψη») είναι διαφορετική για κάθε χώρα. Παρόλα αυτά, τα εθνικά κέρματα του ευρώ γίνονται αποδεκτά σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.

Υποχρέωση για χρήση του ευρώ και μόνον από την 1η Ιανουαρίου θα έχουν οι καταναλωτές όταν πρόκειται να πληρώσουν με επιταγή. Από την ημερομηνία αυτή, το ποσό που θα αναγράφεται σε κάθε επιταγή πρέπει να είναι εκφρασμένο σε ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο για την υιοθέτηση του ευρώ, επιταγές εκφρασμένες σε κυπριακές λίρες με ημερομηνία μετά την 31/12/2007 δεν ισχύουν ως επιταγές για σκοπούς εξαργύρωσης και επομένως δεν θα πληρώνονται. Επιταγές σε λίρες που θα εκδοθούν με ημερομηνία προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2008, αλλά θα παρουσιασθούν για πληρωμή μετά την ημερομηνία αυτή, θα πληρώνονται σε ευρώ, εφαρμόζοντας την τιμή μετατροπής (€1 = £0,585274), νοουμένου ότι η παρουσίασή τους θα γίνει μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία που αναγράφεται στην επιταγή, σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική.

Στις 30 Ιουνίου του 2008 θα λήξει η περίοδος ανταλλαγής κυπριακών λιρών με ευρώ από τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 τερματίζεται και η περίοδος ανταλλαγής κερμάτων κυπριακής λίρας σε ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ τέλος στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 τερματίζεται η περίοδος ανταλλαγής τραπεζογραμματίων κυπριακής λίρας με ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα.

Ποια όμως θα είναι τα οφέλη από την υιοθέτηση του ευρώ για τον Κύπριο πολίτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με το ευρώ θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια των τιμών και περισσότερος ανταγωνισμός που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, καθώς η Κύπρος γίνεται μέλος σε μια μεγάλη αγορά. Επιπλέον, η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και επιπλέον τα ταξίδια και η αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε χώρες της ζώνης του ευρώ γίνονται πιο εύκολα, γιατί οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν πλέον τη δυσκολία και το κόστος που συνεπάγεται η αλλαγή νομισμάτων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |