Monday, April 12, 2010

SOS Ορφανίδη για δαπάνες


SOS Ορφανίδη για δαπάνες


Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανιδής, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της αφήνοντας κατά μέρος τις αντιπαραθέσεις και προχωρώντας αμέσως στη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να ανατραπεί η επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση των κρατικών δαπανών. Η καθυστέρηση στην λήψη των απαραίτητων μέτρων, υπέδειξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, έχει ήδη επηρεάσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και θεωρείται επιβεβλημένη πλέον η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης ήταν επικριτικός με την κυβέρνηση αλλά δεν παρέλειψε να ασκήσει επίσης κριτική στη βουλή για ψήφιση κονδυλίων που οδήγησαν στην αύξηση των κρατικών δαπανών. Κάλεσε το νομοθετικό σώμα με τον ίδιο τρόπο που ενέκρινε δαπανηρά νομοσχέδια, να προβεί στις αναγκαίες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές υπογράμμισε: «η κυβέρνηση έφερε ενώπιον σας νομοσχέδιο για αυξήσεις δαπανών και η βουλή ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο. Τώρα που η κυβέρνηση έρχεται και σας αναφέρει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, θα περίμενα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ευκολία που εγκρίθηκαν αυτές οι αυξήσεις των δαπανών, θα περίμενα ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εισηγείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις για μείωση των δαπανών και στη συνέχεια αυτές οι πρότασεις θα έρχονταν στη βουλή για έγκριση».

Με τον ίδιο τρόπο, είπε, αυξήθηκαν οι δαπάνες, θα πρέπει να μειωθούν.

Σημαντικό, τόνισε, είναι να μην υπάρξουν περικοπές σε αναπτυξιακές δαπάνες γιατί πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. «Ο πιο εύκολος τρόπος για να έχουμε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι μέσω της ανάπτυξης».

Εξέφρασε τη λύπη του για τις αυξήσεις των δαπανών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και συνέβαλλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αργότερα, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ορφανίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του εντός της Επιτροπής και υποστήριξε ότι η επισήμανση του δεν ήταν αιχμή προς το νομοθετικό σώμα.

Την ίδια ώρα άφησε υπονοούμενα για παραπλανητικά στοιχεία από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα κονδύλια που ψήφισε η βουλή και έφερε παραδείγματα άλλων χωρών οι οποίες προχώρησαν στη σύσταση ανεξάρτητων θεσμών που θα υπόκεινται στη βουλή των αντιπροσώπων για να ελέγχουν τα στοιχεία.

Αναφερόμενος στη αντιμετώπιση του κρατικού μισθολογίου και των συντάξεων των κυβερνητικών υπαλλήλων, είπε ότι μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας διαφαίνεται ότι παρά τη βελτίωση που έχει γίνει, το πρόβλημα παραμένει. «Θα ήταν καλά αυτό το θέμα να ξανασυζητηθεί και να επιλυθεί αφού δεν έχει δοθεί λύση παρά μόνο μια μικρή βελτίωση».

Μπαίνοντας σφήνα στην πολιτική συζήτηση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι η ΚΤ δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων τι θα περιλάμβανε το ΠΣ και δεν τους ζητήθηκε να συμβάλουν στη διαμόρφωση του.

Ωστόσο είπε, αυτό περιέχει στοιχεία προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, ότι «το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο είναι η αναγνώριση της ύπαρξης ενός διαρθρωτικού προβλήματος, γιατί χωρίς αυτή την αναγνώριση δεν θα μπορούσαμε να συζητούσαμε για αυτά τα μέτρα».

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι με την προκαταρτική ανάλύση του Προγράμματος, υπάρχει προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών καθώς και της συγκράτησης του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας.

Ανέφερε, πάντως, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση «για πολλά από τα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν, για να εξηγήσουν πως ακριβώς να γίνει η επιβαλλόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια δεν ξέρω πως να αξιολογήσω πολλά στοιχεία».

Επιβάλλεται τα μέτρα να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, είπε, και προχώρησε ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν γίνονται σκέψεις για αυξήσεις φορολογιών οι οποίες μπορεί να είναι ανασταλτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη και για αυτό το λόγο δεν βοηθούν. Αυτές είναι βασικές αρχές που μπορώ να αναφέρω».

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι επιβάλλεται να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για συγκράτηση των δαπανών και τόνισε την ανάγκη συνεργασία της κυβέρνησης και της βουλής.

Παράλληλα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ότι η νομοθεσία για τα καλυμμένα ομόλογα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να δώσει την ευχέρεια στα τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να έχουν ρευστότητα.

Η Κεντρικής Τράπεζα μαζί με το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν στην ετοιμασία ενός νομοσχεδίου.

«Δεν είναι αρκετή όμως μόνο η ετοιμασία αυτού του νομοσχεδίου για να είναι υλοποιήσιμο, θα πρέπει να γίνει αλλαγή σε αρκετές άλλες νομοθεσίες, υποδείξαμε αυτή την ανάγκη από πέρσι».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, δήλωσε ότι στα τέλη Ιουλίου αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έλαβε οποιαδήποτε διαβεβαίωση από πλευράς του υπουργείου ότι θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι τα επιτόκια στην Κύπρο, υποστήριξε ο διοικητής και διαφώνησε με τις αντιδράσεις ότι οι τράπεζες βοηθήθηκαν και δεν μετακύλησαν τη βοήθεια σε πιο χαμηλά επιτόκια.

Επικαλούμενος στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2010, καταδεικνύεται ότι υπήρχε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και είναι σημαντικό.

Ανασταλτικοί παράγοντες δυσχεραίνουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, είπε, όπως είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των Συνεργατικών και των Εμπορικών Τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι «τα ΣΠΙ εξακολουθούν να κρατούν πιο ψηλά καταθετικά επιτόκια, πιο ψηλά από αυτά των εμπορικών τραπεζών και αυτό αυξάνει το κόστος χρηματοδοτησης και των συνεργατικών και των τραπεζών και κρατά τα δανειστικά επιτόκια πιο ψηλά από εκεί που πρέπει να είναι».

Πρόκειται για στρέβλωση στην αγορά, τόνισε, η οποία δεν θα υπήρχε εάν δεν διασπαζόταν η εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Για το ρυθμό ανάπτυξης, είπε ότι δεν αποκλείεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης και για το 2010 καθώς η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Σταυράκης: Απαραίτητη η εξυγίανση

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη η δημοσιονομική εξυγίανση της Κυπριακής Οικονομίας, γιατί όπως είπε «χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη».

Ο υπουργός συμφώνησε με την τοποθέτηση του Διοικητή της ΚΤ ότι «πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομική εξυγίανσης, μακριά από αντιπαραθέσεις».

Το πρόγραμμα είπε στο μέγιστο βαθμό διατηρεί την αναπτυξιακή πτυχή του προϋπολογισμού και δεν επηρεάζει τη κοινωνική συνοχή.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι εάν σε κάποια στιγμή η διεθνής οικονομική κοινότητα, διαπιστώσει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρείται εύρωστη οικονομία, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, συμπληρώνοντας, ότι «ανεξάρτητα με το πολιτικό κόστος θα προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά».

Παράλληλα, χαιρέτησε την θέση του Διοικητή της ΚΤ ότι τα μέτρα στο πρόγραμμα σταθερότητας ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχει πεδίο διαλόγου, είπε, με όλα κόμματα και την ίδια ώρα απεύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να προσέλθουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σταυράκης, ανέφερε, εξάλλου ότι έστειλε επιστολές σε όλα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχουν, προσθέτοντας με νόημα, «οι μεγάλες διακηρύξεις για στήριξη της Κυβέρνησης να μεταφραστούν σε πράξεις μέσα από ένα συναινετικό διάλογο».

Ο υπουργός, απαντώντας στις τοποθετήσεις του κ. Ορφανίδη, είπε ότι ο Διοικητής είναι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος και όλοι πρέπει να σέβονται τις απόψεις, ανεξάρτητα των διαφορετικών θέσων.

Αναφερόμενος στα μέτρα, δήλωσε ότι άρχισαν να γίνονται σημαντικά βήματα σχετικά με τη μείωση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, τη συγκράτηση της αύξήσης των λειτουργικών δαπανών.

Τόνισε, ότι υπάρχει συνεχής διάλογος με την Κεντρική Τράπεζα, δηλώντας ότι μεγάλο μέρος των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, όπως είναι στόχευση των κοινωνικών παροχών και μείωση των λειτουργικών δαπανών, είναι κάτι που επισήμανε η Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζονται μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε , τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τα κόμματα.

Απαντώντας στις αιχμές του Διοικητή για παραπλανητικά στοιχεία ο Υπουργός, ανέφερε ότι η βουλή δεν έχει ποτέ παραπλανηθεί από την κυβέρνηση, προσθέτοντας, ότι και στο παρελθόν έγιναν προβλέψεις από την ΚΤ, οι οποίες δεν επαληθεύθηκαν.

Η συνεχής αντιπαράθεση, τόνισε, δεν βοηθά την Κυπριακή οικονομία προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην στατιστική υπηρεσία.

«Είναι ύβρις προς τη στατιστική υπηρεσία και τη δημοσία υπηρεσία να αφήνονται αιχμές ότι δεν κάνουν καλά τη δουλεία τους», είπε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε ο Αναπληρωτή Προέδρου και βουλευτή του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αναμένει να ακούσει τα διορθωτικά μέτρα της κυβέρνησης και εκφράζει παράλληλα την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ «να αναλάβει το μερίδιο της πολιτικής της ευθύνης».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε, πως «το πρόγραμμα σταθερότητας έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ούτε και με την Κεντρική Τράπεζα».

«Στο πρόγραμμα σταθερότητας», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «καταγράφονται - και είναι θετικό - τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, «ότι γίνεται και αναφορά για την αναγκαιότητα λήψης των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία όμως απουσιάζουν από το πρόγραμμα σταθερότητας».

«Σωστός, ακόμα μια φορά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας, πως «όταν μία κυβέρνηση και μία βουλή ψηφίζουν αυξημένες δαπάνες, όταν δημιουργούνται ελλείμματα έχει και την πολιτική ευθύνη να έρθει με νομοσχέδια για μείωση των κρατικών δαπανών».

«Και αυτό», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι μεγάλη ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση και στα συγκυβερνώντα κόμματα, γιατί εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, προχωρούσαν σε αστόχευτες κοινωνικές παροχές, αύξησαν τη δημόσια υπηρεσία με 1.200 νέες θέσεις εργασίας και προσφάτως έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με €35 εκ. για τη Γιουροσίπρια».

«Σωστότατος ο Διοικητής και στη θέση πως πρωταρχική προτεραιότητα για ανάκαμψη από την ύφεση και την κρίση», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, «είναι η ανάπτυξη και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην πάρουμε μέτρα, που θα δυσκολέψουν την ανάπτυξη και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα που ενδεχόμενα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Προσυπογράφουμε», είπε ο κ. Νεοφύτου, «διότι είναι η πάγια θέση μας ότι, σε περιόδους κρίσης δεν κάνεις φοροεπιδρομή γιατί πλήττεις την ανάπτυξη».

«Σε περιόδους κρίσης», είπε ο κ. Νεοφύτου, «δίδεις κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να έχεις ανάπτυξη για να μπορέσεις να ενισχύσεις την απασχόληση και να αυξήσεις και τα κρατικά έσοδα».

«Όλους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πρέπει να μας προβληματίσει το ότι τα δύο τελευταία έτη, η μεταβολή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων σε δημοσιονομικά ελλείμματα είναι της τάξης του 10%».

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «κατά το τέλος του 2007 είχαμε πλεόνασμα 3,5%, με έλλειμμα 6,1% για το 2009 και αυτή η μεταβολή ίσως κατατάσσει τη χώρα μας σε μιαν από τις χειρότερες σε ολόκληρο το ευρωσύστημα».

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για να διορθώσουμε τις διαχρονικές στρεβλώσεις ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών», είπε ο κ. Νεοφύτου, δηλώνοντας, πως η παράταξη του ΔΗΣΥ «είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της πολιτικής της ευθύνης».

«Θέλουμε, όμως, όπως είπε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, «να ακούσουμε πρώτα τις συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές και τα μέτρα της Κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Διοικητής της ΚΤ επιβεβαίωσε αυτά που προειδοποιήσουμε το κόμμα του, ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή.

Διαπιστώνει, δήλωσε κενά και διαρθρωτικές αδυναμίες της Κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα ημίμετρα δεν θα βοηθήσουν.

Έκανε λόγο για έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, «δεν κατανοούμε για υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Διοικητή».

Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να αποφεύγουμε λανθασμένες προβλέψεις.

Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε στη βουλή ο Διοικητής, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε, ότι «στις περιπτώσεις που το ΔΗΚΟ ψήφισε αύξηση των δαπανών, αυτό έγινε μετά από παραστάσεις και δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν ευθυνόμαστε ότι τα δεδομένα που δόθηκαν δεν δικαιολογούσαν αυτές τις ενέργειες, αυτές οι ευθύνες, βαραίνουν το υπουργείο Οικονομικών».

Το ΔΗΚΟ πρωτοστάτησε στις περικοπές των δαπανών και του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή συζήτηση ανέδειξε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας.

Η ΕΔΕΚ είπε δεν θα συναινέσει σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα και σε νέες φορολογίες που θα πλήξουν τους πολίτες.

source: stockwatch.com.cy

Περίπου 30 δισ. δολάρια θα χρειαστούν οι BofA, JPMorgan και Wells Fargo

Περίπου 30 δισ. δολάρια θα χρειαστούν οι BofA, JPMorgan και Wells Fargo

Περίπου 30 δισ. δολάρια θα χρειαστούν οι Bank of America, JPMorgan Chase και Wells Fargo, για να καλύψουν ζημιές από μη αποπληρωμές στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με υπολογισμούς της CreditSights.

Οι απομειώσεις θα αποτελέσουν "σκιά" στα κέρδη, ενώ και οι αναλυτές προσπαθούν να καθορίσουν πόσο και πόσο γρήγορα, η οι ζημιές αυτές θα μειωθούν από το σημείο-ρεκόρ του Ιουνίου του 2009.

source: reporter.gr

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το χρυσό η Goldman Sachs


Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το χρυσό η Goldman Sachs

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία των τιμών του χρυσού προχώρησε η Goldman Sachs, η οποία τοποθέτησε την τιμή του χρυσού το 2010 στα 1.165 δολάρια και το 2011 στα 1.350 δολάρια. «Αν και πιστεύουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν φέτος, η καθαρή επιστροφή κεφαλαίου θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Goldman αναμένει το χρυσό στα 1.155 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο, στα 1.220 δολάρια στο εξάμηνο και στα 1.320 δολάρια στο επόμενο δωδεκάμηνο.

source: reporter.gr

Goldman Sachs προς τους πελάτες της: «Αν ενεργοποιηθεί η διάσωση της Ελλάδας, έρχονται μηνύσεις και δικαστήρια!»


Goldman Sachs προς τους πελάτες της: «Αν ενεργοποιηθεί η διάσωση της Ελλάδας, έρχονται μηνύσεις και δικαστήρια!»

Αρκετά καλά χαρακτηρίζει τα νέα γύρω από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, κ. Εrik Nielsen, σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της αμερικάνικης τράπεζας, καθώς το ποσό των χρημάτων που είναι στη διάθεση της χώρας, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν, όμως όπως τονίζει, εάν το δάνειο αυτό ενεργοποιηθεί, τότε σίγουρα θα δούμε να προκύπτουν πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες δικαστικές υποθέσεις!



Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο αναλυτής, δεν θα αφεθεί σε χρεοκοπία τον Απρίλιο αλλά ούτε και τον Μάιο, καθώς εάν χρειαστεί χρήματα, αυτά υπάρχουν. Όμως, υπάρχουν δύο πάρα πολύ σημαντικά θέματα: Πρώτον, η πληρωμή. Θα γίνει την στιγμή που χρειάζεται; Και δεύτερον, τι γίνεται με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα του ελληνικού προβλήματος;

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη είναι πως δόθηκε επιτέλους μία απάντηση του ποια ακριβώς είναι αυτή η πολιτική δέσμευση της Ε.Ε απέναντι στην Ελλάδα.

Όμως αυτό που ΔΕΝ δόθηκε είναι, το τι ακριβώς θα γίνει όταν έλθει η ώρα της πληρωμής.

Και τα 30 δισ. της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν από την νομοθεσία κάθε κράτους-μέλους της περιοχής ξεχωριστά πριν διατεθούν, αλλά και το ποσό του ΔΝΤ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, πριν διατεθεί επίσης.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλά, ούτε ξεκάθαρα.

Ίσως και τα δύο, λυθούν μέσα σε ελάχιστες ημέρες εάν χρειαστεί, όμως το «φυσιολογικό» είναι να χρειαστούν 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον, για όλα αυτά τα διαδικαστικά.

Επιπλέον, ο Nielsen τονίζει στους πελάτες της Goldman Sachs, πως δεν είναι καθόλου σίγουρο το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αρχές της Ε.Ε το θέμα της μακροπρόθεσμης θέσης της Ελλάδας, η οποία είναι έντονα προβληματική. Ακόμα και με επιτόκιο στο χαμηλό του 4%, η Ελλάδα θα πρέπει να «γυρίσει» τον δημοσιονομικό της λογαριασμό κατά 5-6% και να τον διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα, και την ίδια στιγμή να «παράγει» 1% πραγματικό ΑΕΠ ετησίως και να έχει και πλεόνασμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, έτσι ώστε να μπορέσει να «μεταφέρει» τις πληρωμές των τόκων στους ξένους πιστωτές της.

Συνεπώς, καταλήγει ο Nielsen, καλές οι πρόσθετες λεπτομέρειες και ιδιαίτερα καλό το μεγάλο ποσό, κάτι που επιβεβαιώνει περεταίρω πως η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα γύρω από την διαδικασία ενεργοποίησης καθώς και το ότι τελικά, το μακροπρόθεσμο πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει άλυτο. Όπως τονίζει μάλιστα, θεωρεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.

source: reporter.gr

ΕΚΤ: Στα €46,105 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €46,105 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ επιβράδυναν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 46,105 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 630 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Τρίτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται συνήθως από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στη πρωτογενή όσο και στη στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα" στο 2010.

Εκτιμά πως το σύνολο των 60 δισ. ευρώ που προβλέπεται να αγοραστούν σε καλυμμένες ομολογίες στο πλαίσιο του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουνίου 2010, το αργότερο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet την περασμένη Πέμπτη διευκρίνισε ότι το Δ.Σ. της τράπεζες στις τελευταίες του συνεδριάσεις δεν συζήτησε τη πιθανότητα παράτασης του προγράμματος πέρα από το ποσό των 60 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί.

source: capital.gr

Σε αναζήτηση αγοραστή η Palm


Σε αναζήτηση αγοραστή η Palm

Σε αναζήτηση αγοραστή βρίσκεται η Palm Inc.σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά των smartphone έχει προσλάβει την Goldman Sachs και την Frank Quattrone΄s Qatalyst Partners για την εξεύρεση αγοραστή.

Η τιμή της μετοχής της Palm σημείωσαν άλμα 33% την περασμένη εβδομάδα έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο πως οι HTC και Lenovo εξετάζουν την υποβολή προσφορών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέος δείκτης SmartPhone Index από τη Nasdaq OMX Group


ΗΠΑ: Νέος δείκτης SmartPhone Index από τη Nasdaq OMX Group

Στη δημιουργία ενός νέου δείκτη με την ονομασία SmartPhone Index για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των “ασύρματων κινητών συσκευών με προηγμένη επικοινωνιακή λειτουργικότητα” προχώρησε η Nasdaq OMX Group σε συνεργασία με την Consumer Electronics Association.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ανακοίνωσή τους η Nasdaq OMX και ο εμπορικός σύλλογος αναφέρουν πως οι εταιρείες που θα μετέχουν στο δείκτη θα σχεδιάζουν και θα παράγουν συσκευές, λογισμικά προγράμματα καθώς και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που σχετίζονται με τα smartphones.

Προς το παρών ο δείκτης αποτελείται από 84 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Apple, η Google και η Research in Motion.

source: capital.gr

UBS Posts Highest Quarterly Profit in Almost 3 Years


UBS Posts Highest Quarterly Profit in Almost 3 Years

April 12 (Bloomberg) -- UBS AG, Switzerland’s biggest bank, reported the highest quarterly earnings in almost three years after a rebound at the debt trading unit.

First-quarter pretax profit was at least 2.5 billion Swiss francs ($2.4 billion), the Zurich-based bank said in a statement today, before its annual shareholders’ meeting on April 14. That is the highest pretax result since the second quarter of 2007.

Chief Executive Officer Oswald Gruebel, who joined the bank in February 2009, is relying on a recovery in fixed-income trading to help the bank reach an annual pretax profit of 15 billion francs in the next three to five years. The debt unit reaped about $2.3 billion of revenue in the quarter, people familiar with the matter said on March 29.

“The news will have a positive impact on the sentiment for UBS,” said Teresa Nielsen, an analyst at Vontobel Holding AG, who has a “buy” rating on the bank’s shares. “The consensus for UBS first-quarter earnings has probably been much lower.”

UBS rose as much as 2.9 percent, and was 50 centimes higher at 18.18 francs by 9:21 a.m. in Swiss trading, valuing the bank at 69.6 billion francs. The stock has climbed 13 percent this year, beating a 4.1 percent increase in the 52-company Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index and a 7.3 percent gain at Credit Suisse Group AG over the same period.

Outflows Slow

UBS said last month that the $2.3 billion revenue figure for the debt unit was “slightly higher” than its current estimate for the period. The bank, which didn’t comment on the fixed-income division today, will publish detailed first-quarter results on May 4.

The company said in November it would aim for quarterly revenue of more than 2 billion francs at the fixed-income division in three to five years.

The bank also said today that net client withdrawals from its wealth management units amounted to about 15 billion francs, down from 45.2 billion francs in the fourth quarter. Asset management had net outflows of about 3 billion francs in the first quarter, UBS said. The bank has seen 373.3 billion francs of net redemptions in the two years through the end of 2009.

“First-quarter outflows are a positive surprise,” said Nielsen, who had forecast redemptions of 39 billion francs for the period.

At the shareholders meeting this week, UBS will seek approval for management’s actions in the years 2007 through 2009, when it reported a cumulative 29.3 billion francs in net losses. The bank had postponed the vote during the previous two years while trying to clarify the causes of its losses in the credit crisis, the second-biggest among European banks after Royal Bank of Scotland Group Plc.

‘Enormous Losses’

Ethos Foundation, a Swiss activist shareholder group, last month recommended investors refuse approval for the actions of UBS’s management and board of directors, “who are responsible for the bank’s enormous losses over the past few years.”

UBS last year decided not to file any charges against its former executives and board members, including former Chairman Marcel Ospel, after about 10 internal and external investigations into the bank’s losses over the past two years.

“The bank is not attempting to shun its past,” UBS said in a statement on its Web site last month. “We are confronting the question of civil liability and give our shareholders the right to decide.”

source: bloomberg.com

Κίνα: Εμπορικό έλλειμμα $7,2 δισ. τον Μάρτιο


Κίνα: Εμπορικό έλλειμμα $7,2 δισ. τον Μάρτιο


Το πρώτο εμπορικό έλλειμμα σε διάστημα έξι ετών ανακοίνωσε τον Μάρτιο η Κίνα, αν και οι αναλυτές επιμένουν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 7,2 δισ. δολάρια, εξαιτίας της ανόδου των εισαγωγών κατά 66%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 24% .

Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό έλλειμμα της Κίνας από το 2004, ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι το τοποθετούσαν στα 390 εκατ. δολάρια, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg μεταξύ 26 οικονομολόγων.

Πάντως αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο συνδέουν και με τις «εκτεταμένες» αργίες κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, λόγω του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Έτους στη χώρα.

source: euro2day.gr

«Μύθοι» για το κινεζικό «θαύμα»


«Μύθοι» για το κινεζικό «θαύμα»

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center, το 44% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Κίνα αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, έναντι ποσοστού 27% που τοποθετούν τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη θέση.

Η εντυπωσιακή ακμή της Κίνας αποτελεί ένα από τα βασικότερα γεγονότα αυτής της γενεάς. Μέσα σε διάστημα τριών μόλις δεκαετιών, η Κίνα άφησε πίσω της την εποχή απεγνωσμένης φτώχειας, για να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.

Η μετάβαση ήταν τόσο γρήγορη, που έχουν δημιουργηθεί διάφοροι «μύθοι» γύρω από το κινεζικό «θαύμα».

Σύμφωνα με τον πρώτο «μύθο», η Κίνα θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center, το 44% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Κίνα αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, έναντι ποσοστού 27% που τοποθετούν τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη θέση.

Η συγκεκριμένη αντίληψη όμως δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα:

1. Φέτος, η κινεζική οικονομία προβλέπεται να παραγάγει αγαθά και υπηρεσίες, συνολικής αξίας πέντε τρισ. δολαρίων.

Το συγκεκριμένο ποσό τής δίνει προβάδισμα έναντι της ιαπωνικής οικονομίας -που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο- αντιστοιχεί όμως μόλις στο ένα τρίτο του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας (14 τρισ. δολάρια).

2. Η Κίνα μπορεί να κρατήσει «όμηρο» την Ουάσιγκτον, λόγω των επενδύσεών της σε αμερικανικό χρέος.

Πράγματι, η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο κάτοχο ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου -με τοποθετήσεις σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων.

Ομως οι τοποθετήσεις της Κίνας δεν αποτελούν ένα είδος δανείου, αλλά μάλλον ένα είδος καταθέσεων: ασφαλείς, ρευστοποιήσιμες και με χαμηλό επιτόκιο. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή και η ιαπωνική αγορά ομολόγων δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τον «πακτωλό» κινεζικής ρευστότητας.

3. Η ανατίμηση του γιουάν αποτελεί την καλύτερη λύση για μείωση του εμπορικού πλεονάσματος.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, είναι όμως λάθος να θεωρείται ότι το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα θα «εξαφανισθεί» μέσω της ανατίμησης του γιουάν. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, η Ιαπωνία επέτρεψε το διπλασιασμό του γιεν, χωρίς όμως να υποχωρεί το εμπορικό της πλεόνασμα.

4. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα ενεργειακής κατανάλωσης και με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων. Αυτό ισχύει εν μέρει. Αλλά η Κίνα, που συγκεντρώνει σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνει το ένα πέμπτο της συνολικής πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως, έναντι 25% στις ΗΠΑ, με πολύ μικρότερο πληθυσμό.

5. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε μέσω της εκμετάλλευσης φθηνών εργατικών χεριών. Η Κίνα αναπτύχθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως άλλες οικονομίες που θεωρούνται πλέον ώριμες και προηγμένες.

source: naftemporiki.gr

Βουτιά στο spread του δεκαετούς

Βουτιά στο spread του δεκαετούς



Υποχωρεί το πρωί της Δευτέρας το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker και του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn σχετικά με τους όρους παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων δεκαετούς απόδοσης έναντι των γερμανικών bund διαμορφώνεται στις 356 μονάδες βάσης, 42,7 μ.β. χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Παράλληλα, τα πενταετή ελληνικά CDS επίσης υποχωρούν και διαμορφώνονται στις 359,97 μ.β.

source: capital.gr

Τι κοστίζει το "πακέτο" και η επόμενη μέρα για την αναδιάρθρωση του χρέους


Τι κοστίζει το "πακέτο" και η επόμενη μέρα για την αναδιάρθρωση του χρέους



Κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, θα είναι η αντίδραση των αγορών τα επόμενα 24ωρα.

Η Ε.Ε. κάτω από την πίεση των Οίκων αξιολόγησης που προκάλεσαν νέα διπλή υποβάθμιση του ελληνικού χρέους την Παρασκευή (Fitch), δεσμεύθηκε με συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο για το 2010 όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια με την συμμετοχή σε αναλογία 2/1 με το ΔΝΤ.

Το πακέτο των 40 – 45 δισ. ευρώ εφόσον ζητηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα από την Ελλάδα θα δοθεί με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,85%, όσον αφορά το σκέλος του ΔΝΤ και περίπου 5% -όπως υποστήριξε ο Επίτροπος Olli Rehn- όσον αφορά τα διμερή δάνεια σταθερού επιτοκίου από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Συνολικά στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση ολόκληρου του πακέτου το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι περίπου 2,5 με 3,25 μονάδες χαμηλότερο εκείνου των αγορών.

Το μεγάλο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα κοινοτικά όργανα είναι αν η προσφυγή στο πακέτο αυτό από την πλευρά της Αθήνας –εφόσον γίνει– θα πραγματοποιηθεί με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους ή θα έχει σκοπό να καλύψει απλώς τρέχουσες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.

Το ποσό που ανακοινώθηκε (40 – 45 δισ. ευρώ), όντας κατά 10 τουλάχιστον δισ. ευρώ μεγαλύτερο του υπόλοιπου προγράμματος δανεισμού για το 2010, με δυνατότητα επέκτασης το 2011 – 2012, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλίας σταδιακής αναδιάρθρωσης του χρέους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τις αγορές κεφαλαίου όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα προσφύγει στο «πακέτο διάσωσης» ελπίζοντας ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι ευνοϊκή και τα spreads θα μειωθούν σε επίπεδα (κάτω από τις 250 μονάδες βάσης) που θα επιτρέψουν δανεισμό από την αγορά και όχι από το «πακέτο».

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην συνάντηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες μεταξύ της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι αναλογίες (ανά χώρα) του δανείου, το επιτόκιο δανεισμού καθώς και οι όροι που θα συνοδεύουν την εκταμίευσή τους.

Η πρώτη δόση του δανείου εφόσον γίνει η προσφυγή στο «πακέτο» από την Αθήνα θα προέλθει από το ΔΝΤ το οποίο μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με έτοιμη πρόταση εκταμίευσης. Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό αν αυτή θα προέλθει από το «εργαλείο» χρηματοδότησης SBA ή το FCL. Η διαφορά μεταξύ των δύο «εργαλείων» είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το πρώτο συνδέει την εκταμίευση των δόσεων με την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών όρων ενώ το δεύτερο επιτρέπει την εκταμίευση πριν από την εφαρμογή των πολιτικών που το συνοδεύουν...

source: capital.gr

Πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία

Πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία


Σημαντικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον «διαβάζουν» πίσω από τις γραμμές του διαφημιστικού πολέμου στην κινητή τηλεφωνία, στελέχη με μακρά πείρα στην αγορά. Η διαφημιστική επίθεση της Vodafone στους ανταγωνιστές της ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα που έκανε γνωστό έναν ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των εταιρειών που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο και έχει ως διακύβευμα τη νίκη στο μέτωπο της καρτοκινητής και φυσικά απώτερο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Της συγκεκριμένης «συγκριτικής» διαφήμισης που αποτελεί σύνηθες εργαλείο σε εμπορικούς πολέμους στο εξωτερικό, προηγήθηκαν εξίσου επιθετικές κινήσεις από όλες τις εταιρείες σε επίπεδο τιμολογίων και προσφορών. Ήδη από την περσινή χρονιά οι εταιρείες έδειξαν ότι είναι διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν την κερδοφορία ακόμη και τη βιωσιμότητά τους (μειώνοντας ακόμη και τις επενδύσεις τους) προκειμένου να «αγοράσουν» μερίδιο αγοράς και φυσικά τη μάχη των εντυπώσεων.

Το στοίχημα μεταξύ των τριών εμπορικών διευθύνσεων ήταν ποιος θα αντέξει περισσότερο και βεβαίως ποια από τις τρείς εταιρείες έχει περισσότερο «λίπος» για κάψιμο. Η αγορά της καρτοκινητής εδώ και χρόνια αποτελεί για τα τμήματα marketing ένα άριστο εργαλείο δημιουργικής λογιστικής καθώς πολλάκις οι εταιρείες προχωρούσαν στη δωρεάν διανομή καρτοκινητών, προκειμένου να εμφανίσουν εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό, η ονομαστική διείσδυση της κινητής στην Ελλάδα έφθασε σε νούμερα που υπερβαίνουν κατά πολύ τον καταμετρημένο πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά όμως, οι εταιρείες θέλοντας να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους πελάτες, αποφάσισαν ότι μπορούν να περιορίσουν δραματικά τα περιθώρια κέρδους τους. Η «ονομαστικοποίηση» της χρήσης των καρτοκινητών που αποφάσισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, απλώς λειτούργησε σαν καταλύτης και επιτάχυνε τις εξελίξεις καθώς μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, όλοι οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους. Ειδάλλως χάνουν τον αριθμό τους. Έτσι οι τρεις εταιρείες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να ονομαστικοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες και να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Παράγοντες που γνωρίζουν κατά τα τεκταινόμενα δηλώνουν προφητικά ότι μετά τη λήξη της περιόδου που δόθηκε για ονομαστικοποίηση, θα δούμε ποια είναι τα πραγματικά μερίδια αγοράς. Αυτή την πραγματικότητα και τις συνακόλουθες εξελίξεις φαίνεται ότι φοβούνται τα εμπορικά τμήματα των εταιρειών.

Το φαινόμενο του price squeezing επεκτάθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στις συνδέσεις συμβολαίου. Οι εταιρείες παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια διατυμπανίζουν ότι πρέπει να μειωθεί ο βαθμός επιδότησης συσκευών προκειμένου να επιτύχουν εξορθολογισμό στα περιθώρια κέρδους τους, συνεχίζουν να επιδοτούν τους πελάτες και κυρίως αυτούς που έρχονται με φορητότητα από άλλα δίκτυα με ποσά που μοιάζουν εξωπραγματικά. Οι προσφορές δεν περιορίζονται μόνο στις συσκευές. Τα call centers των εταιρειών χαρίζουν πάγια τέλη, διαθέτουν μειωμένα τιμολόγια και βεβαίως δεν φείδονται εξτρά δώρων προκειμένου να αποκτήσουν τον πελάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εταιρείες προτιμούν να «μπαίνουν μέσα», προκειμένου να αποκτήσουν έναν πελάτη, ιδίως αν πρόκειται για εταιρικό από τον οποίο περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα τον επόμενο χρόνο.

Βεβαίως, ο σκληρός –στα όρια του παράλογου- ανταγωνισμός έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Τη προσωρινά δραματική μείωση των τιμών στις υπηρεσίες προς όφελος του καταναλωτή και εις βάρος των εταιρειών που λειτουργούν πλέον επί ξυρού ακμής. Η Wind προχώρησε σε απάντηση προς τη Vodafone μέσω τηλεόρασης και η δεύτερη θα προσφύγει στο ίδιο όργανο, που σήμερα εκδικάζει την προσφυγή των άλλων δύο εταιρειών εναντίον της. Τις επόμενες ημέρες, ο διαφημιστικός πόλεμος θα τερματιστεί με τη συμβολή και των θεσμικών οργάνων που εποπτεύουν τον κλάδο της διαφήμισης. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνεχιστεί σε εμπορικό επίπεδο, συνεχίζοντας να απαξιώνει τις υπηρεσίες μέχρι του ορίου αντοχής των επιχειρήσεων.

Καθώς πλέον δεν υπάρχει περιθώριο «λίπους» στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, η λύση είναι μια για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε τόσο εχθρικό περιβάλλον. Ο δραστικός περιορισμός του κόστους που μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν και μόνο τρόπο. Τη μείωση του προσωπικού σε βαθμό που οι εταιρείες θα λειτουργούν οριακά και από άποψης ανθρωπίνων πόρων. Επιπλέον, θα μειωθεί και ο αριθμός των καταστημάτων προκειμένου να περικοπεί περαιτέρω το κόστος.

Μπορεί τα εμπορικά τμήματα να επιμένουν σ’ αυτή την πολιτική, δεν έχουμε όμως δει ακόμη τις τοποθετήσεις των πραγματικών αφεντιών της αγοράς, δηλαδή των μετόχων. Της Deutsche Telecom, της Vodafone και του Naguib Sawiris. Ίσως έχουμε δει εμμέσως τη θέση της DT καθώς η διοίκηση της Cosmote, έχει τηρήσει μια διακριτική απόσταση από τις εξελίξεις τους τελευταίους δύο μήνες, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται εντελώς σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής.

Τους επόμενους μήνες, οι μέτοχοι θα δουν τον «έλεγχο» των «μαθητών» δηλαδή τα οικονομικά αποτελέσματα και πώς αυτά επηρεάζονται από την αλόγιστη τηλεοπτική διαφήμιση και τα κεφάλαια που «καίγονται» για τη μάχη των εντυπώσεων, εν μέσω μάλιστα μιας κρίσης που έχει επιδράσει σημαντικά στην κατανάλωση και οι εταιρείες «μετρούν» έναν περιορισμό στην χρήση της τάξης του 20-30% αλλά και αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις των πελατών τους που επιλέγουν πλέον φθηνότερες συσκευές και μικρότερα πακέτα προπληρωμένου χρόνου. «Όλα θυμίζουν ρώσικη ρουλέτα» αναφέρει στέλεχος με μακρά πείρα και παρουσία στην αγορά, η οποία δοκιμάζει τα όριά της. Τους επόμενους μήνες θα αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική όχι γιατί θα επιλέξουν μια καλύτερη, αλλά γιατί θα κινδυνεύει η επιβίωσή τους. Τότε θα μιλήσουν και οι μέτοχοι, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

source: capital.gr

Πάνω από τα $1,36 το ευρώ


Πάνω από τα $1,36 το ευρώ


Κέρδη καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν στις συναλλαγές της Δευτέρας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο ημέρας σε διάστημα δυο μηνών, έπειτα από την απόφαση των υπουργών της Ευρωζώνης για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10:00, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,05% στα 1,3641, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,3% στα 1,3665 δολάρια, με υψηλό ημέρας τα 1,3692 δολάρια και πλησιάζοντας σε υψηλό μήνα.

Παράλληλα, έναντι του γεν ενισχύεται κατά 1,29% στα 127,39 γεν, με υψηλό ημέρας τα 127,45. Έναντι της στερλίνας, καταγράφει άνοδο 0,64% στις 0,8840.

Έχοντας φτάσει σε χαμηλό 10 μηνών στα 1,3267 δολάρια το Μάρτιο, τώρα φαίνεται πως θα τεστάρει τα 1,3820 δολάρια αυτή την εβδομάδα.

Το μέγεθος της βοήθειας, το οποίο είναι στο πλαίσιο των υψηλότερων προσδοκιών της αγοράς, φαίνεται πως καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών για πτώχευση της Ελλάδας και δημιουργία ενός φαινόμενου ντόμινο στις άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.


Bini Smaghi της ΕΚΤ: Η στήριξη προς την Ελλάδα βοηθάει το ευρώ

Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσει το ευρώ, ενώ αποτρέπει ένα "φαινόμενο κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers" στο κοινό νόμισμα, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Bini Smaghi αναφέρει ότι αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία, υπήρχε ο κίνδυνος να μεταφερθεί το πρόβλημα και σε άλλες χώρες και ιδρύματα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την εποπτεία στα δημόσια οικονομικά.

Πρόσθεσε τέλος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την εποπτεία της στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

source: capital.gr

Αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α.


Αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α.

Αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ΑξίΑnumbers η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε 50,3%, από 49% τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Μάρτιο τα βασικά στοιχεία της αγοράς ήταν τα εξής:

* Συνολική αξία συναλλαγών €3,9 δισ. (μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2010 αλλά αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τον Μάρτιο 2009).

* Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα €79,3 δισ., αυξημένη κατά 8% από τον Φεβρουάριο 2010 και κατά 25,6% σε σχέση με το Μάρτιο 2009.

* Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς έφτασε το 50,3% (σε σχέση με το 49% κατά τον προηγούμενο μήνα).

* Οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο 2010 πραγματοποίησαν το 52,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

* Καθαρή εισροή κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά ύψους €95,91 εκατ.

* Καθαρή εκροή κεφαλαίων από τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ύψους €73,36 εκατ.

* Καθαρή εκροή κεφαλαίων από τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές €46,61 εκατ.

* 53 χιλιάδες Ενεργές Μερίδες επενδυτών.

* 3.062 Νέες Μερίδες επενδυτών

* Άνοδος της τιμής του Γενικού Δείκτη Χ.Α. κατά 8,07% από την αρχή του μήνα.

source: capital.gr

Μικρή η εισροή «ελληνικών» καταθέσεων


Μικρή η εισροή «ελληνικών» καταθέσεων


Σχετικά μικρή φαίνεται να είναι η εισροή καταθέσεων από την Ελλάδα, κόντρα στα δημοσιεύματα στο ξένο τύπο που φέρουν το νησί να είναι ένας από τους βασικούς δέκτες των καταθέσεων ύψους €10 δισ. που έφυγαν από το ελληνικό σύστημα.

Εγχώριοι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η Κύπρος ευνοήθηκε από τη μικρή εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα, σημειώνουν όμως ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι υπερβολικά.

«Είναι μύθος το ότι ήρθαν στην Κύπρο πολλές καταθέσεις που έφυγαν από την Ελλάδα. Οι εισροές καταθέσεων στο σύνολο του συστήματος υπολογίζονται περίπου στα €500 εκ. με €700 εκ., όχι περισσότερα», είπε στη StockWatch ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Παναγιώτης Κουννής.

«Η Κύπρος πήρε μόνο ένα μικρό μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος.


Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε ότι «με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν ήρθαν κάποια χρήματα στην Κύπρο αλλά δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά».

«Είναι φανερό ότι κάποιες μεμονωμένες καταθέσεις ήρθαν στην Κύπρο, αλλά δεν μιλάμε για πολλά λεφτά», συμφώνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Κύπρου, Μιχάλης Κόκκινος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις εκπροσώπου της ΚΤ, που επεσήμανε πως τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει σημαντική ροή καταθέσεων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης στην Κύπρο (που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις κατοίκων Ελλάδας) έφθασαν το Φεβρουάριο τα €1,72 δισ. από €1,45 δισ. τον Ιανουάριο και €1,17 δισ. το Φεβρουάριο του 2009.


Το ύψος των καταθέσεων από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης έφθασε το φετινό Φεβρουάριο στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Από το Σεπτέμβριο του 2009, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της κρίσης στην Ελλάδα, οι νέες καταθέσεις από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης ανέβηκαν κατά €650 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και το Φεβρουάριο (βλέπε πίνακα) έχουν φύγει από την Ελλάδα καταθέσεις ύψους €10,1 δισ.

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν το δεύτερο μήνα του έτους στα €271,5 δισ. από €272,7 δισ. τον Ιανουάριο και €278,11 δισ. το Φεβρουάριο του 2009.

Η μικρή φυγή των καταθέσεων από την Ελλάδα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

Τέλειωσε το «πάρτι» για κατασκευές


Τέλειωσε το «πάρτι» για κατασκευές

Τέλειωσε οριστικά το πάρτι για τον κατασκευαστικό κλάδο, που μετά από μια δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης, αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση μέχρι το 2012 προτού επιστρέψει σε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον του κλάδου και δεν αποκλείεται η ανώμαλη προσγείωση του κλάδου να καθηλώσει την κυπριακή οικονομία σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμα και μετά το τέλος της κρίσης.

Ο βασικός παράγοντας που περιορίζει τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου είναι η μείωση της ζήτησης για ακίνητα και η ύπαρξη σημαντικού αριθμού κατοικιών που διατίθενται προς πώληση. Όπως επισημαίνεται, η συνεχιζόμενη διεθνής οικονομική κρίση και, συγκεκριμένα, η δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος σε χώρες κλειδιά για την αγορά δεύτερης κατοικίας (Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία), πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζει την κατασκευή νέων κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αδιάθετων ακινήτων.

Το υπουργείο εκτιμά ότι φέτος ο τομέας θα συρρικνωθεί με ακόμα ταχύτερο ρυθμό από ότι το 2009. Υπολογίζει συρρίκνωση με ρυθμό 10,1% το 2010, από την μείωση ύψους 6,8% που καταγράφηκε το 2009. Τα κακά νέα όμως θα συνεχιστούν και το 2011, για το οποίο αναμένεται συρρίκνωση ύψους 6,5%.

Η απότομη φετινή συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών αναμένεται να καθηλώσει το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% - σενάριο που το υπουργείο θεωρεί ότι ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ένας από τους λόγους που ενδέχεται να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο ή σε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης, είναι η πιθανότητα «βαθύτερης διόρθωσης στις κατασκευές».

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το υπουργείο αναμένει ότι η εγχώρια και εξωγενής ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι, ωστόσο σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα προ-κρίσης επίπεδα. Τα έτη 2012 και 2013 αναμένεται μετριοπαθής ανάπτυξη 2,6% και 2,7% αντίστοιχα.

Μικτή εικόνα στους άλλους τομείς

Όσον αφορά τις προοπτικές των υπόλοιπων τομέων, το υπουργείο σημειώνει ότι η εικόνα είναι μεικτή καθώς ορισμένοι τομείς προβλέπεται να έχουν «φτωχή» απόδοση, σε σχέση με την τάση, ενώ άλλοι εκτιμάται να επιστρέψουν σε «πράσινο».


Το βασικό σενάριο που περιλαμβάνεται στο ΠΣ, προβλέπει για φέτος αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα του λιανικού εμπορίου (βλέπε πίνακα).

Ο τομέας των ξενοδοχείων και κατασκευών αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2010 και να κυμανθεί μεταξύ 2,8% και 3,2% τα έτη 2011-2013. Εντούτοις, τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται να μειωθούν κατά 1,5% το 2010 καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, αναμένεται συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, από ανάπτυξη 4,9% το 2009.

Για το 2012 και 2013 εκτιμάται ανάπτυξη 4,5% και 4,8%, αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις για οικονομία

Για ολόκληρη την οικονομία, το ΠΣ αναμένει σταθεροποίηση το 2010 με μέτρια ανάπτυξη 0,5%. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τονίζει το υπουργείο, λόγω του αυξημένου βαθμού αβεβαιότητας να αποκλεισθούν περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Εναλλακτικά σενάρια εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κυμανθεί το 2010 μεταξύ -1% και 1%.

Το υπουργείο σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι προς τα κάτω για τις εκτιμήσεις από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.


source: stockwatch.com.cy

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων "γραπώνει" όσους δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων "γραπώνει" όσους δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο

Λευκωσία: Στην τσιμπίδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων πιάστηκαν γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι είτε δεν είχαν φορολογικό φάκελο είτε τα στοιχεία που καταχωρούσαν τα τελευταία χρόνια δεν άφησαν ικανοποιημένο το κυβερνητικό τμήμα. Σύμφωνα με πηγές του «Φ», το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων απέστειλε πρόσφατα επιστολές σε συγκεκριμένους γιατρούς και δικηγόρους, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα, ζητώντας τους να καταθέσουν στοιχεία για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ήδη, οι επηρεαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία με τη βοήθεια των λογιστών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό τμήμα προηγουμένως ζήτησε και έλαβε από τις οργανώσεις των δύο επαγγελματικών ομάδων λίστες με τα μέλη τους. Από
την έρευνα που έκανε στις λίστες αυτές, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ορισμένοι γιατροί και δικηγόροι που είτε δεν είχαν φορολογικό φάκελο, είτε τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν σε αυτό δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Πούφος απέφυγε να τις διαψεύσει ή να τις επιβεβαιώσει. Ωστόσο, δήλωσε στον «Φ» ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων στο πλαίσιο της εργασίας του αποστέλλει σε όλο το φάσμα της φορολογικής βάσης επιστολές προσκόμισης στοιχείων ή άλλη αλληλογραφία για ό,τι χρειάζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε στον «Φ» ότι έχει δοθεί γενική οδηγία στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να γίνει ό,τι είναι δυνατόν με κάθε τρόπο ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόση προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, ώστε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να
αποκτήσει περισσότερες εξουσίες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου προς ψήφιση.

Ως γνωστό τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν στην βάση των 22 προτάσεων που είχε καταθέσει αρχικώς προ μηνών ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για φορολογούμενους της Δημοκρατίας, την καταχώρηση ποινικών διώξεων από το ΤΕΠ, με την έγκριση του γενικού εισαγγελέα, τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους από το ΤΕΠ και να πραγματοποιεί φορολογικούς ελέγχους πέραν των εργάσιμων ημερών και ωρών που ισχύουν για τη Δημόσια Υπηρεσία. Επίσης, περιλαμβάνονται σωρεία μέτρων κατά αξιωματούχων εταιρειών σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων φόρων της εταιρείας.


source: philenews.com

Τεράστιο τζίρο κάνει στην Κύπρο, με 20 εκατ. ευρώ πωλήσεις


Τεράστιο τζίρο κάνει στην Κύπρο, με 20 εκατ. ευρώ πωλήσεις



Σχετικά νέο προϊόν είναι στην αγορά της Κύπρου ο έτοιμος καφές, ένα προϊόν ωστόσο που κατάφερε να κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η αγορά συνεχίζει να επεκτείνεται, κάτι που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορες και τις ντόπιες βιομηχανίες που μπήκαν στην αγορά και αγωνίζονται με μια ολοένα και πιο ευρεία γκάμα προϊόντων να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς. Σημαντικός σταθμός στην αγορά του καφέ στην Κύπρο αποτέλεσε το 1992, όταν ο επιχειρηματίας Παντελής Κωνσταντίνου διέθεσε στην αγορά για πρώτη φορά έτοιμο καφέ σε τενεκεδάκι, τον γνωστό ως Pokka.

Παρά την πρωτοκαθεδρία που είχε πάντοτε ο κυπριακός καφές, η εγχώρια αγορά αγκάλιασε τον έτοιμο καφέ και σε λιγότερο από μια εικοσαετία τον έχει καταστήσει ένα σημαντικό κομμάτι της, ενώ άλλοι παραγωγοί έχουν επίσης μπει στην αγορά, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα μέρος τής όλο και αυξανόμενης πίτας της αγοράς.

Οι καταναλωτές, γνωρίζοντας το νέο είδος καφέ, άρχισαν να επιλέγουν για το πρωινό τους ξύπνημα τον έτοιμο καφέ στο τενεκεδάκι, ο οποίος με το πέρας του χρόνου εξελίχθηκε και εδραιώθηκε στην αγορά. Μέχρι το 1992 η αγορά γνώριζε μόνο τον κυπριακό καφέ και το φραπέ, ενώ έτοιμος καφές στα περίπτερα ήταν ο γνωστός «σπαστός» καφές. Ο επιχειρηματίας Παντελής Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης της εταιρείας PC Splash Water Ltd, εισήγαγε για πρώτη φορά στην Κύπρο τον έτοιμο καφέ Pokka, τον οποίον προώθησε στα περίπτερα και στις υπεραγορές. Μετά από αρκετή προσπάθεια, ο καφές καθιερώθηκε στις συνήθειες των καταναλωτών και είναι σήμερα ο πρώτος σε πωλήσεις έτοιμος καφές στην αγορά, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τον δεύτερο. Εξάλλου, η εταιρεία πρόσφατα προώθησε μια νέα σειρά της μάρκας Pokka, τον έτοιμο καφέ σε μορφή espresso. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει σύγχρονο κέντρο διανομής στη Λακατάμεια, ενώ υπάρχουν σχέδια για δημιουργία ανάλογου κέντρου και στη Λεμεσό. Σύμφωνα με ιθύνοντες της εταιρείας, τα ποσοστά του καφέ Pokka ξεπερνούν το 60%, ενώ την περασμένη χρονιά πωλήθηκαν περισσότερα από 16 εκατ. τενεκεδάκια του συγκεκριμένου έτοιμου καφέ στην Κύπρο.
Άλλος παίκτης

Σημαντικός παίκτης στην αγορά του έτοιμου καφέ είναι και η εταιρεία L. Zotiades Trading, η οποία εισάγει στην Κύπρο τον έτοιμο καφέ Mr. Brown και κατέχει σήμερα σημαντικά μερίδια αγοράς. O εν λόγω καφές υπάρχει στην κυπριακή αγορά από το 1995 και σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η μεγάλη ποικιλία της σειράς με το όνομα Mr. Brown. Στόχος της εταιρείας είναι να μεγαλώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ποσοστά της, ούτως ώστε να πλησιάσει στην κορυφή.

Σημειώνεται πως το κοινό της εταιρείας είναι κατά βάση νεανικό, αφού οι μεγαλύτερες πωλήσεις του Mr. Brown καταγράφονται σε άτομα ηλικίας 16 με 34 χρόνων, ενώ ποσοστό 35% των καταναλωτών του συγκεκριμένου καφέ είναι γυναίκες.

Πρωταγωνιστές στην αγορά έτοιμου καφέ είναι πολλοί, οι περισσότεροι μάλιστα είναι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με το λιανικό εμπόριο της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη εισάγει στην εγχώρια αγορά τον έτοιμο ιταλικό καφέ Illy, ο οποίος εντός μικρού χρονικού διαστήματος κέρδισε ένα ουσιαστικό ποσοστό στην αγορά. Νέος είναι και ο έτοιμος καφές της εταιρείας ΚΕΑΝ, η οποία με τον Café Xpress επιδιώκει να μπει με επιτυχία και σε αυτό το κομμάτι του λιανικού εμπορίου. Από τα πρώτα, μάλιστα, μηνύματα από τις πωλήσεις του εν λόγω καφέ φαίνεται πως με τον χρόνο κερδίζονται μερίδια στην εγχώρια αγορά, με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει το καλό δίκτυο διανομής που έχει η ΚΕΑΝ σε όλη την Κύπρο. Το Λαϊκό Καφεκοπτείο και η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης Λτδ εισάγουν και προμηθεύουν εδώ και χρόνια τους έτοιμους καφές El Café και Nescafe Χperss αντίστοιχα. Ο έτοιμος καφές El Café έχει κοινό που τον αγοράζει εδώ και χρόνια και με αυτόν τον τρόπο διατηρεί σταθερά ποσοστά στην αγορά. Πωλείται ακόμη και στα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδος (ΚΨΜ) των στρατοπέδων της Κύπρου, ενώ διαθέτει μόνο ένα είδος, τον καφέ με γάλα και ζάχαρη. Η ΚΕΟ διαθέτει στην εγχώρια αγορά τον καφέ Mastercafe, ο οποίος είναι έτοιμος καφές από την Κολομβία που ξεχωρίζει για το άρωμά του. Και ο εν λόγω καφές διατίθεται στα στρατόπεδα, έχοντας έτσι κάποιες σίγουρες πωλήσεις, ωστόσο δεν είναι ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της γκάμας προϊόντων της ΚΕΟ και ας υπάρχει χρόνια στην αγορά, με την υποστήριξη του δικτύου διανομής της εταιρείας.

Στην αγορά του έτοιμου καφέ έχει μπει τα τελευταία χρόνια και τα Γαλακτοκομεία Πίττας με τον καφέ Emmi, ο οποίος δεν είναι σε τενεκεδάκι, αλλά σε πλαστικό δοχείο. Ακόμη, το Γαλακτοκομεία Κρίστης έκανε δυναμική είσοδο στην αγορά του έτοιμου καφέ, προωθώντας τον καφέ Coffee Break, ο οποίος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους, λόγω του ότι παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα. Η εταιρεία ξόδεψε πολλά χρήματα για τη διαφημιστική καμπάνια του συγκεκριμένου προϊόντος, με σκοπό να μπει στον χάρτη του έτοιμου καφέ.

Η επικοινωνία
Μεγάλη μάχη στην αγορά έτοιμου καφέ γίνεται και στο επικοινωνιακό κομμάτι, με τις εταιρείες να προσπαθούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Μάλιστα, στο ραδιόφωνο έχουν ακουστεί και ανταγωνιστικές διαφημίσεις (έμμεσες βέβαια), αλλά με ξεκάθαρο νόημα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη χορηγία αθλητικών ομάδων, καθώς και σε διαφημίσεις σε τηλεοπτικό χρόνο που προβάλλονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως του Κυπριακού Πρωταθλήματος. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί σε κοινό που είναι ως επί το πλείστον ανδρικό και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της κατανάλωσης έτοιμου καφέ. Εξάλλου, την περασμένη χρονιά η εταιρεία PC Splash Water έκανε μια σημαντική κίνηση, επιδιώκοντας να μπει στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία σύναψε μεγάλη συμφωνία με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και έγινε ο επίσημος καφές της ομάδας. Ακόμη, πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έτοιμου καφέ έχουν δημιουργήσει ειδικές διαφημίσεις με αθλητικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να προβάλλονται στα πλαίσια αθλητικών γεγονότων.

source: kathimerini.com.cy
Share |