Monday, April 12, 2010

ΕΚΤ: Στα €46,105 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €46,105 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ επιβράδυναν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 46,105 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 630 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Τρίτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται συνήθως από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στη πρωτογενή όσο και στη στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα" στο 2010.

Εκτιμά πως το σύνολο των 60 δισ. ευρώ που προβλέπεται να αγοραστούν σε καλυμμένες ομολογίες στο πλαίσιο του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουνίου 2010, το αργότερο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet την περασμένη Πέμπτη διευκρίνισε ότι το Δ.Σ. της τράπεζες στις τελευταίες του συνεδριάσεις δεν συζήτησε τη πιθανότητα παράτασης του προγράμματος πέρα από το ποσό των 60 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί.

source: capital.gr

No comments:

Share |