Monday, April 12, 2010

Τέλειωσε το «πάρτι» για κατασκευές


Τέλειωσε το «πάρτι» για κατασκευές

Τέλειωσε οριστικά το πάρτι για τον κατασκευαστικό κλάδο, που μετά από μια δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης, αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση μέχρι το 2012 προτού επιστρέψει σε ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον του κλάδου και δεν αποκλείεται η ανώμαλη προσγείωση του κλάδου να καθηλώσει την κυπριακή οικονομία σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμα και μετά το τέλος της κρίσης.

Ο βασικός παράγοντας που περιορίζει τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου είναι η μείωση της ζήτησης για ακίνητα και η ύπαρξη σημαντικού αριθμού κατοικιών που διατίθενται προς πώληση. Όπως επισημαίνεται, η συνεχιζόμενη διεθνής οικονομική κρίση και, συγκεκριμένα, η δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος σε χώρες κλειδιά για την αγορά δεύτερης κατοικίας (Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία), πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζει την κατασκευή νέων κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αδιάθετων ακινήτων.

Το υπουργείο εκτιμά ότι φέτος ο τομέας θα συρρικνωθεί με ακόμα ταχύτερο ρυθμό από ότι το 2009. Υπολογίζει συρρίκνωση με ρυθμό 10,1% το 2010, από την μείωση ύψους 6,8% που καταγράφηκε το 2009. Τα κακά νέα όμως θα συνεχιστούν και το 2011, για το οποίο αναμένεται συρρίκνωση ύψους 6,5%.

Η απότομη φετινή συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών αναμένεται να καθηλώσει το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% - σενάριο που το υπουργείο θεωρεί ότι ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ένας από τους λόγους που ενδέχεται να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο ή σε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης, είναι η πιθανότητα «βαθύτερης διόρθωσης στις κατασκευές».

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το υπουργείο αναμένει ότι η εγχώρια και εξωγενής ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι, ωστόσο σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα προ-κρίσης επίπεδα. Τα έτη 2012 και 2013 αναμένεται μετριοπαθής ανάπτυξη 2,6% και 2,7% αντίστοιχα.

Μικτή εικόνα στους άλλους τομείς

Όσον αφορά τις προοπτικές των υπόλοιπων τομέων, το υπουργείο σημειώνει ότι η εικόνα είναι μεικτή καθώς ορισμένοι τομείς προβλέπεται να έχουν «φτωχή» απόδοση, σε σχέση με την τάση, ενώ άλλοι εκτιμάται να επιστρέψουν σε «πράσινο».


Το βασικό σενάριο που περιλαμβάνεται στο ΠΣ, προβλέπει για φέτος αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα του λιανικού εμπορίου (βλέπε πίνακα).

Ο τομέας των ξενοδοχείων και κατασκευών αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2010 και να κυμανθεί μεταξύ 2,8% και 3,2% τα έτη 2011-2013. Εντούτοις, τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται να μειωθούν κατά 1,5% το 2010 καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, αναμένεται συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, από ανάπτυξη 4,9% το 2009.

Για το 2012 και 2013 εκτιμάται ανάπτυξη 4,5% και 4,8%, αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις για οικονομία

Για ολόκληρη την οικονομία, το ΠΣ αναμένει σταθεροποίηση το 2010 με μέτρια ανάπτυξη 0,5%. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τονίζει το υπουργείο, λόγω του αυξημένου βαθμού αβεβαιότητας να αποκλεισθούν περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Εναλλακτικά σενάρια εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κυμανθεί το 2010 μεταξύ -1% και 1%.

Το υπουργείο σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι προς τα κάτω για τις εκτιμήσεις από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |