Monday, April 12, 2010

Τι κοστίζει το "πακέτο" και η επόμενη μέρα για την αναδιάρθρωση του χρέους


Τι κοστίζει το "πακέτο" και η επόμενη μέρα για την αναδιάρθρωση του χρέους



Κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση του χρέους στην Ελλάδα, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη, θα είναι η αντίδραση των αγορών τα επόμενα 24ωρα.

Η Ε.Ε. κάτω από την πίεση των Οίκων αξιολόγησης που προκάλεσαν νέα διπλή υποβάθμιση του ελληνικού χρέους την Παρασκευή (Fitch), δεσμεύθηκε με συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο για το 2010 όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια με την συμμετοχή σε αναλογία 2/1 με το ΔΝΤ.

Το πακέτο των 40 – 45 δισ. ευρώ εφόσον ζητηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα από την Ελλάδα θα δοθεί με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,85%, όσον αφορά το σκέλος του ΔΝΤ και περίπου 5% -όπως υποστήριξε ο Επίτροπος Olli Rehn- όσον αφορά τα διμερή δάνεια σταθερού επιτοκίου από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Συνολικά στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση ολόκληρου του πακέτου το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι περίπου 2,5 με 3,25 μονάδες χαμηλότερο εκείνου των αγορών.

Το μεγάλο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα κοινοτικά όργανα είναι αν η προσφυγή στο πακέτο αυτό από την πλευρά της Αθήνας –εφόσον γίνει– θα πραγματοποιηθεί με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους ή θα έχει σκοπό να καλύψει απλώς τρέχουσες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.

Το ποσό που ανακοινώθηκε (40 – 45 δισ. ευρώ), όντας κατά 10 τουλάχιστον δισ. ευρώ μεγαλύτερο του υπόλοιπου προγράμματος δανεισμού για το 2010, με δυνατότητα επέκτασης το 2011 – 2012, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλίας σταδιακής αναδιάρθρωσης του χρέους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τις αγορές κεφαλαίου όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα προσφύγει στο «πακέτο διάσωσης» ελπίζοντας ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι ευνοϊκή και τα spreads θα μειωθούν σε επίπεδα (κάτω από τις 250 μονάδες βάσης) που θα επιτρέψουν δανεισμό από την αγορά και όχι από το «πακέτο».

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην συνάντηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες μεταξύ της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι αναλογίες (ανά χώρα) του δανείου, το επιτόκιο δανεισμού καθώς και οι όροι που θα συνοδεύουν την εκταμίευσή τους.

Η πρώτη δόση του δανείου εφόσον γίνει η προσφυγή στο «πακέτο» από την Αθήνα θα προέλθει από το ΔΝΤ το οποίο μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με έτοιμη πρόταση εκταμίευσης. Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό αν αυτή θα προέλθει από το «εργαλείο» χρηματοδότησης SBA ή το FCL. Η διαφορά μεταξύ των δύο «εργαλείων» είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το πρώτο συνδέει την εκταμίευση των δόσεων με την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών όρων ενώ το δεύτερο επιτρέπει την εκταμίευση πριν από την εφαρμογή των πολιτικών που το συνοδεύουν...

source: capital.gr

No comments:

Share |