Monday, April 12, 2010

Μικρή η εισροή «ελληνικών» καταθέσεων


Μικρή η εισροή «ελληνικών» καταθέσεων


Σχετικά μικρή φαίνεται να είναι η εισροή καταθέσεων από την Ελλάδα, κόντρα στα δημοσιεύματα στο ξένο τύπο που φέρουν το νησί να είναι ένας από τους βασικούς δέκτες των καταθέσεων ύψους €10 δισ. που έφυγαν από το ελληνικό σύστημα.

Εγχώριοι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η Κύπρος ευνοήθηκε από τη μικρή εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα, σημειώνουν όμως ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι υπερβολικά.

«Είναι μύθος το ότι ήρθαν στην Κύπρο πολλές καταθέσεις που έφυγαν από την Ελλάδα. Οι εισροές καταθέσεων στο σύνολο του συστήματος υπολογίζονται περίπου στα €500 εκ. με €700 εκ., όχι περισσότερα», είπε στη StockWatch ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Παναγιώτης Κουννής.

«Η Κύπρος πήρε μόνο ένα μικρό μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος.


Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε ότι «με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν ήρθαν κάποια χρήματα στην Κύπρο αλλά δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά».

«Είναι φανερό ότι κάποιες μεμονωμένες καταθέσεις ήρθαν στην Κύπρο, αλλά δεν μιλάμε για πολλά λεφτά», συμφώνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Κύπρου, Μιχάλης Κόκκινος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις εκπροσώπου της ΚΤ, που επεσήμανε πως τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει σημαντική ροή καταθέσεων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης στην Κύπρο (που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις κατοίκων Ελλάδας) έφθασαν το Φεβρουάριο τα €1,72 δισ. από €1,45 δισ. τον Ιανουάριο και €1,17 δισ. το Φεβρουάριο του 2009.


Το ύψος των καταθέσεων από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης έφθασε το φετινό Φεβρουάριο στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Από το Σεπτέμβριο του 2009, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της κρίσης στην Ελλάδα, οι νέες καταθέσεις από κατοίκους χωρών της ευρωζώνης ανέβηκαν κατά €650 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και το Φεβρουάριο (βλέπε πίνακα) έχουν φύγει από την Ελλάδα καταθέσεις ύψους €10,1 δισ.

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν το δεύτερο μήνα του έτους στα €271,5 δισ. από €272,7 δισ. τον Ιανουάριο και €278,11 δισ. το Φεβρουάριο του 2009.

Η μικρή φυγή των καταθέσεων από την Ελλάδα ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |