Monday, April 12, 2010

SOS Ορφανίδη για δαπάνες


SOS Ορφανίδη για δαπάνες


Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανιδής, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της αφήνοντας κατά μέρος τις αντιπαραθέσεις και προχωρώντας αμέσως στη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να ανατραπεί η επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση των κρατικών δαπανών. Η καθυστέρηση στην λήψη των απαραίτητων μέτρων, υπέδειξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, έχει ήδη επηρεάσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και θεωρείται επιβεβλημένη πλέον η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης ήταν επικριτικός με την κυβέρνηση αλλά δεν παρέλειψε να ασκήσει επίσης κριτική στη βουλή για ψήφιση κονδυλίων που οδήγησαν στην αύξηση των κρατικών δαπανών. Κάλεσε το νομοθετικό σώμα με τον ίδιο τρόπο που ενέκρινε δαπανηρά νομοσχέδια, να προβεί στις αναγκαίες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές υπογράμμισε: «η κυβέρνηση έφερε ενώπιον σας νομοσχέδιο για αυξήσεις δαπανών και η βουλή ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο. Τώρα που η κυβέρνηση έρχεται και σας αναφέρει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, θα περίμενα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ευκολία που εγκρίθηκαν αυτές οι αυξήσεις των δαπανών, θα περίμενα ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εισηγείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις για μείωση των δαπανών και στη συνέχεια αυτές οι πρότασεις θα έρχονταν στη βουλή για έγκριση».

Με τον ίδιο τρόπο, είπε, αυξήθηκαν οι δαπάνες, θα πρέπει να μειωθούν.

Σημαντικό, τόνισε, είναι να μην υπάρξουν περικοπές σε αναπτυξιακές δαπάνες γιατί πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. «Ο πιο εύκολος τρόπος για να έχουμε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι μέσω της ανάπτυξης».

Εξέφρασε τη λύπη του για τις αυξήσεις των δαπανών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και συνέβαλλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αργότερα, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ορφανίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του εντός της Επιτροπής και υποστήριξε ότι η επισήμανση του δεν ήταν αιχμή προς το νομοθετικό σώμα.

Την ίδια ώρα άφησε υπονοούμενα για παραπλανητικά στοιχεία από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα κονδύλια που ψήφισε η βουλή και έφερε παραδείγματα άλλων χωρών οι οποίες προχώρησαν στη σύσταση ανεξάρτητων θεσμών που θα υπόκεινται στη βουλή των αντιπροσώπων για να ελέγχουν τα στοιχεία.

Αναφερόμενος στη αντιμετώπιση του κρατικού μισθολογίου και των συντάξεων των κυβερνητικών υπαλλήλων, είπε ότι μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας διαφαίνεται ότι παρά τη βελτίωση που έχει γίνει, το πρόβλημα παραμένει. «Θα ήταν καλά αυτό το θέμα να ξανασυζητηθεί και να επιλυθεί αφού δεν έχει δοθεί λύση παρά μόνο μια μικρή βελτίωση».

Μπαίνοντας σφήνα στην πολιτική συζήτηση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι η ΚΤ δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων τι θα περιλάμβανε το ΠΣ και δεν τους ζητήθηκε να συμβάλουν στη διαμόρφωση του.

Ωστόσο είπε, αυτό περιέχει στοιχεία προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, ότι «το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο είναι η αναγνώριση της ύπαρξης ενός διαρθρωτικού προβλήματος, γιατί χωρίς αυτή την αναγνώριση δεν θα μπορούσαμε να συζητούσαμε για αυτά τα μέτρα».

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι με την προκαταρτική ανάλύση του Προγράμματος, υπάρχει προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών καθώς και της συγκράτησης του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας.

Ανέφερε, πάντως, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση «για πολλά από τα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν, για να εξηγήσουν πως ακριβώς να γίνει η επιβαλλόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια δεν ξέρω πως να αξιολογήσω πολλά στοιχεία».

Επιβάλλεται τα μέτρα να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, είπε, και προχώρησε ένα βήμα παρακάτω τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν γίνονται σκέψεις για αυξήσεις φορολογιών οι οποίες μπορεί να είναι ανασταλτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη και για αυτό το λόγο δεν βοηθούν. Αυτές είναι βασικές αρχές που μπορώ να αναφέρω».

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι επιβάλλεται να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για συγκράτηση των δαπανών και τόνισε την ανάγκη συνεργασία της κυβέρνησης και της βουλής.

Παράλληλα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ότι η νομοθεσία για τα καλυμμένα ομόλογα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να δώσει την ευχέρεια στα τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να έχουν ρευστότητα.

Η Κεντρικής Τράπεζα μαζί με το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν στην ετοιμασία ενός νομοσχεδίου.

«Δεν είναι αρκετή όμως μόνο η ετοιμασία αυτού του νομοσχεδίου για να είναι υλοποιήσιμο, θα πρέπει να γίνει αλλαγή σε αρκετές άλλες νομοθεσίες, υποδείξαμε αυτή την ανάγκη από πέρσι».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, δήλωσε ότι στα τέλη Ιουλίου αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έλαβε οποιαδήποτε διαβεβαίωση από πλευράς του υπουργείου ότι θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι τα επιτόκια στην Κύπρο, υποστήριξε ο διοικητής και διαφώνησε με τις αντιδράσεις ότι οι τράπεζες βοηθήθηκαν και δεν μετακύλησαν τη βοήθεια σε πιο χαμηλά επιτόκια.

Επικαλούμενος στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2010, καταδεικνύεται ότι υπήρχε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και είναι σημαντικό.

Ανασταλτικοί παράγοντες δυσχεραίνουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, είπε, όπως είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των Συνεργατικών και των Εμπορικών Τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι «τα ΣΠΙ εξακολουθούν να κρατούν πιο ψηλά καταθετικά επιτόκια, πιο ψηλά από αυτά των εμπορικών τραπεζών και αυτό αυξάνει το κόστος χρηματοδοτησης και των συνεργατικών και των τραπεζών και κρατά τα δανειστικά επιτόκια πιο ψηλά από εκεί που πρέπει να είναι».

Πρόκειται για στρέβλωση στην αγορά, τόνισε, η οποία δεν θα υπήρχε εάν δεν διασπαζόταν η εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Για το ρυθμό ανάπτυξης, είπε ότι δεν αποκλείεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης και για το 2010 καθώς η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Σταυράκης: Απαραίτητη η εξυγίανση

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη η δημοσιονομική εξυγίανση της Κυπριακής Οικονομίας, γιατί όπως είπε «χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη».

Ο υπουργός συμφώνησε με την τοποθέτηση του Διοικητή της ΚΤ ότι «πρέπει να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομική εξυγίανσης, μακριά από αντιπαραθέσεις».

Το πρόγραμμα είπε στο μέγιστο βαθμό διατηρεί την αναπτυξιακή πτυχή του προϋπολογισμού και δεν επηρεάζει τη κοινωνική συνοχή.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι εάν σε κάποια στιγμή η διεθνής οικονομική κοινότητα, διαπιστώσει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρείται εύρωστη οικονομία, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, συμπληρώνοντας, ότι «ανεξάρτητα με το πολιτικό κόστος θα προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά».

Παράλληλα, χαιρέτησε την θέση του Διοικητή της ΚΤ ότι τα μέτρα στο πρόγραμμα σταθερότητας ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχει πεδίο διαλόγου, είπε, με όλα κόμματα και την ίδια ώρα απεύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να προσέλθουν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σταυράκης, ανέφερε, εξάλλου ότι έστειλε επιστολές σε όλα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχουν, προσθέτοντας με νόημα, «οι μεγάλες διακηρύξεις για στήριξη της Κυβέρνησης να μεταφραστούν σε πράξεις μέσα από ένα συναινετικό διάλογο».

Ο υπουργός, απαντώντας στις τοποθετήσεις του κ. Ορφανίδη, είπε ότι ο Διοικητής είναι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος και όλοι πρέπει να σέβονται τις απόψεις, ανεξάρτητα των διαφορετικών θέσων.

Αναφερόμενος στα μέτρα, δήλωσε ότι άρχισαν να γίνονται σημαντικά βήματα σχετικά με τη μείωση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, τη συγκράτηση της αύξήσης των λειτουργικών δαπανών.

Τόνισε, ότι υπάρχει συνεχής διάλογος με την Κεντρική Τράπεζα, δηλώντας ότι μεγάλο μέρος των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, όπως είναι στόχευση των κοινωνικών παροχών και μείωση των λειτουργικών δαπανών, είναι κάτι που επισήμανε η Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζονται μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε , τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τα κόμματα.

Απαντώντας στις αιχμές του Διοικητή για παραπλανητικά στοιχεία ο Υπουργός, ανέφερε ότι η βουλή δεν έχει ποτέ παραπλανηθεί από την κυβέρνηση, προσθέτοντας, ότι και στο παρελθόν έγιναν προβλέψεις από την ΚΤ, οι οποίες δεν επαληθεύθηκαν.

Η συνεχής αντιπαράθεση, τόνισε, δεν βοηθά την Κυπριακή οικονομία προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην στατιστική υπηρεσία.

«Είναι ύβρις προς τη στατιστική υπηρεσία και τη δημοσία υπηρεσία να αφήνονται αιχμές ότι δεν κάνουν καλά τη δουλεία τους», είπε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε ο Αναπληρωτή Προέδρου και βουλευτή του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αναμένει να ακούσει τα διορθωτικά μέτρα της κυβέρνησης και εκφράζει παράλληλα την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ «να αναλάβει το μερίδιο της πολιτικής της ευθύνης».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε, πως «το πρόγραμμα σταθερότητας έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση ούτε και με την Κεντρική Τράπεζα».

«Στο πρόγραμμα σταθερότητας», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «καταγράφονται - και είναι θετικό - τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, «ότι γίνεται και αναφορά για την αναγκαιότητα λήψης των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία όμως απουσιάζουν από το πρόγραμμα σταθερότητας».

«Σωστός, ακόμα μια φορά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας, πως «όταν μία κυβέρνηση και μία βουλή ψηφίζουν αυξημένες δαπάνες, όταν δημιουργούνται ελλείμματα έχει και την πολιτική ευθύνη να έρθει με νομοσχέδια για μείωση των κρατικών δαπανών».

«Και αυτό», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι μεγάλη ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση και στα συγκυβερνώντα κόμματα, γιατί εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, προχωρούσαν σε αστόχευτες κοινωνικές παροχές, αύξησαν τη δημόσια υπηρεσία με 1.200 νέες θέσεις εργασίας και προσφάτως έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά με €35 εκ. για τη Γιουροσίπρια».

«Σωστότατος ο Διοικητής και στη θέση πως πρωταρχική προτεραιότητα για ανάκαμψη από την ύφεση και την κρίση», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, «είναι η ανάπτυξη και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην πάρουμε μέτρα, που θα δυσκολέψουν την ανάπτυξη και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα που ενδεχόμενα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Προσυπογράφουμε», είπε ο κ. Νεοφύτου, «διότι είναι η πάγια θέση μας ότι, σε περιόδους κρίσης δεν κάνεις φοροεπιδρομή γιατί πλήττεις την ανάπτυξη».

«Σε περιόδους κρίσης», είπε ο κ. Νεοφύτου, «δίδεις κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να έχεις ανάπτυξη για να μπορέσεις να ενισχύσεις την απασχόληση και να αυξήσεις και τα κρατικά έσοδα».

«Όλους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πρέπει να μας προβληματίσει το ότι τα δύο τελευταία έτη, η μεταβολή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων σε δημοσιονομικά ελλείμματα είναι της τάξης του 10%».

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «κατά το τέλος του 2007 είχαμε πλεόνασμα 3,5%, με έλλειμμα 6,1% για το 2009 και αυτή η μεταβολή ίσως κατατάσσει τη χώρα μας σε μιαν από τις χειρότερες σε ολόκληρο το ευρωσύστημα».

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για να διορθώσουμε τις διαχρονικές στρεβλώσεις ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών», είπε ο κ. Νεοφύτου, δηλώνοντας, πως η παράταξη του ΔΗΣΥ «είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της πολιτικής της ευθύνης».

«Θέλουμε, όμως, όπως είπε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, «να ακούσουμε πρώτα τις συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές και τα μέτρα της Κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Διοικητής της ΚΤ επιβεβαίωσε αυτά που προειδοποιήσουμε το κόμμα του, ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή.

Διαπιστώνει, δήλωσε κενά και διαρθρωτικές αδυναμίες της Κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα ημίμετρα δεν θα βοηθήσουν.

Έκανε λόγο για έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, «δεν κατανοούμε για υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Διοικητή».

Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να αποφεύγουμε λανθασμένες προβλέψεις.

Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε στη βουλή ο Διοικητής, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε, ότι «στις περιπτώσεις που το ΔΗΚΟ ψήφισε αύξηση των δαπανών, αυτό έγινε μετά από παραστάσεις και δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν ευθυνόμαστε ότι τα δεδομένα που δόθηκαν δεν δικαιολογούσαν αυτές τις ενέργειες, αυτές οι ευθύνες, βαραίνουν το υπουργείο Οικονομικών».

Το ΔΗΚΟ πρωτοστάτησε στις περικοπές των δαπανών και του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή συζήτηση ανέδειξε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας.

Η ΕΔΕΚ είπε δεν θα συναινέσει σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα και σε νέες φορολογίες που θα πλήξουν τους πολίτες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |