Tuesday, April 13, 2010

Με μικρά κέρδη ο χρυσός


Με μικρά κέρδη ο χρυσός

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθόρισαν τους όρους του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να καταφέρει να ανταπεξέλθει στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ειδικότερα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε 0,03% στα 1.162,20 δολ. η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου.
Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών εμφάνισε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3662 δολάρια από το επίπεδο των 1,35 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3585 δολάρια.

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδίδεται στην οριστικοποίηση των όρων της Συμφωνίας βοήθειας Ε.Ε - ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η σχετική συμφωνία απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι την συνοχή της ευρωζώνης. Ωστόσο όπως εκτιμάται τα κέρδη που αποκόμισε το ευρώ είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με αυτή της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα κέρδη του χρυσού περιορίστηκαν μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία των τιμών του χρυσού που προχώρησε η Goldman Sachs, η οποία τοποθέτησε την τιμή του χρυσού το 2010 στα 1.165 δολάρια και το 2011 στα 1.350 δολάρια. «Αν και πιστεύουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν φέτος, η καθαρή επιστροφή κεφαλαίου θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Goldman αναμένει το χρυσό στα 1.155 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο, στα 1.220 δολάρια στο εξάμηνο και στα 1.320 δολάρια στο επόμενο δωδεκάμηνο.

source: reporter.gr

No comments:

Share |