Tuesday, April 13, 2010

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου


ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου

Σε επίπεδα – ρεκόρ θα ανέλθει φέτος η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΙΕΑ αναθεώρησε για άλλη μια φορά προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2010, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με το 2009, με κύριο μοχλό της αύξησης την Κίνα.

Ειδικότερα, στην έκθεση Απριλίου η IEA εκτιμά ότι η αύξηση θα αγγίξει φέτος τα 1,67 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 100.000 βαρέλια περισσότερα από αυτά για τα οποία έκανε λόγο στην έκθεση του Μαρτίου. Η φετινή ζήτηση αναμένεται έτσι να διαμορφωθεί στα 86,60 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά μέσον όρο, έναντι 84,93 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2009.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αναθερμαίνεται στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή του Ειρηνικού, την Ασία και τη Μέση Ανατολή αν και η κατανάλωση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εξασθενημένη», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές στην IEA κ. Ντέιβιντ Φάιφ. «Η Κίνα συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη, στην έκθεση σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή πασχίζει να επανέλθει στα προ της περυσινής ύφεσης επίπεδα και ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα «έχει εισάγει από τούδε και στο εξής ένα στοιχείο οικονομικής αβεβαιότητας».

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |