Tuesday, April 13, 2010

Χάθηκαν 390.000 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια


Χάθηκαν 390.000 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια



Περισσότερες από 222.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο μέσα στο 2009, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι άνεργοι, που βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΑΕΔ, αριθμούν 767.602. Οι εικόνες κατάρρευσης της απασχόλησης, της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και προκαλούν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων.

Στον τομέα τόνωσης της απασχόλησης, ή για την ακρίβεια διάσωσής της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, επεξεργάζεται σχέδια διαχείρισης του προβλήματος, υπό μια βασική προϋπόθεση: την όσο το δυνατό μικρότερη εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότησή τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των τριών προγραμμάτων που ξεκίνησαν να «τρέχουν», στη βάση των ανακοινώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τη Μεγάλη Εβδομάδα και αφορούν στην προώθηση 69.000 ανέργων στην εργασία. Οι 40.000 θέσεις εργασίας που βάσει του φιλόδοξου σχεδίου θα δημιουργηθούν, μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια, είναι επί της ουσίας... τζάμπα για το δημόσιο. Για την ακρίβεια, τα περίπου 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση, από τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά επίσης επιδότηση, για δύο χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών για 25.000 ανέργους, ενώ το τρίτο είναι ένα κλασσικό πρόγραμμα του Οργανισμού, επιδότησης 4.000 γυναικών, που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας των προγραμμάτων, εμμέσως πλην σαφώς, υπήρξε η παραδοχή πως εάν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κατασπατάληση εθνικών και μόνον πόρων, για την προώθηση των αμαρτωλών stage στο δημόσιο, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα υπήρχε τώρα δυνατότητα εφαρμογής νέων προγραμμάτων. Η έλλειψη όμως εθνικής χρηματοδότησης, μπλοκάρει και την κοινοτική, με αποτέλεσμα να παραμένει σημαντικά χαμηλή, η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας.

Με δεμένα τα χέρια λοιπόν, στο υπουργείο Εργασίας παρατηρούν τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της απασχόλησης. Είναι ενδεικτική η πρόβλεψη του κ. Λοβέρδου για ανεργία στο 12% στο τέλος Μαρτίου. Είναι πιο χειροπιαστή η διαπίστωση της ετήσιας έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 2009, σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία δύο χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα, χάθηκαν 390.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 222.655 το 2009.

Σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί και η δραματική μείωση του εισοδήματος, τόσο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα, αυξάνονται οι εργοδότες που προχωρούν σε 4ήμερη ή 3ήμερη απασχόληση) όσο και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι στην πλεονότητά τους θα δουν το ετήσιο εισόδημά τους να μειώνεται έως και δύο μισθούς. Σημαντικές περικοπές αναμένονται και στα εισοδήματα των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, ενώ ακόμη και οι συνταξιούχοι των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ θα δουν, τη σύνταξή τους να μειώνεται σημαντικά, για ποσά πάνω από 800 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν αποφάσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, μέσα στον Απρίλιο. Η ημερομηνία διεξαγωγής της νέας απεργίας θα οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού μόλις την περασμένη Παρασκευή η ΓΣΕΕ προχώρησε στη συγκρότηση της νέας διοίκησης σε σώμα και την εκλογή νέου προεδρείου.

source: capital.gr

No comments:

Share |