Wednesday, May 5, 2010

ΕΕ: Ύφεση και το 2010 στην Κύπρο


ΕΕ: Ύφεση και το 2010 στην Κύπρο


Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010 προτού αρχίσει να ανακάμπτει οριακά το 2011, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Το έλλειμμα αναμένεται να διευρυνθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 7,1%, ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τις απολύσεις σπρώχνοντας την ανεργία στα πρωτόγνωρα επίπεδα του 7%.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η επιδείνωση των δημοσιονομικών χειροτερεύει λόγω της εξάντλησης της ροής εσόδων που είχαν προκύψει από τη διόγκωση των τιμών στα ακίνητα, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών παροχών. Εκτιμά ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα ίσο με το 6% του ΑΕΠ είναι μάλλον αισιόδοξη αφού πολλά από τα μέτρα πάνω στα οποία στηρίζεται για οριακή μείωση του ελλείμματος το 2010, βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση ή δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Επίσης, η πρόβλεψη του υπ. Οικονομικών στηρίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% που είναι ψηλότερος από τις προβλέψεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος προτού ανακάμψει στο 1,3% το 2011. Η συρρίκνωση στην ανάπτυξη, αναφέρει η Επιτροπή, ξεκίνησε από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και κορυφώθηκε το εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιβράδυνση της οικονομίας θα ανεβάσει την ανεργία στο 6,7% το 2010 και στο 7% το 2011.

Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 62,3% φέτος και στο 67,6% το 2011.

Για τον πληθωρισμό, αναμένεται να φθάσει το 2,7% το 2010 και το 2,6% το 2011.

Ευρωπαϊκή οικονομία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2010 και 1,75% το 2011. Τα στοιχεία αυτά συνεπάγονται αναθεώρησης προς τα πάνω κατά 0,25% της ποσοστιαίας μονάδας για το τρέχον έτος σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι οι χώρες της ΕΕ επωφελούνται από το πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί σε επίπεδο το οποίο, όμως, θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, πλησιάζοντας εντούτοις το 10% στην ΕΕ. Τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν διαδραμάτισαν μεν καθοριστικό ρόλο για την ανάταξη της οικονομίας της ΕΕ, αλλά προκάλεσαν αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να φθάσει σε 7,25% του ΑΕΠ το 2010, πριν σημειώσει μικρή μείωση το 2011.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι βελτιωμένες προοπτικές όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, αποτελούν θετικό στοιχείο για την Ευρώπη. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη δεν θα εκτροχιαστεί εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτεί αποφασιστικότητα στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την απασχόληση».

source: stockwatch.com.cy

Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 80 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η αβεβαιότητα που εξακολούθησε στις διεθνείς αγορές, οδήγησε τους επενδυτές σε ένα νέο profit taking το οποίο έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα. Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, «κόβει» τις προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού έκλεισαν στα 79,97 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 3,3%, ή 2,77 δολάρια. Τα συμβόλαια της βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,4% στα 2,22 δολάρια.

source: reporter.gr

Στα 1.175 δολάρια ο χρυσός


Στα 1.175 δολάρια ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η αβεβαιότητα εξακολούθησε στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις και στις αγορές των μετάλλων, καθώς αναμένουν το ευρώ να ανακάμψει από τη βουτιά επηρεάζοντας θετικά και την τιμή του χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.175 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 0,5%, ή 5,80 δολάρια. Από την άλλη μεριά ωστόσο η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν σημαντικές απώλειες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Απώλειες 0,9% και για το χαλκό ο οποίος έφτασε στα 3,15 δολάρια.

source: reporter.gr

Κάτω και από το 1,29 το ευρώ έναντι του δολαρίου


Κάτω και από το 1,29 το ευρώ έναντι του δολαρίου


Σε χαμηλά 14 μηνών διολισθαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τους FT να δείχνουν τις συγκρούσεις στην Αθήνα ως την κύρια αιτία για τη μεγάλη πτώση του ενιαίου νομίσματος, αλλά και μετά την ανακοίνωση της Moody΄s Investors Service ότι θέτει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η διατηρούμενη ανησυχία για την «κρίση χρέους» στην Ευρώπη συνεχίζει να καθιστά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μία ριψοκίνδυνη τοποθέτηση, όπως τονίζουν ξένοι αναλυτές, αλλά και να τροφοδοτεί τόσο την αποστροφή ανάληψης ρίσκου όσο και τα «πονταρίσματα» για περαιτέρω υποχώρησή του.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7%, στα 1,2894 δολ./ ευρώ, ενώ νωρίτερα έφτασε με απώλειες 1,2% έως τα 1,2803 δολάρια, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009.

Σε ποσοστό 0,33% υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας, στα 0,85640 ευρώ/ στερλίνα, ενώ πτωτικά κινείται και έναντι του γεν, στα 122,25 γεν/ ευρώ, το χαμηλότερο από τις 24 Μαρτίου.

«Ένα νέο κύμα απαισιοδοξίας κάνει το γύρο των αγορών, σχολιάζει στο Bloomberg o Mike Jones, αναλυτής συναλλάγματος της Bank of New Zealand στο Wellington. «Οι νέες ανησυχίες για τη διάχυση των συνεπειών της ελληνικής κρίσης εκτινάσσει την αποστροφή ανάληψης ρίσκου. Και αυτό οδηγεί τους επενδυτές σε πιο ‘ασφαλή’ νομίσματα όπως το γεν και το δολάριο, εις βάρος του ευρώ», εξηγεί.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, οι επόμενες στηρίξεις του ευρώ τοποθετούνται, σύμφωνα με την 4CAST, στα 1,2930 (χαμηλά Απριλίου 2009) και 1,2835 (χαμηλά Μαρτίου 2009). Οι επόμενες αντιστάσεις προσδιορίζονται στα 1,3020, 1,3048 και 1,3112.

source: capital.gr

Moody΄s: Και οι τράπεζες της Πορτογαλίας υπό αναθεώρηση


Moody΄s: Και οι τράπεζες της Πορτογαλίας υπό αναθεώρηση

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι τοποθετεί την αξιολόγηση των τραπεζών της Πορτογαλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση καθώς έχει αναλάβει ανάλογη δράση για την αξιολόγηση της χώρας.

"Η αναθεώρηση των αξιολογήσεων για τις τράπεζες θα καθορίσει κατά πόσο η κυβέρνηση με πιθανή χαμηλότερη αξιολόγηση θα είναι ικανή και πρόθυμη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που χρειαστεί, ιδίως εν μέσω των υφιστάμενων πιέσεων και με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της χώρας", αναφέρει ο οίκος.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι οι εξής: Banco Internacional do Funchal, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Portugues de Negocios, Banco Santander Totta, Caixa Geral de Depositos, Espirito Santo Financial Group, Banco Itau Europa και Caixa Economica Montepio Geral.

source: capital.gr

Fitch Affirms Goldman Sachs at ’A+/F1+’; Outlook to Negative


Fitch Affirms Goldman Sachs at ’A+/F1+’; Outlook to Negative


May 5 (Bloomberg) -- Fitch Ratings said it affirmed the A+/F1+ long- and short-term issuer default ratings for Goldman Sachs Group Inc. Fitch said it also revised Goldman’s rating outlook to negative from stable.

source: bloomberg.com

Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας η Moody΄s


Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας η Moody΄s

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας «Aa2» θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση μίας ή δύο διαβαθμίσεων η Moody’s Investors Service, με σημερινή της ανακοίνωση, ενώ παράλληλα ο οίκος επαναλαμβάνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-1 για τη χώρα.

Η αξιολόγηση της Πορτογαλίας έχει αρνητικό outlook από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον οίκο η σημερινή απόφαση αντανακλά την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Πορτογαλίας καθώς και τις δυσκολίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας. «Η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θα εξετάσει τη μεταβολή των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας για να αντικατοπτρίσει την πιθανή παρατεταμένη επιδείνωση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος», τόνισε ο Anthony Thomas, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody’s Sovereign Risk Group.

«Στο πλαίσιο μίας μικρής και αργά αναπτυσσόμενης οικονομίας, τέτοια επίπεδα χρέους ενδέχεται να μην συνάδουν με την αξιολόγηση ‘Aa2’», πρόσθεσε.

Η εξασθένιση της δημοσιονομικής θέσης της Πορτογαλίας αντανακλά την συνεχή αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τα κρατικά ελλείμματα από την είσοδο της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη.

«Πρόσφατα ωστόσο, η πορτογαλική κυβέρνηση διατήρησε τις εκτιμήσεις για επίτευξη ή και υπέρβαση των στόχων μείωσης του ελλείμματος, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημείωσε ο Thomas. “Το καλά δομημένο προφίλ χρέους σημαίνει ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι ήπιοι».

Η Moody’s εκτιμά ότι η διαφοροποίηση κινδύνων στις χρηματαγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για την χώρα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 4% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων


ΗΠΑ: Αύξηση 4% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων

Αύξηση κατά 4% παρουσίασαν οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ για ην εβδομάδα έως τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mortgage Bankers Association, καθώς η αγοραστική δραστηριότητα επιταχύνθηκε πριν τη λήξη των φορολογικών ελαφρύνσεων αγοράς κατοικίας.

Η δραστηριότητα αναχρηματοδότησης μειώθηκε 2,1%, σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση της MBA. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 0,9%.

Η αγορά κατοικιών ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Επιπλέον, είδαμε το ποσοστό της κυβέρνησης στις αιτήσεις για αγορά κατοικίας να ενισχύεται πάνω από το 50% την περασμένη εβδομάδα, το οποίο είναι υψηλό των τελευταίων δυο δεκαετιών», σύμφωνα με τον Michael Fratantoni, αντιπρόεδρο της MBA.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια στα 360,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 700.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 224,9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 100.000 βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 573.000 βαρέλια στα 152,4 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 89,6% φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2008.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Απρίλιο


Συνέχισε να επεκτείνεται τον Απρίλιο ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις υπηρεσίες παρέμεινε αμετάβλητος στις 55,4 μονάδες τον Απρίλιο. Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν ανάπτυξη του κλάδου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 56,0 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ISM, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας / παραγωγής ενισχύθηκε στις 60,3 μονάδες από 60,0 το Μάρτιο. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 58,2 μονάδες από 62,3 μονάδες.

Ο δείκτης της απασχόλησης υποχώρησε ελαφρώς στις 49,5 μονάδες από 49,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

Σοκ - Τρεις νεκροί εργαζόμενοι από χτύπημα κουκουλοφόρων


Σοκ - Τρεις νεκροί εργαζόμενοι από χτύπημα κουκουλοφόρων



Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, όταν υποκατάστημα της Marfin Egnatia στο κέντρο της Αθήνας τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά από επίθεση με βόμβες μολότωφ.

Οι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα, η οποία βρίσκεται στην οδό Σταδίου 23. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δυο εργαζόμενοι της Marfin έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.



Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε: “Άτομα που συμμετείχαν στη διαδήλωσε επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin με συνέπεια να προκληθεί πυρκαγιά. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, από ασφυξία”.

Στη Βουλή, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Συγκρούσεις με την αστυνομία, χρήση χημικών και φθορές σε ΑΤΜs και καταστήματα είχαν προηγηθεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και συνταξιούχοι, βρέθηκαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν αποδοχές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δημόσια κτήρια βρέθηκαν στις φλόγες, συμπεριλαμβανομένης της Νομαρχίας στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανακλήθηκε το σύνολο των αδειών αστυνομικών υπαλλήλων.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προσπαθεί να σβήσει φωτιά σε κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί κατάρρευση της στέγης.



Στις φλόγες, μεταξύ άλλων, τυλίχθηκε μετά από επίθεση με μολότωφ και όχημα τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου, καθώς και το όχημα της πυροσβεστικής που έσπευσε να την αντιμετωπίσει.



Νωρίτερα, σε περιορισμένης έκτασης επεισόδια έξω από τη Βουλή η αστυνομία «απάντησε» με χρήση χημικών, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με φθορές σε καταστήματα και τράπεζες.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Πάτρα, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ στους δρόμους της πόλης έχουν παραταχθεί απορριμματοφόρα του δήμου και τρακτέρ.

Φθορές σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και σε υποκαταστήματα τραπεζών καταγράφονται και στα Γιάννενα.

Μέλη των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Για άδικο θάνατο τριών συμπολιτών μας που «έχασαν τη ζωή τους από πράξεις ωμής και ανεξέλεγκτης βίας», έκανε λόγο πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του από το Βήμα της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «δύσκολη ώρα για την πατρίδα», ανάγκη «προάσπισης του εθνικού συμφέροντος, του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κοινωνικής συνοχής».

«Είμαι μία ώρα ευθύνης για την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, τώρα που δεχόμαστε απειλή και επίθεση από αγορές και κερδοσκόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τις ευθύνες καλούμαστε να τις αναλάβουμε όλοι, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συμπάσχει με την αντίδραση κάθε συνταξιούχου που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, με κάθε εργαζόμενο που βλέπει τις αποδοχές του να μειώνονται».

«Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός, «τις λάβαμε για να διασφαλίσουμε για τη χώρα ένα μέλλον που διαφορετικά ίσως να μην υπήρχε».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να σώσουμε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις. Η άλλη λύση ήταν μία: η πτώχευση της χώρας και μαζί των πολιτών και των νοικοκυριών. Κι αυτό δεν θα άγγιζε τους πλουσίους. Αυτό το σενάριο ήταν υπαρκτό και εφιαλτικό».

«Είμαστε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, και έχουμε παλέψει γι’ αυτό το δικαίωμα», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όχι όμως να δολοφονεί. Η βία καλλιεργεί βία. Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία», ανέφερε.


«Θα σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Οικογένειες που ζουν το δράμα τους χωρίς λόγο, χωρίς καμία σχέση με επιτήρηση και επιτηρητές.

Οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Καμία άμεση ή έμμεση πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να υπάρξει, όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς ή ότι αμφισβητείται η νομιμότητα του Συντάγματος. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταλεί από τις πολιτικές δυνάμεις με ενιαία φωνή ένα μήνυμα δημοκρατίας.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση που βρισκόμαστε, ακόμα και αν δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. Κανείς δεν δικαιούται να απαντά με υπεκφυγές και πολύ περισσότερο με πράξεις βίας. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η πρόσφατη πρωτοβουλία για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία ακυρώθηκε, θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:
•Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,
•Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,
•Κτίριο Γραφείων , στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

Τέλος πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία».

Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας.

Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία".

Ο ξένος Τύπος για τα γεγονότα

Για σκηνικό πολεμικής σύγκρουσης κάνει λόγο ο ξένος τύπος, καθώς ο θάνατος των τριών ατόμων στην Αθήνα είναι το βασικό θέμα στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ξένων μέσων ενημέρωσης.


Σε ειδικό section της βρετανικής Guardian τονίζεται πως οι ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα είναι «σοκαρισμένοι» από τη βία ενώ ακόμα και ο ανταποκριτής του καναλιού Sky στη χώρα μας, όπου βρίσκεται για 13 χρόνια και καλύπτει τακτικά διαδηλώσεις, δηλώνει «σοκαρισμένος» από τα σημερινά γεγονότα.

«Αστυνομικές σειρήνες και η μυρωδιά δακρυγόνων γέμισαν τους δρόμους γύρω από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια και μετά σε θανάσιμα γεγονότα,» μεταδίδει το CNN.

«Εκατοντάδες αναρχικοί με μαύρες κουκούλες περιφέρονται στους δρόμους σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και παίρνοντας μάρμαρα από τα κτίρια για να τα πετάξουν στην αστυνομία,» περιγράφει γλαφυρά το Reuters.

Για «αλλαγή της εξίσωσης» μιλάει ο ανταποκριτής του ΒΒC, αναφέροντας πως οι νεκροί προσθέτουν περισσότερη πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό. Πάντως, ο Malcolm Brabant τονίζει πως τα τελευταία γεγονότα μπορεί να μειώσουν την ανοχή της κοινής γνώμης έναντι των επεισοδίων.

Τις συγκρούσεις στην Αθήνα δείχνουν οι FT ως την κύρια αιτία για τη μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

source: capital.gr

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και ΔΝΤ στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα (κατά 8%) και στις εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση (από ένα μισθολογικό όριο και πάνω) και ο περιορισμός του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις συντάξεις, οι δύο αυτοί μισθοί καταβάλλονται με τη νέα τους μειωμένη μορφή υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι είναι άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται πως η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων θα επιβληθεί εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Ακόμη μειώνονται κατά 8% τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Αναφορικά με το εργασιακό, με το νομοσχέδιο καθορίζεται η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων ηλικίας μέχρι 24 ετών στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης αυτής μπορεί να φτάσει τους 12 μήνες, οι αποδοχές τους αντιστοιχούν στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού που ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ, ασφαλίζονται για σύνταξη, ασθένεια και επαγγελματικό κίνδυνο και οι ασφαλιστικές τους εισφορές επιβαρύνουν τον ΟΑΕΔ

Πιο αναλυτικά, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανέρχονται σε 11 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2013, με στόχο το έλλειμμα να είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014.

Επίσης το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει ύφεση 4% το 2010 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.

Οι διατάξεις του δεύτερου άρθρου αποτελούν το νόμο πλαίσιο για την εφαρμογή του προγράμματος.

Με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου μειώνονται περαιτέρω τα επιδόματα στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Εξάλλου, τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας ορίζονται στα 500, 250 και 250 ευρώ αντιστοίχως για όλους τους δικαιούχους και καταβάλλονται μόνον εφόσον οι πάσης φύσεως μικτές τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές συνυπολογιζομένων και των επιδομάτων εορτών και αδείας, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα τα 3.000 ευρώ (υπολογιζόμενες οι αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση). Στην περίπτωση που ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ περικόπτονται τα επιδόματα αναλόγως.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το επίδομα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο, ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης καθορίζεται στα 400 ευρώ για το επίδομα Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας αντιστοίχως.

Από την παραπάνω εφαρμογή εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ

Το 13ο και 14ο μισθό, με τη νέα τους μειωμένη μορφή, δικαιούνται όσοι έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους. Όμως από αυτό το όριο ηλικίας εξαιρούνται όσοι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω αναπηρίας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι:

α) δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν, το 24ο

β) είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης που χορηγήθηκε βάσει του νόμου 3808/2009 και ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Με το άρθρο τέταρτο του σχεδίου νόμου αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, ενώ με το άρθρο 5 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων (που αποκτήθηκαν το 2009), εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα για συνολικά καθαρά κέρδη έως 300.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 4%. Για καθαρά κέρδη από 301.000 έως 1.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς είναι 6%. Για καθαρά κέρδη από 1.000.001 έως και 5.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 8%. Και για καθαρά κέρδη από 5.000.001 και άνω η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται πάντως ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομέναν συνολικό καθαρό εισοδήματα ή τα κέρδη της επιχείρησης να μην υπολείπεται του ποσού των 100.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει από τις εφορίες οι οποίες και θα αποστείλουν εκκαθαριστικό σημείωμα στις επιχειρήσεις ενώ το ποσό θα καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του 2011.

Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ο συντελεστής θα είναι 20% επί της αξίας της διαφήμισης.

Εξάλλου, σε παράρτημα (ΙΙΙ) που φέρει τον τίτλο "Ελλάδα - μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής" η κυβέρνηση προβλέπει μια εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής με ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ να μειώνεται το 2010-2011 αλλά να ανακάμπτει σταδιακά στη συνέχεια.

Το οικονομικό πρόγραμμα, προστίθεται, βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης κατά 4% το 2010 και κατά 2,5% το 2011. Επισημαίνεται επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ σε αυτό έχουν ενσωματωθεί και τα χθεσινά φορολογικά μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.

Την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση του ν/σ, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

source: naftemporiki.gr

Shark Attack στον ευρωπαϊκό νότο!

Shark Attack στον ευρωπαϊκό νότο!

Οι. καρχαρίες έχουν αρχίσει και κάνουν κύκλους γύρω και από τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης. Τα 5-ετή CDS στον ευρωπαϊκό νότο πραγματοποιούν πλέον πραγματική έκρηξη, με αυτά τις Ισπανίας την Τρίτη να εκτοξεύονται πάνω από 20% μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση. Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, όχι απλά δεν έχει περιορισθεί, αλλά έχει χειροτερεύσει. Ιδού η εικόνα πανικού:

Την μεγαλύτερη εκτίναξη στα spread των CDS ( χωρών και επιχειρήσεων μαζί ), σημείωσαν τα ισπανικά, τα οποία διαμορφώθηκαν πάνω από τις 210 μονάδες βάσης, κατά 20% υψηλότερα από τη Δευτέρα. Αξίζει να σημειώσουμε πως στα μέσα Μαρτίου τα Iσπανικά CDS ήταν κάτω των 100 μβ, πράγμα που σημαίνει πως σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν εκτιναχθεί πάνω από 100%!

Επίσης, τα spreads στα 5-ετή CDS της Ιρλανδίας ξεπέρασαν τις 225 μβ με αύξηση 14%, ενώ την ίδια μοίρα είχαν τα Πορτογαλικά και τα Ιταλικά, που άγγίξαν τις 312 μβ με αύξηση 13,2% και τις 160 μβ με αύξηση 11,5%, αντίστοιχα.

source: reporter.gr

Ισχυρά αποτελέσματα οι Pfizer και Merck στο τρίμηνο

Ισχυρά αποτελέσματα οι Pfizer και Merck στο τρίμηνο

Ισχυρά αποτελέσματα εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Merck αν και οι εκτιμήσεις της δεύτερης για τα ετήσια αποτελέσματα δεν ενθουσίασαν τις αγορές.


Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Pfizer ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tζεφ Κίντλερ.

Η Merck, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα την ανταγωνίστριά της Schering Plough έναντι 41 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 299 εκατ. δολάρια ή 9 σεντς ανά μετοχή.

Εξαιρουμένων έκτακτων επιβαρύνσεων, συνδεόμενων και με την εξαγορά της Schering, η φαρμακοβιομηχανία είχε κέρδη 83 σεντς ανά μετοχή έναντι προβλέψεων των αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για κέρδη 75 σεντς ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις της το ίδιο διάστημα ενισχύθηκαν αισθητά στα 11,42 δισ. δολάρια. Ένα χρόνο νωρίτερα η Merck είχε εμφανίσει κέρδη 67 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 5,39 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2010 η εταιρεία αναμένει κέρδη 3,27 έως 3,41 δολ. ανά μετοχή.

Η Pfizer το ίδιο τρίμηνο εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 4,88 δισ. δολαρίων ή 60 σεντς ανά μετοχή- αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα καθαρά κέρδη συμπεριλαμβανομένων έκτακτων στοιχείων διαμορφώθηκαν στα 2,03 δισ. δολάρια ή 25 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 54% στα 16,75 δισ. δολάρια.

Αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 53 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 16,58 δισ. δολαρίων. «Αντεπεξήλθαμε με απόλυτη επιτυχία σε ένα δύσκολο περιβάλλον» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Tζεφ Κίντλερ.

source: naftemporiki.gr

H KT… μειώνει το έλλειμμα


H KT… μειώνει το έλλειμμα


Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,32% του ΑΕΠ σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά παρουσίασε σημαντική βελτίωση ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα μειώθηκε στα €54,7 εκ. έναντι ελλείμματος €149,8 εκ. πέρσι (-0,88% του ΑΕΠ).

Ο κρατικός κορβανάς ευνοείται από τα αυξημένα κέρδη που πέτυχε η Κεντρική Τράπεζα το 2009 αλλά και από τους μειωμένους τόκους που καταβάλει το κράτος για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, λόγω μείωσης των επιτοκίων.

Ροή εσόδων

Τα δημόσια έσοδα του κράτους αυξήθηκαν το τρίμηνο του 2010 κατά 12,9% ή €175,1 εκ. στα €1535,3 εκ. σε σύγκριση με €1360,1 εκ. το τρίμηνο του 2009.


Τα φορολογικά έσοδα, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, έχουν αυξηθεί κατά 8,1% ή €99,6 εκ. στα €1330,7 εκ. σε σύγκριση με €1231,1 εκ. πέρσι, λόγω της ενίσχυσης των άμεσων φόρων, που περιλαμβάνουν και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που είχε παρουσιάσει καθίζηση το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Τα έσοδα από άμεσους φόρους καταγράφηκαν κατά 14,1% ή €55,7 εκ. περισσότερα το φετινό τρίμηνο στα €450,5 εκ. από €394,8 εκ.

Οι έμμεσοι φόροι έχουν αυξηθεί με ρυθμό 3,5% ή €20,7 εκ. στα €617,5 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2010, σε σύγκριση με €596,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Οι συνεισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9,7% ή €23,3 εκ. φθάνοντας στα €262,8 εκ. σε σύγκριση με €239,5 εκ.

Μεγάλη διαφορά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου έκαναν τα μη φορολογικά έσοδα. Ανήλθαν στα €204,6 εκ. σε σχέση με €129,1 εκ. το τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 58,5% ή €75,5 εκ.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Σταύρο Μιχαήλ, η αύξηση στα μη φορολογικά έσοδα προκύπτει από τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας που φέτος περιλήφθηκαν στα βιβλία του κράτους το Μάρτιο. Πέρσι η ΚΤ κατέγραψε κέρδη €115 εκ. έναντι μέσων ετήσιων κερδών €10 εκ. την προηγούμενη τετραετία.

Οι δύο κατηγορίες εσόδων που εξακολουθούν να σημειώνουν μείωση είναι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ και από τους φόρους κατανάλωσης.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ με πτώση 1,9% ή €7,3 εκ. μειώθηκαν στα €367,2 εκ. από €374,5 εκ. πέρσι και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης στα €138,8 εκ. από €141,2 εκ. (-1,7% ή €2,5 εκ.)

Επιβράδυνση δαπανών

Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, αυξήθηκαν το τρίμηνο του 2010 κατά 5,5% ή €83,3 εκ. στα €1596,9 εκ. έναντι €1513,6 εκ. το τρίμηνο του 2009.

Οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά μόλις 0,8% ή €3,4 εκ. στα €425,3 εκ. από €421,9 εκ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, η επιβράδυνση της αύξησης αποδίδεται στο χαμηλό τιμάριθμο αλλά και στη μειωμένη απασχόληση ωρομίσθιου προσωπικού που ανεβαίνει μετά τον Απρίλιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν κανονικά τις προσαυξήσεις φέτος, διευκρίνησε, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν για προσωρινή παγοποίηση τους.

Σημαντική αύξηση σημειώνουν οι πληρωμές των Ταμείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι τρέχουσες μεταβιβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κοινωνικές παροχές. Οι πληρωμές των Ταμείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 13,8% ή €31,4 εκ. Από €228,4 εκ. ανήλθαν στα €259,8 εκ.

Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις με αύξηση 13,6% ή €57,9 εκ. ανήλθαν στα €482,5 εκ. από €424,6 εκ.

Η καταβολή τόκων παρουσιάζει μείωση 35% στα €111,5 εκ. σε σύγκριση με €146,5 εκ. πέρσι.

Παρά το σχετικά καλό πρώτο τρίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το φετινό έλλειμμα θα φθάσει τα €1200 εκ. ή το 7% του ΑΕΠ χωρίς τη λήψη μέτρων και ελπίζει πως μετά τη λήψη μέτρων θα περιοριστεί στα €1000 εκ. ή 6% του ΑΕΠ.

source: stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο

Αμετάβλητα εμφανίστηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο στην Ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί στις δαπάνες λόγω της ήπιας οικονομικής ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα ο όγκος των πωλήσεων ήταν αμετάβλητος σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, ενώ σημείωσε πτώση 0,1% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Το Φερουάριο οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 0,2%, βάσει αναθεωρημένων στοιχείων, τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο έτους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές είναι πιο συντηρητικοί στις δαπάνες που αφορούν τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα καθώς οι τιμές των εν λόγω αγαθών μειώθηκαν 0,2% το Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου. Ωστόσο σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις του κλάδου διαμορφώθηκαν κατά 0,9% υψηλότερα, αν και αυτό υποδηλώνει την ύφεση που επικρατούσε κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο στην Ευρωζώνη.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο


Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Απρίλιο ο Purchasing Managers Index του κλάδου των υπηρεσιών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Markit, ο PMI διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες έναντι 54,1 το Μάρτιο ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 55,5 μονάδες.



Ο σύνθετος δείκτης, μεταποίηση και υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 57,3 μονάδες από τις 55,9 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο ανάλογη των εκτιμήσεων.

source: capital.gr

Ευάλωτη η ανάκαμψη ακινήτων


Ευάλωτη η ανάκαμψη ακινήτων


Με βραδύτερους ρυθμούς κινήθηκε τον Απρίλιο η δραστηριότητα στον κλάδο ακινήτων, στηριζόμενη κυρίως στις αγορές Κυπρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού η εξωγενής αγορά παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα κρίσης. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι η ανάκαμψη είναι ευάλωτη και βλέπουν να ελλοχεύουν κίνδυνοι εκτροχιασμού της από πιθανή αύξηση των επιτοκίων αλλά και από την εξάντληση της προσφοράς σχετικά φθηνών εξοχικών στα παράλια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το κτηματολόγιο, η αύξηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις πωλήσεις ακινήτων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, αν και με μειωμένους ρυθμούς.

Με βάση τα στοιχεία, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Απρίλιο του 2010 στο κτηματολόγιο μειώθηκαν στα 675 έναντι 792 το Μάρτιο του 2010 και 603 τον Απρίλιο του 2009.

Η ετήσια αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα τον Απρίλιο περιορίστηκε στο 12% από αύξηση 37% το Μάρτιο, 26% το Φεβρουάριο και 24% τον Ιανουάριο και οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στις αγορές Κυπρίων.

Οι αγορές ξένων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (μόλις 127 τεμάχια τον Απρίλη) χωρίς να επαληθεύονται προς το παρόν οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάκαμψη της εξωγενούς αγοράς προς τα μέσα του 2010.

Συνολικά, το τετράμηνο του 2010 κατατέθηκαν από Κύπριους και ξένους 2741 πωλητήρια έγγραφα έναντι 2199 το τετράμηνο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 25%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα σημάδια βελτίωσης που υπήρχαν προηγουμένως αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον κίνδυνο νέας κούρσας των επιτοκίων.

«Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κίνδυνο νέας κούρσας των επιτοκίων, αναμένουμε σταθεροποίηση τους επόμενους μήνες αντί βελτίωσης που αναμέναμε προηγουμένως, χωρίς να αποκλείεται και μείωση», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, η επιβράδυνση της αύξησης αποδίδεται και στο ότι οι προσφορές ακινήτων ειδικά στην ελεύθερη Αμμόχωστο εξαντλούνται.

Οι developers σημειώνουν από πλευράς τους ότι η ανάκαμψη είναι ευάλωτη και πως τα στοιχεία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και παλαιότερες πράξεις.

«Όντως υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη στην αγορά αλλά τα στοιχεία του κτηματολογίου δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στην αγορά καθώς μπορούν να αφορούν πράξεις περασμένων ετών που τώρα ολοκληρώθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης.


Τα στοιχεία του κτηματολογίου καταδεικνύουν αύξηση σε όλες τις πόλεις πλην της Αμμοχώστου και της Πάφου, όπου η ζήτηση παραμένει μουδιασμένη.

Στην επαρχία Αμμοχώστου ο αριθμός των πωλήσεων καταγράφει αύξηση 21% καθώς κατατέθηκαν 253 πωλητήρια έγγραφα έναντι 209 πέρσι.

Στην Πάφο καταγράφεται αύξηση 11% καθώς κατατέθηκαν 471 πωλητήρια έγγραφα έναντι 426 πέρσι.

Σημαντική ώθηση στην αγορά δίνει η κίνηση στην πρωτεύουσα. Στην επαρχία Λευκωσίας οι πωλήσεις τετραμήνου είχαν αύξηση 36% καθώς κατατέθηκαν 798 πωλητήρια έγγραφα έναντι 586 πέρσι.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις έφθασαν το +25% καθώς κατατέθηκαν 710 πωλητήρια έγγραφα έναντι 570 πέρσι.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις ανέρχονται στις 509 έναντι 408 τέλος Απριλίου 2009 (+25%).

Όσον αφορά το τζίρο των ακινήτων, διαμορφώθηκε το τετράμηνο του 2010 στα €638 εκ. Από το σύνολο του τζίρου, €258,7 εκ. απορρόφησε η Λευκωσία, €163,3 εκ. η Λεμεσός και €98,7 εκ. η Πάφος. Στη Λάρνακα ο τζίρος των ακινήτων ανέρχεται στα €95,4 εκ. και στην Αμμόχωστο στα €22,1 εκ.

source: stockwatch.com.cy

Volvo: Πρόβλημα σε πετρελαιοκινητήρες


Volvo: Πρόβλημα σε πετρελαιοκινητήρες

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo θα ειδοποιήσει 150.000 πελάτες της στην Ευρώπη για ένα ελάττωμα που διαπιστώθηκε στον κινητήρα οχημάτων, που προκαλεί ξαφνικές επιταχύνσεις, όπως ανακοίνωσε η σουηδική εταιρία, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα συγκεκριμένα οχήματα πρέπει να ανακληθούν από την κυκλοφορία."Στέλνουμε επιστολές σε περίπου 150.000 πελάτες σε όλη την Ευρώπη, για να τους ενημερώσουμε για ένα τεχνικό πρόβλημα" στους πετρελαιοκινητήρες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η εταιρία θα ανακαλέσει τα οχήματα εάν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι είναι απαραίτητη μία τέτοια ενέργεια. Προς το παρών όμως, η Volvo περιορίζεται στην ενημέρωση των πελατών της για το πρόβλημα που εντοπίστηκε και στο να τους καλέσει να ελέγξουν τα επίπεδα των λαδιών.

"Το πρόβλημα είναι ότι κάποια λάδια μπορεί να εισρεύσουν στον χώρο καύσης και να προκαλέσουν πρόσθετη τροφοδότηση με καύσιμα. Κάτι που προκαλεί συγκράτηση ή επιτάχυνση του κινητήρα", εξήγησε ο εκπρόσωπος της Volvo.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε οκτώ πετρελαιοκίνητα μοντέλα με κινητήρα πέντε κυλίνδρων.

Πάντως ο εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρίας επισήμανε ότι το πρόβλημα αυτό δεν συγκρίνεται με τα ελαττώματα στο γκάζι ή στο φρένο που εντοπίστηκε σε οχήματα της Toyota και υποχρέωσε την εταιρία να ανακαλέσει 10 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο.

source: capital.gr

Καλυμμένη ομολογία "μαμούθ" εκδίδει η Εθνική Τράπεζα


Καλυμμένη ομολογία "μαμούθ" εκδίδει η Εθνική Τράπεζα


Σε έκδοση καλυμμένης ομολογίας που δεν αποκλείεται να φτάσει σε ύψος – μαμούθ, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο με δάνεια από το χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης της τράπεζας, ενώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει να πραγματοποιήσει καλυμμένη ομολογία από τον Οκτώβριο του 2009. Επρόκειτο για την τελευταία έκδοση καλυμμένης ομολογίας από ελληνική τράπεζα προτού αρχίσει να διογκώνεται η κρίση στη χώρα, ενώ είναι και η μοναδική έκδοση που είχε διατεθεί σε επενδυτές από το εξωτερικό και μάλιστα με μεγάλη ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε δανειστεί τότε κεφάλαια με ιδιαίτερα φθηνούς όρους, δεδομένου ότι οι ομολογίες της εκδόθηκαν σε τιμή 99,238 και με σταθερό επιτόκιο 3,875%. Η τιμολόγηση αυτή ισοδυναμούσε τότε με σταθερή απόδοση 4% και αντιστοιχούσε σε spread 0,90% πάνω από το αντίστοιχο επιτόκιο swap 7ετίας.

Οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από ελληνικές τράπεζες θα είναι συχνές εφεξής μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να «γεννούν» ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ετσι, πέραν των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου που καταθέτουν στην ΕΚΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να υποκαταστήσουν με δικές τους ομολογίες το ποσό του ισολογισμού τους που μέχρι πρότινος εξαρτιόταν από διεθνή χρηματοδότηση, υποκαθιστώντας με καλυμμένα ομόλογα ρευστότητα που προερχόταν είτε από τη διεθνή διατραπεζική αγορά είτε από ομολογιακές τους εκδόσεις προς διεθνείς επενδυτές.

Οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών θα εκδοθούν για 3 – 5 χρόνια, ενώ θα απαιτήσουν μεγαλύτερο ποσό στεγαστικών δανείων για ρευστότητα μικρότερη από αυτήν που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τράπεζες εάν δεν είχε υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και των ιδίων. Η απαιτούμενη μεγαλύτερη ποσότητα στεγαστικών δανείων για τις εφεξής εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών θα οφείλεται και στην επιδείνωση των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών λόγω της αναμενόμενης αύξησης του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

source: capital.gr

SEC: Πρόστιμο ύψους $450 χιλ. σε θυγατρική της GS


SEC: Πρόστιμο ύψους $450 χιλ. σε θυγατρική της GS


Πρόστιμο ύψους 450.000 δολαρίων επέβαλε η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς SEC και η NYSE σε θυγατρική της Goldman Sachs, την Goldman Sachs Execution & Clearing LP.

Συγκεκριμένα η εταιρία κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανονισμών του Short Selling καθώς δεν έκλεισε ως όφειλε εγκαίρως θέσεις της σε μετοχικούς τίτλους.

source: euro2day.gr

Μ. Βρετανία: Θετικά σημάδια για την οικονομία ένα βήμα πριν τις εκλογές


Μ. Βρετανία: Θετικά σημάδια για την οικονομία ένα βήμα πριν τις εκλογές


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ισχυρή εκκίνηση στο δεύτερο τρίμηνο φαίνεται πως σημειώνει ο μεταποιητικός κλάδος της Μ. Βρετανίας τον Απρίλιο καθώς η ακόμη αποδυναμωμένη στερλίνα δίνει ώθηση στις εξαγωγές και στην παραγωγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία της Bank of England για την προσφορά χρήματος έδειξαν επίσης σημάδια βελτίωσης, αν και οι λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων δείχνει την ευθραυστότητα της ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών ενισχύει την αβεβαιότητα στις τάξεις του εκλογικού σώματος.

«Τα αισιόδοξα στοιχεία ανά την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της Μ. Βρετανίας, δίνουν την αίσθηση ότι σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του νομίσματος, η ανάκαμψη στον κλάδο μοιάζει περισσότερο βιώσιμη», σχολίασε ο Lee Hopley, επικεφαλής οικονομολόγος της EEF, της ένωσης των βιομηχάνων. «Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών και η αντίδραση της αγοράς σε αυτό παραμένει η μεγαλύτερη αμφιβολία στον ορίζοντα».

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Markit/Chartered Institute of Purchasing and Supply κατέγραψε υψηλό άνω των 15 ετών, ανερχόμενος στις 58 μονάδες τον Απρίλιο από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Μαρτίου στις 57,3 μονάδες και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 57,5 μονάδες.

«Οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για ισχυρή εκκίνηση στο δεύτερο τρίμηνο», τόνισε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1996, ωθούμενες από τις παραγγελίες της Κίνας, της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αμερικής και της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η μεγάλη αύξηση των παραγγελιών οδήγησε σε αύξηση-ρεκόρ των εκκρεμών εργασιών καθώς και στην τρίτη διαδοχική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2007.

Στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας ενίσχυσαν τη θετική εικόνα των στοιχείων για τη μεταποίηση, με το προτιμώμενο από την κεντρική τράπεζα δείκτη της προσφοράς χρήματος να καταγράφει κέρδη 1,1% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο και 5,9% σε επίπεδο έτους.

Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι νομισματικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέγραψαν το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ιστορία, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η βρετανική οικονομία.

«Η έλλειψη πρόσβασης στις πιστώσεις για μικρότερες επιχειρήσεις παραμένει ένα πρόβλημα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να προχωρήσει εκ νέου σε ποσοτική χαλάρωση»,, μία πολιτική που χρησιμοποιεί νέα χρήματα για την αγορά ομολόγων και άλλων τίτλων, τόνισε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος για τη μ. Βρετανία της Global Insight.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό είναι απίθανο, εκτός και αν η οικονομία εμφανίσει σοβαρά σημάδια κλονισμού τους επόμενους μήνες».

Η BOE θεωρεί την ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος – παραδοσιακά γύρω στο 6%-9% σε ετήσια βάση – βασικό δείκτη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισ. λιρών, την οποία έπαυσε το Φεβρουάριο.

Παρά τα πιο θετικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, τα στοιχεία για τις καταναλωτικές χορηγήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, επίσης από την BOE, έδειξαν ότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη.

Οι συνολικές καταναλωτικές χορηγήσεις ενισχύθηκαν κατά 643 εκατ. λίρες το Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου – η μικρότερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2009 – ενώ τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. λίρες στην ίδια περίοδο.

Πρόκειται για σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες. Το Φεβρουάριο, οι καταναλωτικές χορηγήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,4 δισ. λίρες και τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. λίρες. Και τους τελευταίους έξι μήνες, τα στεγαστικά δάνεια είχαν σημειώσει μέση μηνιαία αύξηση της τάξης των 1,5 δισ. λιρών.

Η μείωση των στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να υποδηλώνει αβεβαιότητα καθώς φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι εδώ και πολύ καιρό περίμεναν ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει φόρους και θα μειώσει τις δαπάνες με σκοπό να περιορίσει το τεράστιο χρέος δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο το ακριβές επίπεδο των εν λόγω αλλαγών δεν είναι σίγουρο, προκαλώντας ανασφάλεια στους καταναλωτές για το πώς θα επηρεαστούν τα οικονομικά τους.

Τα καλά νέα για το βρετανικό κλάδο της μεταποίησης δεν είναι πιθανό να δώσει σημαντική ώθηση στην προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού Gordon Brown, κατά την οποία υπολείπεται του Συντηρητικού Κόμματος του David Cameron ενώ βρίσκεται κοντά με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Η τελική προσπάθεια του Brown για επιπλέον ψήφους επηρεάζεται αρνητικά από τα αυξανόμενα σημάδια δυσαρέσκειας στις τάξεις των Εργατικών για την ηγεσία του Brown.


source: capital.gr
Share |