Wednesday, May 5, 2010

Μ. Βρετανία: Θετικά σημάδια για την οικονομία ένα βήμα πριν τις εκλογές


Μ. Βρετανία: Θετικά σημάδια για την οικονομία ένα βήμα πριν τις εκλογές


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ισχυρή εκκίνηση στο δεύτερο τρίμηνο φαίνεται πως σημειώνει ο μεταποιητικός κλάδος της Μ. Βρετανίας τον Απρίλιο καθώς η ακόμη αποδυναμωμένη στερλίνα δίνει ώθηση στις εξαγωγές και στην παραγωγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία της Bank of England για την προσφορά χρήματος έδειξαν επίσης σημάδια βελτίωσης, αν και οι λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων δείχνει την ευθραυστότητα της ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών ενισχύει την αβεβαιότητα στις τάξεις του εκλογικού σώματος.

«Τα αισιόδοξα στοιχεία ανά την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της Μ. Βρετανίας, δίνουν την αίσθηση ότι σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του νομίσματος, η ανάκαμψη στον κλάδο μοιάζει περισσότερο βιώσιμη», σχολίασε ο Lee Hopley, επικεφαλής οικονομολόγος της EEF, της ένωσης των βιομηχάνων. «Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών και η αντίδραση της αγοράς σε αυτό παραμένει η μεγαλύτερη αμφιβολία στον ορίζοντα».

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Markit/Chartered Institute of Purchasing and Supply κατέγραψε υψηλό άνω των 15 ετών, ανερχόμενος στις 58 μονάδες τον Απρίλιο από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Μαρτίου στις 57,3 μονάδες και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 57,5 μονάδες.

«Οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για ισχυρή εκκίνηση στο δεύτερο τρίμηνο», τόνισε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1996, ωθούμενες από τις παραγγελίες της Κίνας, της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αμερικής και της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η μεγάλη αύξηση των παραγγελιών οδήγησε σε αύξηση-ρεκόρ των εκκρεμών εργασιών καθώς και στην τρίτη διαδοχική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2007.

Στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας ενίσχυσαν τη θετική εικόνα των στοιχείων για τη μεταποίηση, με το προτιμώμενο από την κεντρική τράπεζα δείκτη της προσφοράς χρήματος να καταγράφει κέρδη 1,1% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο και 5,9% σε επίπεδο έτους.

Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι νομισματικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέγραψαν το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ιστορία, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η βρετανική οικονομία.

«Η έλλειψη πρόσβασης στις πιστώσεις για μικρότερες επιχειρήσεις παραμένει ένα πρόβλημα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να προχωρήσει εκ νέου σε ποσοτική χαλάρωση»,, μία πολιτική που χρησιμοποιεί νέα χρήματα για την αγορά ομολόγων και άλλων τίτλων, τόνισε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομολόγος για τη μ. Βρετανία της Global Insight.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό είναι απίθανο, εκτός και αν η οικονομία εμφανίσει σοβαρά σημάδια κλονισμού τους επόμενους μήνες».

Η BOE θεωρεί την ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος – παραδοσιακά γύρω στο 6%-9% σε ετήσια βάση – βασικό δείκτη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισ. λιρών, την οποία έπαυσε το Φεβρουάριο.

Παρά τα πιο θετικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, τα στοιχεία για τις καταναλωτικές χορηγήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, επίσης από την BOE, έδειξαν ότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη.

Οι συνολικές καταναλωτικές χορηγήσεις ενισχύθηκαν κατά 643 εκατ. λίρες το Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου – η μικρότερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2009 – ενώ τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. λίρες στην ίδια περίοδο.

Πρόκειται για σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες. Το Φεβρουάριο, οι καταναλωτικές χορηγήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,4 δισ. λίρες και τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. λίρες. Και τους τελευταίους έξι μήνες, τα στεγαστικά δάνεια είχαν σημειώσει μέση μηνιαία αύξηση της τάξης των 1,5 δισ. λιρών.

Η μείωση των στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να υποδηλώνει αβεβαιότητα καθώς φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι εδώ και πολύ καιρό περίμεναν ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει φόρους και θα μειώσει τις δαπάνες με σκοπό να περιορίσει το τεράστιο χρέος δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο το ακριβές επίπεδο των εν λόγω αλλαγών δεν είναι σίγουρο, προκαλώντας ανασφάλεια στους καταναλωτές για το πώς θα επηρεαστούν τα οικονομικά τους.

Τα καλά νέα για το βρετανικό κλάδο της μεταποίησης δεν είναι πιθανό να δώσει σημαντική ώθηση στην προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού Gordon Brown, κατά την οποία υπολείπεται του Συντηρητικού Κόμματος του David Cameron ενώ βρίσκεται κοντά με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Η τελική προσπάθεια του Brown για επιπλέον ψήφους επηρεάζεται αρνητικά από τα αυξανόμενα σημάδια δυσαρέσκειας στις τάξεις των Εργατικών για την ηγεσία του Brown.


source: capital.gr

No comments:

Share |