Wednesday, May 5, 2010

Ευάλωτη η ανάκαμψη ακινήτων


Ευάλωτη η ανάκαμψη ακινήτων


Με βραδύτερους ρυθμούς κινήθηκε τον Απρίλιο η δραστηριότητα στον κλάδο ακινήτων, στηριζόμενη κυρίως στις αγορές Κυπρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού η εξωγενής αγορά παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα κρίσης. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι η ανάκαμψη είναι ευάλωτη και βλέπουν να ελλοχεύουν κίνδυνοι εκτροχιασμού της από πιθανή αύξηση των επιτοκίων αλλά και από την εξάντληση της προσφοράς σχετικά φθηνών εξοχικών στα παράλια.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το κτηματολόγιο, η αύξηση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις πωλήσεις ακινήτων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, αν και με μειωμένους ρυθμούς.

Με βάση τα στοιχεία, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Απρίλιο του 2010 στο κτηματολόγιο μειώθηκαν στα 675 έναντι 792 το Μάρτιο του 2010 και 603 τον Απρίλιο του 2009.

Η ετήσια αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα τον Απρίλιο περιορίστηκε στο 12% από αύξηση 37% το Μάρτιο, 26% το Φεβρουάριο και 24% τον Ιανουάριο και οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στις αγορές Κυπρίων.

Οι αγορές ξένων παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (μόλις 127 τεμάχια τον Απρίλη) χωρίς να επαληθεύονται προς το παρόν οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάκαμψη της εξωγενούς αγοράς προς τα μέσα του 2010.

Συνολικά, το τετράμηνο του 2010 κατατέθηκαν από Κύπριους και ξένους 2741 πωλητήρια έγγραφα έναντι 2199 το τετράμηνο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 25%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα σημάδια βελτίωσης που υπήρχαν προηγουμένως αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον κίνδυνο νέας κούρσας των επιτοκίων.

«Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κίνδυνο νέας κούρσας των επιτοκίων, αναμένουμε σταθεροποίηση τους επόμενους μήνες αντί βελτίωσης που αναμέναμε προηγουμένως, χωρίς να αποκλείεται και μείωση», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, η επιβράδυνση της αύξησης αποδίδεται και στο ότι οι προσφορές ακινήτων ειδικά στην ελεύθερη Αμμόχωστο εξαντλούνται.

Οι developers σημειώνουν από πλευράς τους ότι η ανάκαμψη είναι ευάλωτη και πως τα στοιχεία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και παλαιότερες πράξεις.

«Όντως υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη στην αγορά αλλά τα στοιχεία του κτηματολογίου δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στην αγορά καθώς μπορούν να αφορούν πράξεις περασμένων ετών που τώρα ολοκληρώθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης.


Τα στοιχεία του κτηματολογίου καταδεικνύουν αύξηση σε όλες τις πόλεις πλην της Αμμοχώστου και της Πάφου, όπου η ζήτηση παραμένει μουδιασμένη.

Στην επαρχία Αμμοχώστου ο αριθμός των πωλήσεων καταγράφει αύξηση 21% καθώς κατατέθηκαν 253 πωλητήρια έγγραφα έναντι 209 πέρσι.

Στην Πάφο καταγράφεται αύξηση 11% καθώς κατατέθηκαν 471 πωλητήρια έγγραφα έναντι 426 πέρσι.

Σημαντική ώθηση στην αγορά δίνει η κίνηση στην πρωτεύουσα. Στην επαρχία Λευκωσίας οι πωλήσεις τετραμήνου είχαν αύξηση 36% καθώς κατατέθηκαν 798 πωλητήρια έγγραφα έναντι 586 πέρσι.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις έφθασαν το +25% καθώς κατατέθηκαν 710 πωλητήρια έγγραφα έναντι 570 πέρσι.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις ανέρχονται στις 509 έναντι 408 τέλος Απριλίου 2009 (+25%).

Όσον αφορά το τζίρο των ακινήτων, διαμορφώθηκε το τετράμηνο του 2010 στα €638 εκ. Από το σύνολο του τζίρου, €258,7 εκ. απορρόφησε η Λευκωσία, €163,3 εκ. η Λεμεσός και €98,7 εκ. η Πάφος. Στη Λάρνακα ο τζίρος των ακινήτων ανέρχεται στα €95,4 εκ. και στην Αμμόχωστο στα €22,1 εκ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |