Wednesday, May 5, 2010

ΕΕ: Ύφεση και το 2010 στην Κύπρο


ΕΕ: Ύφεση και το 2010 στην Κύπρο


Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010 προτού αρχίσει να ανακάμπτει οριακά το 2011, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Το έλλειμμα αναμένεται να διευρυνθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 7,1%, ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τις απολύσεις σπρώχνοντας την ανεργία στα πρωτόγνωρα επίπεδα του 7%.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η επιδείνωση των δημοσιονομικών χειροτερεύει λόγω της εξάντλησης της ροής εσόδων που είχαν προκύψει από τη διόγκωση των τιμών στα ακίνητα, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών παροχών. Εκτιμά ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα ίσο με το 6% του ΑΕΠ είναι μάλλον αισιόδοξη αφού πολλά από τα μέτρα πάνω στα οποία στηρίζεται για οριακή μείωση του ελλείμματος το 2010, βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση ή δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Επίσης, η πρόβλεψη του υπ. Οικονομικών στηρίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% που είναι ψηλότερος από τις προβλέψεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος προτού ανακάμψει στο 1,3% το 2011. Η συρρίκνωση στην ανάπτυξη, αναφέρει η Επιτροπή, ξεκίνησε από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και κορυφώθηκε το εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιβράδυνση της οικονομίας θα ανεβάσει την ανεργία στο 6,7% το 2010 και στο 7% το 2011.

Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 62,3% φέτος και στο 67,6% το 2011.

Για τον πληθωρισμό, αναμένεται να φθάσει το 2,7% το 2010 και το 2,6% το 2011.

Ευρωπαϊκή οικονομία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2010 και 1,75% το 2011. Τα στοιχεία αυτά συνεπάγονται αναθεώρησης προς τα πάνω κατά 0,25% της ποσοστιαίας μονάδας για το τρέχον έτος σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι οι χώρες της ΕΕ επωφελούνται από το πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί σε επίπεδο το οποίο, όμως, θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, πλησιάζοντας εντούτοις το 10% στην ΕΕ. Τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν διαδραμάτισαν μεν καθοριστικό ρόλο για την ανάταξη της οικονομίας της ΕΕ, αλλά προκάλεσαν αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να φθάσει σε 7,25% του ΑΕΠ το 2010, πριν σημειώσει μικρή μείωση το 2011.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι βελτιωμένες προοπτικές όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, αποτελούν θετικό στοιχείο για την Ευρώπη. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη δεν θα εκτροχιαστεί εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτεί αποφασιστικότητα στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την απασχόληση».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |