Thursday, May 6, 2010

Μονοπώλιο στις κάρτες τέλος


Μονοπώλιο στις κάρτες τέλος



Τουλάχιστον 7 ανταγωνιστικές εταιρείες στην Κύπρο Η JCC Payments βάζει πλώρη για Ελλάδα, Αγγλία, Ρουμανία Τέλος στο μονοπώλιο διαχείρισης των πιστωτικών καρτών («βίζες»). Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει ήδη παραχωρήσει σχετική άδεια σε εφτά εταιρείες, ενώ άλλες αιτήσεις βρίσκονται υπό εξέταση. Η ανάπτυξη του ανταγωνισμού και σε αυτό τον τομέα, αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος καταναλωτών και εμπορευόμενων.

Η JCC Payment Systems Ltd χάνει το μονοπωλιακό προνόμιο, αλλά ανοίγει προοπτικές σε Ελλάδα, Αγγλία και Ρουμανία. Σπάει το μονοπώλιο στο πλαστικό χρήμα Τουλάχιστον 7 ανταγωνιστές θα έχει στην Κύπρο η JCC Payments, που βάζει πλώρη για Ελλάδα, Αγγλία και Ρουμανία Αλλάζει άρδην το σκηνικό στην αγορά στον κλάδο διαχείρισης συναλλαγών. Στην Κύπρο μπαίνουν νέοι παίχτες στην αγορά του πλαστικού χρήματος, διαταράσσοντας τα ήρεμα μονοπωλιακά νερά που απολάμβανε μέχρι σήμερα η JCC Payment Systems Ltd. Η ανάπτυξη του ανταγωνισμού αναμένεται πως θα λειτουργήσει προς όφελος καταναλωτών και εμπορευόμενων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει ήδη παραχωρήσει σχετική άδεια σε 7 εταιρείες, ενώ υπάρχουν και άλλες αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση. Αναμένεται ότι ο αριθμός των εταιρειών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι και άλλες εταιρείες που έχουν λάβει άδεια ή δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να πάρουν το «διαβατήριο» για τη δραστηριοποίησή τους και στο νησί. Μπροστά στις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της διαχείρισης συναλλαγών, η JCC Payment Systems Ltd δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και βάζει πλώρη για την επέκτασή της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η JCC Payment ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Ρουμανία. Το νομικό πλαίσιο Οι υπηρεσίες πληρωμών στην Κυπριακή Δημοκρατία ρυθμίζονται από τις πρόνοιες του περί Υπηρεσιών Πληρωμών Νόμου του 2009, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου, 2009.

Με βάση το νόμο, τα ιδρύματα πληρωμών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε υπό καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης, είτε υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για να διευθετήσει το θέμα με τις αρμόδιες Αρχές του κράτους μέλους υποδοχής, όπως προβλέπεται στο Νόμο. Αντίστοιχα, ιδρύματα πληρωμών που έλαβαν και διατηρούν άδεια λειτουργίας από αρμόδιες Αρχές άλλου κράτους μέλους, δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε υπό καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης, είτε υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Και άλλος στο χορό Το παρόν της στην κυπριακή αγορά δίνει ήδη η εταιρεία IMSP, που ανακοινώνει αύριο επισήμως την έναρξη των δραστηριοτήτων της.
Πρόκειται για κυπριακή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και άρχισε να παρέχει υπηρεσίες από το 2009.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, σκοπεύει - μεταξύ άλλων - να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης των καρτών, και να προσφέρει στους εμπόρους πελάτες της τις καταλληλότερες λύσεις στη διαχείριση συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Ταυτόχρονα, υπόσχεται ασφαλείς συναλλαγές, καλύτερη τιμολόγηση και φθηνότερο κόστος ενοικίασης του εξοπλισμού.

source: alithia.com.cy

No comments:

Share |