Thursday, May 6, 2010

Trichet: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η αναστολή των κανονισμών για τις εγγυήσεις


Trichet: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η αναστολή των κανονισμών για τις εγγυήσεις



Την απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει τους κανονισμούς για την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων, εξήγησε ο Jean-Claude Trichet, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου που έπεται της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της νομισματικής αρχής:

1) Το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση δικαιολογεί την αλλαγή στους κανόνες για τις εγγυήσεις.

2) Η ΕΚΤ κλήθηκε ως ανεξάρτητος οργανισμός, να κρίνει την ποιότητα του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας που εξέταζαν από κοινού Κομισιόν και ΔΝΤ και το διοικητικό συμβούλιο έκρινε το σχέδιο ως κατάλληλο.

3) Επίσης, ζητήθηκε η ανεξάρτητη γνώμη της ΕΚΤ για το αν θεωρείτο κατάλληλο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας όπου και πάλι το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψιν το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, αποκρίθηκε θετικά.

"Η απόφαση για την αναστολή των κανονισμών ήταν σύμφωνη με την γενικότερη στάση μας στο ελληνικό ζήτημα και δείχνει την συνέπεια με την οποία αντιμετωπίσαμε το θέμα εξ αρχής", είπε χαρακτηριστικά ο Trichet.

Ξεχωριστά επανέλαβε ότι δεν έχει συζητηθεί κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. "Για μένα, προσωπικά, δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας", είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ο Trichet διευκρίνισε ότι δεν έχουν συζητηθεί τέτοια σχέδια, ωστόσο δεν απέκλεισε να τεθούν επί τάπητος μελλοντικά.

Κληθείς να συγκρίνει την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας με την πορτογαλική, ο Trichet έκανε λόγο για ξεκάθαρες διαφορές, σημειώνοντας πως "Ελλάδα και Πορτογαλία δεν πλέουν με το ίδιο καράβι". Συμπληρωματικά ανέφερε πως παρατηρούνται διαφορετικές ταχύτητες ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Επίσης σε ερώτηση για το αν το επίπεδο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη, ο Trichet αρκέστηκε στο να πει ότι το ευρώ αποτελεί καλό μέσο αποθήκευσης αξίας, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί τη σταθερότητα τιμών με παραδειγματικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,27 δολάρια στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφασης της ΕΚΤ.

source: capital.gr

No comments:

Share |