Thursday, May 6, 2010

Μ. Βρετανία: Πτώση για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο


Μ. Βρετανία: Πτώση για τον PMI υπηρεσιών τον Απρίλιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η επέκταση του κυρίαρχου στη Μ. Βρετανία κλάδου των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε αναπάντεχα τον Απρίλιο, καθώς επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα των εκλογών και τις αναταράξεις από το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η εταιρεία ερευνών Markit και το ινστιτούτο Chartered Institute of Purchasing & Supply ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI υπηρεσιών περιορίστηκε στις 55,3 μονάδες τον Απρίλιο από 56,5 μονάδες το Μάρτιο.

Αυτό συγκρίνεται με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση στις 57 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει επέκταση του κλάδου, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση.

«Η ύφεση του κλάδου των υπηρεσιών δείχνει ότι δεν ήταν μόνο τα αεροπλάνα που είχαν καθηλωθεί στο έδαφος από την ηφαιστειακή τέφρα τον Απρίλιο», σχολίασε ο David Noble, διευθύνων σύμβουλος της CIPS. «Οι εμπορικές δραστηριότητες και οι αλυσίδες προμηθειών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την στάση των αερομεταφορών, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση της ανάπτυξης».

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ανέφεραν ότι η ηφαιστειακή τέφρα, η χρονική περίοδος του Πάσχα και οι γενικές εκλογές ήταν οι βασικές αιτίες της επιβράδυνσης του Απριλίου, πρόσθεσε ο Paul Smith της Markit.

«Η επίδραση μόνο από το ηφαίστειο υπολογίζεται ότι επηρέασε τα μη αναπροσαρμοσμένα στοιχεία του δείκτη κατά 0,9 μονάδες», συμπλήρωσε ο Smith.


source: capital.gr

No comments:

Share |