Friday, May 14, 2010

Κύπρος: Νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης


Κύπρος: Νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,1% του ΑΕΠ της Κύπρου για το 2010, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 175 εκατ. ευρώ, στοχεύουν τα οριστικοποιημένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που παρουσίασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ το 2010 και 46 εκατ. ευρώ το 2011, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπάλληλων κατά 100 άτομα το χρόνο, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την επιβολή φόρων στα καύσιμα, την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και τη στοχευμένη κατεύθυνση στις κοινωνικές παροχές.

Πρόσθεσε ότι από τα 175 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται ετησίως, τα 105 εκατ. ευρώ προέρχονται από μειώσεις των δαπανών του κράτους και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από άλλους άξονες της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνέστησε προσοχή ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επέκταση των δημοσίων δαπανών.


Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που το προσωπικό στο Δημόσιο μειώθηκε μέχρι τώρα εντός του 2010 κατά 490 άτομα και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η μείωση κατά 1.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στο επίδομα τέκνου, είπε ότι αυξήθηκε κατά 10% για τις οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 18.367, ενώ αποφασίστηκε μη καταβολή του σε οικογένειες με επίδομα άνω των 60.000. Παράλληλα, θα γίνει στόχευση και της φοιτητικής χορηγίας.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αξιολόγηση της Κομισιόν και τόνισε ότι "έχουμε πετύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και παράλληλα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% των επιχειρηματικών αποθεμάτων το Μάρτιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% των επιχειρηματικών αποθεμάτων το Μάρτιο

Εκτύπωση
Αύξηση 0,4% εμφάνισαν τα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ το Μάρτιο καθώς η άνοδος των πωλήσεων ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν προμήθειες τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου η αξία των επιχειρηματικών αποθέματα ανήλθε σε 1,327 τρισ. δολ. εμφανίζοντας αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,3% στα 1,069 τρισ. δολ. Το ποσοστό αποθεμάτων/πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 1,24 από 1,27 το Φεβρουάριο και 1,46 το Μάρτιο του 2009.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 73,3 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Στις 73,3 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan (εκτ.:73,5)


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο τις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,8% το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.


Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο +0,2% από +0,1% προηγουμένως. Όσον αφορά τη μεταποιητική παραγωγή, εμφάνισε άνοδο 1%, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης των παραγωγικής δυναμικότητας ανήλθε σε 73,7% έναντι 73,1% το Μάρτιο.


source: capital.gr

Moody΄s: Άνω του 80% η πιθανότητα νέας υποβάθμισης της Ελλάδας


Moody΄s: Άνω του 80% η πιθανότητα νέας υποβάθμισης της Ελλάδας


Ξεπερνά το 80% η πιθανότητα νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να περάσει τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου.

«Μια υποβάθμιση πολλών βαθμίδων είναι πιθανή», ανέφερε η Moody’s. Αντίθετα, μια αναβάθμιση θεωρείται «απίθανη στο κοντινό μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «A3» από «Α2». Την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων είχε υποβαθμίσει σε «junk» η Standard & Poor’s στις 27 Απριλίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος χάνει το investment grade.

"Το μέγεθος της υποβάθμισης εξαρτάται από την αξιολόγηση της πιθανότητας η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους που επιβάλλει το κοινό πακέτο στήριξης από Ευρωζώνη/ΔΝΤ και να σταθεροποιήσει το έλλειμμα και αντίστροφα", σημειώνει στην έκθεσή της η Moody΄s. "Η έκταση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έχει αυξήσει το πολιτικό ρίσκο αφού ζητάται από τον ελληνικό πληθυσμό να δεχτεί πολύ απαιτητικούς όρους".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή υποχώρηση των πωλήσεων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,4% όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρή πτώση 0,1%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο επίσης 0,4%.

Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άλμα 2,1% των πωλήσεων από το +1,9% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η αύξηση του Μαρτίου είναι η μεγαλύτερη για αυτό το έτος.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τις πιστωτικές κάρτες


ΗΠΑ: Πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τις πιστωτικές κάρτες

Με ψήφους 64 υπέρ και 33 κατά η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε σήμερα να περιορίσει τις αμοιβές που οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιβάλουν στις χρεωστικές συναλλαγές, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο πλαίσιο της τροπολογίας η Federal Reserve θα αναλάβει την ευθύνη να ρυθμίζει τα τέλη που χρεώνονται στις επιχειρήσεις από χρηματοοικονομικές εταιρείες σε πιστωτικές κάρτες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις στους πελάτες αν πληρώνουν με μετρητά, επιταγές η πιστωτικές κάρτες.

source: capital.gr

Χονγκ Κονγκ: Στο 8,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο α΄ τρίμηνο


Χονγκ Κονγκ: Στο 8,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο α΄ τρίμηνο



ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)—Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,2% σημείωσε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ στο πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, «ανεβάζοντας ταχύτητα» από το 2,5% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος από τις μέσες εκτιμήσεις εννέα οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση 7,5%.

Σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου αναπτύχθηκε σε ποσοστό 2,4% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Η κυβέρνηση διατήρησε την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ αυτό το χρόνο μεταξύ 4%-5%, ωστόσο ανέφερε ότι είναι «πολύ πιθανό» να ξεπεράσει την πρόβλεψη αυτή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε κατά 2,7% τον περασμένο χρόνο, στην πρώτη ετήσια μείωση από το 1998.

Η κυβέρνηση επίσης διατήρησε την πρόβλεψη για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,3% αυτό το χρόνο, υψηλότερα από την αύξηση κατά 0,5% στο περασμένο έτος.


source: capital.gr

Χαμηλό 17 μηνών για το ευρώ, χάνει τα $1,25


Χαμηλό 17 μηνών για το ευρώ, χάνει τα $1,25



Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 14 μηνών, κάτω από τα 1,25 δολάρια, ωθείται το ευρώ καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αξιοπιστία της ΕΚΤ επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2435 δολάρια με πτώση 0,70%, κοντά στα χαμηλά ημέρας των 1,2432 δολαρίων. Έναντι του γεν το ευρώ σημειώνει απώλειες 1,11% στα 114,78 γεν, ενώ κινείται σταθεροποιητικά έναντι της στερλίνας στις 0,8570 στερλίνες με οριακή πτώση 0,09%.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν πλέον ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων μέσω περιστολής δαπανών, το περιβάλλον για το ευρώ παραμένει δυσμενές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» τόσο στις χώρες τους όσο και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αναλυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις επιπτώσεις της απόφασης της ΕΚΤ να αρχίσει εκ νέου να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Η ΕΚΤ εκτίθεται σε πιθανές συγκρούσεις και αυτό βλάπτει το ευρώ», εκτιμά ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €52,312 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €52,312 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 52,312 δισ. ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το μέγεθος είναι χαμηλότερο από τα 52,354 δισ. ευρώ την προηγούμενη μέρα λόγω αναθεώρησης, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο προγράμματος που θα τρέξει "αρκετά μέσα" στο 2010.

Υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει τις αγορές έως τα 60 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος έως τα τέλη Ιουνίου του 2010, το αργότερο


source: capital.gr

Να μειωθεί κατά 2 ώρες η συνεδρίαση ζητούν οι χρηματιστές


Να μειωθεί κατά 2 ώρες η συνεδρίαση ζητούν οι χρηματιστές

Μείωση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑ κατά δύο ώρες με παράλληλη μείωση των χρεώσεων ζητάνε οι χρηματιστές. Με επίσημη επιστολή που απέστειλαν χθες αργά το απόγευμα στον πρόεδρο ΧΑ, Σπύρο Καπράλο, στον πρόεδρο της ΕΧΑΕ Ιάκωβο Γεωργάνα, αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιο Γαβριηλίδη, ζητούν λόγω της δραματικής μείωσης του τζίρου στο ΧΑ να μειωθεί η διάρκεια της συνεδρίασης κατά δύο ώρες.



Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό του ΣΜΕΧΑ βρίσκει σύμφωνες και τις τράπεζες οι οποίες προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος της συνεδρίασης μια ώρα στο άνοιγμα και μία στο κλείσιμο. Η στάση βέβαια αυτή την τραπεζών δεν είναι επίσημη.

Επιπλέον οι χρηματιστές σημειώνουν πως έτσι οι brokers θα έχουν χρόνο να μιλούν και να συμβουλεύουν καλύτερα τους πελάτες τους. Σήμερα λόγω της διάρκειας της συνεδρίασης ο χρόνος που απομένει για ενημέρωση είναι σημαντικά μικρότερος αφού ξεκινάει η δουλειά τους λίγο μετά τις 9 το πρωί και τελειώνει μετά τις 6 το απόγευμα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

source: reporter.gr

U.K. Commercial Property Prices May Decline, Biggest Funds Say


U.K. Commercial Property Prices May Decline, Biggest Funds Say


May 14 (Bloomberg) -- U.K. commercial real estate prices may fall next year as investors’ enthusiasm for buying stores, offices and warehouses wanes, according to the managers of the country’s largest property mutual funds.

Banks will put more assets on sale as they refuse to refinance loans maturing next year that borrowers are unable to repay, said Gerry Ferguson, who oversees Lloyds Banking Group Plc’s 2 billion-pound ($2.94 billion) SWIP Property Trust.

“We have reached the point where we are trying to take a step back from parts of the market where it has got ahead of itself,” Ferguson, 57, said in an interview in his Edinburgh office. “Capital growth is slowing down.”

Prices have rebounded 13 percent since last July as companies including Standard Life Investments and Aberdeen Asset Management Plc turned to commercial real estate after a rally in stocks and corporate bonds. The value of U.K. stores and offices collapsed 44 percent in the previous two years as the economy endured the worst recession since at least 1945.

Philip Nell, who oversees the 1.8 billion-pound Aviva Investors Property Trust in London, also predicts that prices will post a decline for 2011.

Fiona Rowley, who manages Prudential Plc’s 1.4 billion- pound M&G Property Portfolio, said she may revise her current forecast for a 3 percent increase in prices next year should this year’s advance continue at the same pace. M&G Property Portfolio has spent 500 million pounds since August buying offices, shops and warehouses.

Slowing Momentum

“Our forecast is based on the assumption that the momentum will slow down in the second quarter,” Rowley said. “The more positive capital uplift we see this year, the more negative it will be next year. It would be robbing Peter to pay Paul.”

All three funds are in the bottom third among their peers when it comes to performance over the past 12 months after keeping at least 20 percent of their assets in cash, according to figures from Chicago-based researcher Morningstar Inc.

The SWIP Property Trust had net inflows of 950 million pounds in 2009 and invested 500 million pounds of that, Ferguson said. He plans to spend about 200 million pounds buying more real estate in 2010, while selling about half as much.

The Aviva fund also holds shares of real estate companies. Land Securities Plc, the largest real estate investment trust in the U.K., is up 36 percent over the past 12 months.

“We are still pretty cash positive, but we are not necessarily going to invest that in the immediate future,” Nell said. “We have come through a hugely difficult two-and-a-half years. To have bounced back so quickly is surprising.”

London Offices

SWIP Property Trust has favored the central London office market since the fourth quarter of last year, Ferguson said. The Aviva fund bought retail space as the U.K.’s economy recovers.

The SWIP Property Trust returned 12 percent over the past year, ranking it 32nd of 37 similar funds, which gained an average of 23 percent, according to Morningstar. Aviva Investors Property Trust posted an 18 percent return, placing 27th, and M&G Property Portfolio increased 19 percent, putting it 24th.

The three managers all said net inflows into their funds, which reached record levels between September and March, have slowed since the start of last month.

“There’s been a bit of a pause for reflection and the market will fall a little bit over the next few months,” Nell, 39, who expects prices to dip 3 percent in 2011, said by telephone. “It won’t be material.”

Rates of Return

Commercial property prices rose 3.9 percent in the first quarter, according to Investment Property Databank Ltd. That was the third-biggest quarterly gain in 20 years and followed the 7.4 percent record gain in the previous three months.

One key factor is how long interest rates will stay at record lows and whether rents start rising, said Ferguson. The U.K. base rate has been at 0.5 percent since the Bank of England cut it from 1 percent in March last year.

“If the yields on U.K. government bonds go up, then property yields should move up,” he said. Yields on bonds and real estate move inversely to prices. The yield on 10-year U.K. government bonds was 3.84 percent yesterday, up from 3.66 percent a year before. “If you are not going to see rental growth and the gilt yield is 4.5 percent, why not buy gilts?”

source: bloomberg.com

Abu Dhabi: ATM "προσφέρει" ράβδους χρυσού


Abu Dhabi: ATM "προσφέρει" ράβδους χρυσού



Την «τρέλα» επενδυτών και μη με τον χρυσό φροντίζει να καλύψει πολυτελές ξενοδοχείο στο Abu Dhabi, το οποίο εγκατέστησε ειδικό ΑΤΜ μέσω του οποίου μπορούν να αγορασθούν ακόμη και ράβδοι χρυσού. Η τρέλα αυτή, βέβαια, είναι απόλυτα δικαιολογημένη, με δεδομένο ότι ο χρυσός έχει καταρρίψει, το τελευταίο διάστημα, το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά ρεκόρ.

Το ξενοδοχείο Emirates Palace –το οποίο, όπως αναφέρει η βρετανική, «Telegraph» υπερηφανεύεται ότι είναι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο του Περσικού Κόλπου- προχώρησε στην εγκατάσταση ενός ειδικού ΑΤΜ. Μέσω αυτού οι πελάτες μπορούν να προμηθεύονται από ράβδους χρυσού (ανώτατου βάρους 10 γραμμαρίων) έως και χρυσά νομίσματα.

Οι πελάτες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 320… παραλλαγών του χρυσού, οι οποίες βρίσκονται «τοποθετημένες» σε ειδική ηλεκτρονική οθόνη στην επιφάνεια του ΑΤΜ.

Μάλιστα το εν λόγω ΑΤΜ είναι άμεσα συνδεδεμένο με dealer ο οποίος πουλά online χρυσό, προκειμένου να πραγματοποιείται «ανανέωση» του στοκ του χρυσού αλλά και των τιμών πώλησης του «κίτρινου μετάλλου». Σύμφωνα με την «Telegraph» οι τιμές ανανεώνονται, με ηλεκτρονικό τρόπο, ανά 10 λεπτά προκειμένου να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με αυτές που επικρατούν στις διεθνείς αγορές διαπραγμάτευσης χρυσού.


Το εν λόγω ΑΤΜ κατασκευάστηκε από τον Γερμανό επιχειρηματία κ. Thomas Geissler, ο οποίος τονίζει ότι το Abu Dhabi είναι το κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθεί η εφεύρεσή του, με δεδομένη και την υψηλή ζήτηση χρυσού στην ευρύτερη περιοχή.

«Την πρώτη βραδιά που εγκαταστήσαμε το μηχάνημα είχαμε εξαιρετική ζήτηση», τονίζει ο κ. Geissler, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχει η δυνατότητα, από τους πελάτες του ξενοδοχείου, φεύγοντας να αγοράσουν (ως σουβενίρ) μία ράβδο χρυσού στην επιφάνεια της οποίας υπάρχει και το σήμα της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας!

source: euro2day.gr

Βρετανία: Μείωση μισθών υπουργών 5%


Βρετανία: Μείωση μισθών υπουργών 5%


Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας, υπό τον συντηρητικό David Cameron, συμφώνησε μείωση των μισθών των υπουργών του έθνους 5%, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνεργασίας προγραμματίζει σκληρή συμπίεση στους μισθούς του δημοσίου.

Με την συμφωνία θα εξοικονομηθούν μόλις 3 εκατ. στερλίνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά την θητεία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά πάντως ο «συμβολισμός» της κίνησης είναι καταφανής.

Ο κ. Cameron δήλωσε στους υπουργούς του ότι θέλει να επιδείξει δέσμευση για την μείωση του κόστους της κυβέρνησης και ότι θέλει να αρχίσει να μειώνει το υπέρογκο έλλειμμα των 163 δισ. στερλινών τάχιστα.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο της Downing Street απαρτίζεται από 18 Συντηρητικούς και 5 Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς.

source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Νέα έρευνα των αρχών στα δημοτικά ομόλογα


ΗΠΑ: Νέα έρευνα των αρχών στα δημοτικά ομόλογα


Οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν νέα έρευνα για πιθανές υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων σε τράπεζες που προχώρησαν στην πώληση δημοτικών ομολόγων και στη συνέχεια στοιχημάτισαν σε απώλειες των τίτλων, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη άτομα με γνώση της υπόθεσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και πολιτειακές αρχές άνοιξαν προκαταρκτική έρευνα σε συναλλαγές με swaps σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου από τράπεζες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αρχές επιδιώκουν να προσδιορίσουν αν οι τράπεζες χρησιμοποίησαν ίδια κεφάλαια για να στοιχηματίσουν κατά των ομολόγων που πούλησαν και αν η εν λόγω πρακτική κοινοποιήθηκε στους αγοραστές, αναφέρει η εφημερίδα.

Η τελευταία έρευνα ακολουθεί ανάλογες παρεμβάσεις της SEC για προϊόντα από την αγορά των ενυπόθηκων δανείων που διέθεσαν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, περιλαμβανόμενων των Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, λίγο πριν την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς λόγω της φούσκας των subprime δανείων.

source: capital.gr

Μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη


Μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη


Τη συσσώρευση μεγαλύτερων ελλειμμάτων και χρεών από αυτά που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκανε χθες το πρώτο βήμα για ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το υπουργείο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2010-2013 είναι μάλλον αισιόδοξες, αφού στηρίζονται σε θετικά σενάρια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας – που ενδέχεται να μην επαληθευτούν, όπως και πέρσι.

Η Επιτροπή ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση πιο ουσιαστικά μέτρα συγκράτησης των δαπανών αλλά και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, σημειώνοντας πως τα πλείστα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα αφορούν τα έσοδα.

Με την αξιολόγηση του Προγράμματος που δημοσιεύθηκε χθες, η Επιτροπή ενεργοποιεί το πρώτο σκέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες στην έναρξη της επιτήρησης της κυπριακής οικονομίας από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών. Σε σχετική της ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρει ότι παρόμοια διαδικασία ξεκινά για άλλες τέσσερις χώρες –Δανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία, ενώ η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τις υπόλοιπες 23 χώρες.

Στην αξιολόγηση του κυπριακού ΠΣ, η Επιτροπή αποστασιοποιείται για μία ακόμη φορά από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης.


Ενώ το ΥΠΟΙΚ αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 0,5%, η Επιτροπή σημειώνει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 0,4% έναντι συρρίκνωσης 1,7% το 2009.

Για το 2011 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% έναντι της εκτίμησης του υπουργείου για αύξηση 1,5%. Όπως τονίζεται, μεσοπρόθεσμα, «η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της ενίσχυσης της ανάπτυξης, εν μέσω μιας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και αντιμετώπισης των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών».

Ως αποτέλεσμα των λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι τα ελλείμματα των επόμενων ετών θα είναι μεγαλύτερα.

Στην αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας που η Κύπρος υπέβαλε τον Απρίλιο, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 7,7% το 2011 έναντι των προβλέψεων του ΥΠΟΙΚ για φετινό έλλειμμα 6% και έλλειμμα 4,5% το 2011.

Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 62,3% του ΑΕΠ το 2010 και στο 67,6% το 2011. Το ΥΠΟΙΚ με βάση το ΠΣ προβλέπει ότι το χρέος θα ανέλθει στο 61% φέτος και στο 63,2% τον επόμενο χρόνο.

Κίνδυνοι μεγαλύτερων ελλειμμάτων

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, σημειώνει η Επιτροπή, είναι πως η μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη δεν θα στηριχθεί σε κλάδους όπως αυτός των κατασκευών και των ακινήτων, που είναι αρκετά προσοδοφόροι για το κράτος. Αντίθετα, εκτιμά ότι ο κλάδος των κατασκευών θα παρουσιάσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, στερώντας πρόσθετα έσοδα από το κράτος.

Ανησυχία προκαλεί επίσης στους τεχνοκράτες της Επιτροπής η προσφιλής τακτική των κυπριακών κυβερνήσεων να καταθέτουν συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Αν συνεχιστεί η τακτική αυτή, σημειώνουν, τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα.

Ιδίως εάν το κράτος κληθεί να αυξήσεις τις δαπάνες του σε περίπτωση που η ανάκαμψη είναι κατώτερη των προσδοκιών για να ενισχύσει την οικονομία.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει πως οι δαπάνες για παροχές ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες λόγω των σχετικά αισιόδοξων προβλέψεων που περιλαμβάνει το ΠΣ για την ανεργία. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 7% το 2011.

Τρεις συστάσεις

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση πιο δραστικά μέτρα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 6% του ΑΕΠ για φέτος. Η μείωση του ελλείμματος, αναφέρεται, μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, κυρίως στην περίπτωση όπου οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι λιγότερο ευνοϊκές από ότι προβλέπεται στο ΠΣ αλλά και μέσω της λήψης έγκαιρων μέτρων για στρατηγική εξυγίανση των δαπανών.

Παράλληλα, η μείωση του ελλείμματος μπορεί να γίνει όπως σημειώνεται με την αξιοποίηση «ευκαιριών» πέρα από την ανακοινωθείσα δημοσιονομική προσπάθεια, δηλαδή με πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση την εφαρμογή, όπως προβλέπεται, ενός αποτελεσματικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων και ο αυστηρός περιορισμός των δαπανών μεσοπρόθεσμα. «Ο έλεγχος των τρεχουσών δαπανών με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρεται.

Η τρίτη σύσταση της Κομισιόν είναι η βελτίωση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών μέσω της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για έλεγχο των δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να επιβραδυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση στις δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, για την Κύπρο «είναι σημαντικό να ληφθούν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας, κυρίως για την ενίσχυση της δια βίου μάθησης των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και των ανέργων αλλά και να εξασφαλίζεται η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχαν προγραμματιστεί στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση».

Παράλληλα, αναφέρεται η ανάγκη για καλύτερη ευθυγράμμιση της αύξησης των μισθών με την παραγωγικότητα και η αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

source: stockwatch.com.cy
Share |