Friday, May 14, 2010

Χαμηλό 17 μηνών για το ευρώ, χάνει τα $1,25


Χαμηλό 17 μηνών για το ευρώ, χάνει τα $1,25



Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 14 μηνών, κάτω από τα 1,25 δολάρια, ωθείται το ευρώ καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αξιοπιστία της ΕΚΤ επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2435 δολάρια με πτώση 0,70%, κοντά στα χαμηλά ημέρας των 1,2432 δολαρίων. Έναντι του γεν το ευρώ σημειώνει απώλειες 1,11% στα 114,78 γεν, ενώ κινείται σταθεροποιητικά έναντι της στερλίνας στις 0,8570 στερλίνες με οριακή πτώση 0,09%.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν πλέον ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων μέσω περιστολής δαπανών, το περιβάλλον για το ευρώ παραμένει δυσμενές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» τόσο στις χώρες τους όσο και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αναλυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις επιπτώσεις της απόφασης της ΕΚΤ να αρχίσει εκ νέου να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Η ΕΚΤ εκτίθεται σε πιθανές συγκρούσεις και αυτό βλάπτει το ευρώ», εκτιμά ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

source: capital.gr

No comments:

Share |