Wednesday, September 17, 2008

Νέα "σεισμική δόνηση" 4,5% στη Wall-"Βουτιά" και στην Ευρώπη

Νέα "σεισμική δόνηση" 4,5% στη Wall-"Βουτιά" και στην Ευρώπη

Ένα σχέδιο διάσωσης, μια ένεση ρευστότητας στην τράπεζα των τραπεζών, και ένα διευρυμένο έλλειμμα, προκάλεσαν μίνι-κραχ στη Wall. Μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων κατεγράφη σήμερα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, που επανέφεραν στο προσκήνιο του φόβους ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, που δυσχεραίνει περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, οι δείκτες υποχώρησαν σε όλα τα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

O Dow υποχώρησε κατά 4,06%, στις 10.609,66 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.098,85 μονάδες, χαμηλότερα κατά 4,94% και ο S&P 500 υποχώρησε 4,71%, στις 1.156,39 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,25% στις 4.912,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 2,14% στις 4.000,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 1,75% στις 5.860,98 μονάδες.

Ανησυχία προκάλεσε στους επενδυτές η ενίσχυση κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Fed ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δάνειο ύψους 85 δις. δολαρίων για τη διάσωσης της ασφαλιστικής AIG (-39%), ενώ χθες διοχέτευσε στις αγορές κεφάλαιο ύψους 50 δις. δολαρίων.

Το κλίμα επιδείνωσε και η γνωστή αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, η οποία ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να υποχωρούν κατά 20% και 28% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500 υποχώρησε κατά 6,1%, ποσοστό που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, στον πάλαι ποτέ «βασιλιά» των δεικτών.

Να σημειωθεί ότι μετά τη Fannie Mae και Freddie Μac η ΑΙG, γίνεται η τρίτη κατά σειρά εταιρεία που κρατικοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση σε διάστημα λίγων μόλις ημερών. Ο ασφαλιστικός κολοσσός γλίτωσε την κατάρρευση, μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων από τη Federan Reserve με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η κυβέρνηση δέχτηκε να «βοηθήσει» την AIG, παρά την αρχική διστακτικότητά της, μετά και την αποτυχία των JPMorgan και Goldman Sachs, να ενισχύσουν με κεφάλαια την εταιρεία.

Η AIG θα παραχωρήσει ποσοστό 79,7% στην κυβέρνηση, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Robert Willumstad, θα αποχωρήσουν.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group μέσω δανείου 85 δισ. δολαρίων από την FED δημιούργησε αφενός θετικό αντίκτυπο, χωρίς ωστόσο να λύνει τα προβλήματα της παγκόσμιας κρίσης. Έτσι, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά νέα ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το λίαν εύθραυστο κλίμα, οδηγώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις.

Σε πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προχωρά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πέραν των στοιχειών για τις ενάρξεις κατοικιών, άσχημα ήταν και αυτά για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, το οποίο διευρύνθηκε στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 183,1 δις. ευρώ, ή στο 5,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.

Από τις επιχειρηματικές ειδήσεις, ξεχωρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Morgan Stanley μετά το κλείσιμο της Wall. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 1,43 δισ. δολάρια ή 1,32 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου, διαμορφούμενα υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσιεύτηκαν εσπευσμένα σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. Ωστόσο, η είδηση ότι η Morgan Stanley αναζητά στρατηγικό εταίρο για συγχώνευση προκάλεσε ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα.

Εξαίρεση στο κύμα ρευστοποιήσεων στάθηκε ο ενεργειακός και ο τεχνολογικός κλάδος. Η Exxon Mobil ενισχύθηκε κατά 2,5%, στον απόηχο της ανόδου κατά 6,6% του αργού. Στον τεχνολογικό κλάδο, η SanDisk ενισχύθηκε κατά 40%, ύστερα από την απόρριψη της πρότασης ύψους 5,85 δις δολαρίων από τη Samsung Electronics.

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Η Hochtief AG, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας σημείωσε πτώση 3,1%, καθώς οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 17 ετών.

Οι Fortis και Royal Bank of Scotland Group ξεχώρισαν για τις αρνητικές τους επιδόσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς το κόστος δανεισμού σε δολάρια εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Fortis υποχώρησε 7,9%, η Royal Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, έκλεισε χαμηλότερα κατά 6,3% και η Bank of Ireland σημείωσε βουτιά 15%.

Επίσης, στον κλάδο των εμπορευμάτων, η Anglo American υποχώρησε 3,8% και η Xstrata 3% υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τη ζήτηση για μέταλλα.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μεταφορών, μετά τη μεγάλη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες της τάξης του 5,1% σημείωσε η British Airways, ενώ η TUI υποχώρησε 5,3%.

Οι κλυδωνισμοί που δοκίμασε όλη η Ευρώπη και σήμερα εντάθηκαν αφού έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας ανέβηκε σε νέο υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος. Το euribor τριμήνου έφτασε σήμερα το 4,974% προσπερνώντας το προηγούμενο υψηλό για φέτος 4,97%. Νέα υψηλή τιμή για φέτος σημείωσαν και τα επιτόκια μικρότερης διάρκειας.

REPORTER.GR

WaMu: Καίρια παραχωρητική κίνηση από τη TPG

WaMu: Καίρια παραχωρητική κίνηση από τη TPG

Σε συμφωνία κατάργησης του αρθρου παροχής εγγυήσεων της συμφωνίας του Απριλίου, προχώρησαν η Washington Mutual και η TPG.
Συγκεκριμένα, όταν η WaMu δέχτηκε ένεση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ, πωλώντας τις μετοχές σε discount από τη TPG στις αρχές Απριλίου, είχε συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση εξαγοράς ή διάχυσης των κεφαλαίων της WaMu τους επόμενους 18 μήνες, η τελευταία θα έπρεπε να αποζημιώσει τη TPG, ρήτρα που ήταν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την εξαγορά της WaMu.

Με την κατάργηση αυτού του αρθρου η αγορά της WaMu γίνεται φθηνότερη, καθώς η TPG θα ειπράξει 8,75 δολάρια ανά μετοχή, την τιμή, δηλαδή, που πλήρωσε και στις αρχές Απριλίου, για το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης. Σημειώνεται ότι από τότε η WaMu έχει απωλέσει το 79% της αξίας της, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες είναι της τάξεως του 84%.

REPORTER.GR

Greenberg, His Firms Lost $5.8 Billion in AIG Shares This Month

Greenberg, His Firms Lost $5.8 Billion in AIG Shares This Month


Sept. 17 (Bloomberg) -- American International Group Inc. former Chief Executive Officer Maurice ``Hank'' Greenberg saw the value of the AIG stake he controls plunge by about $5.8 billion this month as the insurer struggled to survive.

The U.S. government yesterday reversed its opposition to a takeover of AIG, and provided the insurer with an $85 billion loan to avert the worst financial collapse in history. The Federal Reserve may take an 80 percent stake in AIG and has the right to stop paying dividends to the company's investors.

AIG managers ``presided over the virtual destruction of shareholder value built up over 35 years,'' Greenberg said yesterday in a letter to the company.

Greenberg, 83, controls 11 percent of AIG shares through two investment firms and personal holdings, according to Bloomberg data. He said yesterday in a regulator filing he may consider taking control of the insurer through a proxy fight or buyout. The value of the stake shrank to $698.9 million today from $6.53 billion at the end of August.

AIG declined $1.45, or 39 percent, to $2.30 at 1:37 p.m. in New York Stock Exchange composite trading today.

Greenberg ran AIG for 38 years until he was forced to retire in March 2005 amid state and federal probes into the company's accounting and sales practices. He denies any wrongdoing in the case, which is still pending. Then-New York attorney General Eliot Spitzer dropped portions of the lawsuit in 2006 that included four other allegations tied to the investigation.

Martin Sullivan replaced Greenberg as CEO and was followed by Robert Willumstad, who took over in June. As part of the government takeover, Willumstad, 63, will be replaced by former Allstate Corp. CEO Edward Liddy, 62.

Greenberg runs C.V. Starr & Co. and Starr International Co., two closely held firms once linked to AIG. C.V. Starr diversified its stake and sold some of its AIG shares, Greenberg said in an interview with CNBC yesterday. He didn't say how many.

BLOOMBERG

Rebound 6 δολαρίων κατέγραψε το αργό-Πτώση στα αποθέματα

Rebound 6 δολαρίων κατέγραψε το αργό-Πτώση στα αποθέματα

Αλμα 6 δολαρίων κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός της πτώσης για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα των αποθεμάτων του, και αφετέρου της βελτίωσης του κλίματος στις αγορές, μετά τη «διάσωση» του ασφαλιστικού κολοσσού AIG από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, που κατεύνασε τους φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αργού ενισχύθηκε κατά 6,01 δολάρια, ή 6,6% δολάρια στα 97,16 δολάρια. Επίσης, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντενισχύθηκε κατά 3,99%, στα 93,10 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες το αργό απώλεσε περισσότερο από 10 δολάρια, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης σε προϊόντα πετρελαίου.

Επίσης, να σημειωθεί ότι οι αντάρτες στο Δέλτα του Νίγηρα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Σημαντική πτώση των αποθεμάτων λόγω Γκούσταβ και Αϊκ

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 12 Σεπτεμβρίου για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας.

Συνολικά κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 14 εκατ., μετά το πέρασμα των κυκλώνων Γκούσταβ και Αϊκ.

Τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 900.000 βαρέλια κατά την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη κάμψη σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης κατά 3,3 εκατ. βαρέλια.

Εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs «έκοψε» τις εκτιμήσεις της για την πορεία της τιμής του αργού τους επόμενους τρεις μήνες, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στα 115 δολάρια, από τα 149 δολάρια, όπου ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Αιτία αυτής της μείωσης της μέσης τριμηνιαίας τιμής, στάθηκε το γεγονός ότι το αργό έχει αναπτύξει καθοδική δυναμική, ενώ οι κεφαλαιαγορές αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα το επόμενο διάστημα, αφού διακρίνονται ίχνη «ταύρων»

REPORTER.GR

Time Warner: Μόνο το 25% της εταιρείας έχει πληγεί

Time Warner: Μόνο το 25% της εταιρείας έχει πληγεί

Το 75% της εταιρείες είναι αλώβητο από τη γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τις οικονομίες ανά τον κόσμο, δήλωσε ο CEO της Time Warner, Jeff Bewkes, μιλώντας σχετικά με τα έσοδα του ομίλου. Το υπόλοιπο 25% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, το οποίο προέρχεται από τη διαφήμιση έχει πληγεί από τη «δυστοκία» της αγοράς.

REPORTER.GR

Russia Gives Banks Cash, Halts Stock Trading to Head Off Crisis

Russia Gives Banks Cash, Halts Stock Trading to Head Off Crisis

Sept. 17 (Bloomberg) -- Russia halted stock trading for a second day, poured $44 billion into its three largest banks and relaxed restrictions on lenders to stem the worst financial crisis since the nation defaulted a decade ago.

The central bank slashed reserve requirements for banks, freeing up as much as $12 billion, and the Finance Ministry allowed OAO Sberbank, VTB Group and OAO Gazprombank to borrow the $44 billion for three months. The benchmark Micex index plunged as much as 10 percent, bringing its three-day decline to 25 percent.

Russia's markets are facing the biggest test since the government defaulted on domestic debt in 1998. The decade-long economic boom is fading, foreign investors have pulled at least $35 billion from the nation's stocks and bonds since the five-day war in Georgia last month, and the collapse this week of Lehman Brothers Holdings Inc. and American International Group Inc. prompted a flight from emerging markets.

``I will tell my clients today to continue to abstain from buying Russian assets'' until economic problems are solved, said Zina Psiola, who manages a $1 billion Russian equities fund at Clariden Leu AG in Zurich.

The cost of lending has soared to a record, with the MosPrime overnight rate reaching 11.1 percent today, deterring speculative bets in equities. Russian stocks have lost more than $425 billion in value since reaching an all-time high May 17.

The Moscow-based brokerage KIT Finance said it's in talks with investors to sell a stake after failing to meet some financial obligations related to repurchase agreements.

`Heightened Risk'

``Heightened counterparty risk means that the only place to raise cash is the equity market,'' said Julian Rimmer, head of sales trading at UralSib Financial Corp. in London. ``Every time the market opens we have selling to meet margin calls, which triggers stop-losses, more margin calls and redemptions.''

The cost of protecting bonds sold by Sberbank from default jumped 60 basis points to 3.55 percentage points, according to CMA Datavision prices at 3 p.m. in London. Credit-default swaps on OAO Gazprom, the gas export monopoly, fell 38 basis points to 421. Contracts on VTB Group declined 35 basis points from an all-time high to 6.53 percentage points, according to CMA.

Credit-default swaps, contracts conceived to protect bondholders against default, pay the buyer face value in exchange for the underlying securities or the cash equivalent should a company fail to adhere to its debt agreements. A rise indicates deterioration in the perception of credit quality.

A basis point on a credit-default swap contract protecting $10 million of debt from default for five years is equivalent to $1,000 a year.

`Necessary Measures'

President Dmitry Medvedev met Prime Minister Vladimir Putin today to discuss developments surrounding the economy.

``The situation is being followed very closely,'' Putin's spokesman, Dmitry Peskov, said in a phone interview. ``Necessary measures are being taken.''

Central Bank Chairman Sergey Ignatiev said the cutting of banks' reserve requirements by 4 percentage points will free up about 300 billion rubles. The rate for individual liabilities will fall to 1.5 percent, the rate for foreign bank liabilities will fall to 4.5 percent and the requirement for other liabilities will decrease to 2 percent.

``This is a bigger cut than we expected,'' Natalia Orlova, chief economist at Alfa Bank in Moscow, said by telephone. ``This is very good news.''

Ignatiev said the central bank will keep the ruble stable and he has ``no doubt'' stocks will rebound. He forecast inflation may accelerate to about 12 percent this year because of the extra cash in the system before slowing to between 7 percent and 8.5 percent next year.

Economic Woes

The ruble has lost 4.8 percent against the dollar since Aug. 8, when Russia sent troops and warplanes into Georgia for a military campaign that led to the worst relations with NATO since the Cold War. Investors have pulled at least $35 billion out of the country since the war, according to BNP Paribas SA estimates.

Oil production, the government's biggest source of revenue, and accelerating inflation are adding to concerns. Crude output is falling for the first time since 1998 and the inflation rate advanced more than expected in August to 15 percent.

Industrial output grew more slowly than economists expected in August and economic growth in the second quarter slowed to an annual 7.5 percent from 8.5 percent in the previous period.

Still, unlike 1998, Russia is ``pretty well prepared'' to weather the turmoil, the World Bank's chief representative in Russia, Klaus Rohland, said today. The economy has grown every year for a decade and its international reserves have surged in the period by almost 50 times to $574 billion.

Banking Investors

International banks have entered the Russian market in recent years. Societe Generale, France's second-largest bank, owns OAO Rosbank, a top 10 retail bank. Commerzbank AG, Germany's second- biggest lender by assets, owns a 15 percent stake in Promsvyazbank and Unicredit SpA, Europe's fourth-biggest bank, recently purchased Moscow International Bank. Raiffeisen International Bank-Holding AG is the largest foreign bank by assets in Russia.

The Finance Ministry yesterday added $20 billion to the interbank lending market.

Sberbank, VTB and Gazprombank ``are market-making banks capable of insuring the liquidity of the banking system,'' the ministry said in a statement today.

Finance Minister Alexei Kudrin said the measures should ``smooth over the shock changes'' in the markets. ``With foreign borrowing stopping, we must soften the impact with additional funds,'' he said on state television.

The ruble-denominated Micex Stock Exchange suspended trading indefinitely at 12:10 p.m. after its index plunged as much as 10 percent within an hour. The benchmark fell 17 percent yesterday, the biggest decline of the 88 indexes tracked by Bloomberg. The dollar-denominated RTS halted trading after similar declines.

``The primary objective of these measures is to inject liquidity to calm nervousness,'' Alexander Morozov, chief economist at HSBC Bank in Moscow, said by telephone.

ΒLOOMBERG

ΗΠΑ: Κάμψη στα αποθέματα αργού

ΗΠΑ: Κάμψη στα αποθέματα αργού

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η κάμψη ύψους 6,3 εκατ. βαρελιών που εμφάνισαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 12 Σεπτεμβρίου.

REPORTER.GR

Μ.Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας και τον Αύγουστο

Μ.Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας και τον Αύγουστο

Για έβδομο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η ανεργία στη Βρετανία, αφού τον μήνα Αύγουστο οι αιτούντες επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 32.500 άτομα. Παράλληλα, υπήρξε και ανοδική αναθεώρηση στα στοιχεία του Ιουλίου, κατά 7.000 ατομα. Κατά το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου η ανεργία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Βρετανίας αυξήθηκε στο 5,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας.

REPORTER.GR

Ξέμεινε και η Fed από ρευστό

Ξέμεινε και η Fed από ρευστό

Σε πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προχωρά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Fed ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δάνειο ύψους 85 δις. δολαρίων για τη διάσωσης της ασφαλιστικής AIG, ενώ χθες διοχέτευσε στις αγορές κεφάλαιο ύψους 50 δις. δολαρίων.

REPORTER.GR

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία

Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, εν μέσω έντονων ανησυχιών σχετικά με την κρίση στη Wall Street, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ανόδου του πληθωρισμού.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της, η τράπεζα χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά την ανάπτυξη «βραδυκίνητη», ενώ σημειώνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα του δομικού πληθωρισμού – τα οποία βρίσκονται στο 2,5% περίπου – είναι τα υψηλότερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ιαπωνική τράπεζα εμμένει, πάντως, στην πρόβλεψή της ότι η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει στη οδό της ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17ετίας οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17ετίας οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών τον Αύγουστο


Νέα κάμψη σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τις ενάρξεις κατασκευής κατοικιών να υποχωρούν κατά 6,2% στις 895.000, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν τις ενάρξεις στις 955.000.


NAFTEMPORIKI

Κύπρος: Στο 3,7% αναμένεται η ανάπτυξη το 2009

Κύπρος: Στο 3,7% αναμένεται η ανάπτυξη το 2009


Στο 3,7% αναμένεται να ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου το 2009, έναντι περίπου 4,0% που αναμένεται για φέτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χαρίλαος Σταυράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2009. Tο δημοσιονομικό χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά κοντά στο 45% του ΑΕΠ, από 49% φέτος.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
824.11 ( -2.09%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2399.11 ( -2.13%)

Όγκος: € 4,736,657

===================

ΧΑΑ

Γενικός Δείκτης
2957.92 ( 0.83%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1608.86 ( 0.59%)

===================

FTSE 100 INDEX 4,912.40 -113.20 -2.25%
CAC 40 INDEX 4,000.11 -87.29 -2.14%
DAX INDEX 5,860.98 -104.19 -1.75%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 10,609.66 -449.36 -4.06%
S&P 500 INDEX 1,156.39 -57.21 -4.71%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,098.85 -109.05 -4.94%

ME ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 120 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Ανακάμπτει το αργό, πάνω από τα 94 δολάρια

Ανακάμπτει το αργό, πάνω από τα 94 δολάρια

Ανακάμπτουν σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές από τη «διάσωση» του ασφαλιστικού κολοσσού AIG από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, που κατεύνασε τους φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.


Αυτή την ώρα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αργού ενισχύεται κατά 3 3,60% στα 94,43 δολάρια.

Επίσης, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ ενισχύεται κατά 1,07%, στα 90,49 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα η αγορά αναμένει τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία εκτιμάται ότι μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά το πέρασμα των κυκλώνων Γκούσταβ και Αϊκ.

Επίσης, να σημειωθεί ότι οι αντάρτες στο Δέλτα του Νίγηρα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Διεύρυνση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

ΗΠΑ: Διεύρυνση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 183,1 δις. ευρώ, ή στο 5,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Οι καθαρές ταμειακές ροές υποχώρησαν στα 136,7 δισ. δολάρια από 190,4 δισ. δολάρια, εξ αιτίας της μεγάλης μείωσης των εξαγορών αμερικάνικων στοιχείων ενεργητικού από ξένους επενδυτές.

REPORTER.GR

Βουλή: Επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών

Βουλή: Επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών


To νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου και οι βουλευτές Αριστοφάνης Γεωργίου από το ΑΚΕΛ και Ανδρέας Αγγελίδης από το ΔΗΚΟ, ζήτησαν
συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και την παρουσία του στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατ' άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου.

Το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, προβλέπει τη σύσταση Φορέα που θα επιλαμβάνεται παραπόνων καταναλωτών και θα παρέχει τη δυνατότητα διαμεσολάβησης προς φιλικό ή/ και εξώδικο διακανονισμό διαφορών.

Η επίλυση των διαφορών αυτών, χρηματοοικονομικής φύσεως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και εξόδων και θα δίδεται μεγαλύτερη ευχέρεια σε καταναλωτές χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων για λήψη αποζημιώσεων και ικανοποίηση παραπόνων σε σχέση με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα αυτού του Φορέα και γιατί να παρέχεται μακρά προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης παραπόνου και όχι 30 ημέρες που θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος.

Ζητείται, επίσης, εκτίμηση για τον αριθμό των παραπόνων και τη δαπάνη που απαιτείται για εξέταση κάθε αιτήματος για αποζημίωση, κατά πόσον οι αποφάσεις του Φορέα μπορούν να είναι δεσμευτικές, ποια τα προσόντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και πιο το αναμενόμενο όφελος.

STOCKWATCH.COM.CY

Νέα σελίδα για τις Ο.Α.

Νέα σελίδα για τις Ο.Α.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν ομαδικά, δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις που έδωσαν οι ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα έλαβε συνεπώς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν

Την ανακοίνωση της απόφασης είχε προαναγγείλει λίγα λεπτά πριν, ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η εταιρεία κρατά το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξή της.

«Η εταιρεία αποκρατικοποιείται και την ίδια στιγμή υπάρχει απόλυτη κάλυψη των σημερινών εργαζομένων», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος αργότερα θα παρουσιάσει συνολικά σε συνέντευξη Τύπου το σχέδιο αποκρατικοποίησης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, λύνεται οριστικά ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η απόφαση αυτή έπεται χωριστής αλλά συναφούς αποφάσεως που έλαβε η Επιτροπή για τη μερική περάτωση την επίσημης διαδικασίας έρευνας κρατικών ενισχύσεων, την οποία κίνησε στις 19 Δεκεμβρίου του 2007 αναφορικά με κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι, από την τελευταία της απόφαση του 2005 σχετικά με τον ελληνικό εθνικό αερομεταφορέα, η Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έλαβαν κρατική ενίσχυση εκτιμώμενη σε ποσό άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Στην εν λόγω απόφαση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι η ενίσχυση αυτή δεν είναι συμβιβάσιμη με το κοινοτικό δίκαιο.

Οι δύο σημερινές αποφάσεις αφορούν την Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, δύο κρατικές και χρονίως χρεωμένες εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των αερομεταφορών, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο αρκετών αρνητικών αποφάσεων της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια.

Μετά από διεξοδική μελέτη της οικονομικής κατάστασης της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει χορηγήσει από το 2005 παράνομες και μη συμβιβάσιμες με την κοινή αγορά κρατικές ενισχύσεις.

Επειδή το τμήμα της έρευνας που αφορά στην καταβολή «αποζημιώσεων» από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες, μετά την έκδοση σειράς αποφάσεων του διαιτητικού δικαστηρίου, απαιτεί περαιτέρω εξέταση, το τμήμα αυτό της έρευνας παραμένει ανοικτό και δεν περατώνεται σήμερα.

Σε χωριστή αλλά συναφή απόφαση, η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει τα σχέδια των Ελληνικών αρχών για την ομαδική ιδιωτικοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες. Στην απόφασή της, η Επιτροπή δήλωσε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όπως υποβλήθηκε από την Ελλάδα, δεν θα ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση.

Από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα προκύψουν τρεις οντότητες: μία αεροπορική εταιρεία, που θα αποκτήσει το 65% της μεταφορικής ικανότητας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης του εμπορικής ονομασίας και του λογότυπου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, και δύο άλλες εταιρείες που θα ασχολούνται αντιστοίχως με την επίγεια εξυπηρέτηση και τη συντήρηση.

Τα εναπομένοντα τμήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση.


Καταλήγοντας στο συμπέρασμα αυτό, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κοινοποιηθείσες διαδικασίες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από οιαδήποτε άλλη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων βάσει των όρων που ισχύουν στην αγορά, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών περιστάσεων της προκειμένης υπόθεσης και των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του κλάδου των αερομεταφορών, των ρυθμιστικών περιορισμών και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς.


Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται λύση παρόμοια με την εκκαθάριση της Sabena και τη δημιουργία της εταιρείας που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Brussels Airlines.


Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επιβλέπει ανεξάρτητος επίτροπος παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απόφαση και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις. Ο επίτροπος παρακολούθησης θα υποβάλλει στην Επιτροπή τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και τα ληφθέντα μέτρα. Εάν η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με οιεσδήποτε πτυχές της διαδικασίας, μπορεί να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση.


Η Επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες θα τεθούν υπό εκκαθάριση μετά την ιδιωτικοποίηση, οι νέες εταιρείες θα αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου των νέων ιδιοκτητών σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Η Επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι διασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με την εκτέλεση των ζωτικής σημασίας αεροπορικών δρομολογίων στα ελληνικά νησιά.

Πηγή διενέξεων από το 1994

Κατά την παρουσίαση των αποφάσεων της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Tajani, αρμόδιος επίτροπος για τις μεταφορές, δήλωσε: «Οι υποθέσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών αποτέλεσαν πηγή διενέξεων μεταξύ της Επιτροπής και της Ελλάδας από το 1994. Ακόμη και σήμερα, με τη μερική περάτωση συμπληρωματικής έρευνας, διαπιστώσαμε ότι είχε χορηγηθεί επιπλέον κρατική ενίσχυση 850 εκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρείες αυτές. Ελπίζω ειλικρινά ότι με τη σημερινή έγκριση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης από την Επιτροπή στέλνουμε το μήνυμα ότι επιθυμούμε οριστική ρήξη με το παρελθόν. Είμαι πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα αγορά αερομεταφορών, χωρίς στρεβλώσεις από κρατικές ενισχύσεις. Η πείρα από προηγούμενες υποθέσεις με αεροπορικές εταιρείες που αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις μάς έχει αποδείξει ότι οι εταιρείες αυτές κατορθώνουν όχι μόνο να αναπτυχθούν αλλά και να ανταγωνιστούν με επιτυχία σε μια αγορά χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που εγκρίθηκαν σήμερα, αποτέλεσμα μακρών, επίπονων αλλά πάντοτε γόνιμων συζητήσεων μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, προσφέρουν μια λύση που θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, του ανταγωνισμού και των επιβατών.»

NAFTEMPORIKI

Lloyds TSB: Συζητά εξαγορά της βρετανικής HBOS

Lloyds TSB: Συζητά εξαγορά της βρετανικής HBOS

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας παροχής στεγαστικών δανείων HBOS είναι η Lloyds TBS σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC.
Οι μετοχές της HBOS έχουν σημειώσει κάθετη πτώση τις τελευταίες μέρες λόγω της ανησυχίας ότι η εταιρία θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μετοχή της ΗBOS υποχωρούσε έως και 50% κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά μετά το δημοσίευμα για τις διαπραγματεύσεις ενισχύεται κατά 11%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η HBOS, θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της κρίσης στις αγορές. Αυτοί οι προβληματισμοί οδήγησαν τη Standard & Poor's και τη Fitch Ratings στο να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας.

Οι μετοχές της Lloyds TSB ενισχύονται κατά 0,5%.

REPORTER.GR

Σταμάτησαν οι συναλλαγές στα Χρηματιστήρια της Μόσχας

Σταμάτησαν οι συναλλαγές στα Χρηματιστήρια της Μόσχας

Ανεστάλησαν σήμερα οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Μόσχας, RTS και Micex, καθώς για τρίτη συνεχή μέρα οι δείκτες τους βρίσκονταν σε κάθετη πτώση.«Οι συναλλαγές ανεστάλησαν από τις 12:10 (τοπική ώρα), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του RTS και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε πότε θα επαναρχίσουν, δεν είναι δική μας απόφαση».

Την ώρα της διακοπής των συναλλαγών ο RTS κατέγραφε απώλειες 6,39% και 3,09% ο Micex.

REPORTER.GR

Με ψήφους 8-1 η απόφαση της BoE για τα επιτόκια

Με ψήφους 8-1 η απόφαση της BoE για τα επιτόκια


Με οκτώ ψήφους υπέρ και μία κατά αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας αυτόν το μήνα να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5%, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

NAFTEMPORIKI

Σενάρια συγχώνευσης και στη Morgan Stanley;

Σενάρια συγχώνευσης και στη Morgan Stanley;


Το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με μια άλλη τράπεζα φέρεται να εξετάζει η Morgan Stanley δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές και της βουτιάς που έχει σημειώσει η μετοχή της τράπεζας, όπως μετέδωσε σήμερα το CNBC.

Όπως υποστηρίζει το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στο θέμα, η ηγεσία της Morgan Stanley δεν βρισκόταν σε σχετικές συνομιλίες μέχρι αργά χθες.

«Ωστόσο, ανώτατα στελέχη της Morgan ομολογούν ότι περαιτέρω διακυμάνσεις στη μετοχή της εταιρείας θα μπορούσαν και πιθανότατα θα την οδηγήσουν να αλλάξει πορεία και να αναζητήσει έναν εταίρο για συγχώνευση, πιθανόν μια τράπεζα μεγάλης κεφαλαιοποίησης», αναφέρει το CNBC.

Στελέχη της αμερικανικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του δικτύου.

Οι μετοχές της Morgan Stanley έκλεισαν χθες στα 28,70 δολάρια, μειωμένες κατά 10,8%. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 46%.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 11,749.79 140.07 1.21%
HANG SENG INDEX 17,637.19 -663.42 -3.63%
CSI 300 INDEX 1,929.14 -71.52 -3.57%

Δυσοίωνες προβλέψεις από Τζ. Σόρος για την πορεία της κρίσης

Δυσοίωνες προβλέψεις από Τζ. Σόρος για την πορεία της κρίσης



Η τρέχουσα τραπεζική κρίση απέχει πολύ από τον τερματισμό της, επισήμανε ο αμερικανός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στο BBC, εκτιμώντας ότι η χρηματιστηριακή αναταραχή «κατά κάποιο τρόπο οδεύει περισσότερο προς μια καταιγίδα παρά προς τον τερματισμό της».

Όπως τόνισε ο Σόρος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έλαβε «πολύ περισσότερη σημασία στην παγκόσμια οικονομία και τώρα που κλυδωνίζεται θα ακολουθήσει μια νέα ρύθμιση και θα καταστεί λιγότερο επικερδές».

Σύμφωνα με τον αμερικανό χρηματιστή, ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον αντιμετώπισε την κρίση «θυμίζει πολύ την αντίδραση των υπευθύνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη δεκαετία του `30», την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Όσον αφορά στη βρετανική οικονομία, ο Σόρος εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.»Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένα σημαντικό τμήμα της βρετανικής βιομηχανίας και εκτιμώ ότι η Βρετανία είναι πολύ περισσότερο ευάλωτη σε αυτή την τραπεζική κρίση από τις άλλες οικονομίες», πρόσθεσε ο 77χρονος χρηματιστής.

NAFTEMPORIKI

Barclays: Εξαγορά παγίων της Lehman έναντι 1,75 δισ. δολ.

Barclays: Εξαγορά παγίων της Lehman έναντι 1,75 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Lehman Brothers Holdings στη Βόρεια Αμερική, έναντι τιμήματος 1,75 δισ. δολαρίων, συμφώνησε να προχωρήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας Barclays τρεις μέρες μετά την αποχώρησή της από τις διαπραγματεύσεις για εξαγορά ολόκληρης της εταιρείας.

Η Barclays πρόκειται να καταβάλει 250 εκατ. δολάρια σε μετρητά για τις δραστηριότητες της Lehman και άλλα 1,5 δισ. δολάρια για την απόκτηση των κεντρικών γραφείων της στη Νέα Υόρκη και δύο κέντρων πληροφοριών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι η μονάδα του χρεοκοπημένου ομίλου στη Β. Αμερική απασχολεί περί τα 10.000 άτομα, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού προσωπικού της Lehman.

Ο πρόεδρος της Barclays Ρόμπερτ Ντάιαμοντ χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία» την εξαγορά μιας εταιρείας, η οποία, όπως επισήμανε, κατατάσσεται έβδομη στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση των μονάδων του, οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στην αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία συμμετοχών για υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.


NAFTEMPORIKI

Στην άμεση πώληση του Γκάτγουικ προχωρά η ΒΑΑ

Στην άμεση πώληση του Γκάτγουικ προχωρά η ΒΑΑ


Στην άμεση πώληση του αεροδρομίου του Γκάτγουικ ανακοίνωσε ότι προχωρά η εταιρεία BAA, η οποία διαχειρίζεται επτά αεροδρόμια στη Βρετανία.

Η ΒΑΑ προχωρά στην κίνηση αυτή μετά την απόφαση της Βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η εταιρεία πρέπει να προβεί σε πώληση δύο εκ των τριών αεροδρομίων Χίθροου, Γκάτγουικ και Στάνστεντ. Παράλληλα, η Επιτροπή υπογράμμισε πως η ΒΑΑ δεν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της αεροδρόμια στη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο.

«Αποφασίσαμε να αρχίσουμε αμέσως τη διαδικασία πώλησης του αεροδρομίου του Γκάτγουικ, χωρίς να περιμένουμε την οριστική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Κόλιν Μάθιους, σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.


Η ΒΑΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πωλήσει το αεροδρόμιο του Χίθροου, επισημαίνοντας ότι η πώληση μεγάλων αεροδρομίων θα ήταν αντιπαραγωγική. Επίσης, γνωστοποίησε πως θέλει να διατηρήσει το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, καθώς όπως εξήγησε, αν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο αλλάξει ιδιοκτησία, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασής του.


NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Απώλειες 43,3% στο Γενικό Δείκτη και 85 δισ. στην κεφαλαιοποίηση

Ως ένα καταστροφικό ντόμινο την κατάληξη του οποίου δεν μπορεί να εκτιμήσεις κανείς, περιγράφουν οι ειδήμονες της αγοράς την τρέχουσα κατάσταση στα χρηματιστήρια, και το μόνο που κάνουν είναι να καταμετρούν τις μεγάλες απώλειες, που για το Ελληνικό χρηματιστήριο φτάνουν στα 85 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.


Με απώλειες 2% και με υψηλό τζίρο στα 338 εκατ. ευρώ έκλεισε ο γενικός δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση μετά και τη μεγάλη πτώση της Wall Street τη Δευτέρα.
Η έντονα πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία αποδίδεται στη ραγδαία πτώση των τραπεζών, έχει οδηγήσει το ΧΑ μεταξύ των "πρωταθλητών" σε απώλειες με συνολική πτώση 43,3% από την αρχή του χρόνου.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης Ελληνικής χρηματιστηριακής, "αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές και φυσικά κανείς δεν ξέρει το μέγεθος της ζημιάς που θα έρθει". Όπως αναφέρει τα χρηματιστήρια, αντανακλούν την εικόνα της οικονομίας και αυτό σημαίνει πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τις μετοχές και την επενδυτική κοινότητα αλλά και για το σύνολο των αγορών και του οικονομικού συστήματος.

Η κατάσταση στις αγορές θυμίζει όντως ντόμινο, καθώς η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση, αλλά συμπαρασύρει άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένες εταιρείες αλλά και ολόκληρες οικονομίες. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε επικείμενα νέα κανόνια μικρότερων εταιρειών, αλλά και σε έλλειψη εμπιστοσύνη για τις αγορές κεφαλαίων.

Όσον αφορά στις κινήσεις των επενδυτών και δη των θεσμικών, ο ίδιος χρηματιστής αναφέρει "πως όπου μπορούν και βρίσκουν περιθώρια, οι επενδυτές ρευστοποιούν και βέβαια θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές", ενώ ουσιαστική ανάκαμψη δεν προβλέπει πριν από τις αρχές του 2010 κι αυτή την εκτίμηση όμως την κάνει με ιδιαίτερη επιφύλαξη.

Απώλειες στο 1/3 του ΑΕΠ

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες, μετά και την μεγάλη πτώση της Wall Street τη Δευτέρα κινήθηκε και πάλι πτωτικά, με απώλειες στο Γενικό Δείκτη 2% και με υψηλό τζίρο στα 338 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους οι απώλειες όπως αναφέρθηκε έφτασαν στο 43,3% ενώ το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών αποτιμάται πλέον στα 110 δισ. ευρώ από 195,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007.

Το ίδιο διάστημα, σημαντικές αλλά όχι στην ίδια έκταση, είναι και οι απώλειες των ξένων χρηματιστηρίων με το DAX να καταγράφει απώλειες 26,48%, ο FTSE100 απώλειες 22,68%, ενώ ο CAC40 υποχωρεί κατά 27,44%. Την ίδια στιγμή ο Dow Jones [.DJI] παρουσιάζει πτώση 21,7%, αν και τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει αναλυτής μεγάλης τραπεζικής ΑΧΕ, «Στις ΗΠΑ παρά τα έντονα προβλήματα, η αγορά διατηρεί μηχανισμούς που λειτουργούν "πατριωτικά". Αυτό αποδεικνύεται και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία οι περισσότεροι ήταν βέβαια ότι μετά από μια δραματική υποχώρηση 4,4%, όπως έγινε τη Δευτέρα, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια τέτοια πτώση ήταν πολύ μικρό». Αυτό, σημειώνει επίσης «δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας, όπως δεν υπάρχει και σε καμιά άλλη αγορά, αφού στο σύνολό τους έχουν μεγάλο βαθμό μόχλευσης, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε σήμερα».

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, από την αρχή του έτους και παρά το γεγονός ότι ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες τα προβλήματα στην αγορά των subprimes δεν έχουν άμεση συνέπεια, ο κλάδος από την αρχή του έτους έχει σημειώσει 44%. Μάλιστα η Eurobank [EFGr.AT] αποτιμάται πλέον στο ταμπλό στο μισό της αξίας που είχε στην αρχή του έτους, ενώ η Εθνική και η Alpha έχουν χάσει το 39% και 43% της κεφαλαιοποίησής του αντίστοιχα.

Συνολικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχει χάσει το 42% της αξίας της, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κατακτώντας ένα αρνητικό ρεκόρ έχει κατέλθει η μετοχή του ίδιου του χρηματιστηρίου που χάνει 69% από την αρχή του χρόνου.

Σχετικά με τις ελπίδες για ανάκαμψη, οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα κλείσει ο κύκλος της απαξίωσης και θα αντιστραφεί το κλίμα. Ουσιαστικά συμφωνούν στο αυτονόητο, με τους αισιόδοξους να μιλάνε ότι ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 18-24 μήνες. Εκείνο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν όμως είναι το κόστος και το συνολικό τίμημα αυτού του κύκλου.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Στο χαμηλότερο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ιαπωνία: Στο χαμηλότερο η καταναλωτική εμπιστοσύνη


Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατά το μήνα Αύγουστο, πυροδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θετικό οικονομικό στοιχείο για τους Ιάπωνες καταναλωτές.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers δεν επηρεάζει άμεσα τους Ιάπωνες, που δεν έχουν επενδύσει στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εν γένει επηρεάζουν το καταναλωτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 30,1 μονάδες, έναντι των 31,4 μονάδων του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο σημείο από το 1982 που άρχισαν να διεξάγονται οι εν λόγω μετρήσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία καταγράφει πτώση, ενώ όταν διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες θεωρείται ότι έχει αρνητικό πρόσημο. Σε αυτές τις μετρήσεις περιλαμβάνεται η άποψη των καταναλωτών για το επίπεδο των αμοιβών και για το εργασιακό περιβάλλον.


NAFTEMPORIKI

AIG: Δάνειο 85 δισ. δολ. από τη Federal Reserve

AIG: Δάνειο 85 δισ. δολ. από τη Federal Reserve



ΑΠΕΦΥΓΕ προς το παρόν την κατάρρευση η American International Group Inc. μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η AIG παραχωρεί μερίδιο 79,7% στην κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Robert Willumstad, 63 ετών, αποχωρούν. Ο CEO της Retired Allstate Corp., Edward Liddy, 62 ετών θα είναι ο επικεφαλής της εταιρείας που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News. Η Allstate είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ασφάλισης κατοικιών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Το διετές δάνειο από τη Fed θα βοηθήσει την AIG να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η τμήματα της εταιρείας θα πουληθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο θέματα των μερισμάτων στους κατόχους κοινών και προνομιούχων μετοχών. Οι κοινές μετοχές της AIG από τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν υποχωρήσει 79%.

Η συμφωνία, την οποία στήριξε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, ίσως καταφέρει να εμποδίσει την πρόκληση χάους στις αγορές και την κατάρρευση και άλλων εταιρειών. Σε περίπτωση κατάρρευσης της AIG οι ζημίες θα ήταν συνολικά 180 δισ. δολ., σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Το δάνειο δεν απαιτεί πώληση περιουσιακών στοιχείων ή τη ρευστοποίηση της εταιρείας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Fed στους δημοσιογράφους.

Η Fed στήριξε την AIG σε αντίθεση με την Lehman Brothers Holdings Inc., η οποία κήρυξε πτώχευση αυτήν την εβδομάδα, επειδή οι αγορές ήταν περισσότερο προετοιμασμένες για αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το σχέδιο διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων μετά την ανάληψη του ελέγχου των Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς οι ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια απείλησαν και αυτές τις εταιρείες. Η Fed αποφάσισε να επέμβει μετά την αποτυχία των JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs Group Inc., να βοηθήσουν την AIG, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος της AIG, Peter Tulupman, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα επειδή η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι η AIG απέρριψε κοινή επενδυτική προσφορά της Allianz SE και J.C. Flowers & Co. στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης και η Flowers με έδρα τη Ν. Υόρκη, πρότειναν τη διάθεση μετρητών ώστε να αποφευχθεί η ρευστοποίηση της ΑIG.

Η Sabia Schwarzer, μία από τις εκπροσώπους της Allianz, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Από την πλευρά της Flowers και της AIG δεν βρέθηκαν εκπρόσωποι για να σχολιάσουν αυτό το θέμα.

NAFTEMPORIKI

ΟΠΕΚ: Αναθεώρηση προβλέψεων για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Αναθεώρηση προβλέψεων για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2008 σε 1,02% από 1,17% προέβη χθες ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών ΟΠΕΚ .

Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 86,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, εξαιτίας της «απρόσμενα ισχυρής εξασθένησης της ζήτησης πετρελαίου από τη Βόρεια Αμερική».

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του 2009, ενώ η επόμενη συνάντησή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στην Αλγερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αργό υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά στα 90,55 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων επτά μηνών.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Η ύφεση θα φέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό

Η ύφεση θα φέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό


Δυσοίωνες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), Jean-Claude Baumgarten, όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Η ύφεση στην οποία φαίνεται ότι έχουν εισέλθει όλες σχεδόν οι οικονομίες όλων των ανεπτυγμένων χωρών σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχουν προκαλέσει καίριο πλήγμα στο σώμα του διεθνούς τουρισμού. Για το λόγο αυτόν προβλέπει ότι η επιβράδυνση που ήδη έχει παρατηρηθεί στον τουρισμό θα επιδεινωθεί μεσοπρόθεσμα.

Για φέτος ο κ. Baumgarten, όπως τόνισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Ν», προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση παγκοσμίως θα αυξηθεί τελικώς πολύ λιγότερο απ' ό,τι αρχικώς προέβλεπε ο διεθνής οργανισμός. «Για το 2009 -είπε- προβλέπουμε ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει τη ''χαμηλή της πτήση'' με ρυθμούς της τάξης του 1% με 2%. Τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης του κλάδου αναμένονται από το 2010.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμπτει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τις οικονομίες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση όμως παρήγορο είναι το γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει οριακά έστω θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλωστε, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Δηλαδή η κρίση και η ύφεση που αγγίζει και τον τουριστικό κλάδο διεθνώς έχει μια εξυγιαντική εκδοχή. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η οικονομική κρίση πιέζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Επιπροσθέτως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά, καθώς οι κακοί παίκτες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά και θα επιβιώσουν τελικώς οι πλέον ανθεκτικές και ισχυρές επιχειρήσεις».

Δύσκολος χειμώνας

Ερωτηθείς για τον ελληνικό τουρισμό o πρόεδρος του WTTC, εκτιμά ότι ο χειμώνας θα είναι δυσκολότερος, καθώς η υποχώρηση που ήδη έχει παρατηρηθεί θα γίνει εντονότερη. «Πάντως είναι θετικό το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός παρά τις πιέσεις που προκαλεί το δυσμενές διεθνές περιβάλλον εμφανίζει ισχυρές αντοχές», υπογράμμισε ο κ. Baumgarten και συνέχισε ότι «η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο αν και η αύξηση θα είναι μικρότερη τελικώς απ' αυτή που προέβλεπε ο WTTC τον περασμένο Μάρτιο (περίπου 3,7%).

Για το 2009 επίσης αναμένουμε ότι η κατάσταση θα είναι ελαφρώς χειρότερη από φέτος, καθώς η αύξηση του τουριστικού προϊόντος θα επιβραδυνθεί περαιτέρω (σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2008)», δήλωσε ο πρόεδρος του WTTC.

Δύο διδάγματα

Από την κρίση αυτή ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Baumgarten, πρέπει να αποκομίσει δύο διδάγματα:

* Πρώτον, οφείλει να στραφεί στις νέες αγορές (Κίνα, Ινδία. Μ. Ανατολή, Ρωσία), καθώς οι χώρες αυτές εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, είναι σε θέση να αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που εμφανίζει η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ αλλά και χώρες της Ευρώπης οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης.

* Δεύτερον, θα πρέπει ο ελληνικός τουρισμός να στραφεί προς την ποιότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσει στο διεθνή ανταγωνισμό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές που διαθέτει αν επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό της στη διεθνή τουριστική αγορά. Η μάχη που θα πρέπει να κερδίσει είναι της ποιότητας.

Η πτώχευση του XL

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Baumgarten τις τελευταίες εξελίξεις με την πτώχευση του XL Group στην Αγγλία, επεσήμανε ότι η είδηση αυτή δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία και απέδωσε το γεγονός στην παγκόσμια κρίση, η οποία πλήττει με σφοδρότητα και τη Μεγάλη Βρετανία. Οσον αφορά στις προβλέψεις του, αυτές είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς πιστεύει ότι «μπορεί να συμβούν και άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αθ. Οικονόμου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, επεσήμανε ότι η είδηση αυτή δεν αποτέλεσε πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς τυπικά η καλοκαιρινή περίοδος έχει ήδη τελειώσει και η διακίνηση των τουριστών που έμειναν στην Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΤ από τους μεγάλους Βρετανικούς tour operators (TUI, Thomas Cook), προκύπτει ότι θα καλύψουν αυτοί το κενό των 250.000 Βρετανών τουριστών.

NAFTEMPORIKI

Barclays Said to Reach Deal to Purchase Lehman Securities Unit

Barclays Said to Reach Deal to Purchase Lehman Securities Unit

Sept. 16 (Bloomberg) -- Barclays Plc, the U.K.'s third- biggest bank, struck a deal to acquire the U.S. trading and investment banking business of bankrupt Lehman Brothers Holdings Inc., a person with knowledge of the matter said.

Trading in Lehman shares was halted by the New York Stock Exchange at 3:04 p.m. Barclays's agreement to buy the Lehman units may be announced as soon as this evening, the person said, declining to be identified because the talks were private. The Wall Street Journal reported that Barclays would seek bankruptcy court approval for the deal at 5 p.m.

Barclays may use less than $2 billion of its own funds to buy Lehman's broker-dealer unit and get a cash injection from investors to help finance the business, a person familiar with the situation said earlier today. The London-based bank would take licenses, buildings and as many as 10,000 people who trade and underwrite securities and advise on acquisitions.

Lehman is selling off pieces of itself, including the brokerage and asset-management units, that weren't included yesterday when the holding company filed the biggest Chapter 11 bankruptcy in history. Barclays President Robert Diamond said last month he wants the bank to take market share from Wall Street firms weakened by the credit crunch and break into the ``top tier'' of U.S. securities firms.

``While this could be a positive development for the long run, given the current market conditions, we are skeptical that the market is going to reward any deal,'' Derek Chambers, a London-based analyst at Standard & Poor's Equity Research Ltd., said in a note to investors today. ``A cash deal would be likely to weaken Barclays' capital measures, a development we see as dangerous,'' said Chambers who has a ``sell'' rating on the stock.

Not Interested

Barclays fell 2.5 percent to 308 pence in London, valuing the bank at 25.1 billion pounds ($45 billion). That decline was smaller than the 3.9 percent drop in the eight-member FTSE 350 Banks Index.

There is no assurance that discussions with Lehman will lead to an agreement, Barclays said in a statement earlier today. It is not interested in Lehman's other units, the person familiar with the talks said.

Lehman is in discussions to sell its investment-management unit to private-equity bidders including Bain Capital LLC, Clayton Dubilier & Rice Inc. and Hellman & Friedman LLC, according to four people familiar with the negotiations. Lehman is proceeding with an auction announced last week as part of Chief Executive Officer Richard Fuld's failed plan to save the 158-year-old firm.

Diamond was in New York last weekend as Lehman met with Wall Street executives to discuss a rescue plan. Lehman needed a bailout after Korea Development Bank pulled out of a plan to provide new capital and Lehman shares lost most of their value.

Strong Position

Barclays declined to bid for all of Lehman after three days of emergency negotiations involving the U.S. Treasury and Federal Reserve, Barclays spokesman Leigh Bruce said Sept. 14. Barclays couldn't get guarantees from the government to mitigate what it called Lehman's ``open-ended'' trading obligations.

Lehman was forced into bankruptcy after both Barclays and Bank of America Corp. walked away. Barclays may now try to buy assets without taking on liabilities.

``Clearly Barclays's negotiating position is strong, which suggests a value-creating deal can be done,'' said JPMorgan Cazenove Ltd. analysts in an e-mail note to clients today. ``Investors will want reassurance on the impact on Barclays' capital,'' said the analysts, who rate Barclays ``neutral.''

Troubled Assets

Barclays's so-called core equity Tier 1 capital ratio, a closely followed measure of a bank's ability to absorb losses and writedowns, rose to about 5.8 percent from 5.1 percent after it raised 4.5 billion pounds in a share sale in June. Barclays's ratio lags behind U.K. peers including HBOS Plc and Royal Bank of Scotland Group Plc.

CEO John Varley, 52, said in June that Barclays would use half the proceeds for growth including acquisitions. Barclays sold shares to sovereign funds in Qatar, Singapore and China.

Barclays Capital, the bank's London-based securities arm, has 16,000 employees and contributes about 16 percent of Barclays's earnings, down from 39 percent a year ago. First-half pretax profit slumped 69 percent to 524 million pounds after the unit wrote down 2.8 billion pounds of subprime and Alt-A mortgages and other assets damaged by the credit turmoil.

Barclays's highest priority is to sell or liquidate troubled assets, Diamond said Aug. 7.

Lehman ranked No. 7 in global equity underwriting this year, according to data compiled by Bloomberg. Barclays, which wasn't listed among the top 25 on the list, could also use Lehman to increase its share of bond underwriting in the U.S. and add mergers and acquisitions advice worldwide.

``If they can pick up the assets at attractive prices, they are worth considering,'' said Alex Potter, a London-based analyst at Collins Stewart, who has a ``sell'' rating on the stock.

BLOOMBERG
Share |