Wednesday, September 17, 2008

Βουλή: Επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών

Βουλή: Επίλυση χρηματοοικονομικών διαφορών


To νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου και οι βουλευτές Αριστοφάνης Γεωργίου από το ΑΚΕΛ και Ανδρέας Αγγελίδης από το ΔΗΚΟ, ζήτησαν
συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και την παρουσία του στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατ' άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου.

Το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, προβλέπει τη σύσταση Φορέα που θα επιλαμβάνεται παραπόνων καταναλωτών και θα παρέχει τη δυνατότητα διαμεσολάβησης προς φιλικό ή/ και εξώδικο διακανονισμό διαφορών.

Η επίλυση των διαφορών αυτών, χρηματοοικονομικής φύσεως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και εξόδων και θα δίδεται μεγαλύτερη ευχέρεια σε καταναλωτές χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων για λήψη αποζημιώσεων και ικανοποίηση παραπόνων σε σχέση με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πώς διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα αυτού του Φορέα και γιατί να παρέχεται μακρά προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης παραπόνου και όχι 30 ημέρες που θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος.

Ζητείται, επίσης, εκτίμηση για τον αριθμό των παραπόνων και τη δαπάνη που απαιτείται για εξέταση κάθε αιτήματος για αποζημίωση, κατά πόσον οι αποφάσεις του Φορέα μπορούν να είναι δεσμευτικές, ποια τα προσόντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και πιο το αναμενόμενο όφελος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |