Wednesday, September 17, 2008

Η ύφεση θα φέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό

Η ύφεση θα φέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό


Δυσοίωνες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), Jean-Claude Baumgarten, όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Η ύφεση στην οποία φαίνεται ότι έχουν εισέλθει όλες σχεδόν οι οικονομίες όλων των ανεπτυγμένων χωρών σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου έχουν προκαλέσει καίριο πλήγμα στο σώμα του διεθνούς τουρισμού. Για το λόγο αυτόν προβλέπει ότι η επιβράδυνση που ήδη έχει παρατηρηθεί στον τουρισμό θα επιδεινωθεί μεσοπρόθεσμα.

Για φέτος ο κ. Baumgarten, όπως τόνισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Ν», προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση παγκοσμίως θα αυξηθεί τελικώς πολύ λιγότερο απ' ό,τι αρχικώς προέβλεπε ο διεθνής οργανισμός. «Για το 2009 -είπε- προβλέπουμε ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει τη ''χαμηλή της πτήση'' με ρυθμούς της τάξης του 1% με 2%. Τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης του κλάδου αναμένονται από το 2010.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμπτει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τις οικονομίες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση όμως παρήγορο είναι το γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει οριακά έστω θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλωστε, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Δηλαδή η κρίση και η ύφεση που αγγίζει και τον τουριστικό κλάδο διεθνώς έχει μια εξυγιαντική εκδοχή. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η οικονομική κρίση πιέζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Επιπροσθέτως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά, καθώς οι κακοί παίκτες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά και θα επιβιώσουν τελικώς οι πλέον ανθεκτικές και ισχυρές επιχειρήσεις».

Δύσκολος χειμώνας

Ερωτηθείς για τον ελληνικό τουρισμό o πρόεδρος του WTTC, εκτιμά ότι ο χειμώνας θα είναι δυσκολότερος, καθώς η υποχώρηση που ήδη έχει παρατηρηθεί θα γίνει εντονότερη. «Πάντως είναι θετικό το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός παρά τις πιέσεις που προκαλεί το δυσμενές διεθνές περιβάλλον εμφανίζει ισχυρές αντοχές», υπογράμμισε ο κ. Baumgarten και συνέχισε ότι «η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο αν και η αύξηση θα είναι μικρότερη τελικώς απ' αυτή που προέβλεπε ο WTTC τον περασμένο Μάρτιο (περίπου 3,7%).

Για το 2009 επίσης αναμένουμε ότι η κατάσταση θα είναι ελαφρώς χειρότερη από φέτος, καθώς η αύξηση του τουριστικού προϊόντος θα επιβραδυνθεί περαιτέρω (σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2008)», δήλωσε ο πρόεδρος του WTTC.

Δύο διδάγματα

Από την κρίση αυτή ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Baumgarten, πρέπει να αποκομίσει δύο διδάγματα:

* Πρώτον, οφείλει να στραφεί στις νέες αγορές (Κίνα, Ινδία. Μ. Ανατολή, Ρωσία), καθώς οι χώρες αυτές εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, είναι σε θέση να αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που εμφανίζει η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ αλλά και χώρες της Ευρώπης οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης.

* Δεύτερον, θα πρέπει ο ελληνικός τουρισμός να στραφεί προς την ποιότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσει στο διεθνή ανταγωνισμό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές που διαθέτει αν επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό της στη διεθνή τουριστική αγορά. Η μάχη που θα πρέπει να κερδίσει είναι της ποιότητας.

Η πτώχευση του XL

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Baumgarten τις τελευταίες εξελίξεις με την πτώχευση του XL Group στην Αγγλία, επεσήμανε ότι η είδηση αυτή δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία και απέδωσε το γεγονός στην παγκόσμια κρίση, η οποία πλήττει με σφοδρότητα και τη Μεγάλη Βρετανία. Οσον αφορά στις προβλέψεις του, αυτές είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς πιστεύει ότι «μπορεί να συμβούν και άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αθ. Οικονόμου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, επεσήμανε ότι η είδηση αυτή δεν αποτέλεσε πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς τυπικά η καλοκαιρινή περίοδος έχει ήδη τελειώσει και η διακίνηση των τουριστών που έμειναν στην Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΤ από τους μεγάλους Βρετανικούς tour operators (TUI, Thomas Cook), προκύπτει ότι θα καλύψουν αυτοί το κενό των 250.000 Βρετανών τουριστών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |