Wednesday, September 17, 2008

AIG: Δάνειο 85 δισ. δολ. από τη Federal Reserve

AIG: Δάνειο 85 δισ. δολ. από τη Federal Reserve



ΑΠΕΦΥΓΕ προς το παρόν την κατάρρευση η American International Group Inc. μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η AIG παραχωρεί μερίδιο 79,7% στην κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Robert Willumstad, 63 ετών, αποχωρούν. Ο CEO της Retired Allstate Corp., Edward Liddy, 62 ετών θα είναι ο επικεφαλής της εταιρείας που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News. Η Allstate είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ασφάλισης κατοικιών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Το διετές δάνειο από τη Fed θα βοηθήσει την AIG να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η τμήματα της εταιρείας θα πουληθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο θέματα των μερισμάτων στους κατόχους κοινών και προνομιούχων μετοχών. Οι κοινές μετοχές της AIG από τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν υποχωρήσει 79%.

Η συμφωνία, την οποία στήριξε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, ίσως καταφέρει να εμποδίσει την πρόκληση χάους στις αγορές και την κατάρρευση και άλλων εταιρειών. Σε περίπτωση κατάρρευσης της AIG οι ζημίες θα ήταν συνολικά 180 δισ. δολ., σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Το δάνειο δεν απαιτεί πώληση περιουσιακών στοιχείων ή τη ρευστοποίηση της εταιρείας, σύμφωνα με αξιωματούχους της Fed στους δημοσιογράφους.

Η Fed στήριξε την AIG σε αντίθεση με την Lehman Brothers Holdings Inc., η οποία κήρυξε πτώχευση αυτήν την εβδομάδα, επειδή οι αγορές ήταν περισσότερο προετοιμασμένες για αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το σχέδιο διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων μετά την ανάληψη του ελέγχου των Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς οι ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια απείλησαν και αυτές τις εταιρείες. Η Fed αποφάσισε να επέμβει μετά την αποτυχία των JPMorgan Chase & Co. και Goldman Sachs Group Inc., να βοηθήσουν την AIG, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος της AIG, Peter Tulupman, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα επειδή η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι η AIG απέρριψε κοινή επενδυτική προσφορά της Allianz SE και J.C. Flowers & Co. στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης και η Flowers με έδρα τη Ν. Υόρκη, πρότειναν τη διάθεση μετρητών ώστε να αποφευχθεί η ρευστοποίηση της ΑIG.

Η Sabia Schwarzer, μία από τις εκπροσώπους της Allianz, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Από την πλευρά της Flowers και της AIG δεν βρέθηκαν εκπρόσωποι για να σχολιάσουν αυτό το θέμα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |