Wednesday, September 17, 2008

Ελλάδα: Απώλειες 43,3% στο Γενικό Δείκτη και 85 δισ. στην κεφαλαιοποίηση

Ως ένα καταστροφικό ντόμινο την κατάληξη του οποίου δεν μπορεί να εκτιμήσεις κανείς, περιγράφουν οι ειδήμονες της αγοράς την τρέχουσα κατάσταση στα χρηματιστήρια, και το μόνο που κάνουν είναι να καταμετρούν τις μεγάλες απώλειες, που για το Ελληνικό χρηματιστήριο φτάνουν στα 85 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.


Με απώλειες 2% και με υψηλό τζίρο στα 338 εκατ. ευρώ έκλεισε ο γενικός δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση μετά και τη μεγάλη πτώση της Wall Street τη Δευτέρα.
Η έντονα πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία αποδίδεται στη ραγδαία πτώση των τραπεζών, έχει οδηγήσει το ΧΑ μεταξύ των "πρωταθλητών" σε απώλειες με συνολική πτώση 43,3% από την αρχή του χρόνου.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης Ελληνικής χρηματιστηριακής, "αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές και φυσικά κανείς δεν ξέρει το μέγεθος της ζημιάς που θα έρθει". Όπως αναφέρει τα χρηματιστήρια, αντανακλούν την εικόνα της οικονομίας και αυτό σημαίνει πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τις μετοχές και την επενδυτική κοινότητα αλλά και για το σύνολο των αγορών και του οικονομικού συστήματος.

Η κατάσταση στις αγορές θυμίζει όντως ντόμινο, καθώς η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση, αλλά συμπαρασύρει άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένες εταιρείες αλλά και ολόκληρες οικονομίες. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε επικείμενα νέα κανόνια μικρότερων εταιρειών, αλλά και σε έλλειψη εμπιστοσύνη για τις αγορές κεφαλαίων.

Όσον αφορά στις κινήσεις των επενδυτών και δη των θεσμικών, ο ίδιος χρηματιστής αναφέρει "πως όπου μπορούν και βρίσκουν περιθώρια, οι επενδυτές ρευστοποιούν και βέβαια θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές", ενώ ουσιαστική ανάκαμψη δεν προβλέπει πριν από τις αρχές του 2010 κι αυτή την εκτίμηση όμως την κάνει με ιδιαίτερη επιφύλαξη.

Απώλειες στο 1/3 του ΑΕΠ

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες, μετά και την μεγάλη πτώση της Wall Street τη Δευτέρα κινήθηκε και πάλι πτωτικά, με απώλειες στο Γενικό Δείκτη 2% και με υψηλό τζίρο στα 338 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους οι απώλειες όπως αναφέρθηκε έφτασαν στο 43,3% ενώ το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών αποτιμάται πλέον στα 110 δισ. ευρώ από 195,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007.

Το ίδιο διάστημα, σημαντικές αλλά όχι στην ίδια έκταση, είναι και οι απώλειες των ξένων χρηματιστηρίων με το DAX να καταγράφει απώλειες 26,48%, ο FTSE100 απώλειες 22,68%, ενώ ο CAC40 υποχωρεί κατά 27,44%. Την ίδια στιγμή ο Dow Jones [.DJI] παρουσιάζει πτώση 21,7%, αν και τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει αναλυτής μεγάλης τραπεζικής ΑΧΕ, «Στις ΗΠΑ παρά τα έντονα προβλήματα, η αγορά διατηρεί μηχανισμούς που λειτουργούν "πατριωτικά". Αυτό αποδεικνύεται και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία οι περισσότεροι ήταν βέβαια ότι μετά από μια δραματική υποχώρηση 4,4%, όπως έγινε τη Δευτέρα, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια τέτοια πτώση ήταν πολύ μικρό». Αυτό, σημειώνει επίσης «δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δικλίδα ασφαλείας, όπως δεν υπάρχει και σε καμιά άλλη αγορά, αφού στο σύνολό τους έχουν μεγάλο βαθμό μόχλευσης, τις συνέπειες του οποίου βιώνουμε σήμερα».

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, από την αρχή του έτους και παρά το γεγονός ότι ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες τα προβλήματα στην αγορά των subprimes δεν έχουν άμεση συνέπεια, ο κλάδος από την αρχή του έτους έχει σημειώσει 44%. Μάλιστα η Eurobank [EFGr.AT] αποτιμάται πλέον στο ταμπλό στο μισό της αξίας που είχε στην αρχή του έτους, ενώ η Εθνική και η Alpha έχουν χάσει το 39% και 43% της κεφαλαιοποίησής του αντίστοιχα.

Συνολικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχει χάσει το 42% της αξίας της, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κατακτώντας ένα αρνητικό ρεκόρ έχει κατέλθει η μετοχή του ίδιου του χρηματιστηρίου που χάνει 69% από την αρχή του χρόνου.

Σχετικά με τις ελπίδες για ανάκαμψη, οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα κλείσει ο κύκλος της απαξίωσης και θα αντιστραφεί το κλίμα. Ουσιαστικά συμφωνούν στο αυτονόητο, με τους αισιόδοξους να μιλάνε ότι ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 18-24 μήνες. Εκείνο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν όμως είναι το κόστος και το συνολικό τίμημα αυτού του κύκλου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |