Wednesday, September 17, 2008

Νέα "σεισμική δόνηση" 4,5% στη Wall-"Βουτιά" και στην Ευρώπη

Νέα "σεισμική δόνηση" 4,5% στη Wall-"Βουτιά" και στην Ευρώπη

Ένα σχέδιο διάσωσης, μια ένεση ρευστότητας στην τράπεζα των τραπεζών, και ένα διευρυμένο έλλειμμα, προκάλεσαν μίνι-κραχ στη Wall. Μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων κατεγράφη σήμερα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, που επανέφεραν στο προσκήνιο του φόβους ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς και η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, που δυσχεραίνει περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, οι δείκτες υποχώρησαν σε όλα τα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

O Dow υποχώρησε κατά 4,06%, στις 10.609,66 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.098,85 μονάδες, χαμηλότερα κατά 4,94% και ο S&P 500 υποχώρησε 4,71%, στις 1.156,39 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,25% στις 4.912,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 2,14% στις 4.000,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX πτωτικά κατά 1,75% στις 5.860,98 μονάδες.

Ανησυχία προκάλεσε στους επενδυτές η ενίσχυση κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η Fed ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δάνειο ύψους 85 δις. δολαρίων για τη διάσωσης της ασφαλιστικής AIG (-39%), ενώ χθες διοχέτευσε στις αγορές κεφάλαιο ύψους 50 δις. δολαρίων.

Το κλίμα επιδείνωσε και η γνωστή αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, η οποία ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να υποχωρούν κατά 20% και 28% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500 υποχώρησε κατά 6,1%, ποσοστό που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, στον πάλαι ποτέ «βασιλιά» των δεικτών.

Να σημειωθεί ότι μετά τη Fannie Mae και Freddie Μac η ΑΙG, γίνεται η τρίτη κατά σειρά εταιρεία που κρατικοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση σε διάστημα λίγων μόλις ημερών. Ο ασφαλιστικός κολοσσός γλίτωσε την κατάρρευση, μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων από τη Federan Reserve με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Η κυβέρνηση δέχτηκε να «βοηθήσει» την AIG, παρά την αρχική διστακτικότητά της, μετά και την αποτυχία των JPMorgan και Goldman Sachs, να ενισχύσουν με κεφάλαια την εταιρεία.

Η AIG θα παραχωρήσει ποσοστό 79,7% στην κυβέρνηση, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Robert Willumstad, θα αποχωρήσουν.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group μέσω δανείου 85 δισ. δολαρίων από την FED δημιούργησε αφενός θετικό αντίκτυπο, χωρίς ωστόσο να λύνει τα προβλήματα της παγκόσμιας κρίσης. Έτσι, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά νέα ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το λίαν εύθραυστο κλίμα, οδηγώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις.

Σε πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ προχωρά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών οργανώνοντας μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Το υπουργείο οικονομίας προσφέρει χρεόγραφα αξίας 40 δις. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου, τα οποία στη συνέχει θα δώσει το υπουργείο στη Fed.

Το ρευστό που θα συγκεντρωθεί αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πέραν των στοιχειών για τις ενάρξεις κατοικιών, άσχημα ήταν και αυτά για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, το οποίο διευρύνθηκε στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 183,1 δις. ευρώ, ή στο 5,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.

Από τις επιχειρηματικές ειδήσεις, ξεχωρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Morgan Stanley μετά το κλείσιμο της Wall. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 1,43 δισ. δολάρια ή 1,32 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Αυγούστου, διαμορφούμενα υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσιεύτηκαν εσπευσμένα σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. Ωστόσο, η είδηση ότι η Morgan Stanley αναζητά στρατηγικό εταίρο για συγχώνευση προκάλεσε ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα.

Εξαίρεση στο κύμα ρευστοποιήσεων στάθηκε ο ενεργειακός και ο τεχνολογικός κλάδος. Η Exxon Mobil ενισχύθηκε κατά 2,5%, στον απόηχο της ανόδου κατά 6,6% του αργού. Στον τεχνολογικό κλάδο, η SanDisk ενισχύθηκε κατά 40%, ύστερα από την απόρριψη της πρότασης ύψους 5,85 δις δολαρίων από τη Samsung Electronics.

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Η Hochtief AG, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Γερμανίας σημείωσε πτώση 3,1%, καθώς οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 17 ετών.

Οι Fortis και Royal Bank of Scotland Group ξεχώρισαν για τις αρνητικές τους επιδόσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς το κόστος δανεισμού σε δολάρια εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Fortis υποχώρησε 7,9%, η Royal Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, έκλεισε χαμηλότερα κατά 6,3% και η Bank of Ireland σημείωσε βουτιά 15%.

Επίσης, στον κλάδο των εμπορευμάτων, η Anglo American υποχώρησε 3,8% και η Xstrata 3% υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει τη ζήτηση για μέταλλα.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των μεταφορών, μετά τη μεγάλη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες της τάξης του 5,1% σημείωσε η British Airways, ενώ η TUI υποχώρησε 5,3%.

Οι κλυδωνισμοί που δοκίμασε όλη η Ευρώπη και σήμερα εντάθηκαν αφού έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες των εταιρειών για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας ανέβηκε σε νέο υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος. Το euribor τριμήνου έφτασε σήμερα το 4,974% προσπερνώντας το προηγούμενο υψηλό για φέτος 4,97%. Νέα υψηλή τιμή για φέτος σημείωσαν και τα επιτόκια μικρότερης διάρκειας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |