Wednesday, September 17, 2008

Ιαπωνία: Στο χαμηλότερο η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ιαπωνία: Στο χαμηλότερο η καταναλωτική εμπιστοσύνη


Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατά το μήνα Αύγουστο, πυροδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θετικό οικονομικό στοιχείο για τους Ιάπωνες καταναλωτές.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers δεν επηρεάζει άμεσα τους Ιάπωνες, που δεν έχουν επενδύσει στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εν γένει επηρεάζουν το καταναλωτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 30,1 μονάδες, έναντι των 31,4 μονάδων του Ιουλίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο σημείο από το 1982 που άρχισαν να διεξάγονται οι εν λόγω μετρήσεις.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία καταγράφει πτώση, ενώ όταν διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες θεωρείται ότι έχει αρνητικό πρόσημο. Σε αυτές τις μετρήσεις περιλαμβάνεται η άποψη των καταναλωτών για το επίπεδο των αμοιβών και για το εργασιακό περιβάλλον.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |