Tuesday, October 20, 2009

Απώλειες 0,7% για το αργό- Στα 79 δολάρια


Απώλειες 0,7% για το αργό- Στα 79 δολάρια

Η αντιστροφή του κλίματος του δολαρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οδήγησε το αργό να καταγράψει απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση των διεθνών αγορών εμπορευμάτων, «αφήνοντας’ τα υψηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου που είχε βρεθεί κατά τη χθεσινή ημέρα.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,7% στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά, όταν και το ευρώ βρισκόταν μια ανάσα πριν από τα 1,5 δολάρια, το αργό σημείωνε κέρδη 0,6%. Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου του Νοεμβρίου, αφήνοντας από αύριο τη θέση στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου το οποίο υποχώρησε κατά 1,2% στα 78,97 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent έκλεισε με πτώση 1,1% στα 76,93 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε ελαφρώς και διαπραγματεύονταν έναντι του ευρώ στα 1,4934 δολ. έναντι 1,4965 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4971 δολάρια.

El-Badri (OΠEK): Απίθανη η τιμή των 100 δολαρίων για το αργό το επόμενο διάστημα

Την επιθυμία τους να διατηρηθεί η τιμή του αργού κάτω από τα 100 δολάρια εξέφρασε ο ΟΠΕΚ, δια στόματος τουγενικού γραμματέα του καρτελ, Abdalla El-Badri. Ο ΓΓ ανέφερε ότι δεν αναμένει οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν σε τριψήφια τιμή στο άμεσο μέλλον, καθώς υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων στην αγορά . Ο El-Badri, επισήμανε ότι το ράλι που έχει ξεκινήσει το αργό από την αρχή του έτους στηρίζεται στην αντίστοιχη ανοδο των κεφαλαιαγορών, στην πτώση του δολαρίου και στις φημολογίες που επικρατούν για την ανάκαμψη της ζήτησης του αργού.

«Όταν δούμε την επάρκεια του πετρελαίου να μειώνεται, τότε η ζήτηση έχει ανακάμψει», δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το τι αναμένεται να αποφασίσουν την ερχόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 22 Δεκεμβρίου στην Αγκόλα. Μάλιστα, θεωρεί ότι τα επίπεδα των 80 δολαρίων είναι ελαφρώς υψηλότερα από ότι κανονικά πρέπει να είναι.

reporter.gr

BlackRock: Αυξημένα 46% τα κέρδη - Ανω των εκτιμήσεων


BlackRock: Αυξημένα 46% τα κέρδη - Ανω των εκτιμήσεων

Αυξημένα κατά 46% εμφανίστηκαν τα κέρδη της BlackRock κατά το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 317 εκατ. δολάρια, ήτοι 2,27 δολάρια ανά μετοχή από 217 εκατ. δολάρια, ήτοι 1,59 δολάρια ανά μετοχή την περυσινή περίοδο.
Τα έσοδα της υποχώρησαν κατά 13% στα 1,14 δισ. δολάρια. Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,10 δολάρια ανά μετοχή.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 1,92 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα ύψους 1,13 δισ. δολάρια.

reporter.gr

VW: Περίπου 3,9 δισ. ευρώ για το 49,9% της Porsche


VW: Περίπου 3,9 δισ. ευρώ για το 49,9% της Porsche


Η Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει μερίδιο 49,9% στη Porsche AG στο πρώτο βήμα για την ενοποίηση των αυτοκινητοβιομηχανιών, αντί για 42% όπως είχε αρχικά προγραμματίσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία διευκρίνισε παράλληλα ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο με τη πλήρη ενοποίηση να προγραμματίζεται για το 2011.

Η Volkswagen αναμένεται να πληρώσει περίπου 3,9 δισ. ευρώ για το 49,9% της Porsche.

capital.gr

Caterpillar: Μείωση 53% στα κέρδη - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις


Caterpillar: Μείωση 53% στα κέρδη - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

Πτώση κατά 53% κατέγραψε στην κερδοφορία του τρίτου τριμήνου η Caterpillar, στον απόηχο των χαμηλότερων πωλήσεων της. Αναλυτικά, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 404 εκατ. δολάρια, ήτοι 64 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν 44% στα 7,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να υποχωρήσουν στα 6 σεντς ανά μετοχή και τις πωλήσεις στα 7,29 δισ. δολάρια.
Ακόμη, το μικρότερο όγκο των πωλήσεων αντιστάθμισαν μερικώς οι μειωμένες δαπάνες, η καλύτερη φορολογική κλίμακα και οι βελτιωμένες τιμές.

Επιπλέον, η εταιρεία προβλέπει οι πωλήσεις της να κυμανθούν στα 33 δισ. δολάρια το 2009 και τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 1,36 δολάρια ανά μετοχή.

reporter.gr

Aλλάζει όνομα η Aspis Bank;


Aλλάζει όνομα η Aspis Bank;

Tον κ. Σταύρο Ανδρουτσόπουλο ως νέο Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Νικόλαου Μουστάκη, εξέλεξε το Δ.Σ. της Aspis Bank. Ο κ. Σταύρος Ανδρουτσόπουλος θα συμμετέχει στην Επιτροπή Ελέγχου και στην Επιτροπή Αμοιβών της Τράπεζας σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Μουστάκη.

Μετά την ως άνω αντικατάσταση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποτελείται από τους κ.κ:
Ιωάννη - Διονύσιο Σταυρόπουλο, Πρόεδρο - Μη Εκτελεστικό Μέλος
Χρήστο Σορώτο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο - Εκτελεστικό Μέλος
Νικόλαο Μαλλούχο, Εκτελεστικό Μέλος
Βασίλειο Δαλακίδη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Δημήτριο Γκούμα, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Φαίδωνα Ταμβακάκη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Βασίλειο Αποστολόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
Σταύρο Ανδρουτσόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε την ανάγκη εξέτασης της αλλαγής της επωνυμίας και της εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας. Για τον σκοπό αυτό θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο οίκο η σχετική μελέτη πιθανών ονομάτων και ο σχεδιασμός της νέας εταιρικής ταυτότητας προκειμένου να υποβληθεί σχετική πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου σε προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών



ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών


Για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών ενισχύθηκαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, ωστόσο η άνοδος ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις αυξήθηκαν κατά 0,5% στις 590.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν 2% ενίσχυση στις ενάρξεις του Σεπτεμβρίου.

Ο τομέας των ακινήτων παραμένει "σε καταστολή", καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από την τριετή ύφεση. Σε ετήσιο επίπεδο, οι ενάρξεις κατοικιών ήταν κατά 28,2% χαμηλότερες σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008.

Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 1,2% το Σεπτέμβριο στις 573.000 σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι περίμεναν οι άδειες να ενισχυθούν κατά 2,8% στις 596.000.



capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις τιμές παραγωγού το Σεπτέμβριο



ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις τιμές παραγωγού το Σεπτέμβριο


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι 0,2% των εκτιμήσεων οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008 οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 4,8%.


Ο δομικός PPI, στον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,1% των εκτιμήσεων, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ήταν ενισχυμένος 1,8%.



capital.gr

Τρ. Πειραιώς: Στις 19/11 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου


Τρ. Πειραιώς: Στις 19/11 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου


Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., αντί για την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθούν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Τρ. Πειραιώς και η σχετική ενημέρωση αναλυτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

capital.gr

Bank of N.Y.: Ζημιές έναντι κερδών στο γ΄ τρίμηνο


Bank of N.Y.: Ζημιές έναντι κερδών στο γ΄ τρίμηνο


Με ζημιές έναντι κερδών ολοκλήρωσε το γ΄ τρίμηνο χρήσης η Bank of New York Mellon λόγω των απωλειών που καταγράφηκαν στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Οι ζημιές της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,46 δισ. δολάρια, ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών της τάξης των 303 εκατ. δολαρίων, ή 26 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μετά την πώληση ή την αναγνώριση ζημιών σε σημαντικό μέρος του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου.

Η τράπεζα εμφάνισε ζημιές από επενδύσεις ύψους 4,83 δισ. δολαρίων, που αφορούν τις δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Εξαιρουμένης της αναδιάρθρωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και άλλων έκτακτων εξόδων, τα κέρδη θα διαμορφώνονταν στα 54 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για 46 σεντς ανά μετοχή.

Τα υπο διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 966 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 9,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

capital.gr

Barclays falls as Qataris offload 380 million shares


Barclays falls as Qataris offload 380 million shares

Shares in Barclays have been hit in early deals as its Qatari backers have decided to sell some of their holding in the banking group to institutional investors.

At 08.54, Barclay’s shares were down 16.65p, or 4.38%, at 365.4p.

The Qatari investors who had stepped in to shore up the group's capital at the peak of the crisis this time last year are selling 379 million shares in the market today in an accelerated book build; fuelling rumours the investment group now sees better upside from supermarket group Sainsbury's.

Almost a year ago, Barclays announced it had signed a deal with a group of Middle east investors that would see them take a combined 32% stake in the banking group which meant the group could go ahead without resorting to a government bailout.

The deal was roundly criticised for being more expensive than the government aid and because it excluded existing shareholders from taking part in the capital raising.

Qatar Holdings and other investors later agreed to allow institutional shareholders to buy some of their entitlement in a bid to win over opponents to the deal.

Having made hundreds of millions from the rally in Barclay’s shares, rumours began circulating in recent weeks that the investment group was looking to switch some of its investment into Sainsbury.

Barclay’s shares have climbed 87% since the deal was announced and the Qatari investor has made £750 million from today's sale.


But a spokesman for the banking group reiterated the sovereign wealth group's commitment to remain a long term investor in Barclays saying today's deal is part of its 'regular portfolio management.'

Ahmed Al-Sayad, chief executive and managing director of Qatar Holding, said: 'The decision does not impact on our current intention to remain a long-term strategic shareholder.'

Manoj Ladwa, senior trader at ETX Capital said: ‘The market has seen renewed interest in Sainsbury as traders bet on funds flowing out of the bank and into the supermarket.'

Sainsbury shares were leading the FTSE 100 risers on the back of the news, up 10p, or 3.03%, at 340.1p.

Meanwhile David Buik, a partner at BGC partners said the bookbuild has been well received.

'This is a great opportunity to buy into Barclays,' he said, pointing out that many believe Barclays is the banking group most likely to grow stronger after the crisis.

'If you are going to back any one of the four UK banks to make a quantum leap forward it is Barclays,' he said.

And Barclays' chief executive John Varley said the deal will help to broaden the banking group's share register.

citywire.co.uk

Home prices: About to get much cheaper



Home prices: About to get much cheaper

National home prices are forecast to shrink another 11%. Miami, Las Vegas and Phoenix will record steep declines, but a few cities will actually post gains.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- If you thought home prices were bottoming out, you may be wrong. They're expected to get a lot more affordable.

Home values are predicted to plunge in 342 out of 381 markets during the next year, according to a new forecast of real estate prices.

Overall, the national median home price is predicted to drop 11.3% by June 30, 2010, according to Fiserv, a financial information and analysis firm. For the following year, the firm anticipates some stabilization with prices rising 3.6%.

In the past, Fiserv's predictions have held true. It anticipated the rapid decline in home-sale prices over the past few years -- though it underestimated the scope. Although, so did most everyone else.

Mark Zandi, chief economist with Moody's Economy.com, agreed with Fiserv's current assessments. "I think more price declines are coming because the foreclosure crisis is not over," he said.

In fact, those areas with high concentrations of foreclosure sales will experience the steepest drops, according to Fiserv. Miami, for example, is expected to be the biggest loser. Prices are forecast to plunge 29.9% by next June -- after having already fallen a whopping 48% during the past three years.

If Fiserv's forecast holds, Miami real median home price will tumble to $142,000 by June 2011.

In Orlando, Fla., the second-worst performing market, Fiserv anticipates a 27% price collapse by June 2010, followed by a less severe drop the following year. In Hanford, Calif., prices are estimated to drop 26.9% and continue falling 9.5% in 2011; in Naples, Fla., they're expected to fall 26.8% and then flatten out.

Other notable losers include Las Vegas, where prices have already fallen 54.6% and are expected to lose another 23.9% by June 2010. In Phoenix values have already collapsed by 54% and could fall another 23.4%. In both cities, Fiserv anticipates the losses to continue into 2011, but they will be less than 5%.

Prices had stabilized
Of course, this data is at odds with the past few months of the S&P/Case-Shiller Home Price index. That report has given hope that most housing markets may have already stabilized because the composite index of 20 cities rose in May, June and July. Nationally, it found that home prices have gained 3.6%.

Brad Hunter, chief economist for Metrostudy, which provides housing market information to the industry, however, expects a change in fortunes, however.

"I'm afraid Case-Shiller may be just a temporary reprieve," he said.

He pointed out that the tax credit for first-time home buyers helped support prices during the three months of Case-Shiller gains. By the end of November, the credit will have been used by 1.8 million homebuyers, at least 355,000 of whom would not have bought a house without the tax break, according to estimates by the National Association of Realtors. But the market assistance ends when the credit expires on Dec. 1.

Hunter also sees a new wave of foreclosure problems coming from higher priced loans and prime mortgages. He expects a high failure rate for option ARM loans that were issued to prime customers so they could buy homes in bubble markets, such as California and Florida. In those areas, prices for even modest homes had skyrocketed.

Winners
A handful of metro areas will buck the trend, according to Fiserv. Six markets will remain flat, and 33 will actually post gains. The biggest winner will be the Kennewick, Wash., metro area, where home prices have ramped up 8.9% over the past three years and are expected to increase another 3.4% by June 2010.

Fairbanks, Alaska, prices are anticipated to rise 2.5%, while Anchorage will climb 2.1%. Elmira, N.Y., prices may inch up 1.8%.

The nation's biggest metro area, New York City, will underperform the nation as a whole over the next two years, according to Fiserv. Prices, which have already fallen 21.7% to a median of $375,000, are expected to fall 17.4% by June 2011.

Home values in the nation's second largest city, Los Angeles, have fallen 43.3% since June 2006 to a median of $313,000. They are expected to dive another 20.2% over by June 2010, and then start to climb in 2011. Chicago prices, which have fallen 25.2% to $227,000, will drop only 4.1% over the next 12 months and then starting to climb.

The Detroit metro area now has the dubious distinction of having the lowest home prices in the country. Prices have dropped 51.7% to a median of $50,000. They're expected to fall another 9.1% and then stabilize.

World stocks soar to one-year high


World stocks soar to one-year high

MSCI All-Country World Index is up 75% since hitting a low in March.


LONDON (Reuters) -- World stocks hit a new 12-month high on Tuesday, fueled by optimism over corporate earnings and the global recovery after strong results from Apple and Texas Instruments.

0:00 /2:31Apple's most profitable quarter
By 0701 GMT, the MSCI All-Country World Index was up 0.5% at 300.77, its highest level since late September 2008. This took the index up more than 75% since hitting a low in March 2009.

cnn

Pfizer: Χάνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Pfizer: Χάνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Η αξιολόγηση "ΑΑΑ" εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Στις 16 Οκτωβρίου, η Standard & Poor΄s αφαίρεσε από την φαρμακοβιομηχανία Pfizer (PFE) την αξιολόγηση "AAA" της πιστοληπτικής ικανότητας, την καλύτερη αξιολόγηση που μπορεί να δώσει ο οργανισμός σε φερέγγυες εταιρείες.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η Pfizer σφράγισε τη μοίρα της, όταν ξεκίνησε την εξαγορά της αντίπαλης φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth για 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Η εξαγορά της Wyeth απαιτούσε δάνεια 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο credit analyst της S&P, David Lugg είπε σε δήλωσή ότι η νέα, χαμηλότερη αξιολόγηση "AA” της Pfizer αντικατοπτρίζει:

“... την πρόκληση να πραγματοποιήσει κέρδη και τα οφέλη από ταμειακές ροές ενόψει της λήξης πατέντων, εν μέσω μιας δύσκολης σήμερα αγοράς, καθώς και το σημαντικό πρόσθετο δανεισμό που χρειάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά [της Wyeth]."

Όπως ο managing director της S&P, Nicholas Riccio μου είπε τον Μάρτιο, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ" έχει "σχεδόν εκλείψει σε αυτό το σημείο στην εταιρική Αμερική."

Η General Electric (GE) έχασε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ” το Μάρτιο. Μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν ακόμη την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της S&P: οι ExxonMobil (XOM), Johnson & Johnson (JNJ), Automatic Data Processing (ADP) και η Microsoft (MSFT). Στα τέλη του 1994, 14 εταιρείες είχαν αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας τύπου ΆΑΑ΄.

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τις δύσκολες στιγμές της οικονομίας για την εξαφάνιση της κορυφαίας αξιολόγησης. Αλλά αντανακλά επίσης τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και τους επενδυτές. Τα στελέχη της Pfizer γνώριζαν πως η συμφωνία για τη Wyeth θα έπληττε τη φήμη πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, αλλά ολοκλήρωσαν την συμφωνία ούτως ή άλλως - προφανώς για στρατηγικούς λόγους που θεωρούν ως πιο σημαντικούς από τις αξιολογήσεις των οργανισμών πιστοληπτικής ικανότητας.

capital.gr

Dow Jones: Η "απατηλή λάμψη" των 10.000 μονάδων


Dow Jones: Η "απατηλή λάμψη" των 10.000 μονάδων


Επιστροφή του Dow Jones στις 10.000 μονάδες. Ψυχολογικό όριο που κατακτήθηκε, αλλά… οι πανηγυρισμοί ήταν ελάχιστοι. Ακόμη και οι εκ πεποιθήσεως ταύροι απλώς χαμογέλασαν και οι ενδείξεις ενθουσιασμού ήταν μάλλον χλιαρές.

"Απόλυτα ορθή αντίδραση", υπογραμμίζει ο κ. David Callaway, ένας εκ των πιο έγκυρων αρθρογράφων του MarketWatch, ο οποίος μάλιστα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και προσθέτει: "Ο Dow Jones στις 10.000 μονάδες; Και λοιπόν, τι έγινε; Ξυπνήστε με όταν θα φθάσει στις 14.000"!

Παρά το γεγονός ότι ο Dow Jones θεωρείται βαρόμετρο για το τι μέλλει γενέσθαι στην αμερικανική οικονομία, η νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί μετά την κρίση καθιστά τους σχολιαστές εξαιρετικά συγκρατημένους.

Η αμερικανική οικονομία, μετά το σκληρό χτύπημα που δέχθηκε, όντως έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης. Το επιβεβαίωσε ακόμη και η Fed, η οποία στην πρόσφατη συνεδρίασή της στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για αναθέρμανση της δραστηριότητας. Το 80% των κορυφαίων οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του National Association for Business Economics (NABE) δήλωσε ότι η ανάκαμψη έχει φθάσει.


Όμως αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η δύναμή της. Ως προς αυτό οι ταύροι και οι αρκούδες συμφωνούν: η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή, πολύ αργή, θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι όλα βαίνουν καλώς.

"Οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται σε ράλι", σημειώνει στο CNN.com ο κ. John Silvia, οικονομολόγος της Wells Fargo. "Ως εκ τούτου με μεγάλη ευκολία ο Dow Jones μπορεί να διολισθήσει στις 9.500 μονάδες. Μπορεί να ανακάμψει έως τις 11.000; Πολύ δύσκολο στην τρέχουσα κατάσταση, πιθανώς ακόμα και επικίνδυνο, καθώς έπειτα από αυτό το ξέσπασμα δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η προσγείωση στην οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα".

Οι λιγότερο αισιόδοξοι οικονομολόγοι, μάλιστα, θέτουν ακόμα και υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη. Το επιχείρημά τους εξαιρετικά ισχυρό: πώς μπορεί μια οικονομία να ανακάμπτει και ταυτόχρονα να χάνονται περίπου 500.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα;

"Μπορεί να μην είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη λαίλαπα, με τον Αρμαγεδδώνα, και ως εκ τούτου ένα μικρό ράλι μπορεί να δικαιολογηθεί", τονίζει ο κ. Rich Yamarone, επικεφαλής της μονάδας οικονομικών ερευνών της Argus Research. "Όμως καλύτερα από όλα θα ήταν οι επενδυτές να μην αισθάνονται ασφαλείς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ανάκαμψη του Dow Jones περιλαμβάνει και στοιχεία φούσκας, ως εκ τούτου ας είμαστε προσεκτικοί".

Ακόμη και το πιο γερό επιχείρημα των ταύρων, το οποίο αφορά στη θετική πορεία -και σε ορισμένες περιπτώσεις την εξαιρετική πορεία- της εταιρικής κερδοφορίας, μοιάζει να καταρρίπτεται έπειτα από μία πιο προσεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης των κερδών είτε προέρχεται μετά την εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων μείωσης δαπανών είτε είναι κέρδη από trading (όπως στην περίπτωση της Goldman Sachs), και ως εκ τούτου μη επαναλαμβανόμενα.

Ο Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να κρατά κλειστό το πορτοφόλι του, οι επισφάλειες για τις τράπεζες (κυρίως σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) εξακολουθούν να αυξάνουν, οι κατασχέσεις ακινήτων συνεχίζουν να ενισχύονται και οι χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν παγωμένες. Με πιο απλά λόγια, η Wall Street μπορεί να αισθάνεται χαρούμενη, αλλά η Main Street δυσκολεύεται πολύ να επανέλθει σε φυσιολογική πορεία.

"Την τελευταία φορά που κοίταξα, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν δουλειά. Τα εργοστάσια παρέμεναν κλειστά και ο αριθμός εκείνων ανά την υφήλιο που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 100 εκατ. το 2008, βάσει στοιχείων του ΟΗΕ. Πρόκειται για τη σκληρή εικόνα της πραγματικής οικονομίας, για τη σκληρή εικόνα της πραγματικότητας. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ πιο σημαντικοί -αν και δυσάρεστοι- σε σύγκριση με το 10χίλιαρο του Dow Jones. Πολύ δύσκολα μπορείς να τους δεις θετικά. Είναι η πραγματικότητα. Καλύτερα οι επενδυτές να μην την ξεχνούν". Αυτό τονίζει ο κ. Callaway.

Πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί του...

euro2day.gr

Το "δεκατριάρι" των... φθηνών και καλών μετοχών



Το "δεκατριάρι" των... φθηνών και καλών μετοχών


H Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης κατάφεραν να διασπάσουν ένα τεχνικό οχυρό υψίστης ψυχολογικής σημασίας και, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση αλλά και η δυναμική το οχυρό αυτό να διατηρηθεί.

Οι 2.550 - 2.570 μονάδες αποτελούσαν κομβικό σημείο για την πορεία του Γενικού Δείκτη μέχρι τα επίπεδα των 2.800 μονάδων. Παράλληλα, οι 2.550 - 2.570 μονάδες θα πρέπει να παρέχουν στήριξη σε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση προς τις 3.000 μονάδες και στη δημιουργία αυτής της θετικής εικόνας έπαιξαν οι τραπεζικές μετοχές και ένας ακόμα μικρός αριθμός τίτλων.

Στον αντίποδα, κάνοντας απολογισμό για το πού βρισκόμαστε σήμερα, η... χωρίς ανάσα άνοδος των τελευταίων μηνών αλλά και η τάχιστη επίτευξη των τιμών-στόχων μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να έχουν φέρει κάποια σύννεφα ανησυχίας στον ορίζοντα. Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του έτους η πλειονότητα της κοινότητας των αναλυτών έβαζε «ταβάνι» για την αγορά τις 2.000 μονάδες και ελάχιστοι έκαναν λόγο για κάτι περισσότερο.


Σήμερα, πάλι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, αναλυτές και επενδυτές, που υποστηρίζουν πως τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε υψηλότατα επίπεδα αποτίμησης. Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών που έχουν πρωτοστατήσει στην άνοδο, έχουν ξεφύγει και ήδη προεξοφλούνται σε αυτές τις τιμές πολύ αισιόδοξα σενάρια.

Σε αυτό το ευαίσθητο χρονικά σημείο, ο «Μ», αναζητώντας στοιχεία στη βάση δεδομένων της FactSet, παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, τόσο σε όρους κερδοφορίας όσο και στη λογιστική αποτίμηση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, και μονοψήφια P/E για το 2009 και το 2010. Όσον αφορά στις μετοχές που παρουσιάζονται, υπάρχουν περισσότερες από μία εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τους (EPS) ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των στοιχείων.

Συνολικά, δεκατρείς εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία στην αποτίμηση κερδών και παράλληλα να έχουν υποαποδώσει στο χρονικό διάστημα του μήνα και του τριμήνου σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Οι 13 μετοχές

Από τις 13 μετοχές οι περισσότερες συμμετοχές προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως Alapis, Folli Follie, KAE, J&P Άβαξ, Aegean Airlines και ΕΥΑΘ, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση συναντάμε τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν βάθος επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 13 εταιρειών για το 2009 εκτιμάται στις 8,99 φορές έναντι 13,29 φορών για τον Γενικό Δείκτη, 13,17 για τον FTSE/ASE-20 και 14,6 φορών πλέον για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αναφορικά με το 2010, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 8,5 έναντι 11,9 για τη συνολική αγορά, 12,4 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 10,7 για τον FTSE/ASE Mid 40.

Μεταξύ των 13 εταιρειών, οι περισσότεροι τίτλοι εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) και για τα δύο έτη.

Με εξαίρεση τις μετοχές του ΟΤΕ και της Πετρόπουλος, που για το 2009 είναι διαπραγματεύσιμες με P/E 11 και 11,5 φορές, οι υπόλοιποι τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με μονοψήφια P/E. Για το 2009, η Alapis και η ΔΕΗ εμφανίζουν τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, ενώ παράλληλα οι εκτιμώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί για το τρέχον έτος.

Αναφορικά με την Aegean Airlines και την J&P Άβαξ, οι οποίες εμφανίζουν P/E 9,2 και 9,4 φορές αντίστοιχα για το 2009, η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τη μεταβολή στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή τους προβλέπεται να ξεπεράσει το 22% για την πρώτη και το 33% για την έτερη.

Σχετικά με τη Folli Follie, πέραν του χαμηλού δείκτη P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2010 οι ρυθμοί μεγέθυνσης των κερδών του 2009 και του 2010 είναι θετικοί.

Πέραν των αποτιμήσεων, σε όρους κερδοφορίας και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε παρόμοια ή και σε ελκυστικότερα επίπεδα από τους δείκτες της αγοράς. Ο μέσος δείκτης P/BV 2009 των 13 εταιρειών προβλέπεται στη 1,57 φορά έναντι 1,56 φοράς για τον Γενικό Δείκτη και 1,55 φοράς για τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 1,08. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται στη 1,25 φορά, ήτοι 14% και 13% discount σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αναφορικά με τις δύο από τις τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, παρόλο που οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (P/ΒV) εμφανίζονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι της αγοράς και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντούτοις οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας βρίσκονται σε ελκυστικότερα επίπεδα της τάξεως των 9 φορών τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 για τον ΟΠΑΠ και 11 φορών για τον ΟΤΕ, ενώ η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ για το 2009 υπολογίζεται στο 11% περίπου και για τον ΟΤΕ στο 6%.

Τα κέρδη ανά μετοχή

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 13 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Όσον αφορά στο 2009, η μέση μεταβολή είναι +6% (ελέω ΔΕΗ) εν συγκρίσει με το -7,1% για τον Γενικό Δείκτη, -10% για τον FTSE/ASE-20 και -28% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2010 για τους 13 τίτλους διαμορφώνεται σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εν συγκρίσει με τον Γενικό Δείκτη και τον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ υπερτερεί έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω μετοχές εμφανίζονται αρκετά ελκυστικότερες, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5% έναντι 3,2% και 2,9% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το επόμενο έτος στο 4,9%, εν συγκρίσει με το 3,7% και το 3,5% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

Τέλος, αξιοπρόσεχτη είναι η υποαπόδοση των 13 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών στον μήνα διαμορφώνεται στο 3,2% έναντι 11% για τον Γενικό Δείκτη και 12,6% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η απόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι 12,4%.

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά προς το αρνητικότερο αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις των 3 μηνών: ο μέσος όρος για τους 13 τίτλους διαμορφώνεται στο 4,7%, έναντι 29% για τον Γενικό Δείκτη και 36% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή του έτους οι 13 μετοχές έχουν αποδώσει μεσοσταθμικά 27,3%, ενώ οι αποδόσεις των δύο δεικτών είναι της τάξεως του 53% και του 59%, ενώ οι μόνοι τίτλοι που έχουν προσφέρει ανώτερη του δείκτη είναι της Folli Follie και της J&P Άβαξ. Σημαντικό είναι και το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τιμές στόχους για τις 13 μετοχές.

Όλες, με εξαίρεση αυτή της Πετρόπουλος για την οποία δεν εμφανίζεται στη βάση της FactSet κάποια εκτίμηση για την τιμή-στόχο, εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η Alapis με μέση τιμή-στόχο 1,28 ευρώ παρουσιάζει 104% περιθώριο, ο ΟΛΠ με 26 ευρώ μέση τιμή-στόχο σε ποσοστό 72% και η J&P Άβαξ με μέση τιμή-στόχο στα 5,90 ευρώ εμφανίζει περιθώριο 54%. Μόνο ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ παρουσιάζουν «μικρά» περιθώρια ανόδου από τις μέσες τιμές-στόχους που έχουν προτείνει οι αναλυτές σε ποσοστά 3% και 5%, αντίστοιχα.

Δείτε πιο κάτω τους αναλυτικούς πίνακες με τις μερισματικές αποδόσεις και τα EPS, τις αποδόσεις και τα P/E-P/BV καθώς και τις τιμές στόχους και τα περιθώρια μεταβολής των "φθηνών" μετοχών.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/SEL_14B_JyvCr.pdf

http://www.euro2day.gr/dm_documents/SEL_14A_-OeDP.pdf

euro2day.gr

Adecco: 1,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της MPS Group

Adecco: 1,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της MPS Group


Συμφωνία για την εξαγορά της MPS Group αντί ποσού περίπου 1,3 δισ. δολαρίων έκλεισε η Adecco SA, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί στον τομέα απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας.

Η MPS Group, με έδρα το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα των ΗΠΑ, δραστηριοποιείται στον τομέα της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, της συμβουλευτικής, των λύσεων γραφείου, των οικονομικών, των λογιστικών καθώς και στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού και της προσωπικής υγιεινής. Το 2008 η εταιρεία είχε έσοδα 2,25 δισ. δολαρίων και η Adecco εκτιμά ότι η αγορά θα της εξασφαλίσει κέρδη ανά μετοχή από το πρώτο κιόλας έτος.

Η εμπορική συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα κεφάλαια της Adecco αλλά και τις τρέχουσες δυνατότητες χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, η Adecco σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων αξίας 900 εκατ. ελβετικών φράγκων (890,5 εκατ. δολ.). Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων της διοίκησης.

naftemporiki

Γερμανία: Κάμψη 0,5% στις τιμές παραγωγού


Γερμανία: Κάμψη 0,5% στις τιμές παραγωγού


Πτώση 0,5% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 0,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,6%, έναντι μέσης πρόβλεψης για πτώση 7,1%.

Εξαιρουμένου του ενεργειακού κλάδου, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ υποχώρησαν κατά 3,3% συγκριτικά με πέρυσι.

naftemporiki

KBW: "Ανευ αξίας" οι μετοχές των Fannie, Freddie

KBW: "Ανευ αξίας" οι μετοχές των Fannie, Freddie


“Άνευ αξίας” χαρακτήρισαν τις κοινές μετοχές των προβληματικών εταιρειών χρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae και Freddie Mac οι αναλυτές του οίκου Keefe, Bruyette & Woods.

Η KBW προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές των Fannie και Freddie σε “underperform” από “market perform” ενώ μείωσε την τιμή-στόχο σε μηδέν από 1 δολάριο προηγουμένως.

“Για να επιβιώσουν, θεωρούμε πως χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση μέσω επενδύσεων τραπεζών που επωφελούνται από το ρόλο τους στη δευτερεύουσα αγορά”, σημειώνει η KBW.

“Με βάση αυτό το σενάριο, τόσο οι κοινές, όσο και προνομιούχες μετοχές των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση εταιρειών θα πρέπει να θεωρούνται ΄άνευ αξίας΄”.

capital.gr

Υψηλότερες τιμές-στόχοι για τράπεζες και από Citi


Υψηλότερες τιμές-στόχοι για τράπεζες και από Citi


Συνεχίζεται ο “χορός” των αυξήσεων των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών από ξένους οίκους, καθώς μετά την Morgan Stanley και την UBS, σε έκθεσή της με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2009 η Citi αυξάνει με τη σειρά της τις τιμές-στόχους για έξι ελληνικές τράπεζες.

Αναλυτικά, η Citi αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 30 ευρώ από 25 ευρώ δίνοντας παράλληλα σύσταση “buy”. Ο οίκος εκτιμά ότι η έκθεσή της στην Τουρκία της δίνει πλεονέκτημα καθώς στην συγκεκριμένη αγορά αναμένεται η μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Εξάλλου, για την Alpha Bank, η Citi θέτει νέα τιμή-στόχο τα 15,5 ευρώ από 13 ευρώ και δίνει σύσταση “buy”, ενώ για την Eurobank δίνει νέα τιμή-στόχο τα 12 ευρώ, από 11 ευρώ και σύσταση “hold”. Για την Πειραιώς η νέα τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 13 ευρώ, από 11,75 ευρώ με σύσταση “hold”, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 6,75 ευρώ, από 5,75 ευρώ με σύσταση “buy”. Αναφορικά με την Marfin η Citi αυξάνει την τιμή-στόχο στα 4,25 ευρώ, από 4 ευρώ και δίνει σύσταση “buy”.

capital.gr

Σε νέα υψηλά έτους το αργό- Μία «ανάσα» από τα 80 δολάρια


Σε νέα υψηλά έτους το αργό- Μία «ανάσα» από τα 80 δολάρια

Σε υψηλά έτους έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη, αναβαθμίζοντας το ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας. Αρωγός στην «αναρρίχηση» του αργού αναδείχθηκαν αφενός οι κεφαλαιαγορές που σημείωσαν σημαντικά κέρδη και αφετέρου η πτώση του δολαρίου που ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύονται κατά 1,4% στα 79,61 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας τη μεταβλητότητα που μεταδίδεται από τις κεφαλαιαγορές λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου λήγει αύριο, αφήνοντας τη θέση του στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου, το οποίο ομοίως κέρδισε 1,2% στα 79,96 δολάρια. Σημειώνεται πως το τελευταίο τρίμηνο, το αργό έχει κερδίσει 23%. Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 77,63 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλων των εικασιών ότι στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με την πρόσφατη ισχυροποίηση του ευρωπαικού νομίσματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,2% στο 1,4942 ανά δολάριο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, από 1,4905 την Παρασκευή. Μάλιστα, ο δείκτης του δολαρίου υποχωρεί σήμερα κατά 0,38% στις 75,409 μονάδες. Οι αναλυτές θεωρούν ότι όσο οι κεφαλαιαγορές ενισχύονται τόσο το δολάριο θα υποχωρεί.

reporter.gr

Apple Sales Top Estimates on Demand for Mac, IPhone


Apple Sales Top Estimates on Demand for Mac, IPhone

Oct. 19 (Bloomberg) -- Apple Inc.’s sales and profit beat analysts’ estimates on back-to-school demand for iPhones, iPods and Macintosh computers, sending the stock in after-market trading to its highest price in history.

Fourth-quarter net income rose 47 percent to $1.67 billion, or $1.82 a share, Apple said today in a statement. Sales advanced 25 percent to $9.87 billion in the period, which ended Sept. 26. Analysts surveyed by Bloomberg had estimated revenue of $9.22 billion and profit of $1.43 a share.

Apple has defied investors’ concern that the economic slowdown would stifle demand -- sales and profit topped analysts’ estimates in each of the past four quarters. The company started selling the iPhone 3GS in June, spurring orders. Chief Executive Officer Steve Jobs also cut iPod prices, added new models and ran a back-to-school Mac promotion.

“They are really executing exceptionally well in a difficult economic environment,” Ryan Jacob, portfolio manager of Jacob Internet Fund, said in an interview from Los Angeles. Apple is his firm’s largest holding. “Their iPhone sales are tremendous, and there’s every reason to believe these growth numbers will be strong for a long time. There’s no question their business momentum hasn’t subsided at all.”

Record High?

Apple, based in Cupertino, California, rose as much as $14.99, or 7.9 percent, to $204.85 in late trading. The shares, which have more than doubled this year, closed at $189.86 on the Nasdaq Stock Market. If the gain holds up in trading tomorrow, it would break the intraday record of $202.96 set in 2007.

Revenue this quarter will be between $11.3 billion and $11.6 billion, Chief Financial Officer Peter Oppenheimer said in the statement. Profit will be $1.70 to $1.78 a share in the quarter, which is one of Apple’s biggest sales periods.

Analysts anticipated revenue of $11.5 billion and profit of $1.92 a share.

“Apple is traditionally conservative with their expectations,” Jacob said. “The fact that their revenue guidance is in line with estimates suggests analysts’ estimates are low, and will be revised higher.”

Apple shipped 7.4 million iPhones last quarter. The device is now available in more than 80 countries. It will go on sale in China, the world’s largest mobile-phone market, in the fourth quarter.

Mac Sales

Last quarter, Apple sold 3.05 million Macs and 10.2 million iPods. Brian Marshall, an analyst with Broadpoint AmTech Inc. in San Francisco, had predicted shipments of 2.8 million Macs, 7 million iPhones and 10 million iPods.

Apple’s gross margin, the percentage of sales remaining after taking out production costs, was 36.6 percent, up from 34.7 percent a year earlier. Fourth-quarter net income rose from $1.14 billion, or $1.26 a share, a year earlier.

Jobs, 54, made his first public appearance in September after having a liver transplant. He introduced updated iPods, such as a new Nano player with a built-in video camera. Demand for iPods has fallen as more buyers turn to the iPhone, which includes a media player. Apple has said it would rather cannibalize iPod sales with the iPhone than see customers turn to another company’s devices.

Apple said last month that consumers have downloaded more than 2 billion applications from the iPhone App Store. There are now more than 85,000 programs available, up from 500 when the store opened in July 2008. More than 125,000 software designers are registered to create programs for the device.

The success of the App Store creates a “virtuous circle” of buyers and developers that will be difficult for Apple’s smart-phone rivals to match, Toni Sacconaghi, a New York-based analyst at Sanford C. Bernstein & Co., said last month. He estimates that the App Store generates about $60 million to $110 million in quarterly revenue for Apple.

Apple now has the highest market share in computers since Jobs returned as Apple’s CEO in 1997. The Mac’s share of U.S. PC sales rose to 9.4 percent in the third quarter, from 8.6 percent a year earlier, placing Apple fourth in the market, according to research firm IDC in Framingham, Massachusetts.

bloomberg

U.S. Plans to Charge 10 More After Rajaratnam Arrest


U.S. Plans to Charge 10 More After Rajaratnam Arrest


Oct. 19 (Bloomberg) -- Federal investigators plan to charge at least 10 securities professionals with insider trading, some linked to the criminal case against billionaire hedge-fund manager Raj Rajaratnam that shook Wall Street last week, people familiar with the matter said.

The pending crackdown, more than two years in the making and among the biggest undercover operations into insider trading, may yield charges against hedge-fund managers and their associates as early as this week, the people said, declining to be identified because the cases aren’t public. Authorities had planned to arrest Rajaratnam this week as part of a broader sweep, expediting it after learning he had bought a plane ticket to travel to London on Oct. 16, one person said.

The case against Rajaratnam, built on recorded conversations within a web of alleged conspirators, offers a glimpse of how U.S. investigators are using more aggressive tactics to identify illegal trades hidden within a blizzard of hedge-fund investments. Additional probes stem from a secret Securities and Exchange Commission data-mining project set up to pinpoint clusters of people who make similar well-timed stock investments. Some probes, like the one against Rajaratnam, rely on wiretaps.

“If you’re going to shoot the king, you better shoot to kill,” said Bradley Bennett, a law partner at Baker Botts LLP in Washington who formerly focused on insider-trading cases as an SEC investigator. “If they’re going to take on a billionaire, they need to have the strongest possible cases. The defendant’s own words are the strongest possible evidence.”

Intel, McKinsey, IBM

SEC spokesman John Heine declined to comment, as did Alejandro Miyar, a spokesman for the Justice Department.

Rajaratnam, who founded the Galleon Group in 1997, was arrested with five alleged conspirators on Oct. 16 in what prosecutors called the biggest insider-trading ring targeting a hedge fund. Prosecutors said he and his firm reaped as much as $18 million by investing on tips from a hedge fund, a credit- rating firm and employees within companies including Intel Capital, McKinsey & Co. and IBM Corp. IBM said today it put executive Robert Moffat, one of Rajaratnam’s alleged conspirators, on temporary leave following the charges.

Rajaratnam, born in Sri Lanka’s capital of Colombo, has a net worth of $1.3 billion, making him the 559th richest person in the world, according to Forbes Magazine. In the early years of this decade, Galleon ranked among the world’s 10 largest hedge funds, managing $7 billion at its peak in 2008.

No Plea Entered

Rajaratnam hasn’t yet entered a plea. His lawyer, Jim Walden, said last week that prosecutors are misconstruing the evidence and that the case isn’t as strong as they allege.

U.S. senators including Pennsylvania Democrat Arlen Specter have pressed regulators to more aggressively scrutinize hedge funds. Some of those concerns were spurred by the SEC’s decision in 2006 to close an insider-trading probe of Pequot Capital Management Inc., once the world’s biggest hedge- fund manager, after investigators said they lacked evidence to bring the case.

The SEC later reopened part of the inquiry focusing on whether Pequot abused information from a former Microsoft Corp. employee. In August, Pequot and founder Arthur Samberg, 68, said they may be sued by the agency. Insider-trading claims would be “without merit,” they said.

The SEC has also expressed concern that hedge funds may engage in insider trading based on information from their own investors.

Many cases begin when stock exchanges send the SEC reports on traders who place profitable bets shortly before corporate announcements. Someone who rarely trades may have difficulty explaining later what prompted an uncharacteristic investment. Hedge funds, on the other hand, can more plausibly attribute their windfalls to skill or chance.

Blue Sheets

To overcome that hurdle, the SEC began using computer software about two years ago to sift hundreds of millions of electronic trading records, known as blue sheets, attached to the stock exchange reports about suspicious incidents, according to people familiar with the project. By looking for patterns in the library of data, they identified groups of traders who repeatedly made similar well-timed bets.

Once investigators find a cluster of correlated trades, they tap other sources of information to unravel how its members obtain and share tips, the people said. For example, if a group profits on trades before a series of corporate takeovers, the SEC may check so-called league tables listing which investment banks or law firms advised the deals. If one firm was involved in all of them, an employee there may be the source of the leak.

Data Mining

The data-mining strategy yielded one of its first cases in February, when the SEC and U.S. prosecutors charged takeover advisers at UBS AG and Blackstone Group LP with taking part in an $8 million insider-trading case, people familiar with the inquiry said. Authorities used a “novel” technique to detect the scheme, the SEC’s lead investigator on the case, Daniel Hawke, said at the time, without elaborating.

While the investigation of Rajaratnam didn’t stem from the data-mining project, it did start with the SEC’s identification of suspicious trades, people with knowledge of the case said.

Investigators developed at least one informant in the ring, who began meeting in November 2007 with agents from the Federal Bureau of Investigation, according to charging documents. Prosecutors also obtained warrants for wiretaps, a level of surveillance typically reserved for organized crime, drug syndicates and terrorism prosecutions.

Prosecutors are also being helped by at least three of Rajaratnam’s former colleagues, the Wall Street Journal reported today, citing people familiar with the criminal investigation. Those people include California hedge-fund managers Ali Far and Choo Beng Lee, the Journal said.

Further Surveillance

Surveillance during the probe of Rajaratnam, 52, led investigators to other suspects and more charges are likely, people familiar with the matter said. U.S. Attorney Preet Bharara said Oct. 16 the Justice Department will continue using wiretaps to root out insider-trading.

The SEC is adopting other strategies to crack difficult cases. SEC Enforcement Director Robert Khuzami, a former federal prosecutor who joined the agency in March, said last week that he’s seeking greater access to grand-jury evidence and wants to expand deal-making and cooperation with informants.

“Insider-trading cases are notoriously difficult to prosecute because the evidence is often circumstantial,” said Bill Mateja, a former Justice Department lawyer now at Fish & Richardson PC in Dallas. “If law enforcement is actively going to go out and target this with covert investigative techniques, I think it’s going to keep people on their toes.”

The filed cases are U.S. v. Rajaratnam, 09-02306, and U.S. v. Chiesi, 09-02307, U.S. District Court for the Southern District of New York (Manhattan).

bloomberg
Share |