Tuesday, October 20, 2009

Pfizer: Χάνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Pfizer: Χάνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Η αξιολόγηση "ΑΑΑ" εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Στις 16 Οκτωβρίου, η Standard & Poor΄s αφαίρεσε από την φαρμακοβιομηχανία Pfizer (PFE) την αξιολόγηση "AAA" της πιστοληπτικής ικανότητας, την καλύτερη αξιολόγηση που μπορεί να δώσει ο οργανισμός σε φερέγγυες εταιρείες.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η Pfizer σφράγισε τη μοίρα της, όταν ξεκίνησε την εξαγορά της αντίπαλης φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth για 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Η εξαγορά της Wyeth απαιτούσε δάνεια 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο credit analyst της S&P, David Lugg είπε σε δήλωσή ότι η νέα, χαμηλότερη αξιολόγηση "AA” της Pfizer αντικατοπτρίζει:

“... την πρόκληση να πραγματοποιήσει κέρδη και τα οφέλη από ταμειακές ροές ενόψει της λήξης πατέντων, εν μέσω μιας δύσκολης σήμερα αγοράς, καθώς και το σημαντικό πρόσθετο δανεισμό που χρειάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά [της Wyeth]."

Όπως ο managing director της S&P, Nicholas Riccio μου είπε τον Μάρτιο, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ" έχει "σχεδόν εκλείψει σε αυτό το σημείο στην εταιρική Αμερική."

Η General Electric (GE) έχασε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ” το Μάρτιο. Μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν ακόμη την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της S&P: οι ExxonMobil (XOM), Johnson & Johnson (JNJ), Automatic Data Processing (ADP) και η Microsoft (MSFT). Στα τέλη του 1994, 14 εταιρείες είχαν αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας τύπου ΆΑΑ΄.

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τις δύσκολες στιγμές της οικονομίας για την εξαφάνιση της κορυφαίας αξιολόγησης. Αλλά αντανακλά επίσης τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και τους επενδυτές. Τα στελέχη της Pfizer γνώριζαν πως η συμφωνία για τη Wyeth θα έπληττε τη φήμη πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, αλλά ολοκλήρωσαν την συμφωνία ούτως ή άλλως - προφανώς για στρατηγικούς λόγους που θεωρούν ως πιο σημαντικούς από τις αξιολογήσεις των οργανισμών πιστοληπτικής ικανότητας.

capital.gr

No comments:

Share |