Saturday, October 18, 2008

Το επόμενο «θύμα» αναζητεί η αγορά

Το επόμενο «θύμα» αναζητεί η αγορά


Καθώς οι τριγμοί της αμερικανικής χρηματοοικονομικής κρίσης εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, το μεγάλο ερώτημα στα χείλη των επενδυτών είναι το εξής: ποιο είναι το επόμενο «θύμα»;

Ηδη, η Ισλανδία υπέκυψε στην ευρύτερη χρηματοοικονομική κρίση, ενώ και άλλες χώρες θεωρούνται ευάλωτες στη σημερινή αναταραχή: την Τετάρτη η S&P ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα ελλείμματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και νομίσματα που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ και οι δύο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό τον καιρό υπάρχουν αρκετές χώρες των οποίων το κόστος ασφάλισης (τα συμβόλαια έναντι πιστωτικού ρίσκου) κυμαίνονται σε επίπεδα που καταδεικνύουν υψηλό βαθμό αναστάτωσης και πιθανής στάσης πληρωμής χρέους - μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν, η Αργεντινή και το Καζακστάν. Το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν το Πακιστάν και η Αργεντινή, με βάση αυτό το μέτρο.

Το ετήσιο κόστος ασφάλισης του χρέους ύψους 10 εκατ. δολαρίων που έχει εκδοθεί από τις χώρες αυτές για διάστημα πενταετίας εκτινάχθηκε στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Βενεζουέλα και η Ουκρανία δεν απέχουν και πολύ από τις δύο παραπάνω χώρες. Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν ότι επίκειται ενδεχόμενο στάσης πληρωμής χρέους στο άμεσο μέλλον, εφόσον η αύξηση του κόστους ασφάλισης αντανακλά την ευρύτερη αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές, δείχνουν όμως τα πιο αδύναμα σημεία τα οποία εξελίσσονται ταχύτατα σε «ζώνες κινδύνου» διεθνώς.


NAFTEMPORIKI

Λονδίνο: Επιτάχυνση δημοσίων δαπανών για την αποτροπή της ύφεσης

Λονδίνο: Επιτάχυνση δημοσίων δαπανών για την αποτροπή της ύφεσης


«Επιτάχυνση των δημοσίων δαπανών» σχεδιάζει στη Βρετανία η κυβέρνηση Μπράουν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ύφεση. Όπως γράφουν οι Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε δημόσιες δαπάνες ύψους δισεκατομμυρίων λιρών, κυρίως σε κατασκευαστικά έργα, προκειμένου να δοθεί κατεπειγόντως ώθηση στην εγχώρια οικονομία, που οδεύει προς την ύφεση το 2009.


Χωρίς να επικαλείται κάποια επώνυμη κυβερνητική πηγή, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Άλισταιρ Ντάρλινγκ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς εξ αιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβληθεί, σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια από μελλοντικούς προϋπολογισμούς, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της Βρετανίας τον επόμενο μήνα.


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο περί "σπέκουλας" των FT.


Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει μεταφορά κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς του οικονομικού έτους 2010-11 -χρονιάς κατά την οποία είναι προγραμματισμένες εκλογές- για να χρηματοδοτηθούν τρέχοντα έργα. Η έμφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δοθεί στον τομέα των κατασκευών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, και στις μικρές επιχειρήσεις.


Η εφημερίδα εκτιμά πως οι δαπάνες θα αφορούν έργα όπως η ανέγερση σχολείων, γηπέδων, εργατικών κατοικιών, εγκαταστάσεων περίθαλψης κ.λπ.


Πάντως το άρθρο σημειώνει, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο σύμβουλο του Γουάιτχωλ, ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει περισσότερο πολιτική από ό,τι οικονομική σημασία.

NAFTEMPORIKI

Ραγδαία αύξηση ζήτησης διαμαντιών και πολύτιμων λίθων

Ραγδαία αύξηση ζήτησης διαμαντιών και πολύτιμων λίθων

Η οικονομική κρίση και η δυσπιστία προς το διεθνές τραπεζικό σύστημα προκαλεί ραγδαία αύξηση της ζήτησης πολύτιμων λίθων στην Ισπανία, και ειδικά μεγάλων διαμαντιών, δήλωσε χθες Παρασκευή ο ειδικός Αδόλφο δε Μπασίλιο.


«Η τιμή των διαμαντιών και του χρυσού ανεβαίνει, πιθανότατα διότι ο κόσμος ανησυχεί εξ αιτίας των διακυμάνσεων της χρηματαγοράς και προτιμά να επενδύσει σε χειροπιαστά αγαθά», σημείωσε ο κ. Μπασίλιο, ο οποίος ηγείται ενός νέου ινστιτούτου εκτίμησης και διάθεσης πολύτιμων λίθων στη Μαδρίτη.


Όπως επεσήμανε, όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε διαμάντια πρέπει να ερευνούν ποια είναι η πραγματική τους και όχι η τρέχουσα εμπορική τους τιμή, διότι «οι ζημιές μπορεί να είναι τεράστιες εάν προσπαθήσεις να πουλήσεις αργότερα ένα πετράδι αγορασμένο έναντι ποσού υψηλότερου της πραγματικής του αξίας».


NAFTEMPORIKI
Share |