Saturday, October 18, 2008

Το επόμενο «θύμα» αναζητεί η αγορά

Το επόμενο «θύμα» αναζητεί η αγορά


Καθώς οι τριγμοί της αμερικανικής χρηματοοικονομικής κρίσης εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, το μεγάλο ερώτημα στα χείλη των επενδυτών είναι το εξής: ποιο είναι το επόμενο «θύμα»;

Ηδη, η Ισλανδία υπέκυψε στην ευρύτερη χρηματοοικονομική κρίση, ενώ και άλλες χώρες θεωρούνται ευάλωτες στη σημερινή αναταραχή: την Τετάρτη η S&P ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα ελλείμματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και νομίσματα που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ και οι δύο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό τον καιρό υπάρχουν αρκετές χώρες των οποίων το κόστος ασφάλισης (τα συμβόλαια έναντι πιστωτικού ρίσκου) κυμαίνονται σε επίπεδα που καταδεικνύουν υψηλό βαθμό αναστάτωσης και πιθανής στάσης πληρωμής χρέους - μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν, η Αργεντινή και το Καζακστάν. Το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν το Πακιστάν και η Αργεντινή, με βάση αυτό το μέτρο.

Το ετήσιο κόστος ασφάλισης του χρέους ύψους 10 εκατ. δολαρίων που έχει εκδοθεί από τις χώρες αυτές για διάστημα πενταετίας εκτινάχθηκε στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Βενεζουέλα και η Ουκρανία δεν απέχουν και πολύ από τις δύο παραπάνω χώρες. Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν ότι επίκειται ενδεχόμενο στάσης πληρωμής χρέους στο άμεσο μέλλον, εφόσον η αύξηση του κόστους ασφάλισης αντανακλά την ευρύτερη αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές, δείχνουν όμως τα πιο αδύναμα σημεία τα οποία εξελίσσονται ταχύτατα σε «ζώνες κινδύνου» διεθνώς.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |