Friday, June 25, 2010

First day iPhone 4 sales estimate: 1.5 million


First day iPhone 4 sales estimate: 1.5 million


Early estimates indicate that 77 percent of those who queued up for the iPhone 4 yesterday were upgrading from an older iPhone.


Reported waits of up to eight hours in line to buy the iPhone 4 Thursday indicated that first-day sales were going to be good. And while Apple has not yet announced official sales numbers, some Wall Street analysts have done some extrapolation based on interviews with customers at stores around the U.S. Thursday.

On Friday, Oppenheimer's Yair Reiner did a little math to estimate that Apple may have sold more than 1.5 million iPhone 4s to date. He gets there by adding the 600,000 preordered units Apple announced last week, plus estimating 100,000 units sold to walk-in customers (guessing an average of 500 per store), 50,000 units sold to Best Buy (about 45 per store), and then doubling that number to include international sales.

There's no way to know how accurate those numbers actually are--Apple doesn't publicly disclose how many units are distributed to each store--but it seems plausible. Apple may release numbers sometime Friday, or it could wait until after the weekend, as it has with past product launches, to enumerate its total four day sales total.

Apple sold 1 million iPhone 3G units in the first weekend it went on sale in 2008, and 1 million iPhone 3GS units during its first weekend available in 2009.

Separately, Piper Jaffray analyst Gene Munster polled people queued up for the iPhone 4 Thursday and based on their responses, estimates that 77 percent of people buying a phone yesterday were previously iPhone owners and were upgrading.

"We spoke with 608 people in line for the iPhone 4 (Thursday) in San Francisco, Minneapolis, and New York.," Munster wrote in a research note Friday. "The bottom line: 77 percent of new iPhone buyers were existing iPhone owners (upgrades), compared to 56 percent in 2009, and 38 percent in 2008. Apple is effectively building a recurring revenue stream from a growing base of iPhone users that upgrade to the newest version every year or two."

source: cnet.com

Και νέο ρεκόρ για το χρυσό - Στα 1.259 δολάρια


Και νέο ρεκόρ για το χρυσό - Στα 1.259 δολάρια

Λίγο κάτω από το σημερινό του ρεκόρ «έκλεισε» ο χρυσός, ο οποίος παραμένει το αγαπημένο επενδυτικό εμπόρευμα, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του δολαρίου και εν αναμονή των αποφάσεων της συνόδου του G20.
Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Αυγούστου ανήλθε κατά 0,8% στα 1.256,20 δολάρια, ενώ μέσα στην ημέρα «άγγιξε» το ρεκόρ των 1,259.50 δολαρίων, ξεπερνώντας το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής των 1.258,30 δολαρίων. Σε επίπεδο βδομάδας, η τιμή του χρυσού εμφάνισε απώλειες ύψους 0,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

«Το κάθε sell-off του χρυσού έχει αγοραστεί, καθώς οι επενδυτές το στηρίζουν σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται», δηλώνει ο Adam Klopfenstein, της Lind-Waldock.

Με κέρδη ύψους 2% έκλεισε το ασήμι και 3% ο χαλκός.

source: reporter.gr

"Ράλι" άνω του 3% για το αργό


"Ράλι" άνω του 3% για το αργό

"Ράλι" κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ενεργειακά προϊόντα, λόγω των προβλέψεων για τυφώνα που πλήξει τις επόμενες ημέρες τον Κόλπο του Μεξικού. Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 3,1% στα 78,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ η βενζίνη για τα συμβόλαια Αυγούστου σημείωσε άνοδο 3,4% στα 2,15 δολάρια το βαρέλι.

source: reporter.gr

Ομπάμα: Ικανοποιημένος από την ιστορική συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα


Ομπάμα: Ικανοποιημένος από την ιστορική συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Εξήρε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη συμφωνία που επήλθε τα ξημερώματα στο Κογκρέσο για τη μεταρρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τα αυστηρότερα χρηματοπιστωτικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών στην αμερικανική ιστορία.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να καταστήσει περισσότερο υπεύθυνη τη Wall Street, ώστε να παρεμποδιστεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση αντίστοιχη με αυτήν από την οποία προσπαθούμε ακόμη να αναρρώσουμε.

Μετά τη συμφωνία του Κογκρέσου, τα δύο σώματά του θα ψηφίσουν την Τρίτη για την τελική εκδοχή του κειμένου της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης πριν αυτή επικυρωθεί από το Λευκό Οίκο.

«Είδαμε τί συνέβη όταν η Wall Street δεν έχει ένα καλό πλαίσιο και δεν είναι αρκετά διαφανής», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του κ. Ομπάμα έγιναν λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για τον Καναδά, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ G8 και της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να στηριχτούμε σε αυτήν την πρόοδο, συντονίζοντας τις προσπάθειές μας για να ευνοήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, να συνεχίσουμε τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

«Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα για έναν απλό λόγο: η κρίση αυτή απέδειξε -και τα στοιχεία συνεχίζουν να το αποδεικνύουν- ότι οι εθνικές μας οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας δε υπογράμμισε ότι «η οικονομική θύελλα μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί. Οι ασπίδες προστασίας σε καθεμία από τις χώρες μας μπορούν να συμβάλουν στην προστασία όλων».

source: reporter.gr

Βουτιά 5,35% σε μία εβδομάδα το Χ.Α.!


Βουτιά 5,35% σε μία εβδομάδα το Χ.Α.!

Το βλέμμα στραμμένο στον Ιούλιο, μήπως έρθουν καλύτερες μέρες, έχουν οι επενδυτές, έπειτα από μία εβδομάδα, που χρηματιστηριακά ολοκληρώθηκε σήμερα καταγράφοντας απώλειες 5,35%. Ακόμα και σήμερα, που εκδηλώθηκαν κάποιες εντολές αγορών, οι πωλητές είχαν το... πάνω χέρι, ρευστοποιώντας σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις σε σχέση με χθες.

Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική. Ο γενικός δείκτης έδειξε αδυναμία στα υψηλά των 1.585 μονάδων και εν μέσω διακυμάνσεων και συνεχή εναλλαγή προσήμου, η... μπίλια έκατσε στο «κόκκινο», καταγράφοντας απώλειες 0,57%, στις 1.460,46 μονάδες. Οι καθαρές συναλλαγές αναδεικνπύουν την έλλειψη βάθους, της απουσίας και της επιφυλακτικότητας που διακατέχει την επενδυτική κοινότητα, αφού διαμορφώθηκαν κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ! Οι φήμες για χρεοκοπία της χώρας δίνουν και παίρνουν, με τα στοιχήματα να ξεπερνούν το 60%, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή μία από τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις της, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα επίναι ασφυκτικές, καθώς μετά τον υποβιβασμό των ελληνικών τίτλων σε junk από την Moody’s, οι ξένοι σπεύδουν και ρευστοποιούν, σε όποια πλατφόρμα κι αν διαπραγματεύονται αυτά. Το ασφάλιστρο κινδύνου στα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρουν διαχειριστές, ξεπέρασε σήμερα τις χίλιες μονάδες βάσης. Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι αποτυπωμένες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους αναλυτές στα χρηματιστηριακά γραφεία να «βλέπουν» πια και τις 1.300 μονάδες ως στήριξη. Η Εθνική έκλεισε στα 9,12 ευρώ με όγκο 2 εκατ. τεμαχίων και πτώση 1,64%.

Λιγότερο υποχώρησσε η Πειραιώς, κατά 0,28%, στα 3,50 ευρώ, ενώ η αντίδραση που βγήκε σε Alpha και Eurobank ήταν υποτονική και σίγουρα μη πειστική, αφού ενισχύθηκαν κατά 0,72% και 0,26% αντίστοιχα με τις συναλλαγές να μην έχουν αγγίξει καν το 1 εκατ. τεμάχια. Νέα πτώση για τη ΔΕΗ, που υποχώρησε κατά 4,35%, την Jumbo 3,95%, τo T.T. στα 2,5, η ΑΤΕ στο 1,01 και η Ελλάκτωρ στα 3 ευρώ. Σχεδόν ισορροπία ανάμεσα στις μετοχές που ενισχύθηκαν και αυτές που υποχώρησαν, 73 έναντι 74 με 149 αμετάβλητες.

source: reporter.gr

Mizuho Financial: Προχωρά σε ΑΜΚ έως $9,6 δισ.


Mizuho Financial: Προχωρά σε ΑΜΚ έως $9,6 δισ.

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 857,6 δισ. γεν ($9,6 δισ.) θα προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη ιαπωνική τράπεζα, Mizuho Financial Group.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Mizuho θα τιμολογήσει τις 6 δισ. νέες μετοχές μεταξύ 13 Ιουλίου και 15 Ιουλίου, ενώ θα εκδώσει τις μισές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο και τις υπόλοιπες στο εξωτερικό.

Η τράπεζα θα προχωρήσει στην ΑΜΚ λόγω των νέων αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που θεσπίστηκαν έπειτα από την κρίση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε περισσότερα από 8 δισ. δολ.

source: capital.gr

Επιβεβαιώνουν ratings Κύπρου οι Fitch


Επιβεβαιώνουν ratings Κύπρου οι Fitch


Σε επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου προχώρησε χθες ο οίκος Fitch Ratings με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές. Σε ανακοίνωση του ο οίκος τονίζει ότι η κυπριακή οικονομία έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα από ότι οι αντίστοιχες στην Ευρώπη και πως παρά την επιδείνωση τους, τα δημοσιονομικά παραμένουν σε καλύτερη κατάσταση από ότι αλλού. Ανησυχεί όμως για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό τομέα, κυρίως λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και λόγω του ψηλού δανεισμού των κυπριακών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η κυπριακή οικονομία άντεξε στην ύφεση σχετικά καλά και τα δημοσιονομικά αν και αποδυναμώθηκαν, παραμένουν σε λογική «κατάσταση». Όπως αναφέρεται, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,7% το 2009, που αποτελεί ένα από τα μικρότερα ποσοστά συρρίκνωσης στην ΕΕ, ενώ για φέτος η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές μηδενική.

Οι Fitch αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ τον περασμένο έτος και σημειώνεται ότι διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα από ότι συγκρίσιμες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το δημόσιο χρέος παρέμεινε κάτω από το 60% του ΑΕΠ ενώ η συνολική καθαρή δανειστική θέση της χώρας παραμένει επίσης ανέπαφη.

Προσοχή στις τράπεζες

Παρά τη διατήρηση των διαβαθμίσεων, ο οίκος τονίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ιδίως ο τραπεζικός τομέας, που είναι εκτεθειμένος στην Ελλάδα, χώρα που υποβαθμίστηκε αρκετές φορές τον περασμένο χρόνο και οι προοπτικές της παραμένουν αρνητικές.

Τονίζεται ακόμη το ψηλό χρέος των εγχώριων νοικοκυριών που είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην ΕΕ λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης των ετών 2007 και 2008.

Άλλα ρίσκα για τις τράπεζες είναι η έκθεση στον κατασκευαστικό τομέα και στην ακίνητη περιουσία, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Επίσης, σημειώνεται ότι οι τράπεζες κρατούν μεγάλο μέρος καταθέσεων σε ξένο νόμισμα κυρίως από τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. «Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις από μια ξαφνική απόσυρση των καταθέσεων μετριάζεται από τον κανονισμό για διατήρηση του 70% των περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες».

Επίσης, σημειώνουν οι Fitch, τα ρίσκα για τις τράπεζες αντισταθμίζονται επίσης από το παραδοσιακό εμπορικό μοντέλο λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο και τη συντηρητική εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα. Αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση γίνεται κυρίως με εγχώριες καταθέσεις με μικρή εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση. Οι Fitch πήραν και διαβεβαιώσεις από πρόσφατα stress tests και απόδειξη ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν προσελκύσει αυξημένες καταθέσεις από τις εργασίες τους στην Ελλάδα.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη μια αδυναμία που είναι το δίδυμο έλλειμμα (δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ) που θα μπορούσε να αποτελέσει εστία ανησυχίας εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στο 8,1% του ΑΕΠ το 2009 και αναμένεται και τα δύο ελλείμματα να περιοριστούν ελαφρώς φέτος, παραμένοντας ωστόσο σε ψηλά επίπεδα.

«Προηγούμενα επεισόδια της δημοσιονομικής εξυγίανσης προσδίδουν αξιοπιστία στα τρέχοντα κυβερνητικά μέτρα και άνεση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί όπως προγραμματίστηκε», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια χρέη.

Παρ 'όλα αυτά, τονίζει ο οίκος, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές λόγω της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη και της μεγάλης μεταβλητότητας των κρατικών εσόδων. «Το μεγάλο εμπόριο και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών εγείρουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Κύπρου», καταλήγει ο οίκος.

Η βαθμολογία που δίνει ο οίκος σχετικά με την προοπτική σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα είναι ΑΑ- με σταθερή προοπτική. Η βαθμολογία για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα της Κύπρου βρίσκεται στο F1+, ενώ η βαθμολογία που δίνεται για την Κύπρο (country ceilings) είναι ΑΑΑ.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε υψηλά άνω των δύο ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη


ΗΠΑ: Σε υψηλά άνω των δύο ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Βελτιώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των δύο ετών, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan διαμορφώθηκε στις 76 μονάδες σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας, από 73,6 μονάδες το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 75,5 μονάδες.

Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών διαμορφώθηκε στις 85,6 μονάδες τον Ιούνιο από 81 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους διαμορφώθηκε στο 2,8% από 3,2% το Μάιο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο

Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε καθοδικά για δεύτερη φορά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (τρίτη εκτίμηση) του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Στην αρχική εκτίμηση του το υπουργείο είχε αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν περίμεναν μεταβολή από τη δεύτερη εκτίμηση πριν από ένα μήνα που έδειξε ανάπτυξη 3,0%.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,6%.

Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες -η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας- σημείωσαν άνοδο 3% το προηγούμενο τρίμηνο αντί για 3,5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άνοδο 12,1%. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις του το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει αύξηση 9,7%.

Τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 41,2 δισ. δολ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Ειδικότερα, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 11,3%, ενώ οι αγορές ξένων αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 14,8%.

Τα προηγούμενα κυβερνητικά στοιχεία είχαν δείξει άνοδο 7,2% των εξαγωγών και 10,4% των εισαγωγών.

source: capital.gr

BP shares slump to 14-year low


BP shares slump to 14-year low


Shares in beleaguered oil major BP (BP-) slumped to a 14-year low on Friday morning, after the costs for its catastrophic Gulf of Mexico oil spill hurtled past the $2.3 billion mark.


The group's shares dropped as much as 7%, making it the worst performing stock on the FTSE 100 index.


Clean-up costs for what has become the worst oil spill in US history have now totalled $2.35 billion, significantly up on the $2 billion figure cited just four days ago. It follows BP's agreement to set up a $20 billion claims fund over the next three and half years, following intense pressure from the White House.


The steep cost includes $126 million already paid out in claims since disaster struck on the Deepwater Horizon drilling rig two months ago. To date, almost 74,000 claims have been filed and more than 39,000 payments made.


The US government has heaped pressure on BP, which has lost its status as Europe's largest oil company, after a series of failed attempts to halt the oil leak. Scientists have estimated that oil could be gushing at a rate several times higher than the official 5,000 barrel a day estimate published by BP.


As the US government seeks to secure public approval, BP has been dragged into a legal battle between the White House and a Louisiana state judge regarding the six-month deepwater drilling moratorium in the Gulf of Mexico.


The Obama administration hit a snag on Thursday when Judge Martin Feldman refused to postpone his earlier decision to lift the ban, after hailing it too broad.


The government has since appealed to the US Court of Appeals in order to overturn Feldman's decision.


Meanwhile, BP continues to plough ahead with efforts to stem the leak and said to date, the total volume of oil recovered or flared by its containment system is around 364,500 barrels.


Despite a setback on Wednesday, when the lower marine riser package containment system was suspended following a leak, the company said it was continuing to make preparations for the next step in containment operations.


Work on the first floating riser containment system is progressing and on schedule to begin around mid-July, while work on the two relief wells remains underway, with the first already successfully detecting the ruptured MC252 well.


However, there are mounting fears that BP could suffer further setbacks due to tropical storms brewing, which could affect the eastern Gulf of Mexico, close to where its clean-up operations are in full swing.


Westhouse Securities attempted to put a positive spin on events: "BP is flirting with the 300p level and my caution remains, although today's news isn't actually that bad and the fact that the relief well has detected the well bore on MC252 is good news. Perhaps the market is listening to the weather forecast."


BP's shares are trading below USD 29.

source: iii.co.uk

Υψηλά οκτώ μηνών για το Euribor


Υψηλά οκτώ μηνών για το Euribor

Το κόστος δανεισμού ευρώ στη διατραπεζική αγορά αναρριχήθηκε σε υψηλά άνω των οκτώ μηνών την Παρασκευή καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονται για τη λήξη προγράμματος διευκόλυνσης ρευστότητας 442 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor 3 μηνών αναρριχήθηκε στο 0,748% σήμερα από 0,742% χθες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2009.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση


ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση


Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής στην επιτροπή που έχει αναλάβει να συμβιβάσει τα νομοσχέδια των δύο νομοθετικών σωμάτων για την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθετικής μεταρρύθμισης της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας από τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930.

Το νομοθετικό πακέτο θα περιορίζει τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, θα "ψαλιδίζει" τις εξουσίες της Federal Reserve, ενώ δημιουργεί νέες αρχές για την προστασία των καταναλωτών.

Το πακέτο-μαμούθ όπως χαρακτηρίζεται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει βασική προτεραιότητα να διασφαλίσει την προστασία των χρημάτων των φορολογούμενων από τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες των τραπεζών που οδήγησαν στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και στη διάσωση των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street.

Θα υποχρεώνει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που θεωρούνται "πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν" να συμμορφωθούν με πιο αυστηρές διατάξεις για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα τους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα προγράμματα δανεισμού της Federal Reserve.

Μεταξύ των σημαντικότερων διατάξεων είναι ο λεγόμενος κανόνας "Volcker" – ονομάστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Fed, Paul Volcker – που θα απαγορεύει μεγάλο μέρος των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών σε τίτλους που πραγματοποιούν για δικό τους λογαριασμό.

Ο Λευκός Οίκος θέλει οι εμπορικές τράπεζες που διατηρούν καταθέσεις των πελατών τους να αποκλείονται από επενδύσεις για λογαριασμό της ίδιας τράπεζας -γνωστό ως proprietary trading.

Ο Γερουσιαστής Christoper Dodd, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στην Γερουσία, παρουσίασε νέα τροποποιημένη πρόταση για την εφαρμογή του κανονισμού Volcker. "Πιστεύουμε ότι η νέα πρόταση καλύπτει τις ανησυχίες για το θέμα που προκύπτει όταν ριψοκίνδυνες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις, καθώς θέτει τέλος στο proprietary trading, αλλά αναγνωρίζει παράλληλα ότι οι τράπεζες χρειάζεται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες αντιστάθμισης του κινδύνου", δήλωσε ο Dodd.

Η πρόταση υπόκειται σε τροποποιήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ωστόσο χωρίς αλλαγές το μέτρο θα ορίζει ότι οι τράπεζες θα προβαίνουν σε ελάχιστες (de minimus) επενδύσεις σε hedge funds και private-equity funds.

Οι επενδύσεις αυτές θα περιορίζονται στο 3% ή λιγότερο των ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού (tangible common equity) των τραπεζών.

"Στόχος είναι με τους περιορισμούς αυτούς να περιορίσουμε τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν ζημιές σε ιδρύματα που παίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε ο Dodd.

Αυστηρότερη εποπτεία στα παράγωγα

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τα παράγωγα και θα υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες να αποεπενδύσουν συγκεκριμένες μονάδες παράγωγων προϊόντων σε διαφορετικές οντότητες.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών με ετήσιο προϋπολογισμό 850 εκατ. δολ. Η υπηρεσία θα επιβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά των ενυπόθηκων δανείων και των πιστωτικών καρτών.

ΗΠΑ: Εισφορά τραπεζών $19 δισ. για να καλυφθεί το κόστος της μεταρρύθμισης

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει σχεδόν 19 δισ. δολ. από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να καλύψει το κόστος της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, Barney Frank.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Barney Frank διευκρίνισε ότι το κόστος αναμένεται να κατανεμηθεί σε περίοδο αρκετών ετών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η εισφορά θα καλύψει την αύξηση του ελλείμματος από τη νομοθεσία που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ευρύ νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραλείψεων που οδήγησαν στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.

source: capital.gr

Santander: Αγοράζει δανειακό χαρτοφυλάκιο της Citi ύψους $3,2 δισ.


Santander: Αγοράζει δανειακό χαρτοφυλάκιο της Citi ύψους $3,2 δισ.


(Dow Jones)—Οι Banco Santander και Citigroup Inc. κατέληξαν σε μία συμφωνία αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία η ισπανική τράπεζα θα αγοράσει το ύψους 3,2 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο δανείων για την αγορά αυτοκινήτου της Citi και θα εξυπηρετεί ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο ύψους 7,2 δισ. δολαρίων.

Η Santander, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, ανέφερε ότι θα καταβάλει το 99% της αξίας των ακαθάριστων απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου που αγοράζει. Αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο.

Το σχέδιο πραγματοποιείται αφού πρώτα η Citigroup φερόταν να διαπραγματεύεται την πώληση του συνολικού τμήματος δανείων αυτοκινήτων, CitiFinancial Auto. Η θυγατρική διέθετε σχεδόν 16 δισ. δολάρια σε δάνεια.

Η Santander, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, βάσει χρηματιστηριακής αξίας μετά την HSBC Holdings PLC, εμφάνισε ήπια αύξηση κερδών στα πρόσφατα αποτελέσματα τριμήνου, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη στη θυγατρική της στη Βραζιλία ενώ ήταν διστακτική στη χορήγηση δανείων στην ισπανική αγορά κατοικίας. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν δεχτεί πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στην Ισπανία, που είχε οδηγήσει αρκετές εταιρείες real estate σε χρεοκοπία, καθώς επίσης και από τις ανησυχίες ότι η ελληνική πιστωτική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η δική της.

Οι μετοχές της Citigroup ενισχύθηκαν 1,1% στα 3,82 δολάρια στις δημοπρασίες, ενώ τα αμερικανικά ADS της Santander ενισχύθηκαν στα 10,9 δολάρια.

source: capital.gr

Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για τις βρετανικές τράπεζες


Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για τις βρετανικές τράπεζες

Οι βρετανικές τράπεζες παραμένουν "ευάλωτες" σε νέες απομειώσεις των παγίων τους λόγω της πιθανής υποχώρησης της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συνολικών κεφαλαίων (total assets) των βρετανικών τραπεζών στα τέλη του 2009, αναφέρει η τράπεζα στην έκθεση της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Παγκοσμίως, οι ζημιές λόγω των αποτιμήσεων mark-to-market ανήλθαν σε 7,8 τρισ. δολ. τον Ιούνιο από 4,5 τρισ. δολ. το Μάρτιο.

"Αν οι ανησυχίες για τους κινδύνους του κρατικού χρέους αυξηθούν ή συνεχίσει η εξασθένηση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου οι τιμές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω", προειδοποιεί η BOE. "Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φερεγγυότητα των κατόχων των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνουν τόσο βρετανικές όσο και ξένες τράπεζες".

Η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει επίσης ότι η κρίση του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους έχει αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας στο βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και οι τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να προστατευθούν από αυτές τις αναταράξεις.

"Η ταχύτητα με την οποία μεταδόθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας σε άλλες χώρες και αγορές υπογραμμίζει τις γραμμές κινδύνου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", αναφέρει η κεντρική τράπεζα. Σημειώνει ωστόσο ότι η άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πιέσεις είναι σχετικά μέτρια. Οι βρετανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο "γερμανικό και γαλλικό τραπεζικό σύστημα", αναφέρει η BOE.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο δείκτης EuroCoin τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο δείκτης EuroCoin τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνέχισε να χάνει momentum τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό κέντρο οικονομικών ερευνών Centre for Economic Policy Research και η Τράπεζα της Ιταλίας.

Το CEPR ανέφερε ότι ο δείκτης EuroCoin υποχώρησε στο 0,46% από 0,55% το Μάιο, στον τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης.

Ο δείκτης στοχεύει στη μέτρηση του τριμηνιαίου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Υποδηλώνει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα, ωστός με τον πιο αργό ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2006.

«Οι πρόσφατες εντάσεις στις χρηματαγορές έχουν επηρεάσει την επίδοση του δείκτη, ο οποίος εντούτοις έχει ενισχυθεί από τη νέα βελτίωση του ξένου εμπορίου», σημείωσε το CEPR.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,2% στο πρώτο τρίμηνο. Βάσει δημοσκοπήσεων και στατιστικών, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν η ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά να αποδυναμωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.


source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €59,549 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €59,549 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την Πέμπτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 59,549 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 151 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη. Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένα ομόλογα τόσο στη πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά. Εκτιμά ότι θα έχει αγοράσει το σύνολο των 60 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα έως τα τέλη του Ιουνίου του 2010.

source: capital.gr

«Βαρίδι» 17 δισ. για τις αμερικανικές τράπεζες


«Βαρίδι» 17 δισ. για τις αμερικανικές τράπεζες



Τράπεζες και hedge funds στις ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν προμήθειες έως 17 δισ. ευρώ, στα πλαίσια της πλήρους μεταρρύθμισης του τρόπου λειτουργίας της Wall Street.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times» ο κ. Barney Frank, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκαθάρισε ότι –μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις- οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων και τα hedge funds με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. δολαρίων θα κληθούν να συνεισφέρουν (μέσω προμήθειας) σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα δημιουργηθεί.

Σκοπός του ταμείου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων και τα κεφάλαιά του να διοχετευθούν σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες μπορούν και να πανηγυρίζουν καθώς θα μπορούν να επενδύουν έως και 3% των κεφαλαίων τους σε hedge funds.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση στην Wall Street θα τεθούν προς ψήφιση και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (κογκρέσο και γερουσία) εντός της επόμενης εβδομάδας.

source: euro2day.gr

Βγάζουν τα λεφτά απ’ την τράπεζα κι αγοράζουν λίρες!


Βγάζουν τα λεφτά απ’ την τράπεζα κι αγοράζουν λίρες!

H φρενήρης ζήτηση για χρυσό και χρυσές λίρες στην Ελλάδα προκαλεί τα πρώτα κρούσματα κερδοσκοπίας. Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αγορά και στην πώληση για τις χρυσές λίρες (Ελισάβετ) που σχεδόν έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, καπέλα και μαύρη αγορά, αν κάποιος ενδιαφερόμενος απευθυνθεί εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, των μοναδικών παρόχων χρυσού και λίρας στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι η κεντρική τράπεζα της χώρας αγόρασε τη χρυσή λίρα προς 158,07 ευρώ και την πουλούσε 187,61 ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά διαμορφωνόταν στα 29,54 ευρώ. Φέτος τον Μάιο η διαφορά αυτή εκτινάχθηκε στα 44,42 ευρώ, αφού αγοράζει προς 224,88 ευρώ και πουλάει προς 269,30 ευρώ. Στην περίπτωση όμως, που κάποιος θέλει να κάνει αγορές αξίας άνω των 10 χιλιάδων ευρώ, τότε καλείται να πληρώσει καπέλο που αγγίζει ή και ξεπερνάει (σε περιόδους που η τιμή του βασιλιά των μετάλλων γράφει νέα ρεκόρ) τα 20 ευρώ ανά λίρα. Που σημαίνει δηλαδή ότι το κόστος απόκτησης λιρών ξεπερνάει και το 30%, πληρώνοντας στην ουσία –πρακτικά- σχεδόν μισή φορά επάνω τη μία λίρα!

Τα κρούσματα κερδοσκοπίας, στο μεταξύ, είναι γνωστά στους τραπεζικούς κύκλους της χώρας, αποδίδοντάς τα στην ανησυχία που διακατέχει τους Έλληνες για τις καταθέσεις τους, σε μία συγκυρία που τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας, ακόμα και μετά το παχυλό πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 750 δις. ευρώ, δίνουν και παίρνουν. Παραδοσιακοί συλλέκτες νομισμάτων τονίζουν στις «Α» ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος πουλά μία ουγγιά χρυσού έναντι τουλάχιστον 1.700 δολαρίων (δηλαδή 40% υψηλότερα από την spot τιμή, που διαμορφώνεται κοντά στα ιστορικά υψηλά των 1.218 δολαρίων ανά ουγγιά) και μάλιστα οι τιμές στη μαύρη αγορά είναι ακόμη υψηλότερες. Από το 1965, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στο trading της χρυσής λίρας Αγγλίας (περιεκτικότητας σε χρυσό 0,2354 ουγγιά). Παρά όμως αυτούς τους περιορισμούς, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοινώνει ότι πουλά, σε μέσο όρο, περισσότερα από 700 νομίσματα την ημέρα στους πανικόβλητους Έλληνες. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010, η ΤτΕ πούλησε πάνω από 50.000 νομίσματα στο κεντρικό της κτίριο στην Αθήνα. Τραπεζίτες μάλιστα εκτιμούν ότι άλλα 100.000 νομίσματα τουλάχιστον, άλλαξαν χέρια στη μαύρη αγορά.

Όπως αναφέρεται, η Τράπεζα της Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και 409 δολάρια ανά νόμισμα, δηλαδή πάνω από 1.700 δολάρια ανά ουγκιά χρυσού! Οι τιμές που καταβάλλονται για τη μαύρη αγορά υπολογίζεται ότι είναι ακόμη υψηλότερες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος, το 2009, πουλήθηκαν περίπου 95 – 100 χιλιάδες λίρες. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (από το 1999) εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, δυνατότητα να πωλούν λίρες και χρυσά νομίσματα, έχουν πλέον όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Από τις εμπορικές τράπεζες όμως, μόνο η Τράπεζα Πειραιώς ασχολείται επισταμένα με την πώληση χρυσών λιρών, φτάνοντας στο σημείο, μαζί με την Ττ.Ε. να πραγματοποιήσουν στο πρώτο 5μηνο του 2010 το 70% της αγοράς στην Ελλάδα. Ο λόγος που οι υπόλοιπες τράπεζες δεν ακολούθησαν, ήταν, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, το υψηλό κόστος φύλαξης, διαχείρισης και διαλογής χρυσών νομισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε. στο πρώτο 4μηνο (για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) πουλήθηκαν περίπου 50 χιλιάδες λίρες. Πρόκειται για μία φρενήρη αύξηση στο ρυθμό ζήτησης λιρών, κρίνοντας οι επενδυτές ότι αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο εκεί που οι Έλληνες αγόραζαν παραδοσιακά κάθε… Χριστούγεννα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή. Τέτοια έξαρση πρωτοπαρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Lehman Brothers. Τότε, η Τ.τ.Ε. διέθετε περί τις 500 – 600 λίρες την ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2009 όταν και πρωτοξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθετε περί τις 600 λίρες την ημέρα και στη συνέχεια η ζήτηση έπεσε στις 350 με 400 λίρες. Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και σήμερα ξεκίνησε και το… μεγάλο πάρτι.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης Πειραιώς προκύπτει ότι το 4μηνο του 2009 διατέθηκαν περί τις 66.000 χρυσές λίρες. Η ζήτηση ήταν κατά 120% αυξημένη σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει κανείς τις λίρες που θα αποκτήσει. Μία είναι η ασφαλής επιλογή, σύμφωνα με την Τ.τ.Ε., να φυλαχθούν σε θυρίδα. Αν κάποιος δε, επιθυμεί συναλλαγή σε ράβδους χρυσού θα πρέπει να υποβάλει γραπτό αίτημα στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μαζί με τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία (ΑΦΜ, εκκαθαριστικό κ.ά.).

Στο ερώτημα ως προς το ποιες ηλικίες ενδιαφέρονται για την απόκτηση χρυσών νομισμάτων, η απάντηση είναι ότι αφορά ηλικίες πάνω από 50 ετών. Οι νεαρότεροι πουλάνε (προφανώς τις λίρες που βρήκαν από τον… παππού ή τη γιαγιά!). Πρόκειται κυρίως για μεσαία εισοδηματικά στρώματα , τα οποία αν επιθυμούν να αποκτήσουν ράβδους χρυσού ξέρουν καλύτερα από τον καθένα που θα απευθυνθούν, κυρίως στο private banking των εμπορικών τραπεζών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η έκρηξη του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη θα κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον για τον «βασιλιά των μετάλλων», του οποίου όμως η τιμή διαμορφώνεται πρωτίστως από τα... στοιχήματα στις προθεσμιακές αγορές των παραγώγων όπου η κερδοσκοπία (ανατιμητική ή υποτιμητική) έχει εξέχοντα ρόλο. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του χρυσού το χαρακτηρίζουν «απόλυτο νόμισμα» μέσα στον κυκεώνα του πληθωριστικού χρήματος που αποτελεί... τεχνητό δημιούργημα. Οι λάτρεις του χρυσού γελούν όταν ακούν όσους προβληματίζονται τι θα κάνουν με τις οικονομίες τους και ως επενδυτική λύση επιλέγουν το δολάριο, δηλαδή το νόμισμα μίας χώρας που μέχρι το 2014 λήγουν περίπου 10 τρις. δολάρια σε ομόλογα! Το ολοένα και περισσότερο χρήμα που τυπώνεται δεν εκφράζει αξίες, αλλά χρέη, και το ουσιαστικό του αντίκρισμα είναι η... καλή πίστη των εκδοτών του. Μετά την κατάργηση του «χρυσού κανόνα» (Αύγουστος του 1971), δεν υπάρχει καμία δέσμευση να αντιστοιχεί το χρήμα που «κόβεται» σε ίσης αξίας χρυσό. Τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα; Να θέλει κάποιος περίπου 30 δολάρια για να αγοράσει την ίδια ποσότητα χρυσού που το 1971 κόστιζε... ένα δολάριο!

source: reporter.gr

Guardian: "Η Ελλάδα πουλάει νησιά για να σώσει την οικονομία"


Guardian: "Η Ελλάδα πουλάει νησιά για να σώσει την οικονομία"

Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο και σε άλλους δισεκατομμυριούχους να ζήσουν το όνειρο πολλών κροίσων όπως του Αριστοτέλη Ωνάση παλαιότερα ή του Richard Branson και των αδερφών Barclay στις μέρες μας, κάνοντας πιο εύκολη την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ενός νησιού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian στη χθεσινή της έκδοση.

Μέρος της Μυκόνου, σύμφωνα με την Guardian, είναι ένα από τα «φιλέτα» που διατίθενται προς πώληση. Η έκταση ανήκει κατά το ένα τρίτο στο κράτος, το οποίο αναζητά αγοραστή που θέλει να διαθέσει κεφάλαια για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, Ρώσοι και Κινέζοι είναι μεταξύ των εν δυνάμει επενδυτών σε περιοχή της Ρόδου, ενώ ο Roman Abramovich, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, θεωρείται ένας από αυτούς που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στα ελληνικά νησιά.

Η πώληση ενός νησιού, ή η μακροχρόνια μίσθωση θα συνέβαλε στην ενίσχυση του δημόσιου κορβανά, αναφέρει η Guardian, σημειώνοντας ότι ο διαδικτυακός τόπος Private Islands έχει στη λίστα του το έκτασης 1.2335 στρεμμάτων Νησί της Ναυσικάς στο Ιόνιο με τιμή πώλησης τα 15 εκατ. ευρώ.

«Είμαι στεναχωρημένος, η πώληση νησιών η εκτάσεων που ανήκουν στους Έλληνες θα έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή», σημείωσε ο Μάκης Περδικάρης, διευθυντής της Greek Island Properties. «Ωστόσο το πρώτο πράγμα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Ο λόγος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, με τους Κινέζους να θεωρούνται πιθανοί αγοραστές.

source: capital.gr

Oracle: Αύξηση 25% στα κέρδη το τρίμηνο


Oracle: Αύξηση 25% στα κέρδη το τρίμηνο

Αύξηση κερδών 25% ανακοίνωσε η Oracle Corp. για το δ΄ τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό σχεδόν 40%, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναλυτικά, τα κέρδη της εταιρείας για το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 2,4 δισ. δολ. ή 46 cents ανά μετοχή από 1,9 δισ. δολ. ή 38 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου σημείωσαν άνοδο 39% στα 9,5 δισ. δολ.

Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία, τα κέρδη για το τρίμηνο ανήλθαν σε 60 cents ανά μετοχή, Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία στα 54 cents ανά μετοχή με πωλήσεις της τάξης των 9,5 δισ. δολ.

Ο τίτλος της Oracle βρέθηκε να σημειώνει άλμα 4% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 30 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 30 δισ. δολ.

Το ποσό των 30 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 7ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 2,575%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,01 δολάρια για κάθε δολάριο, με την υψηλότερη ζήτηση από το Φεβρουάριο του 2009.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 51%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 48,2%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 9,8% σε σχέση με το 12,2% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Αλμα 11 δολαρίων για το χρυσό


Αλμα 11 δολαρίων για το χρυσό

Με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή της εβδομάδας έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι πιέσεις που δέχονται οι υπόλοιπες αγορές διεθνώς, ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του μετάλλου. Μάλιστα, η προσεχής σύνοδος του G20 το Σαββατοκύριακο δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές καταφεύγοντας στο χρυσό για προστασία.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 11,10 δολάρια στα 1.245,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.249,50 δολάρια.
Από τη μία πλευρά η σημαντική κάμψη των χρηματιστηρίων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, λόγω της αύξησης των spread και από την άλλη οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Fed, οι οποίες και ήταν λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με προηγούμενα ανακοινωθέντα, οδήγησαν σε νέες απώλειες τους δείκτες των διεθνών αγορών, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης δεν έχουν υποχωρήσει.

source: reporter.gr

Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό- Στο "παρα πέντε" το comeback


Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό- Στο "παρα πέντε" το comeback

Με ένα comeback του τελευταίου λεπτού το αργό έκλεισε τελικά με κέρδη τη συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού ενισχύθηκαν κατά 21 cents ή 0,2% στα 76,51 δολάρια το βαρέλι.
Σημαντικό στήριγμα στο αργό παρείχε και η μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάϊο, σημειώνοντας μεγαλύτερη των αναμενόμενων πτώση, φανερώνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ακόμα ιδιαιτέρως αδύναμη. Αναλυτικά, οι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 19.000 και διαμορφώθηκαν στις 457.000. Επιπλέον, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 1.500 στις 462.750, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου κατά 45.000 στις 4.548.000.

Οι πιέσεις που δέχτηκε το αργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς πτώση 1,1% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, λόγω της αδύναμης ζήτησης για αεροπλάνα, ατσάλι και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες κατέγραψαν την πρώτη πτώση κατά τους τελευταίους έξι μήνες και τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2009. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη ύψους 1,4%. Ακόμη, εξαιρουμένων των παραγγελιών για αεροσκάφη, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,9%, τα φορτία μειώθηκαν κατά 0,4% και τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,8%.

source: reporter.gr
Share |