Friday, June 25, 2010

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση


ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση


Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής στην επιτροπή που έχει αναλάβει να συμβιβάσει τα νομοσχέδια των δύο νομοθετικών σωμάτων για την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθετικής μεταρρύθμισης της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας από τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930.

Το νομοθετικό πακέτο θα περιορίζει τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, θα "ψαλιδίζει" τις εξουσίες της Federal Reserve, ενώ δημιουργεί νέες αρχές για την προστασία των καταναλωτών.

Το πακέτο-μαμούθ όπως χαρακτηρίζεται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει βασική προτεραιότητα να διασφαλίσει την προστασία των χρημάτων των φορολογούμενων από τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες των τραπεζών που οδήγησαν στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και στη διάσωση των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street.

Θα υποχρεώνει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που θεωρούνται "πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν" να συμμορφωθούν με πιο αυστηρές διατάξεις για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα τους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα προγράμματα δανεισμού της Federal Reserve.

Μεταξύ των σημαντικότερων διατάξεων είναι ο λεγόμενος κανόνας "Volcker" – ονομάστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Fed, Paul Volcker – που θα απαγορεύει μεγάλο μέρος των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών σε τίτλους που πραγματοποιούν για δικό τους λογαριασμό.

Ο Λευκός Οίκος θέλει οι εμπορικές τράπεζες που διατηρούν καταθέσεις των πελατών τους να αποκλείονται από επενδύσεις για λογαριασμό της ίδιας τράπεζας -γνωστό ως proprietary trading.

Ο Γερουσιαστής Christoper Dodd, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στην Γερουσία, παρουσίασε νέα τροποποιημένη πρόταση για την εφαρμογή του κανονισμού Volcker. "Πιστεύουμε ότι η νέα πρόταση καλύπτει τις ανησυχίες για το θέμα που προκύπτει όταν ριψοκίνδυνες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις, καθώς θέτει τέλος στο proprietary trading, αλλά αναγνωρίζει παράλληλα ότι οι τράπεζες χρειάζεται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες αντιστάθμισης του κινδύνου", δήλωσε ο Dodd.

Η πρόταση υπόκειται σε τροποποιήσεις τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ωστόσο χωρίς αλλαγές το μέτρο θα ορίζει ότι οι τράπεζες θα προβαίνουν σε ελάχιστες (de minimus) επενδύσεις σε hedge funds και private-equity funds.

Οι επενδύσεις αυτές θα περιορίζονται στο 3% ή λιγότερο των ενσώματων στοιχείων του ενεργητικού (tangible common equity) των τραπεζών.

"Στόχος είναι με τους περιορισμούς αυτούς να περιορίσουμε τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν ζημιές σε ιδρύματα που παίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε ο Dodd.

Αυστηρότερη εποπτεία στα παράγωγα

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πιο αυστηρές ρυθμίσεις για τα παράγωγα και θα υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες να αποεπενδύσουν συγκεκριμένες μονάδες παράγωγων προϊόντων σε διαφορετικές οντότητες.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών με ετήσιο προϋπολογισμό 850 εκατ. δολ. Η υπηρεσία θα επιβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά των ενυπόθηκων δανείων και των πιστωτικών καρτών.

ΗΠΑ: Εισφορά τραπεζών $19 δισ. για να καλυφθεί το κόστος της μεταρρύθμισης

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει σχεδόν 19 δισ. δολ. από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να καλύψει το κόστος της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, Barney Frank.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Barney Frank διευκρίνισε ότι το κόστος αναμένεται να κατανεμηθεί σε περίοδο αρκετών ετών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η εισφορά θα καλύψει την αύξηση του ελλείμματος από τη νομοθεσία που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ευρύ νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραλείψεων που οδήγησαν στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.

source: capital.gr

No comments:

Share |