Friday, June 25, 2010

Επιβεβαιώνουν ratings Κύπρου οι Fitch


Επιβεβαιώνουν ratings Κύπρου οι Fitch


Σε επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου προχώρησε χθες ο οίκος Fitch Ratings με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές. Σε ανακοίνωση του ο οίκος τονίζει ότι η κυπριακή οικονομία έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα από ότι οι αντίστοιχες στην Ευρώπη και πως παρά την επιδείνωση τους, τα δημοσιονομικά παραμένουν σε καλύτερη κατάσταση από ότι αλλού. Ανησυχεί όμως για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό τομέα, κυρίως λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και λόγω του ψηλού δανεισμού των κυπριακών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η κυπριακή οικονομία άντεξε στην ύφεση σχετικά καλά και τα δημοσιονομικά αν και αποδυναμώθηκαν, παραμένουν σε λογική «κατάσταση». Όπως αναφέρεται, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,7% το 2009, που αποτελεί ένα από τα μικρότερα ποσοστά συρρίκνωσης στην ΕΕ, ενώ για φέτος η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές μηδενική.

Οι Fitch αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ τον περασμένο έτος και σημειώνεται ότι διαμορφώθηκε σε καλύτερα επίπεδα από ότι συγκρίσιμες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το δημόσιο χρέος παρέμεινε κάτω από το 60% του ΑΕΠ ενώ η συνολική καθαρή δανειστική θέση της χώρας παραμένει επίσης ανέπαφη.

Προσοχή στις τράπεζες

Παρά τη διατήρηση των διαβαθμίσεων, ο οίκος τονίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ιδίως ο τραπεζικός τομέας, που είναι εκτεθειμένος στην Ελλάδα, χώρα που υποβαθμίστηκε αρκετές φορές τον περασμένο χρόνο και οι προοπτικές της παραμένουν αρνητικές.

Τονίζεται ακόμη το ψηλό χρέος των εγχώριων νοικοκυριών που είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην ΕΕ λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης των ετών 2007 και 2008.

Άλλα ρίσκα για τις τράπεζες είναι η έκθεση στον κατασκευαστικό τομέα και στην ακίνητη περιουσία, ενώ βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Επίσης, σημειώνεται ότι οι τράπεζες κρατούν μεγάλο μέρος καταθέσεων σε ξένο νόμισμα κυρίως από τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. «Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις από μια ξαφνική απόσυρση των καταθέσεων μετριάζεται από τον κανονισμό για διατήρηση του 70% των περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες».

Επίσης, σημειώνουν οι Fitch, τα ρίσκα για τις τράπεζες αντισταθμίζονται επίσης από το παραδοσιακό εμπορικό μοντέλο λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο και τη συντηρητική εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα. Αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση γίνεται κυρίως με εγχώριες καταθέσεις με μικρή εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση. Οι Fitch πήραν και διαβεβαιώσεις από πρόσφατα stress tests και απόδειξη ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν προσελκύσει αυξημένες καταθέσεις από τις εργασίες τους στην Ελλάδα.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη μια αδυναμία που είναι το δίδυμο έλλειμμα (δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ) που θα μπορούσε να αποτελέσει εστία ανησυχίας εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στο 8,1% του ΑΕΠ το 2009 και αναμένεται και τα δύο ελλείμματα να περιοριστούν ελαφρώς φέτος, παραμένοντας ωστόσο σε ψηλά επίπεδα.

«Προηγούμενα επεισόδια της δημοσιονομικής εξυγίανσης προσδίδουν αξιοπιστία στα τρέχοντα κυβερνητικά μέτρα και άνεση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί όπως προγραμματίστηκε», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια χρέη.

Παρ 'όλα αυτά, τονίζει ο οίκος, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές λόγω της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη και της μεγάλης μεταβλητότητας των κρατικών εσόδων. «Το μεγάλο εμπόριο και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών εγείρουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Κύπρου», καταλήγει ο οίκος.

Η βαθμολογία που δίνει ο οίκος σχετικά με την προοπτική σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα είναι ΑΑ- με σταθερή προοπτική. Η βαθμολογία για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα της Κύπρου βρίσκεται στο F1+, ενώ η βαθμολογία που δίνεται για την Κύπρο (country ceilings) είναι ΑΑΑ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |