Friday, June 25, 2010

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο

Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε καθοδικά για δεύτερη φορά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (τρίτη εκτίμηση) του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Στην αρχική εκτίμηση του το υπουργείο είχε αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν περίμεναν μεταβολή από τη δεύτερη εκτίμηση πριν από ένα μήνα που έδειξε ανάπτυξη 3,0%.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,6%.

Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες -η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας- σημείωσαν άνοδο 3% το προηγούμενο τρίμηνο αντί για 3,5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν άνοδο 12,1%. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις του το υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει αύξηση 9,7%.

Τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 41,2 δισ. δολ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Ειδικότερα, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 11,3%, ενώ οι αγορές ξένων αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 14,8%.

Τα προηγούμενα κυβερνητικά στοιχεία είχαν δείξει άνοδο 7,2% των εξαγωγών και 10,4% των εισαγωγών.

source: capital.gr

No comments:

Share |