Friday, February 20, 2009

Οριακές απώλειες για το αργό- Έκλεισε στα 39 δολ.

Οριακές απώλειες για το αργό- Έκλεισε στα 39 δολ.

Μετά από μια μέρα μετά τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων επτά εβδομάδων, το αργό κατέγραψε απώλειες σήμερα, στον απόηχο της πτώσης των κεφαλαιαγορών, που πιέζονται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η συνεχιζόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης επισκίασε τη χθεσινή κάμψη των αποθεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση του αργού ξεπέρασε το 5%, το συμβόλαιο Μαρτίου έκλεισε τελικά στα 38,94 δολάρια το βαρέλι, κατά 0,5% χαμηλότερα. Οι τιμές είναι κατά 12% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, η χθεσινή ανοδος ήταν αρκετή για να καταγραφεί ανοδος της τάξεως του 3,8%. Το πιο ισχυρό συμβόλαιο του Απριλίου υποχώρησε στα 39,48 δολάρια το βαρέλι, με πτώση της τάξεως του 0,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε πτώση 3 cents στα 41,96 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικό μερίδιο αγοραστών απορρόφησε σήμερα και ο χρυσός έναντι του αργού, ο οποίος μάλιστα έκλεισε μετά από 11 μήνες περίπου πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τριγμοί των κεφαλαιαγορών, προκαλούν ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν τους επενδυτές σε φειδωλούς, έως και αρνητικούς έναντι του αργού.

Η Barclays Capital «έκοψε» την μέση τιμή του αργού για το 2009 στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην πρόσφατη έκθεση της, από 71 δολάρια προηγουμένως, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που θα πλήξει καίρια την παγκόσμια ζήτηση για το «μαύρο χρυσό». Η ίδια τράπεζα αναμένει την παγκόσμια ζήτηση να υποχωρήσει στα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αναλυτών της Barclays, Paul Horsnell, η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να αναμένεται αφού ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η βάση του «σχηματιζόμενου» οικονομικού κύκλου.

REPORTER.GR

Η ''κρίση'' περνά και στα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ

Η ''κρίση'' περνά και στα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ

Η κρίση περνάει και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ, αφού το Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ, ζήτησε από τις δικηγορικές εταιρείες, όπως η Sidley Austin’s να μην παίρνουν πάνω από 1.000 δολάρια για τις εργασίες τους.Συγκεκριμένα, ο δικαστής Kevin Carey, ζήτησε από τα δικηγορικά γραφεία εάν λαβαίνουν πάνω από 1.000 δολάρια προμήθειες για νομικό έλεγχο να παραδίδουν έκθεση αιτιολόγησης της υψηλής επιβάρυνσης.

REPORTER.GR

Κανένα ίχνος παράνομης δραστηριότητας στην εταιρεία του Madoff

Κανένα ίχνος παράνομης δραστηριότητας στην εταιρεία του Madoff

Κανένα ίχνος της παράνομης δραστηριότητας που έπληξε χιλιάδες επενδυτές δεν έχει αφήσει η χρηματιστηριακή του Bernard Madoff, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας διαχείρισης των ρευστοποιήσεων της εταιρείας του Madoff. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Irving Picard, μετά από ελέγχους πραγματοποιήθηκαν στα αρχεία του Madoff, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η εταιρεία αγόραζε μετοχές για λογαριασμό κάποιων αλλων τα τελευταία 13 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η εταιρεία ήταν cash in and cash out. Γι΄ αυτό και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι αρχές ώστε να συστηθεί ο φάκελος της δικογραφίας, και κατ΄ επέκταση το κατηγορητήριο του Madoff.

REPORTER.GR

Τέλος στις φήμες περί κρατικής παρέμβασης επιχειρούν Citigroup και ΒοΑ

Τέλος στις φήμες περί κρατικής παρέμβασης επιχειρούν Citigroup και ΒοΑ

Εκπρόσωποι των Citigroup και Bank of America αρνούνται τις φήμες περί κρατικής παρέμβασης, προσπαθώντας να κατευνάσουν τις ανησυχίες μετά τη «βουτιά» που καταγράφουν οι μετοχές των δύο εταιριών. Η μετοχή της Citi βρίσκεται στο -20% στα 2,02 δολάρια, ενώ η Bank of America στο -15% στα 3,36 δολάρια. «Δεν βλέπω κάποιο λόγο κρατικοποιήσης μιας τράπεζας που εμφανίζει κερδοφορία, διαθέτει επαρκή κεφαλαιοποίηση και συνεχίζει να δανείζει» δήλωσε ο Scott Silvestri, εκπρόσωπος της Bank of America. Από την πλευρά της Citigroup, Shannon Bell δήλωσε ότι η οικονομική θέση της

REPORTER.GR

Κάτω από τα 2 δολάρια η μετοχή της Citigroup

Κάτω από τα 2 δολάρια η μετοχή της Citigroup

Την χειρότερη απαξίωση στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως βιώνει η μετοχή της Citigroup η οποία διαπραγματεύεται στα 2 με 1,98δολάρια ενώ η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 11 δις δολάρια. Η εικόνα του άλλοτε γίγαντα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος είναι αποκαρδιωτική. Είναι προφανές ότι η Citigroup στα μάτια των επενδυτών έχει χρεοκοπήσει. Όμως διαφαίνεται ότι ακόμη υπάρχει δρόμος για την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

H τιμή προς λογιστική αξία των τραπεζών στην Ευρώπη διαμορφώνεται κάτω του 0,3 και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μεταξύ 0,4 και 0,7. Οπότε το μέλλον είναι άκρως δυσοίωνο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στο δείκτη τιμών καταναλωτή

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στο δείκτη τιμών καταναλωτή


Αύξηση 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 1,7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο. Ο δομικός δείκτης τιμών, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι ανόδου 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες, σηματοδοτώντας τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού από το 1955.


REPORTER.GR

Ρευστότητα 8 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις της Δανίας

Ρευστότητα 8 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις της Δανίας

Ένεση ρευστότητας 60 δισ. κορωνών (8 δισ. ευρώ) θα παράσχει σε επιχειρήσεις η κυβέρνηση της Δανίας, μεταθέτοντας κατά 6 μήνες την καταβολή του ΦΠΑ και των φόρων των μισθωτών τους στα δημόσια ταμεία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, ʼντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα «για να τονώσει την οικονομία» που πλήττεται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

REPORTER.GR

Στον αέρα οι μισές παραγγελίες των Boeing και Airbus

Στον αέρα οι μισές παραγγελίες των Boeing και Airbus

Περίπου 1.480 παραγγελίες αεροσκαφών έχουν να παραδώσουν για το 2009 οι εταιρίες Boeing και Airbus, με τις περισσότερες από τις μισές όμως να κινδυνεύουν να αναβληθούν, καθώς οι αγοραστές έχουν μειωμένη αγοραστική δυνατότητα και οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές συνεχώς δυσχεραίνουν. Αυτή την πρόβλεψη έκανε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Αερομεταφορών, Giovanni Bisignani, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του κοινού, των συζητήσεων που είχε με τους Διευθύνοντες Συμβούλους αερομεταφορέων και την κατάσταση που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές.

«Για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται 20 δις. δολάρια από τις χρηματοπιστωτικές εταιρίεςκαι δε νομίζω ότι αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση για τέτοια πρότζεκτ.» διευκρίνισε.

Χθες η Airbus είχε δηλώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή νέων αεροσκαφών, ενώ τον περασμένο μήνα η Boeing είχε ανακοινώσει ότι αναμένει αύξηση στις ματαιώσεις παραγγελιών τη φετινή χρονιά.

REPORTER.GR

Σε συμφωνία Enel-Acciona για το 25% της Endesa

Σε συμφωνία Enel-Acciona για το 25% της Endesa

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 25% που κατέχει η Acciona στην ισπανική Endesa από την Enel ήρθαν οι δύο εταιρείες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίας El Pais.Η Enel, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειες της Ιταλίας υποχωρεί 2,1% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο δείκτης βρίσκεται στο -3,4%. Η μετοχή της Acciona ενισχύεται 0,2% στη Μαδρίτη και η Endesa 0,5%. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 2,5%.

Η Acciona συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Endesa στην Enel σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας που διατήρησαν την ανωνυμία τους. Στέλεχος της Enel φέρεται να δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη. Εκπρόσωπος της Endesa δήλωσε στο Bloomberg ότι το ΔΣ της εταιρείας δεν έχει συνεδριάσει ακόμη.

Ωστόσο, σύμφωνα με δύο τραπεζίτες με γνώση της συμφωνίας, η Enel θα συνάψει εντός της ημέρας συμφωνία για δάνειο περίπου 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

REPORTER.GR

Εξι τράπεζες αναλαμβάνουν τον έλεγχο της ισπανικής Metrovacesa

Εξι τράπεζες αναλαμβάνουν τον έλεγχο της ισπανικής Metrovacesa

Τον έλεγχο της προβληματικής κτηματομεσιτικής εταιρείας Metrovacesa ανέλαβαν έξι ισπανικές τράπεζες, ανταλλάσσοντας χρέη της εταιρείας με μετοχές του καταχρεωμένου πλειοψηφικού μετόχου της.

Η οικογένεια Sanahuja, η οποία κατέχει το 85% της Metrovacesa, συμφώνησε να ανταλλάξει το 54% της εταιρείας με χρέη ύψους 2,09 δισ. δολαρίων και οι έξι τράπεζες οφείλουν να εκτελέσουν τη συμφωνία μέχρι σήμερα.

Οι τράπεζες που θα αναλάβουν τον έλεγχο της είναι οι Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banesto, Banco Sabadell, Banco Santander, Banco Popular Espanol και Caja Madrid. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε περιουσιακά στοιχεία είχε χρέη ύψους 7 δις. δολαρίων στις 30 Σεπτεμβρίου, προτού προχωρήσει στην πώληση των γραφείων της στο Λονδίνο στην HSBC Holdings. Οι πιστώτριες έχουν συμφωνήσει επίσης να αγοράσουν επιπλέον από 1,8% της Metrovacesa η κάθε μία, αυξάνοντας τη συνολική συμμετοχή τους στο 65,8%.

REPORTER.GR

Τα «χίλιασε» ο χρυσός- Βουλιάζει 5% το αργό

Τα «χίλιασε» ο χρυσός- Βουλιάζει 5% το αργό

Τα χίλια δολάρια ανά ουγκιά άγγιξε η τιμή του χρυσού για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση των κεφαλαιαγορών τον καθιστά ιδανικό επενδυτικό καταφύγιο. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για το χρυσό καταγράφει άνοδο 20,30 δολαρίων, ή 2%, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 1.000,30 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 2% ή 20,10 δολάρια στα 996,60 δολάρια.

Αντίστροφη πορεία ακολουθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» που καταγράφει «βουτιά» κοντά στο 5% κατά την τελευταία ημέρα συναλλαγών για το συμβόλαιο Μαρτίου που εκπνέει σήμερα. Η συνεχιζόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης επισκίασε τη χθεσινή κάμψη των αποθεμάτων.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,36% στα 37,76 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημειώνει πτώση 4,30% στα 39,53 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
296.78 ( -1.88%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
857.44 ( -1.88%)

Όγκος: € 3,271,036

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1601.23 ( -0.86%)

FTSE®/Χ.Α. 20
806.72 ( -1.20%)

====================

FTSE 100 INDEX 3,889.06 -129.31 -3.22%
CAC 40 INDEX 2,750.55 -122.05 -4.25%
DAX INDEX 4,014.66 -200.55 -4.76%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,365.67 -100.28 -1.34%
S&P 500 INDEX 770.05 -8.89 -1.14%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,441.23 -1.59 -0.11%

Saab: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της

Saab: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε η Saab, η ζημιογόνος σουηδική θυγατρική της General Motors, μετά και την απόρριψη της αίτησης της General Motors να αναλάβει η κυβέρνηση της Σουηδίας τον έλεγχο της Saab έτσι ώστε η πρώτη να απαλλαγεί από το σουηδικό εμπορικό σήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσής της.Το συμβούλιο της Saab ανακοίνωσε σήμερα οτι θα μπεί σε τροχιά αναδιοργάνωσης υπό την επιτήρηση μιας αυτοδιοικούμενης σουηδικής δικαστικής διαδικασίας, προκειμένου να δημιουργήσει μια πλήρως ανεξάρτητη επιχειρησιακή οντότητα, η οποία θα είναι βιώσιμη και κατάλληλη για επενδύσεις.

Η αναδιοργάνωση είναι αυτοδιοικούμενη, με τη σουηδική νομική διαδικασία να διευθύνεται από ένα ανεξάρτητο διαχειριστή που διορίστηκε από το δικαστήριο, ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με τη διοικητική ομάδα της Saab. Ως τμήμα της διαδικασίας, η Saab θα διατυπώσει την πρόταση της για αναδιοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση του σχεδιασμού, της μηχανικής σχεδίασης και της παραγωγής στη Σουηδία, πίσω στις ρίζες της μάρκας. Αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί στους πιστωτές μέσα σε τρεις εβδομάδες από την κατάθεση της. Με την αποδοχή της από το δικαστήριο, η αναδιοργάνωση θα εκτελεστεί σε μια περίοδο τριών μηνών και θα απαιτήσει ανεξάρτητη χρηματοδότηση.

«Ερευνήσαμε και θα εξακολουθήσουμε να ερευνούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης και/ή πώλησης της Saab και αποφασίστηκε οτι μια ουσιώδης αναδιοργάνωση θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για να δημιουργήσουμε μια αληθινά ανεξάρτητη οντότητα που είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις», είπε ο Jan Ake Jonsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Saab Automobile.

«Mε τα ολοκαίνουρια 9-5, 9-3Χ και 9-4Χ να είναι έτοιμα να λανσαριστούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, η Saab έχει μια εξαιρετική βάση για δυναμική ανάπτυξη. Η αναδιοργάνωση θα μας δώσει το χρόνο και τα μέσα να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτά τα προϊόντα στην αγορά».

H χρηματοδότηση για την αναδομημένη εταιρεία θα πρέπει να διασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της φάσης αναδιοργάνωσης και θα αναζητηθεί τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές πηγές. Η λειτουργία της Saab θα συνεχίσει κανονικά και σε συμφωνία με την επίσημη διαδικασία αναδιοργάνωσης, με την κυβέρνηση να παρέχει στήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Saab απασχολεί περί τους 4.000 εργαζομένους στη Σουηδία, κυρίως στην εργοστασιακή μονάδα στο Τρολχάταν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας

REPORTER.GR

Το είδαμε κι αυτό! Οι τράπεζες στην ονομαστική τους αξία...

Το είδαμε κι αυτό! Οι τράπεζες στην ονομαστική τους αξία...

Οι τράπεζες πλέον διαπραγματεύονται κάτω ή κοντά από τις ονομαστικές τους αξίες επιβεβαιώνοντας πλήρως το «Reporter» το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2008 τόνιζε ότι οι τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν κάτω της ονομαστικής τους αξίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς διαπραγματεύεται πλέον κάτω της ονομαστικής αξίας, η Alpha βρίσκεται πολύ κοντά , η Emporiki και η Aspis ήδη διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα. Εκείνη την περίοδο πολλοί είχαν αμφισβητήσει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το επιχείρημα που είχε προβληθεί ήταν ότι οι ονομαστικές αξίες θα είναι οι προσδιοριστικοί παράγοντες των τραπεζικών μετοχών όχι λόγω της τακτικής της αναπροσαρμογής των χρηματιστηριακών τιμών, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίουμε προνομιούχες μετοχές, αλλά λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η κρίση. Δεν εκδηλώθηκε το φαινόμενο της σύγκλισης των χρηματιστηριακών τιμών με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου (dilution) αλλά οι ονομαστικές αξίες απλά αποτέλεσαν τον προσδιοριστικό παράγοντας της πραγματικής αποτίμησης των τραπεζών. Το «Reporter» συνολικά 8 φορές είχε επανέλθει με ρεπορτάζ αναφέροντας ότι είναι ορατός οκίνδυνος οι τραπεζικές μετοχές να βρεθούν κάτω της ονομαστικής τους αξίας.

Τα γεγονότα έρχονται να αποδείξουν πλέον ότι αυτός ο προβληματισμός ήταν βάσιμος. Τον Οκτώβριο του 2008 το reporter.gr σημείωνε «τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πολλοί ξένοι εκπρόσωποι hedge funds'' επισημαίνοντας ότι «λόγω της δυσμενούς συγκυρίας , αλλά και των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης οι αξίες των τραπεζών μπορεί να οδηγηθούν χαμηλότερα ακόμη από τις ονομαστικές τους τιμές». Η ονομαστική αξία των τραπεζών δεν έρχεται στην επικαιρότητα τυχαία. Από την στιγμή που μια τράπεζα κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης των 28 δις ευρώ και ειδικά του σκέλους της κεφαλαιακής ενίσχυσης ως τιμή για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών θα ληφθεί υπόψη η ονομαστική αξία. Π.χ. αν η Alpha bank κάνει χρήση του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία δηλαδή στα 4,70 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ.

Η Aspis είναι η μόνη τράπεζα που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής της αξίας ενώ όλες οι υπόλοιπες σε πολύ υψηλότερη τιμή. Καθίσταται σαφές ότι όσες τράπεζες ενταχθούν στην δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου στις ονομαστικές τιμές. Οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα βρεθούν κοντά ή κάτω της ονομαστικής αξίας όχι λόγω της τακτικής της αναπροσαρμογής της τιμής με στόχο να προσεγγίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου αλλά γιατί δεν υπάρχει πλέον εικόνα για την πραγματική αξία των τραπεζών. Oι ονομαστικές αξίες είναι οι μόνες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα όσον αφορά την τρέχουσα αξία των τραπεζών.

REPORTER.GR

Η Fiat "επαναπροσλαμβάνει" 8.000 εργαζομένους

Η Fiat "επαναπροσλαμβάνει" 8.000 εργαζομένους

ΜΙΛΑΝΟ (Dow Jones)-- Ανάκληση της προσωρινής απομάκρυνσης 8.000 εργαζομένων ανακοίνωσε σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat SpA (F.MI), μιας και το προσφάτως εγκεκριμένο σχέδιο της ιταλικής εταιρείας για τόνωση της ζήτησης πυροδότησε τις πωλήσεις για τα φιλικά προς το περιβάλλον Fiat.

Αρχικά, η Fiat δεν σκόπευε να "επαναπροσλάβει" τους εργάτες πριν το Μάρτιο.

Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία στα εργοστάσια του Τορίνο, της Λουκανίας και της Σικελίας την παραγωγή των μοντέλων Multipla, Grande Punto, Ypsilon και MiTo που γίνεται στα εργοστάσια στο Μιραφιόρι του Τορίνο, στο Μέλφι της Βασιλικάτα και στο Τερμίνι Ιμερέσε της Σικελίας.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Έγκριση από την Άνω Βουλή του σχεδίου ενίσχυσης €50 δισ.

Γερμανία: Έγκριση από την Άνω Βουλή του σχεδίου ενίσχυσης €50 δισ.


Την έγκριση της Άνω Βουλής, στην οποία εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των 16 περιφερειών της χώρας, πήρε σήμερα Παρασκευή το σχέδιο ενίσχυσης της γερμανικής κυβέρνησης ύψους 50 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές, φοροαπαλλαγές, μειώσεις σε εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.

Επίσης προβλέπει την επιδότηση με 2.500 ευρώ τις αγορές νέων αυτοκινήτων με παράλληλη απόσυρση των παλαιότερων.

CAPITAL.GR

Τρ. Κύπρου: Αναπροσαρμογή επιτοκίων

Τρ. Κύπρου: Αναπροσαρμογή επιτοκίων


Σε αναπροσαρμογή επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων προχώρησε η Τρ. Κύπρου όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Α) ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Τα επιτόκια προσωπικών, καταναλωτικών και τρεχούμενων λογαριασμών υπερανάληψης κοινού μειώνονται κατά 0,35%.

Β) ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου, λογαριασμών καταθέσεων υπό προειδοποίηση και των τρεχούμενων λογαριασμών μειώνονται έως 0,25%.

Τα νέα επιτόκια της Τράπεζας Κύπρου ισχύουν από Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 και από Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 αντίστοιχα ως ανωτέρω.

CAPITAL.GR

HΠΑ: Κλήτευση στον CEO της Bank of America από τις αρχές για deal με Merrill

HΠΑ: Κλήτευση στον CEO της Bank of America από τις αρχές για deal με Merrill


Κλήτευση έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Corp., Kenneth Lewis, από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo που αυτή την εποχή διεξάγει έρευνα σχετικα με τις κατηγορίες ότι η τράπεζα υπέκρυπτε πληροφορίες από επενδυτές, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η The Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Cuomo ερευνά την εξαγορά της τράπεζας Merrill Lynch & Co. με σκοπό να προσδιορίσει εάν οι επενδυτές εξαπατήθηκαν για το ύψος των ζημιών της Merrill στα τέλη του 2008 και εάν η BoFA θα έπρεπε να είχε παράσχει λεπτομέρειες για τα bonus που δόθηκαν στα στελέχη της τράπεζας.

Οι επενδυτές πήραν επίσης κατάθεση από τον John Thain, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Merrill Lynch. Ο Thain δέχτηκε ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία του Σεπτεμβρίου περιελάμβανε επισύναψη που δεν έγινε γνωστή και που αφορούσε το ανώτατο όριο που η Merrill θα μπορούσε να πληρώσει σε bonus.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Άνοδος 54% στις κατασχέσεις το 2008

Βρετανία: Άνοδος 54% στις κατασχέσεις το 2008


Άνοδο 54% στις 40.000 σημείωσαν οι κατασχέσεις στη Βρετανία το 2008 σε σχέση με το 2007 σύμφωνα με το Council of Mortgage Lenders. Όπως αναφέρεται σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τάση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς για το 2009 αναμένονται 75.000 κατασχέσεις.

Το 2007 οι κατασχέσεις ήταν 25.900. Στο τέταρτο τρίμηνο ειδικότερα κατασχέθηκαν 10.400 σπίτια, ενώ το τρίτο11.100.

Σύμφωνα με CML οι κατασχέσεις το 2008 ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στις οποίες οι τράπεζες συνεργάζονται με τους δανειζομένους οι κατασχέσεις αποφεύχθηκαν.

CAPITAL.GR

Νέα ένεση ρευστότητας €1 δισ.

Νέα ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Νέα ένεση ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας ύψους €1 δισ. με χαμηλό επιτόκιο, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Σταυράκης, «με τον τρόπο αυτό θα μπει στην οικονομία περίπου ακόμη €1 δισ. επιπρόσθετης ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ». Εξηγώντας την κίνηση, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι αυτό θα γίνει μέσω δανείων που υπάρχουν προς τους Δήμους, του Ημικρατικούς Οργανισμούς και τις Κυπριακές Αερογραμμές τα οποία, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο από τις τράπεζες ή τα συνεργατικά για εξασφάλιση επιπρόσθετης ρευστότατος με επιτόκιο 2% από την ΕΚΤ.

Το μόνο που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να γίνει αναδιαμόρφωση των συμβολαίων αυτών των δανείων, γι ’αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η επικοινωνία με όλους τους οργανισμούς ώστε να αλλάξει το συμβόλαιο και η συμφωνία για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταυράκης, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση με τους διευθυντές των Κυπριακών Τραπεζών και του Συνεργατικού Ιδρύματος στην παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτήρισε σημαντική την νέα κίνηση της κυβέρνησης η οποία, όπως σημείωσε, θα επιταχύνει την πίεση των επιτοκίων προς τα κάτω. Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αισιοδοξία ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων είναι θέμα χρόνου.

Κληθείς να απαντήσει σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η νέα κίνηση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος όπως ούτε και η κίνηση των γραμματίων του €1,4 δισ. που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών πριν μερικούς μήνες, διότι λήγουν τέλος του χρόνου και δεν θα κτυπήσουν τους δείκτες στις 31/12/2009. «Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει κάτω από το 50% έστω και αν χρειαστεί να πριμοδοτήσουμε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα €200 εκ. που έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση».

Ο κ. Σταυράκης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις δύο τραπεζών για νέα στεγαστικά δάνεια και άλλα προγράμματα με πολύ χαμηλά επιτόκια, επεσήμανε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα με παρόμοιες προσφορές ανταγωνιστικών επιτοκίων για νέο δανεισμό.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γιατί αναμένει να αυξηθεί το έλλειμμα της Κύπρου την ίδια στιγμή που θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, ανέφερε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2008 από το 3,7% όπως υπολογιζόταν στο 3% δημιουργεί πίεση στα δημόσια οικονομικά γι’ αυτό ενδέχεται για πρώτη φορά να έχουμε οριακό έλλειμμα, είπε ο κ. Σταυράκης. «Τα κοινωνικά επίσης μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πιέζουν τα δημόσια οικονομικά, άρα και αυτές οι κινήσεις επιδεινώνουν το έλλειμμα», συμπλήρωσε ο υπουργός, αποφεύγοντας να καθορίσει ακριβώς το ποσοστό του ελλείμματος λέγοντας μόνο ότι, «θα είναι ένα οριακά μικρό έλλειμμα».

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,416.38 -141.27 -1.87%
HANG SENG INDEX 12,699.17 -324.19 -2.49%
CSI 300 INDEX 2,344.32 45.91 2.00%

Anglo American: Περικοπή 19.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους

Anglo American: Περικοπή 19.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους


Την περικοπή 19.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο βρετανικός κολοσσός Anglo American στο πλαίσιο σχεδίου εξοικονόμησης πόρων, μετά την πτώση των κερδών του κατά 29% πέρυσι, στα 5,2 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ανέστειλε, παράλληλα, την καταβολή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών.

Η Anglo αναμένει «συνεχιζόμενη αστάθεια και αδυναμία στις τιμές των εμπορευμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Σίνθια Κάρολ.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, κατά 7,7& στα 168,50 ραντ.

NAFTEMPORIKI

Με μειοψηφικό ποσοστό οι εφοπλιστές στο σχήμα της MIG για Ολυμπιακή

Με μειοψηφικό ποσοστό οι εφοπλιστές στο σχήμα της MIG για Ολυμπιακή

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει η MIG την ομάδα των εφοπλιστών οι οποίοι θα συμμετέχουν από κοινού στην διεκδίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πηγές στα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι «η πρόταση της MIG αλλά και του έτερου διεκδικητή την Swissport αξιολογείται με την δέουσα σοβαρότητα καθώς εμφανίζουν αξιόλογα χαρακτηριστικά». Είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει από μια θετικότερη ματιά πλέον την MIG η οποία σε κοινό σχήμα με εφοπλιστές θα ανακοινώσουν την ερχόμενη εβδομάδα τα σχέδια τους, γιατί συνεργάζονται , που στοχεύουν αλλά και ορισμένους παραμέτρους της οικονομικής πρότασης της MIG για την Ολυμπιακή.

Θα πρέπει να σημειωθείότι καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και του δημοσίου έχει οριστεί η 6η Μαρτίου ημέρα Παρασκευή.

REPORTER.GR

Βουτιά 23% στην κατανάλωση ρεύματος από βιομηχανίες

Βουτιά 23% στην κατανάλωση ρεύματος από βιομηχανίες

Σημάδια ύφεσης δείχνει η κάμψη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υποχώρησε κατά 6,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η υποχώρηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από πλευράς βιομηχανίας που έφτασε τον Ιανουάριο στο 23,16% έναντι του ίδιου μήνα το 2008. Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) που αποδεικνύουν ότι η κρίση πλήττει την πραγματική οικονομική δραστηριότητας, αλλά και τους καταναλωτές.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρείται στους πελάτες της υψηλής τάσης της ΔΕΗ, δηλαδή στις μεγάλες βαριές βιομηχανίες, και ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Δηλαδή τον Ιανουάριο οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας κατανάλωσαν 506.913 μεγαβατώρες, σημαντικά λιγότερες (4,3%) και από τις 529.773 μεγαβατώρες που είχαν "κάψει" τον Δεκέμβριο, όταν δηλαδή η κρίση είχε κάνει αισθητή την παρουσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται και στους οικιακούς καταναλωτές, όπου η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε τον Ιανουάριο είναι κατά 40% χαμηλότερη από αυτήν που καταναλώθηκε τον Δεκέμβριο.

Κατά 40% η μειώση στο φυσικό αέριο

Αντίστοιχα μειωμένη είναι η κατανάλωση σε φυσικό αέριο. Η μείωση έφτασε το 40,55% και αποδίδεται σε δύο αιτίες. Πρώτον στη ρωσο-ουκρανική διένεξη που έκλεισε τις στρόφιγγες του αερίου για δύο εβδομάδες μέσα στο μήνα, και δεύτερον στις βλάβες που σημείωσαν την ίδια περίοδο οι δύο ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού που δουλεύουν με το συγκεκριμένο καύσιμο, των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και της Συμπαραγωγής της Endesa Hellas στη Βοιωτία.

REPORTER.GR

Chrysler Renews GM Merger Idea in Survival Plan to Obama Panel

Chrysler Renews GM Merger Idea in Survival Plan to Obama Panel


Feb. 20 (Bloomberg) -- Chrysler LLC may be sending a message to President Barack Obama’s autos task force by saying the “best option” for survival is a merger with General Motors Corp. that both sides have labeled dead.

Chrysler, propped up like GM with federal aid, is suggesting a new appraisal of a tie-up in hopes that the auto panel meeting for the first time today might force a “shotgun marriage,” said Brian Johnson, a Barclays Capital analyst in Chicago.

“I can’t imagine GM doing that without being forced into it by the government, but that’s a possibility,” said Kimberly Rodriguez, a principal at consulting firm Grant Thornton LLP in Southfield, Michigan.

Obama’s task force will start reviewing $21.6 billion in new loan requests that include Chrysler’s comment on the advantages of a GM combination. GM, the biggest U.S. automaker, abandoned merger talks in November and said it is focused on its own survival, not hooking up with No. 3 Chrysler.

Chrysler, in talks with Fiat SpA on an alliance, said in its Feb. 17 filing for $5 billion in fresh aid that a GM tie-up “would create a company better positioned to compete with Toyota and other non-U.S. automakers.”

“We knew we would get asked questions about our earlier discussions related to proposed alliances, so we decided to be very upfront and put it all in the presentation,” spokesman Stuart Schorr said in an e-mail late yesterday.

No GM Talks

That doesn’t mean Chrysler is renewing negotiations with Detroit-based GM, he said. Chrysler has agreed in principle to trade 35 percent of its equity to Turin, Italy-based Fiat for small-car technology and access to global markets.

“We are in exclusive talks with Fiat,” Schorr said in an interview.

GM Chief Executive Officer Rick Wagoner reaffirmed Jan. 13 at the Detroit auto show that he wasn’t pursuing a merger with Auburn Hills, Michigan-based Chrysler, and that position hasn’t changed since then, GM spokesman Steve Harris said last night.

Both companies are pinning their hopes for viability on new federal assistance to bolster their cash as they shed jobs, shut plants and dump brands to end losses. Cerberus Capital Management LP’s Chrysler said it lost $8 billion last year. GM’s losses since 2004 have totaled almost $73 billion, and it’s asking for as much as $16.6 billion in loans after getting $13.4 billion.

GM-Chrysler Scenarios

GM and Chrysler discussed a number of scenarios for combining before GM announced Nov. 7 it was breaking off talks, people familiar with the discussions said at the time.

One included a plan through which the companies would merge as part of a so-called prepackaged bankruptcy, with financing arranged in advance, while another option was a merger backed with some government backing designed to attract additional private capital, the people said.

Obama hasn’t signaled what tack might be taken by his task force, which is led by Treasury Secretary Timothy Geithner and White House economic adviser Lawrence Summers and includes as an adviser Ron Bloom, a former Lazard Ltd. vice president and United Steelworkers of America aide who worked on the consolidation of the steel industry.

“There’s no doubt that some change and some restructuring is on the horizon for the domestic auto industry,” White House Press Secretary Robert Gibbs told reporters yesterday on Air Force One as Obama flew back from meetings in Ottawa. “Now we just have to figure out what that means.”

In its aid request, Chrysler said the Fiat alliance would improve operating earnings by $7.4 billion and its cash flow by $6.9 billion over the next seven years. Chrysler is asking for $5 billion more in loans after an initial $4 billion.

GM Versus Fiat

Yet while disavowing interest in new GM talks, Chrysler also gave an accounting of the merits of a merger that showed greater benefits than tying up with Fiat.

Joining with GM would boost operating earnings for the combined company by as much as $58 billion over the next 7 years, and cash flow by as much as $54 billion, Chrysler estimated.

A merger would yield savings by melding purchasing, product development, distribution and technology investments, while merging the automakers’ finance units would help Chrysler dealers and customers, because GM’s part-owned GMAC LLC is now a bank- holding company able to accept and insure deposits, Chrysler said.

The presence of Bloom, the ex-banker, as a task force adviser also leaves open the possibility that the government might embrace a merger as the best way to spur repayment of the automakers’ federal loans and the companies’ return to profit.

“With what Ron Bloom did in steel, he has a track record in consolidation,” Grant Thornton’s Rodriguez said.

Still, with U.S. auto sales plunging to the lowest level since the early 1980s, GM may not even be capable of taking on Chrysler, Rodriguez said. Grant Thornton studied the proposed merger last year and projected that it would lead to as many as 40,000 job losses at Chrysler.

“Combining the entire Chrysler organization into GM probably would be too much,” she said.

BLOOMBERG

RBS: Προς πώληση της ABN Amro

RBS: Προς πώληση της ABN Amro


Το σύνολο ή μέρος του σκέλους που απέκτησε με την αγορά της ABN Amro Holding NV το 2007 αντί ποσού 10 δισ. λιρών Αγγλίας (14,2 δισ. δολ.) επιδιώκει η Royal Bank of Scotland Group Plc, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Επίσης η τράπεζα επιθυμεί να πουλήσει την εμπορική τραπεζική δραστηριότητα Midwest US, ενώ θα διατηρήσει τις τραπεζικές εργασίες λιανικής στις ανατολικές ακτές ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η RBS αύξησε τις δραστηριότητες της Midwest το 2004 όταν ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Φρεντ Γκούντγουϊν, κατέβαλε 10,5 δισ. δολ. για την Charter One Financial Inc.

Η RBS προσέγγισε την Standard Chartered Plc και την Australia & New Zealand Banking Group Ltd. για την εξαγορά των δραστηριοτήτων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων στην Ινδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η RBS δέχθηκε πλήγμα μετά την εξαγορά του σκέλους επενδυτικής τραπεζικής του Γκούντγουϊν ύψους 14,3 δισ. ευρώ (18 δισ. δολ.) και περιουσιακών στοιχείων της στην Ασία, τρεις μήνες πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Γκούντγουϊν απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει εξαγορές περισσότερες των 140 δισ. δολ. κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτές περιελάμβαναν την εξαγορά της ABN Amro το 2007, την απόκτηση του 5% της Bank of China Ltd. το 2005 και την απόκτηση της Charter One με έδρα το Κλήβελαντ των ΗΠΑ το 2004. Η επενδυτική τράπεζα Bank of China πουλήθηκε τον περασμένο μήνα προς 2,3 δισ. δολ., χαλαρώνοντας την παρουσία της RBS στη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.


NAFTEMPORIKI

Saint-Gobain: Προς πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. €

Saint-Gobain: Προς πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. €


Σχέδια για την πώληση νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολ.) κάνει η Cie. de Saint-Gobain SA, η μεγαλύτερη εταιρεία προμηθειών υλικών κτιρίων της Ευρώπης για να αυξήσει το κεφάλαιό της που υπέστη καθίζηση από τη μείωση των κατασκευών και από πρόστιμο που κατέβαλε για παράβαση του αντιμονοπωλιακού νόμου.

Στους επενδυτές θα προσφερθούν δύο νέες μετοχές σε κάθε επτά που κατέχουν προς 14 ευρώ η μία, ανακοίνωσε σήμερα η Saint-Gobain που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Η τιμή ήταν 50% χαμηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της στα 27,99 ευρώ.

Η Saint-Gobain κατέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 896 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο για προσδιορισμό τιμής τζαμιών αυτοκινήτων. Σήμερα είπε ότι θα προχωρήσει στη μείωση 8.000 θέσεων, διπλάσιες των προβλεπομένων και ότι θα επιταχύνει τη μείωση του κόστους.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 7,3% στο 1,38 δισ. ευρώ πέρυσι και το καθαρό της έλλειμμα αυξήθηκε 18% στα 11,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά «άχρηστους» τους στόχους που έθεσε το 2007 για τη χρήση του 2010 η εταιρεία.

Οι μειώσεις θέσεων εργασίας στις οποίες προχώρησε πέρυσι η εταιρεία έγιναν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία, τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μείωση της ζήτησης για κατασκευές, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Σοφί Σεβαγιόν.

Οι μετοχές της σημείωσαν το τελευταίο 12άμηνο απώλειες 46%, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στο Χρηματιστήριο του Παρισιού στα 10,7 δισ. ευρώ.

Οι κατασκευές στην Ευρώπη μειώθηκαν τα μέγιστα από το 1995 πέρυσι, καθώς η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση περιόρισε τη δημιουργία γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι κατασκευές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν 10% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991.

Η γαλλική εταιρεία επιδιώκει να μειώσει το κόστος κατά 600 εκατ. ευρώ φέτος μετά τη μείωσή του κατά 400 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Σχεδιάζει να περιορίσει τις δαπάνες της τουλάχιστον κατά 25% και να αναβάλλει τα σχέδια εξαγορών της.


NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 1,87% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,87% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 141,27 μονάδων, ποσοστό 1,87%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.416,38 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Μερίσματα από τράπεζες μόνο σε μορφή μετοχών

Μερίσματα από τράπεζες μόνο σε μορφή μετοχών


Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία αλλάζει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο και επηρεάζει τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, προχώρησε χθες η κυβέρνηση, μεταβάλλοντας τα δεδομένα και τους όρους με τους οποίους εντάσσονται οι τράπεζες στο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 28 δισ. ευρώ.

Τροπολογία, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα απαγορεύει στις εμπορικές τράπεζες, που θα ενταχθούν σε κάποια από τα τρία μέτρα το πακέτου των 28 δισ., να μοιράσουν για τη χρήση του 2008 μέρισμα σε μετρητά.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η τροπολογία θα προβλέπει ότι οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν χρήση των κονδυλίων που διατίθενται μέσω του πακέτου της ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, θα επιτρέπεται να μοιράσουν μέρισμα από τα κέρδη του προηγούμενου έτους μόνο σε μετοχές και όχι σε μετρητά.

Στην ίδια τροπολογία και πάλι για τις τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν χρήση των 28 δισ., θα απαγορεύεται η επαναγορά πακέτων ιδίων μετοχών.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι δύο αυτοί περιορισμοί βρίσκονται στην κατεύθυνση της διασφάλισης, ότι το πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν θα ενισχύσει τα εισοδήματα των στελεχών και των μετόχων τους.

Το μέτρο της απαγόρευσης επαναγοράς των ιδίων μετοχών αποτρέπει χρηματιστηριακά παιχνίδια που μπορεί να προκαλέσει η ενίσχυση της ρευστότητας που θα προσφέρει το πακέτο.

Κυβερνητική παραδοχή

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, παραδέχθηκε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία του προγράμματος για τη ρευστότητα και σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί, δεδομένου ότι συμμετέχουν μέχρι στιγμής μόνο τρεις τράπεζες. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να διοχετευθεί ούτε ένα ευρώ από το πακέτο των 28 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη.

«Εμείς δεν λέμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάψουν να υποστηρίζουν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό, όχι όμως από το πακέτο των 28 δισ. Το πρόγραμμα αυτό είναι για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», ξεκαθάρισε.

«Με την εφαρμογή του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της δανειοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό έγινε για να δώσει στην πραγματική οικονομία, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, την ανάσα που χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις. Και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει πράξη, μέχρι τέλους. Μέχρι να πιάσει τόπο ακόμα και το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Αντιδράσεις

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας σχετικά με την απαγόρευση της διανομής μερίσματος για τη χρήση 2008, αλλά και την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Μερίδα εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου τόνισε ότι ήταν αναμενόμενη μια τέτοια κίνηση, καθώς πολλές τράπεζες έχουν ανάγκη της ρευστότητας, η οποία θα εξέρρεε από τη διανομή μερίσματος ή ότι, έτσι κι αλλιώς, τα μερίσματα που θα δίνονταν για το 2008 θα ήταν πολύ χαμηλά και άρα δεν τίθεται κάποιο ιδιαίτερο θέμα.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό αντίκειται στην πρόσφατη ρύθμιση για το πλαφόν του 35% των κερδών, που θα έπρεπε να μοιραστεί στους μετόχους, και σημειώνουν ότι ίσως κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι να δέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, όχι επειδή το είχαν πραγματικά ανάγκη αλλά για να μη δημιουργηθεί ένα τοπίο με τράπεζες δύο ταχυτήτων και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια εξέλιξη την οποία δεν την είχαν υπολογίσει όταν εισέρχονταν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο μεγάλης τράπεζας, το μέτρο θεωρείται θετικό και, σε ένα βαθμό, αυτονόητο, καθώς τα μερίσματα, που αναμένονταν να διανεμηθούν φέτος, θα πλησίαζαν το 40%-50% περίπου των συνολικών μερισμάτων που διανεμήθηκαν πέρυσι, άρα δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Εκείνο το οποίο όμως δηλώνει ότι προκαλεί εντύπωση είναι το ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανακοινώνεται τώρα και όχι πριν από δύο μήνες, όταν ανακοινώθηκαν οι διατάξεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ.

Για τις δε αγορές ιδίων μετοχών, αναφέρει ότι είναι λογικό να πρέπει να μειωθούν, αφού αφενός στερούν ρευστότητα από τις τράπεζες, αφετέρου είναι έμμεσα μια μορφή μερίσματος, καθώς η διαγραφή τους δημιουργεί υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.

Οσον αφορά δε στις αγορές ιδίων μετοχών, άλλο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει πως, στο παρελθόν, διανεμήθηκαν πολλά τεμάχια με τη μορφή stock options σε στελέχη τραπεζών, τα οποία και θα απολάμβαναν καλές μερισματικές αποδόσεις, που ίσως να θεωρούνται πρόκληση στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Οι χρηματιστές

Πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρείες σημειώνουν πως, λίγο - πολύ, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν από καιρό χάσει το πλεονέκτημα των υψηλών μερισματικών αποδόσεων και, για το λόγο αυτό, χθες, στην αγορά δεν σημειώθηκαν ακραίες αντιδράσεις στις συναλλαγές.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν κρύβουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αιφνιδιαστική, καθώς αφορά μια χρήση, η οποία δεν επιβαρύνεται από τις αποδόσεις του 10% προς τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ πάντως, με χθεσινή ανακοίνωσή της, επιδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου, θεωρώντας τα μέτρα δίκαια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, της οικονομίας, της αγοράς, των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους.

Γενικότερα, κοινή συνιστώσα των εκπροσώπων της αγοράς αποτελεί η αναμονή για το πώς θα διατυπωθούν επακριβώς οι νέες διατάξεις και πώς θα καταργηθούν κάποιες προηγούμενες που αντίκεινται στις νέες, κάτι που θα γίνει σήμερα.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor

Most affordable city in the nation

Most affordable city in the nation

Indianapolis and New York City bookend the most affordable-least affordable list. Lower homes prices and interest rates fail to push sales higher.



NEW YORK (CNNMoney.com) -- Crashing home prices have led to the most affordable housing market in at least five years, according to the National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Opportunity Index released Thursday.

More than 60% of all U.S. homes sold during the last three months of 2008 were affordable - meaning that a family making the national median of $61,500 a year would pay 28% or less of their total income toward housing expenses.

At 62.4% affordable, the figure is up considerably from 56.1% in the previous quarter and 46.6% at the end of 2007, according to the report.

Topping the list of most affordable U.S. metro areas, which ranks areas with more than 500,000 in population, was Indianapolis. This is the city's 14th consecutive quarter in first place; it boasts a full 93% of all homes sold being affordable to median family households.

The least affordable was the New York City metro area, where only 13.9% of homes sold met the criteria.

In the fourth quarter, the national median home price fell to $190,000 from $205,700 in the previous-year period, according to a report issued last week by the National Association of Realtors. That combined with falling mortgage rates has made home buying the most affordable it has been since early 2002.

"Falling home prices and very favorable mortgage rates both contributed to the housing affordability gains we saw in the fourth quarter of 2008," NAHB Chairman Joe Robson, a homebuilder from Tulsa, Okla., said in a prepared statement.

That still wasn't enough to get moribund housing markets moving again. Existing homes sold at an annualized rate of 4.74 million in December, according to the National Association of Realtors, down from more than 7 million during the boom.

And a government report revealed that new home sales crashed to an annualized rate of 331,000 in December, the lowest since record keeping began in 1963.

"Worsening economic conditions, historically low consumer confidence and uncertainty about future home prices kept many qualified buyers on the sidelines," Robson said.

Still no buying push
That affordability has improved so much does not necessarily make people go house hunting, according to Mike Larson, a real estate analyst with Weiss Research.

"You could argue that house affordability indexes are improving but that may not be the best way of defining whether it's a good time to buy," he said. "Concerns about the economy and whether they're going to still have a job have kept many homebuyers from stepping up to the plate."

During the boom, when house affordability plunged, buyers came out in droves. They were confident in the economy and afraid that home prices would soar out of reach. Today, just the opposite applies.

"Affordability is going to get even better," said Larson. "Home prices are not done falling. Buyers recognize this. There's no sense of urgency, and rightly so."

Indeed, according to Nicholas Retsinas, director of Harvard University's Joint Center for Housing Studies, affordability, which was a major factor in homebuying during the boom, no longer matters very much. In most parts of the United States, affordability has returned to where it was in 2002 or 2003.

"The new barrier is willingness to buy," he said.

That's why one major goal of President Obama's housing-rescue plan involves slowing foreclosures to stabilize housing markets and foster consumer confidence.

"If that happens, maybe people will start thinking, 'Hey, maybe prices won't go down tomorrow,'" said Retsinas.

Most and least affordable
Affordability in Indianapolis, the 33rd largest metro area in the United States with 1.7 million people, was buoyed by fairly high median income of $65,100 and rock-bottom home prices. The median price for a home sold during the quarter was just $103,000, according to the National Association of Home Builders report.

Those prices, combined with reasonable mortgage interest rates, make home-buying in the area a snap. A buyer of a median-priced home putting 20% down would pay only about $450 a month in mortgage expenses.

But even though house buying costs are reasonable, the city's weakening economy meant it did not escape the foreclosure plague. More than 20,000 homes, representing nearly 3% of the city, received a foreclosure filing of some kind in 2008, the 26th highest rate in the nation.

Other most affordable towns were: Warren, Mich. (89.6%); Youngstown, Ohio (89.4%); and Detroit (89.3%).

In the New York City metro area, home prices took a steep dive during the quarter, to $455,000 from $500,000 three months earlier. But even that was not enough to dislodge the city from its rank as the most unaffordable metro area in the land.

Median income in the area is $63,000, less than in Indianapolis and, with home prices more than four times higher than in the Midwestern metropolis, only 13.9% of the homes sold there were affordable to median income families.

That was still a major improvement from two years ago, when only 5.1% of homes sold during the fourth quarter of 2006 were affordable. And New York households have been barely brushed by foreclosure so far with only 0.71% receiving some kind of foreclosure filing during 2008.

Other least-affordable metro areas included San Francisco at 20.6%, where affordability improved greatly from 5.7% during the second quarter of 2007; suburban Long Island, where 25.5% were affordable; and Los Angeles, where 26.9% were.

CNN

Missing billionaire found in Virginia

Missing billionaire found in Virginia

The FBI locates and officially serves papers to financier Robert Allen Stanford, who is accused of running a $9.2 billion investment fraud scheme.

(CNN) -- Federal agents have located financier Robert Allen Stanford and served him with papers accusing him and three of his companies of orchestrating a $9.2 billion investment fraud scheme, the FBI said Thursday.

Stanford, who was located in Fredericksburg, Virginia, has no criminal charges pending against him and was not taken into custody, FBI spokesman Richard Kolko said. But the Securities and Exchange Commission said Stanford was behind "a fraud of shocking magnitude," and the FBI served him a copy of the SEC complaint, Kolko said.

The FBI won't talk about a criminal investigation of Stanford's activities, but federal law enforcement officials familiar with the case leave no doubt that federal agents are investigating his financial dealings. Multiple officials indicated criminal charges are not imminent and would not discuss potential charges.

Stanford has arranged to give his passport to one of his attorneys who will offer it to federal authorities.

The FBI would not say whether Stanford is under surveillance, but said they expect to know his whereabouts. "He's not hiding from us at all," one official said.

CNN's efforts to reach Stanford or company representatives were unsuccessful. In September, Forbes magazine ranked him No. 205 in its "400 Richest Americans" article.

In a complaint filed Tuesday in federal court in Dallas, Texas, the SEC accused the financier's Stanford International Bank of using a network of financial advisers to sell about $8 billion of "certificates of deposit" to investors. The bank boasted of a unique investment strategy that it said had allowed it to reap double-digit returns on its investments for the previous 15 years, the SEC said.

The civil complaint alleged an additional scheme relating to $1.2 billion in sales.

The bank, based on the Caribbean island of Antigua, claims its network has $51 billion in deposits and assets under management or advisement, with more than 70,000 clients in 140 countries. But the allegations against Stanford and his companies have sparked runs on Stanford banks in Antigua and in Venezuela, where the government took over the local subsidiary after it recorded "extraordinary" withdrawals Tuesday and Wednesday, said Edgar Hernandez Behrens, Venezuela's superintendent of banks.

The SEC complaint also named James Davis, SIB's chief financial officer; Laura Pendergest-Holt, chief investment officer of Stanford Financial Group; and investment adviser Stanford Capital Management.

CNN

Μήνυση κατά της UBS από τις αμερικανικές αρχές

Μήνυση κατά της UBS από τις αμερικανικές αρχές

Μήνυση κατά της ελβετικής τράπεζας UBS υπέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι ζητώντας να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της από τις ΗΠΑ που διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης περίπου 52.000 Αμερικανοί πελάτες της διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα, αποκρύπτοντας τα στοιχεία αυτά από την αμερικανική IRS. Οι 20.000 περίπου από αυτούς τους λογαριασμούς περιείχαν μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες 32.000 είχαν μετρητά.

Η μήνυση ήρθε να ακολουθήσει τη συμφωνία της UBS με τις ομοσπονδιακές αρχές, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα καλείται να καταβάλλει το ποσό των 780 εκατ. δολ. σε πρόστιμα, ενώ δεσμεύθηκε παράλληλα νααποκαλύψει τα ονόματα ορισμένων πελατών της από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι δε θα ασκήσει διώξεις υπό τον όρο ότι η τράπεζα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, θα αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της, θα καταβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο και θα διακόψει την πρακτική της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε Αμερικανούς όπως είναι οι κρυφοί λογαριασμοί. Αν η τράπεζα αποκαλύψει τελικά τα ονόματα, θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές που παραβιάζεται το σχετικό απόρρητο επί ελβετικού εδάφους.

REPORTER.GR
Share |