Friday, February 20, 2009

Μήνυση κατά της UBS από τις αμερικανικές αρχές

Μήνυση κατά της UBS από τις αμερικανικές αρχές

Μήνυση κατά της ελβετικής τράπεζας UBS υπέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι ζητώντας να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της από τις ΗΠΑ που διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης περίπου 52.000 Αμερικανοί πελάτες της διατηρούσαν κρυφούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα, αποκρύπτοντας τα στοιχεία αυτά από την αμερικανική IRS. Οι 20.000 περίπου από αυτούς τους λογαριασμούς περιείχαν μετοχές, ενώ οι υπόλοιπες 32.000 είχαν μετρητά.

Η μήνυση ήρθε να ακολουθήσει τη συμφωνία της UBS με τις ομοσπονδιακές αρχές, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα καλείται να καταβάλλει το ποσό των 780 εκατ. δολ. σε πρόστιμα, ενώ δεσμεύθηκε παράλληλα νααποκαλύψει τα ονόματα ορισμένων πελατών της από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι δε θα ασκήσει διώξεις υπό τον όρο ότι η τράπεζα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, θα αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της, θα καταβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο και θα διακόψει την πρακτική της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε Αμερικανούς όπως είναι οι κρυφοί λογαριασμοί. Αν η τράπεζα αποκαλύψει τελικά τα ονόματα, θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές που παραβιάζεται το σχετικό απόρρητο επί ελβετικού εδάφους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |