Friday, February 20, 2009

Οριακές απώλειες για το αργό- Έκλεισε στα 39 δολ.

Οριακές απώλειες για το αργό- Έκλεισε στα 39 δολ.

Μετά από μια μέρα μετά τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων επτά εβδομάδων, το αργό κατέγραψε απώλειες σήμερα, στον απόηχο της πτώσης των κεφαλαιαγορών, που πιέζονται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η συνεχιζόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης επισκίασε τη χθεσινή κάμψη των αποθεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση του αργού ξεπέρασε το 5%, το συμβόλαιο Μαρτίου έκλεισε τελικά στα 38,94 δολάρια το βαρέλι, κατά 0,5% χαμηλότερα. Οι τιμές είναι κατά 12% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, η χθεσινή ανοδος ήταν αρκετή για να καταγραφεί ανοδος της τάξεως του 3,8%. Το πιο ισχυρό συμβόλαιο του Απριλίου υποχώρησε στα 39,48 δολάρια το βαρέλι, με πτώση της τάξεως του 0,4%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε πτώση 3 cents στα 41,96 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικό μερίδιο αγοραστών απορρόφησε σήμερα και ο χρυσός έναντι του αργού, ο οποίος μάλιστα έκλεισε μετά από 11 μήνες περίπου πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τριγμοί των κεφαλαιαγορών, προκαλούν ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν τους επενδυτές σε φειδωλούς, έως και αρνητικούς έναντι του αργού.

Η Barclays Capital «έκοψε» την μέση τιμή του αργού για το 2009 στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην πρόσφατη έκθεση της, από 71 δολάρια προηγουμένως, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που θα πλήξει καίρια την παγκόσμια ζήτηση για το «μαύρο χρυσό». Η ίδια τράπεζα αναμένει την παγκόσμια ζήτηση να υποχωρήσει στα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αναλυτών της Barclays, Paul Horsnell, η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να αναμένεται αφού ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η βάση του «σχηματιζόμενου» οικονομικού κύκλου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |