Saturday, February 21, 2009

Στο μάτι του κυκλώνα

Στο μάτι του κυκλώνα


Σε χαμηλά πολλών ετών βυθίστηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση που βαθαίνει συνεχώς θα αναγκάσει τις τράπεζες να ζητήσουν περισσότερη κρατική βοήθεια. Το κρίσιμο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες και η αίσθηση όλων είναι ότι θα κρατικοποιηθούν με τους μετόχους να «βγαίνουν εκτός παιχνιδιού».

Στη Wall Street, ο Dow Jones [.DJI] υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας δήλωσε ότι ορισμένες προβληματικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ρίχνοντας στο «μάτι του κυκλώνα» το χρηματοοικονομικό τομέα, με τις μετοχές των Citigroup και Bank of America να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά απώλειες 36%.

«Η αγορά δεν πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί κατάλληλο μάνατζερ για τις τράπεζες», επισημαίνουν αναλυτές.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατακρημνίστηκαν σε χαμηλά έξι ετών, με τους επενδυτές να απαλλάσσονται μαζικά από μετοχές και να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει με απώλειες 3,7% στις 735,74 μονάδες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο δείκτης υποχώρησε 7,6%, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί περισσότερο από 11%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |