Thursday, May 3, 2012

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκιαNAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 3 Μαϊου 2012 14:45

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εν μέσω νέων ανησυχιών για την οικονομία στην ευρωζώνη. Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εν μέσω νέων ανησυχιών για την οικονομία στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Το βλέμμα των αγορών στρέφεται πλέον στις υπόνοιες που ίσως αφήσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για νέα μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Οι αγορές πιέζουν την τράπεζα να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, η οποία έχει εισέλθει σε ύφεση και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα λιτότητας. Τα στελέχη της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα χαιρετίσουν τις προσπάθειες της Ισπανίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της, αλλά δεν αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα όπως την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μείωση 0,5% στην παραγωγικότητα α’ τριμήνου

ΗΠΑ: Μείωση 0,5% στην παραγωγικότητα α’ τριμήνου

Πτώση εμφάνισε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμβαδίζοντας με τη συρρικνούμενη οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, στους πρώτους τρεις μήνες του 2012, η παραγωγικότητα εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου υποχώρησε 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ το ανά μονάδα κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 2% την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, η κάμψη της παραγωγικότητας ήταν μικρότερη των προσδοκιών. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν εκτιμήσει ότι η παραγωγικότητα θα υποχωρούσε 0,8%, ενώ το κόστος εργασίας θα αυξανόταν κατά 2,7%. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η παραγωγικότητα είχε σημειώσει άνοδο 1,2% ενώ το κόστος εργασίας είχε αυξηθεί 2,7%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Απριλίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά27.000 στις 365.000 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο του 2011. Σημειώνεται πως ο αριθμός των αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 392 χιλ. από 388 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση κατά 10.000 στις 378 χιλ.

Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –αυξήθηκε κατά 750 στις 383.500. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Απριλίου κατά 53.000 στις 3,276 εκατ.

source: capital.gr

Επιβραδύνθηκε ο PMI υπηρεσιών στη Βρετανία

Επιβραδύνθηκε ο PMI υπηρεσιών στη Βρετανία

Λονδίνο (Dow Jones) – Ο βρετανικός κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία συνεχίζει να χάνει έδαφος. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit και του Chartered Institute of Purchasing and Supply, υποχώρησε στο 53,3 από το 55,3 το Μάρτιο. Τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από το 54,1 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του 50 υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα διευρύνεται. Ο δείκτης βρίσκεται υψηλότερα του 50 για 16 συνεχόμενους μήνες.

Ο κλάδος των υπηρεσιών είναι ο μοχλός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, καθώς αντιστοιχεί στο 76% του ΑΕΠ. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα τα επίσημα στοιχεία εμφάνισαν ότι οι επιδόσεις του δείκτης στο α΄ τρίμηνο του έτους ήταν απογοητευτικές. Συνολικά η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο α΄ τρίμηνο στέλνοντας την οικονομία ξανά πίσω σε τεχνική ύφεση. Όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας (κατασκευαστικός) τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια διαφωνία μεταξύ των PMIs για τον κλάδο των υπηρεσιών και για τα επίσημα στοιχεία, που στην καλύτερη, εμφανίζουν μικρή ανάπτυξη.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, δήλωσε πως με βάση τους purchasing managers που ερωτήθηκαν για την έρευνα του PMI, δεν φαίνεται ότι η οικονομία είναι σε ύφεση, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν αυξημένα επίπεδα νέων δραστηριοτήτων. «Αν και η ασθενέστερη ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών έρχεται ύστερα από παρόμοια επιβράδυνση στην μεταποίηση και στις κατασκευές, οι έρευνες για τον ΡΜΙ υποδηλώνουν ότι η οικονομία θα πρέπει να διευρυνθεί ξανά τον Απρίλιο και ότι τα πρόσφατα στοιχεία που κάνουν λόγο για μια επιβράδυνση στο α΄ τρίμηνο, θα αναθεωρηθούν τελικά για να εμφανίσουν ήπια ανάπτυξη», πρόσθεσε.

source: capital.gr

Visa: Αύξηση κερδών και εσόδων το β΄ τρίμηνο

Visa: Αύξηση κερδών και εσόδων το β΄ τρίμηνο

Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο η Visa, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν στα 1,29 δισ. δολ., ή 1,91 δολ. ανά μετοχή, από 881 εκατ. δολ., ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση σημείωσαν άνοδο στα 1,6 δολ. ανά μετοχή από 1,23 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 15% φτάνοντας τα 2,58 δισ. δολ. από 2,25 δισ. δολ. Από τη μεριά τους αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα ανά μετοχή κέρδη 1,51 δολ. και έσοδα 2,48 δισ. δολ.

source: capital.gr

Lufthansa: Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας

Lufthansa: Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας

Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ανακοίνωσε η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης κόστους και μια μέρα μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων των εκτιμήσεων ζημιών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται πως οι περικοπές αφορούν τον τομέα της διοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα έξοδα των διοικητικών υπηρεσιών σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 25%.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η επέκταση της συνεργασίας με την Germanwings. Την Τετάρτη, η Lufthansa ανακοίνωσε ζημιές της τάξης των 397 εκατ. ευρώ από ζημιές 507 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2011, με τους αναλυτές να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ζημιές 336 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Christoph Franz, ανέφερε πως «μπορούμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσουμε νέες εάν αναδιοργανώσουμε τις διοικητικές λειτουργίες και αποδεχτούμε τις απώλειες τώρα».

source: capital.gr

Αμετάβλητα αναμένονται τα ευρω-επιτόκια

Αμετάβλητα αναμένονται τα ευρω-επιτόκια

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδριάζει σήμερα εν μέσω νέων ανησυχιών για την οικονομία στην ευρωζώνη. Το βλέμμα των αγορών είναι, εξάλλου, στραμμένο σε υπόνοιες που ίσως αφήσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για νέα μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία.

 Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Οι αγορές πιέζουν την τράπεζα να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, η οποία έχει εισέλθει σε ύφεση και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα λιτότητας. Τα στελέχη της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα χαιρετίσουν τις προσπάθειες της Ισπανίας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της, αλλά δεν αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα όπως την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

source: naftemporiki.gr

Στο 10% η ανεργία

Στο 10% η ανεργία

Δεν έχουν τέλος οι απολύσεις στις επιχειρήσεις σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η ανεργία έφθασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ και σε διψήφιο νούμερο. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο το Μάρτιο του 2012 ανήλθε στο χειρότερο επίπεδο από το 1974, στο 10%. Τα εργασιακά δεδομένα παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση μετά τον Ιούλιο, όταν προέκυψε η καταστροφική έκρηξη στο Μαρί. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η οικονομία συρρικνώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, και οι πλείστες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση του 2012.

 Τα στοιχεία της Eurostat ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η ανεργία ενδέχεται να κυμανθεί σε επίπεδα πάνω του 9,5% που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο εκτιμά πάντως ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν δύσκολες και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2015. Το Φεβρουάριο του 2012 η ανεργία ανήλθε στο 9,8% έναντι 9,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι και κυρίως οι άνδρες. Το ποσοστό των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 28,8%.

Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε το Μάρτιο του 2012 στο 9,1% από 8,8% το Φεβρουάριο, ενώ των ανδρών στο 10,7% από 10,5% τον προηγούμενο μήνα. Τάσεις σταθεροποίησης στην ΕΕ Στην ΕΕ και στην ευρωζώνη η ανεργία παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης. Στην ΕΕ, η ανεργία παρέμεινε το Μάρτιο στο 10,2% όσο ήταν και το Φεβρουάριο και στην ευρωζώνη στο 10,9% από 10,8%. Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 24,8 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 17,4 εκ. να είναι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 193 χιλ. στην ΕΕ και κατά 169 χιλ. στην ευρωζώνη.

 Σε σχέση με το Μάρτιο του 2011, παρουσιάζεται αύξηση 2,1 εκ. στην ΕΕ και 1,7 εκ. στην ευρωζώνη. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία (4%), η Ολλανδία (5%), το Λουξεμβούργο (5,2%) και η Γερμανία 5,6%. Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία (24,1%) και η Ελλάδα (21,7% - τον Ιανουάριο του 2012).

source: stockwatch.com.cy

S&P: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε CCC από SD

S&P: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε CCC από SD

Σε ΄CCC΄ αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα η Standard & Poor΄s Ratings Services από ΄SD΄ (selective default) προηγουμένως. Το outlook είναι σταθερό, όπως ανακοίνωσε ο οίκος. Η Standard & Poor΄s αναβάθμισε επίσης την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ΄C΄ από ΄SD΄. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την ολοκλήρωση στις 25 Απριλίου της ανταλλαγής χρέους σε σχέση με τα κυβερνητικά ομόλογα ξένου δικαίου.

Τα κριτήρια της Standard & Poor’s προσδιορίζουν την έξοδο από το sovereign default ως την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, αν και όσοι δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή δεν έχουν πληρωθεί. "Ως συνέπεια, αποσύρουμε τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα που συμμετείχαν στην ανταλλαγή. Όσα δεν συμμετείχαν, θα παραμείνουν με την αξιολόγηση D μέχρι την επόμενη ημερομηνία πληρωμής στις 15 Μαΐου 2012, όπου και θα αναβαθμιστούν σε CCC εάν πληρωθούν ή θα παραμείνουν D εάν δεν πληρωθούν", αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αν και η ανταλλαγή χρέους έχει αμβλύνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις χρηματοδότησης, το χρέος της Ελλάδας παραμένει υψηλό. "Για να τοποθετήσει τη χρηματοπιστωτική της θέση σε ένα βιώσιμο δρόμο, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική σημαντικής μείωσης του ελλείμματος σε συνδυασμό με την συμφωνία στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Εκτός από τη μείωση του ελλείμματος, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα για να μειώσει το συνολικό φορτίο του χρέους ", αναφέρει η S&P.

Επισημαίνει ακόμη ότι η δημοσιονομική ενοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εν πολλοίς βασίζεται στις αυξήσεις των φόρων και στη βελτίωση της συγκέντρωσης των φόρων, σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και σε σημαντικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες. "Θεωρούμε ότι αυτή η προσαρμογή έχει ρίσκα υλοποίησης δεδομένης της πιθανής περαιτέρω επιδείνωσης του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος, το οποίο πιθανότατα θα καταλήξει σε κοινωνικές πιέσεις ", προειδοποιεί ο οίκος. Επιπλέον, τονίζει πως η προσαρμογή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη μετά από τις εκλογές της Κυριακής. Προσθέτει ότι τα επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, αν και δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αναμένεται να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια με τη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.

Ο οίκος προσθέτει ότι η αξιολόγηση ΄CCC΄ αντανακλά την πρόσφατη μείωση του κυβερνητικού χρέους μετά την αναδιάρθρωση, την υποχώρηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής αλλά και την αυξημένη μέση ωρίμανση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Αντανακλά επίσης –όπως προσθέτει – τις σημαντικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας που περιλαμβάνουν: - Τις αβέβαιες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. Μετά τη συρρίκνωση κατά 6,9% του ΑΕΠ το 2011 σε πραγματικούς όρους, ο οίκος περιμένει να συνεχιστεί η ύφεση το 2012 με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται περίπου 5% λόγω της μειωμένης ιδιωτικής ζήτησης και της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Ο οίκος αναφέρει ταυτόχρονα ότι η οικονομική ανάκαμψη θα λάβει χώρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εφόσον εφαρμοστούν πλήρως οι σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η δημοσιονομική συρρίκνωση θα υποχωρεί και θα ανακάμπτει σταδιακά η όρεξη για επενδύσεις. - Την αποδυνάμωση στην πολιτική συναίνεση για τις φιλόδοξες και σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Όπως σημειώνει ο οίκος η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. - Το μεγάλο, παρά το γεγονός ότι συρρικνώνεται, εξωτερικό έλλειμμα. Παρά την μεγάλη και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σημειώνει ο οίκος, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί ήπια στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 14,9% του ΑΕΠ το 2008, αντανακλώντας τις δομικές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία. Για το 2012 ο οίκος προβλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφωθεί κάτω από το 6% του ΑΕΠ. -

 Η S&P αναφέρει ακόμα ότι με ένα εκτιμώμενο 52% του ΑΕΠ έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2012, το ισοζύγιο του συστήματος Target2 της Τράπεζας της Ελλάδας με την ΕΚΤ παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, κάτι που δείχνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα σε χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα -Το υψηλό κυβερνητικό χρέος, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξησης της μέσης ωρίμανσης και τη μείωση του κόστους για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο οίκος εκτιμά το κυβερνητικό χρέος να διαμορφωθεί μεταξύ 160% και 170% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2015, ανάλογα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Ο οίκος προσθέτει τέλος ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από: -Ενα σχετικά υψηλό επίπεδο στο κατά κεφαλήν εισόδημα: Στα $26.700 έως τα τέλη του 2011, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες παρά τα διαδοχικά έτη ύφεσης που έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση από επίπεδα που ξεπερνούσαν τα $30.000 το 2008. -

Την υποστηρικτική πολιτική του χρηματοοικονομικού τομέα όπως αντανακλάται στα μέτρα σταθερότητας. Παρά τις σημαντικές μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα του χρηματοοικονομικού τομέα τα μέτρα αυτά έχουν περιορίσει τις πιέσεις στην εμπιστοσύνη προς τους εγχώριους θεματοφύλακες και αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο της αναδιάρθρωσης του χρέους.

source: capital.gr

Πτώση για το αργό μετά την αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλό 22 ετών

Πτώση για το αργό μετά την αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλό 22 ετών

Πτώση 0,9% σημείωσε η τιμή του αργού την Τετάρτη, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1990. Αναλυτές σχολίασαν πως η αγορά δεν αντανακλά πλήρως τα αδύναμα θεμελιώδη προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου καθώς αναμένει περαιτέρω σημάδια για το πού κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία.

Η τιμή του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε κατά 94 σεντς στα 105,22 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,84 εκατ. βαρέλια στα 375,864 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 2,1 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,009 εκατ. βαρέλια στα 209,721 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,9 εκατ. Τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 1,903 εκατ. βαρέλια στα 124,022 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 0,3 εκατ. Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 86% από 84,7% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 85,1%.

source: capital.gr

Σε χαμηλά πέντε μηνών το Χ.Α.

Σε χαμηλά πέντε μηνών το Χ.Α.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α. και μάλιστα με τζίρο. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα της 19ης Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν πέντε μήνες πίσω, στις 687 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα από την ταπεινωτική κατηγορία της χρεοκοπίας. Το νέο αυτό πέρασε στα “ψιλά” της αγοράς, αφού είναι έντονη η φημολογία ότι η κυβέρνηση μετά τις απαιτήσεις της τρόικας θα προχωρήσει στη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζών με τον όποιο τρόπο, έστω κι αν αυτό σημαίνει κρατικοποίησή τους.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά της τρόικα λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στην ανακεφαλαιοποίηση από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος “παρκαρισμένα” 18 δισ. ευρώ. Από την άλλη δεν είναι καθόλου καλά τα στοιχεία για την μεταποίηση στην Ευρώπη σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ που το αντίστοιχο μέγεθος κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις. Η βουτιά στο Χ.Α. συντελείται με τζίρο, ο οποίος διαμορφώνεται πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ. Μεγάλη και σήμερα είναι η βουτιά στις τράπεζες, με το Τ.Τ. να υποχωρεί στα 0,3690 ευρώκαι με ποσοστό 7,75%. ίδια εικόνα για τη Eurobank, που καταγράφει απώλειες πάνω από 6%, στα 0,5650 ευρώ και όγκο 1,029 εκατ. τεμάχια.

Πτώση 3,46% για την Πειραιώς, στα 0,2510 ευρώ και 1,640 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,77% για την Alpha, στο 1,02 ευρώ και 2,370 εκατ. τεμάχια και λιγότερο κατά 2,38% για την Εθνική, στο 1,64 ευρώ και 1,915 εκατ. τεμάχια. Σε ιστορικά χαμηλά οδεύει και πάλι η ΔΕΗ, στα 2,47 ευρώ, πτώση πάνω από 4% για τον ΟΤΕ ο οποίος δεν θα περιλαμβάνεται στους δείκτες της Morgan Stanley και πτώση άνω του 2% για την Coca Cola, το outlook της οποίας υποβαθμίζει η S&P. Η Coca Cola διαπραγματεύεται κάτω και από τα 14,70 ευρώ. Οριακή αντίδραση έχει βγει για τον ΟΠΑΠ και την Jumbo.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Σε ύψος - ρεκόρ η ανεργία

Ευρωζώνη: Σε ύψος - ρεκόρ η ανεργία

Στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη το Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία. Σε σχέση με το Φεβρουάριο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό είχε βρεθεί στο 10,9% το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1997. Στην ΕΕ-27, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,2%, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 24,8 εκατομμύρια. Εντός της ευρωζώνης, η ανεργία σημείωσε επίσης άνοδο στην Κύπρο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Πτώση σημείωσαν τα ποσοστά σε Αυστρία, Ιρλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία. Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία δεν έδωσε στοιχεία γα την Ελλάδα και την Εσθονία.

source: reporter.gr
Share |