Sunday, January 10, 2010

Γιατί το Ντουμπάι είναι καταδικασμένο να ανακάμψει;


Γιατί το Ντουμπάι είναι καταδικασμένο να ανακάμψει;



Όταν το εμιράτο του Ντουμπάι ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι το κρατικό επενδυτικό όχημα Dubai World θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση χρέους περίπου 26 δισ. δολαρίων, τα διεθνή χρηματιστήρια κλυδωνίστηκαν. Κι ενώ οι κεφαλαιαγορές ανέκαμψαν γρήγορα, η αξιοπιστία της ηγεσίας του Ντουμπάι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το οποίο πολλοί θεωρούν πως δύσκολα θα ανακάμψει.

Ωστόσο, αυτό που η παγκόσμια κοινότητα παραβλέπει είναι ότι το Ντουμπάι αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό εγχείρημα σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας. Πέρα από το ταπεινωτικό, όπως εξελίχθηκε, ζήτημα με το χρέος, το εμιράτο παραμένει το πιο δυναμικό επιχειρηματικό κέντρο στον Κόλπο και αποτελεί πρότυπο για τις γειτονικές του χώρες.

Σε μια περιοχή με συντηρητικές, αυταρχικές χώρες, στενά συνδεδεμένες με την ασταθή πορεία του πετρελαίου, το Ντουμπάι ξεχωρίζει για τη δημιουργία μιας ανοικτής οικονομίας που έχει διαφοροποιηθεί πολύ πιο πέρα από την ενέργεια. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του μεγέθους άλλων χωρών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, αυτή ήταν η πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εμιράτο υπερέβη τα όριά του και θα καταβάλει ένα βαρύ τίμημα. Το Ντουμπάι ήταν ένα από τα πρώτα κρατίδια στην περιοχή που επέτρεψε σε τρίτους να έχουν ιδιοκτησία, ανοίγοντας την αγορά ακινήτων του σε ξένες επενδύσεις το 2003, και δημιούργησε μια βιομηχανία ενυπόθηκων δανείων για τη χρηματοδότηση των αγορών τους.

Όμως οι χαλαροί κανόνες οδήγησαν σε άγρια κερδοσκοπία. Με τις τιμές των ακινήτων να ανεβαίνουν δραματικά κάθε χρόνο, οι επενδυτές έβγαλαν περιουσίες αγοράζοντας διαμερίσματα με χαμηλές προκαταβολές και πουλώντας τα γρήγορα. Στη συνέχεια, όταν ήρθε η πιστωτική κρίση, οι αγοραστές έφυγαν και οι κατασκευαστές είδαν τις ταμειακές τους ροές να στεγνώνουν. Αυτή που επλήγη περισσότερο ήταν η Nakheel, θυγατρική της Dubai World, που δημιούργησε το εμβληματικό Palm Island. Έχει περίπου 8 δισ. δολάρια χρέος και 13 δισ. δολάρια σε άλλες υποχρεώσεις όπως τιμολόγια από προμηθευτές, σύμφωνα με τη Barclays Capital.

Η ηγεσία του Ντουμπάι έχει μεγάλες ευθύνες καθώς δε χειρίστηκε σωστά την πρόσφατη κρίση. Τα σημάδια του προβλήματος του εμιράτου ήταν εμφανή για τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα, αλλά ο ηγεμόνας σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum δεν είχε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα. Τον Οκτώβριο, το Ντουμπάι συγκέντρωσε σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε νέους πόρους, μέσω ενός ισλαμικού ομολογιακού δανείου. Ερωτηθείς σχετικά με την ικανότητα του εμιράτου να πληρώσει τα χρέη του, ο Σεΐχης Mohammed δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Σας διαβεβαιώνω, είμαστε εντάξει."

Μέρος του προβλήματος είναι ότι, ενώ το Ντουμπάι είναι πιο ανοικτό από τις γειτονικές του χώρες, σίγουρα δεν είναι δημοκρατία δυτικού τύπου. Εξουσιάζεται από μια χούφτα ανθρώπους, ενώ η λήψη αποφάσεων και τα οικονομικά θέματα παραμένουν αδιαφανή. Αυτό γίνεται σαφές από την κρίση του χρέους. Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν γνώριζε για το χρέος του Ντουμπάι και ποιες κρατικές εταιρείες μπορεί να αντιμετώπιζαν πρόβλημα σε μια κρίσιμη στιγμή. "Το Ντουμπάι πρέπει να αγκαλιάσει γρήγορα τη διαφάνεια,’’ λέει ο Matthew Vogel, επικεφαλής ερευνητής αναδυόμενων αγορών της Barclays Capital στο Λονδίνο.


Ξεχωριστή επιχειρηματική κουλτούρα

Ωστόσο, το Ντουμπάι παραμένει ο πιο ευέλικτος παίκτης της περιοχής. Πρόκειται για μια ανεκτική και άνετη βάση για όσους αναζητούν μια θέση στον αραβικό κόσμο. Σήμερα Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, και άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή δουλεύουν μαζί στα ανώτερα κλιμάκια των μεγάλων εταιρειών. Οι μισθοί είναι υψηλοί, και δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι πολυτελείς πολυκατοικίες αφθονούν, και πολλές από αυτές είναι τα καταφύγια για διήμερες αποδράσεις κατοίκων των γειτονικών κρατών που συρρέουν στο Ντουμπάι για να απολαύσουν τα καλά εστιατόρια και μπαρ που είναι συχνά γεμάτα με διαθέσιμες νέες γυναίκες. Υπάρχουν επίσης διάσημα μέρη όπως η η τεχνητή πίστα του σκι, το ξενοδοχείο Burj Al Arab που έχει σχήμα πανιού και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Dubai που θα ανοίξει σύντομα.

Πέρα από τη λάμψη όμως, το Ντουμπάι είναι ένα μέρος όπου γίνεται σοβαρή δουλειά. Αν και η πόλη-κράτος έχει μόλις 1,6 εκατ. κατοίκους και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 80 δισ. δολαρίων, είναι η επιχειρηματική πύλη για μια περιοχή με οικονομία ύψους 1 τρισ. δολαρίων, εκατομμύρια πρόθυμους νέους καταναλωτές, και εκατοντάδες δισεκατομμύρια πετροδολάρια για επενδύσεις. Η Microsoft, η General Electric η Cisco καθώς και πολλοί άλλοι κολοσσοί έχουν καταφύγει στο Ντουμπάι, λόγω του ανοικτού πολιτισμού του, των υψηλών προδιαγραφών υποδομών του, και του επιχειρηματικού κλίματος το οποίο δε τους δημιουργεί προβλήματα.

Και σχεδόν κάθε μεγάλη τράπεζα είναι παρούσα στο Dubai International Financial Center, ένα συγκρότημα από γκρι γρανίτη με περίτεχνα σιντριβάνια χτισμένο σε αυτό που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν απλά έρημος. Το μεγάλο δέλεαρ είναι η αναδυόμενη αγορά των ισλαμικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα 1 τρις δολάρια. "Το Ντουμπάι θα συνεχίσει να βάζει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη", λέει ο Michael Geoghegan, CEO της HSBC, του μεγαλύτερου δανειστή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 611 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια προς την Dubai World. "Είμαι πεπεισμένος ότι το Ντουμπάι και τα ΗΑΕ θα ξεπεράσουν οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα ζητήματα αντιμετωπίζουν."

Πρότυπο μοντέλο

Οι τοπικές εταιρείες του Ντουμπάι έχουν επίσης προχωρήσει. Η Emirates, η αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε με απόφαση της οικογένειας Maktoum το 1985 με κεφάλαιο 10 εκατ. δολαρίων, είναι σήμερα στους 10 πρώτους αερομεταφορείς στον κόσμο. Η Abraaj Capital, ένας ανεξάρτητος όμιλος τοπικών και Σαουδάραβων επενδυτών, έχει εξελιχθεί σε ηγετική εταιρεία private equity της περιοχής.

Η επιτυχία του Ντουμπάι δεν έχει περάσει απαρατήρητη στη γειτονιά, με τα άλλα κρατίδια να ακολουθούν τα βήματά του. Το Κατάρ προωθεί το δικό του οικονομικό κέντρο. Το Αμπού Ντάμπι έχει ανακοινώσει μια κοινοπραξία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με την GE ύψους 8 δισ. δολαρίων. Και προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε μια πολυτελέστερη εκδοχή του Ντουμπάι με ακόμη πιο φανταχτερά ξενοδοχεία, μαγαζιά και μουσεία. Ακόμα και η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία μαθαίνει από το Ντουμπάι, ανοίγοντας το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε δυτικές επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Morgan Stanley και Deutsche Bank.

Αυτές οι χώρες διαβλέπουν στο Ντουμπάι την ευκαιρία να προχωρήσουν πέρα από την πετρελαϊκή οικονομία που τους έχει δώσει πλούτο, αλλά κάνουν ελάχιστα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η περιοχή του Κόλπου έχει εκατομμύρια νέων, υποαπασχολούμενων ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι από τους πιο ταλαντούχους έχουν καταφύγει στο Ντουμπάι, όπου συναντούν μια πιο αξιοκρατική κουλτούρα που φαινομενικά προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες.

Δύσκολες επιλογές

Ενώ οι γείτονες του Ντουμπάι θέλουν να μιμηθούν την επιτυχία του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαιτήσουν ευθύνες για την πρόσφατη αναταραχή. Τα ΗΑΕ, μια ομοσπονδία επτά πόλεων-κρατών που κυβερνώνται από μονάρχες, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενα οικονομικά από το Αμπού Ντάμπι, με το Ντουμπάι να αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο. Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση στο μέλλον να υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες, καθώς λέγεται πως ορισμένοι στο Αμπού Ντάμπι θα ήθελαν το Ντουμπάι να πληρώσει δίνοντας τα ποσοστά του σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Μέχρι να λυθούν αυτά τα θέματα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για το Ντουμπάι να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για να συνεχίσει την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων και άλλων μεγάλων έργων υποδομής που βοήθησαν στην ανάπτυξή του. Ήδη οι επιχειρήσεις του εμιράτου λένε πως η πρόσβασή τους σε τραπεζικές πιστώσεις είναι δυσχερής και πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Ο σεΐχης Μοhammed μπορεί να βρεθεί υπό τον έλεγχο των γειτόνων του στο Αμπού Ντάμπι λόγω των λαθών του στην τρέχουσα κρίση. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι τα πορτραίτα του που βρίσκονται σε εμφανή σημεία σε ολόκληρο το Ντουμπάι έχουν αντικατασταθεί από πίνακες που τον δείχνουν μαζί με τον ηγέτη του Αμπού Ντάμπι, σείχη Khalifa.

Μην ξεγράφετε το Ντουμπάι

Πλέον, το εμιράτο σίγουρα θα ξεχάσει ορισμένες από τις υπερβολές του. Η πόλη-κράτος έχει "συνειδητοποιήσει πως το θέμα πλέον δεν είναι να κατασκευάσει το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο,’’ λέει ο Saud Masud, επικεφαλής έρευνας της ελβετικής τράπεζας UBS. "Τώρα πρόκειται για την κληρονομιά του Ντουμπάι και το μακροπρόθεσμο μέλλον του. Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια-ομολογουμένως το μελανό σημείο του οικονομικού μοντέλου του Ντουμπάι.

Είναι επίσης δύσκολο το Ντουμπάι να χάσει το ρόλο του ως ο κύριου επιχειρηματικού κόμβου της περιοχής. Είναι αλήθεια ότι η Ντόχα του Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι και ακόμη και η Σαουδική πρωτεύουσα, το Ριάντ, έχουν κάποιες επιτυχίες στην προσέλκυση τραπεζικών και άλλων δραστηριοτήτων. Με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, θα είναι σε θέση να γεφυρώσουν το χάσμα με τις υποδομές του Ντουμπάι. Παρ΄ όλα αυτά λίγοι ξένοι θα θελήσουν να εγκατασταθούν σε αυτά τα μέρη, που δεν θέλουν να φιλοξενήσουν αλλοδαπούς που έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Ενώ τα σημερινά προβλήματα του Ντουμπάι μπορεί να είναι σοβαρά, η βιωσιμότητα του οικονομικού μοντέλου του κρατιδίου παραμένει υγιής. Η ζήτηση για επιχειρηματικές υπηρεσίες μπορεί τώρα να είναι μειωμένη, αλλά σίγουρα θα ανακάμψει μετά την πιστωτική κρίση. "Μην ξεγράφετε το Ντουμπάι,’’ δηλώνει ο συνιδρυτής του Carlyle Group, David Rubenstein. "Έχει υποδομή παγκόσμιας κλάσης, μια δεξαμενή ταλέντων υψηλής ποιότητας, και θα εξακολουθήσει να είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο για τις επόμενες δεκαετίες." Η Σιγκαπούρη, η οποία χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης για το Ντουμπάι, έμαθε από την κατάρρευση το 1997-1998 και αναδύθηκε πολύ ισχυρότερη. Το Ντουμπάι έχει επίσης την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη του και να πάει πάλι ψηλά.

capital.gr

Κατάρρευση μικρής τράπεζας στις ΗΠΑ

Κατάρρευση μικρής τράπεζας στις ΗΠΑ



Μια μικρή τράπεζα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον έγινε η πρώτη που κατέρρευσε στις ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή επιχείρηση διασφάλισης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC), που επέχει και ρόλο ρυθμιστικής αρχής του τομέα.

Η Horizon Bank είχε πόρους ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και 1,1 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, τα οποία ανέλαβε να καλύψει και να διαχειριστεί η Washington Federal Savings and Loan Association (Σιάτλ), ανακοίνωσε η FDIC. Η Horizon είχε 8 υποκαταστήματα που θα μετατραπούν σε υποκαταστήματα της Washington Federal Savings.

Η FDIC εκτίμησε ότι το κόστος για το δικό της ταμείο ασφάλισης των καταθέσεων θα περιοριστεί στα 540 εκατ. δολάρια.

Η Horizon προστέθηκε στις 140 τράπεζες που έκλεισαν το 2009, πολλές εξ αυτών εξ αιτίας των δανείων που δεν αποπληρώνονταν, συμβάλλοντας στην ύφεση. Ο αριθμός ήταν ο υψηλότερος από την κρίση των δανείων του 1992, όταν είχαν κλείσει 181 τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Το 2008 κατέρρευσαν 25 τράπεζες ενώ μόλις 3 είχαν κλείσει το 2007. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι έκλεισαν την Kern Central Credit Union στο Μπέικερσφιλντ, στην Καλιφόρνια. Επρόκειτο για μια τράπεζα με τρία υποκαταστήματα που εξυπηρετούσε σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενους σε φάρμες.

euro2day.gr

Retail Sales, Production Probably Climbed: U.S. Economy Preview


Retail Sales, Production Probably Climbed: U.S. Economy Preview


Jan. 10 (Bloomberg) -- Consumers probably took advantage of holiday discounts in December and manufacturers churned out more goods, pointing to a U.S. economy poised to sustain the expansion into 2010, economists said before reports this week.

Sales at retailers rose 0.5 percent last month, the third consecutive increase, according to the median forecast of 57 economists surveyed by Bloomberg News ahead of Commerce Department figures due Jan. 14. The nation’s factories, mines and utilities increased production by 0.6 percent, another report may show.

A 10 percent unemployment rate and additional job losses prompted Americans to stretch their buying power last month, benefiting discounters such as TJX Cos. and Sears Holdings Corp.’s Kmart division. Combined with improving demand from overseas and the need to replenish depleted stockpiles, gains in manufacturing will probably help the economy keep growing.

“The holiday shopping season was better than expected,” said Julia Coronado, a senior economist at BNP Paribas in New York. “Production is ramping up, trade is growing fairly rapidly and the consumer has returned to spending.”

Auto dealers were among the merchants with reason to cheer last month. Vehicles sales climbed in December for a third consecutive month, defying forecasts that the expiration in August of government incentives to trade in older models for more fuel-efficient vehicles would cause buyers to retreat.

Broad-Based Gains

Excluding automobiles, sales probably rose 0.3 percent, the fourth increase in the last five months, according to the survey median.

A surge of online shopping and discount hunting after the East Coast snowstorm snarled sales the weekend before Christmas lifted December comparable-store sales 3 percent, the biggest gain since April 2008, Retail Metrics said Jan. 7.

“We believe consumers will remain focused on value as the economy improves,” Carol Meyrowitz, chief executive officer of TJX, said Jan. 7 after the operator of T.J. Maxx and other low- priced apparel retailers reported December sales were up 21 percent over the same period a year earlier.

Sears, the largest U.S. department-store chain, last week issued a fourth-quarter profit forecast that exceeded analysts’ estimates. December sales at stores open at least a year rose 0.4 percent companywide, helped by a 5.3 percent increase at its Kmart division that reflected improving demand for toys, clothing and home goods.

Payrolls Fall

Last week’s unemployment report serves as a reminder that the labor market has yet to recover in step with the economy. The U.S. lost 85,000 jobs in December and the unemployment rate held at 10 percent for a second month, the figures showed. Joblessness reached a 26-year high of 10.1 percent in October.

Improving global sales and lean inventories are prompting manufacturers such as Caterpillar Inc. to speed up assembly lines. Industrial production expanded in December after increasing 0.8 percent the month before, according to the median forecast before the Jan. 15 release from the Federal Reserve.

As the economy recovered, the Standard & Poor’s 500 Index rose 0.5 percent in December, capping a 23 percent gain for all of 2009. The gains continued in 2010, with the index rising 2.7 percent last week.

Gains in consumer spending and business investment in inventories and new equipment probably also caused imports to rise, economists project a Jan. 12 report from the Commerce Department will show. The trade gap in November probably widened to $34.6 billion from $32.9 billion the prior month, according to the survey median.

Consumers may also be turning more confident. The Reuters/University of Michigan preliminary sentiment index for January, due Jan. 15, probably rose to 74, the highest level in two years, the survey showed.

Consumer prices in December probably climbed 0.2 percent in December, the smallest increase in three months, according to economists surveyed before a Labor Department report on Jan. 15. Excluding food and energy, prices probably rose 0.1 percent after no change, showing price pressures are muted.



Bloomberg Survey

================================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
Trade Balance $ Blns 1/12 Nov. -32.9 -34.6
Federal Budget $ Blns 1/13 Dec. -51.8 -92.0
Retail Sales MOM% 1/14 Dec. 1.3% 0.5%
Retail ex-autos MOM% 1/14 Dec. 1.2% 0.3%
Initial Claims ,000’s 1/14 9-Jan 434 435
Cont. Claims ,000’s 1/14 2-Jan 4802 4750
Import Prices MOM% 1/14 Dec. 1.7% 0.0%
Import Prices YOY% 1/14 Dec. 3.7% 8.6%
Business Inv. MOM% 1/14 Nov. 0.2% 0.2%
CPI MOM% 1/15 Dec. 0.4% 0.2%
Core CPI MOM% 1/15 Dec. 0.0% 0.1%
CPI YOY% 1/15 Dec. 1.8% 2.8%
Core CPI YOY% 1/15 Dec. 1.7% 1.8%
Empire Manu. Index 1/15 Jan. 2.6 12.0
Ind. Prod. MOM% 1/15 Dec. 0.8% 0.6%
Cap. Util. % 1/15 Dec. 71.3% 71.7%
U of Mich Conf. Index 1/15 Jan. P 72.5 74.0
================================================================

bloomberg
Share |