Thursday, September 2, 2010

Τέλος στο "θριλερ" HP-Dell- 3Par


Τέλος στο "θριλερ" HP-Dell- 3Par

Με μία κίνηση – ματ, αυξάνοντας την πρόταση εξαγοράς της 3Par, η Hewlett-Packard έβγαλε εκτός συναγωνισμού τη Dell στη διεκδίκηση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων. Η HP κατέθεσε προσφορά 33 δολαρίων στη 3Par, έναντι 32 δολαρίων που ήταν η τελευταία προσφορά της Dell, λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της 3Par.

source: reporter.gr

Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Ανεβαίνει επικίνδυνα ο πληθωρισμός στην Κύπρο με τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα να ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να αντικρούσει την κριτική που δέχεται για την ακρίβεια. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον Αύγουστο στο 3,24%, στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

Η απότομη αναρρίχηση του πληθωρισμού κινδυνεύει να ανατρέψει τις αμυδρές τάσεις ανάκαμψης που παρουσιάζει η οικονομία, πλήττοντας το καταναλωτικό κλίμα και επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά με αυξημένο κόστος ΑΤΑ.

Η νέα αύξηση στις τιμές τον Αύγουστο αποδίδεται στην ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,78%.

Αυξητικές πιέσεις στις τιμές είχε και ο τομέας των καυσίμων που επηρεάζει τον ηλεκτρισμό, τη στέγαση, την ύδρευση και το υγραέριο. Οι τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία έκαναν άλμα 7,7% τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των φόρων κατανάλωσης τον Ιούνιο δίνει αφορμή για αλυσιδωτές αυξήσεις σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Αυξημένες κατά 5,07% ήταν και οι τιμές στον τομέα της εκπαίδευσης και 2,01% στον τομέα των μεταφορών, που επίσης επηρεάζεται από τις τιμές των καυσίμων.


Μικρές μειώσεις 0,76% και 0,12% αντίστοιχα καταγράφηκαν στις τιμές αναψυχής και πολιτισμού και του τομέα επίπλωσης, οικιακού εξοπλισμού και προϊόντων καθαρισμού. Κατά 0,06% χαμηλότερες ήταν και οι τιμές στις επικοινωνίες.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2010, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,82%, αφού οι πλείστες από τις αυξήσεις στα τρόφιμα επιβλήθηκαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τη Cystat, η μηνιαία αύξηση οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών, φρέσκων φρούτων, του ψωμιού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αεροπορικών ναύλων, των πετρελαιοειδών και ορισμένων ειδών ένδυσης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αύξηση εργοστασιακών παραγγελιών Ιουλίου


ΗΠΑ: Αύξηση εργοστασιακών παραγγελιών Ιουλίου 0,1% (εκτ. +0,2%)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Αύξηση 5,2% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο

source: capital.gr

Gazprom: Τριπλάσια και υψηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη του τριμήνου


Gazprom: Τριπλάσια και υψηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη του τριμήνου


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)-- Η ρωσική OAO Gazprom (GAZP.RS), η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, κατέγραψε μεγαλύτερη της τριπλάσιας αύξηση στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, από την ενίσχυση στους όγκους λόγω του κρύου καιρού στις κύριες εξαγωγικές της αγορές και των υψηλότερων κερδών σε εγχώρια βάση.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ανήλθαν στα 314,63 δισ. ρούβλια (10,22 δισ. δολ.), σε σχέση με τα 119,14 δισ. ρούβλια κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο ίδιο διάστημα τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους και περιλαμβάνουν τα δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν στα 324,44 δισ. ρούβλια σε σχέση με τα 125,35 δισ. ρούβλια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη ήταν υψηλότερα των 300 δισ. ρουβλιών που είχαν εκτιμήσει αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι πωλήσεις για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 14% στα 956,82 δισ. ρούβλια, από τα 837,16 δισ. ρούβλια ένα χρόνο πριν, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο ενισχύθηκε εξαιτίας του κρύου στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Οι αναλυτές περίμεναν οι πωλήσεις να διαμορφωθούν στα 915 δισ. ρούβλια.

Σημειώνεται πως η Gazprom προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, παρόλο που το μερίδιο αγοράς της υποχώρησε το προηγούμενο έτος εξαιτίας της εισροής εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 339,30 δισ. ρούβλια στο πρώτο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 282,59 δισ. ρούβλια ένα χρόνο πριν.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 6.000 στις 472.000 ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 3.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 478.000 από 473.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 2.500 στις 485.500. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου κατά 23.000 στις 4.456.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μειωμένη η παραγωγικότητα του β’ τριμήνου


ΗΠΑ: Μειωμένη η παραγωγικότητα του β’ τριμήνου


Πτώση μεγαλύτερη των προκαταρκτικών εκτιμήσεων εμφάνισε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας συρρικνώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η παραγωγικότητα υποχώρησε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει προσδοκίες για πτώση κατά 1,9%. Σημειώνεται πως το υπουργείο, στα προκαταρκτικά του στοιχεία για την παραγωγικότητα του β΄ τριμήνου είχε εκτιμήσει κάμψη της τάξης του 0,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο το μέγεθος της παραγωγικότητας είχε ενισχυθεί κατά 3,9%.

Επιπλέον, για το διάστημα του δευτέρου τριμήνου το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 1,1%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε υποχωρήσει 4,6%.

source: capital.gr

RBS: Απολύει επιπλέον 3.500 εργαζόμενους


RBS: Απολύει επιπλέον 3.500 εργαζόμενους

Την είδηση για νέες περικοπές 3.500 εργατικών θέσεων επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Royal Bank of Scotland.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα που ελέγχεται από το δημόσιο, πρόκειται να κλείσει και 10 γραφεία, προκειμένου να μειώσει το κόστος.

Οι περικοπές στην τεχνολογία και στα διοικητικά κόστη, θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο εργοστασίων στη Βρετανία,, μεταξύ των οποίων στο Λιντς, στο Μπόλτον, και στο Μπραντφορντ τους επόμενους 12 μήνες, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι μειώσεις φέρνουν το συνολικό αριθμό των περικοπών των βρετανικών θέσεων από την τράπεζα σε περισσότερες από 20.000, από όταν ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας πριν από δύο χρόνια ο Stephen Hester.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου η κατά 83% ελεγχόμενη από το δημόσιο τράπεζα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το κλείσιμο 14 γραφείων, στην ασφαλιστική της μονάδας.

Αναλυτές σχολίασαν την είδηση ως «ιστορία τρόμου».

source: capital.gr

AIG: Αίτηση εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ κατέθεσε η θυγατρική AIA Group


AIG: Αίτηση εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ κατέθεσε η θυγατρική AIA Group


Αίτηση εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέθεσε η θυγατρική της AIG, AIA Group, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η AIA υπέβαλε την αίτηση A1 Form, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την IPO η AIA αναμένεται να αντλήσει 15 δισ. δολ. έως 20 δισ. δολ.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ενίσχυση 1% του ΑΕΠ β’ τριμήνου


Ευρωζώνη: Ενίσχυση 1% του ΑΕΠ β’ τριμήνου

Η μεγαλύτερη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης από τις αρχές της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2007 βοήθησε στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο.

Στα δεύτερα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η Eurostat, επιβεβαίωσε ανάπτυξη κατά 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στο 1,9% από το 1,7% προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως τόσο η μηνιαία όσο και η ετήσια εκτίμηση θα παρέμεναν αμετάβλητες. Σημειώνεται πως η επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν η ταχύτερη σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η ενίσχυση πυροδοτήθηκε από την άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη από την κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2007.


source: capital.gr

Κομισιόν: Σχέδιο "πάταξης" του short selling


Κομισιόν: Σχέδιο "πάταξης" του short selling

Κανονισμό με τον οποίο οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να απαγορεύουν τις επιθετικές ανοιχτές πωλήσεις μετοχών και τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις CDS και κρατικών ομολόγων για διάστημα τριών μηνών ή περισσότερο, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ο στόχος του κανονισμού είναι να αντιμετωπίσει τους διαπιστωμένους κινδύνους χωρίς όμως να περιορίζει τα οφέλη των ανοιχτών πωλήσεων για την ποιότητα και την αποδοτικότητα των αγορών,» αναφέρει το σχέδιο νόμου το οποίο έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, η Chantal Hughes, εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Michel Barnier, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε πως το σχετικό προσχέδιο δεν είναι οριστικό και πως η Κομισιόν ακόμα εξετάζει το θέμα.

Ειδικοί τονίζουν πως ένας Ευρωπαϊκός νόμος για το θέμα μπορεί να εγκριθεί ώστε να αποφευχθούν οι μονομερείς κινήσεις όπως της Γερμανίας, η οποία το Μάιο απαγόρευσε τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις συγκεκριμένων γερμανικών μετοχών και κρατικών ομολόγων και CDS.

Η νέα ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τις αγορές (ESMA), η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο, θα έχει την εξουσία να επιβάλει έκτακτα μέτρα όπως απαγορεύσεις στις ανοιχτές πωλήσεις για διάστημα τριών μηνών. Η ισχύς της απαγόρευσης θα μπορεί να επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες.

To μέτρο θα καλύπτει όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως μετοχές, κρατικά ομόλογα και CDS όπως και παράγωγα που συνδέονται με κρατικά ομόλογα.

Η παγκόσμια ένωση των Hedge Funds χαιρέτισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, λέγοντας πως θα βάλει τέλος στη ρυθμιστική αβεβαιότητα, αλλά αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε απαγόρευση.

Παράλληλα, το Reuters υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις της ESMA θα μπορούν να ανατρέπουν αντίστοιχες αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

«Οποιαδήποτε δράση της ESMA σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις θα έχει προτεραιότητα έναντι των δράσεων των εθνικών αρχών, αν υπάρχει ασυμφωνία,» αναφέρει το προσχέδιο νόμου.

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο στις 15 Σεπτεμβρίου.

source: capital.gr

Marfin: Διατηρεί την τιμή στόχο των 1,90 ευρώ η Deutsche Bank


Marfin: Διατηρεί την τιμή στόχο των 1,90 ευρώ η Deutsche Bank

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του και διατηρεί τη σύσταση διακράτησης και την τιμή στόχο των 1,90 ευρώ.

Η τάση δείχνει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αντέχουν, τα άλλα έσοδα ήταν μειωμένα και πως αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο οίκος προχώρησε σε οριακές αλλαγές στις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2010-12. Αύξησε την εκτίμησή του για τα καθαρά έσοδα από τόκους και μείωσε την εκτίμηση για τα άλλα έσοδα.

Τονίζει τις αναφορές της διοίκησης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης περί σταθεροποίησης στο τρίτο τρίμηνο των εκροών καταθέσεων στην Ελλάδα και περί ανθεκτικότητας των καθαρών εσόδων από τόκους. Η μετοχή διαπραγματεύεται με 40% discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά το ρίσκο εντοπίζεται στην ποιότητα του ενεργητικού και στις μακροοικονομικές συνθήκες.

source: reporter.gr

Κάμψη 0,9% των τιμών κατοικίας στη Βρετανία


Κάμψη 0,9% των τιμών κατοικίας στη Βρετανία

Μείωση της τάξης του 0,9% κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατά το μήνα Αύγουστο, έναντι των επιπέδων του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Nationwide Building Society. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2009 όπου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία σημειώνουν υποχώρηση για δύο διαδοχικούς μήνες.

source: reporter.gr
Share |