Thursday, September 2, 2010

Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Πληθωριστικό σοκ στην αγορά


Ανεβαίνει επικίνδυνα ο πληθωρισμός στην Κύπρο με τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα να ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να αντικρούσει την κριτική που δέχεται για την ακρίβεια. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον Αύγουστο στο 3,24%, στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

Η απότομη αναρρίχηση του πληθωρισμού κινδυνεύει να ανατρέψει τις αμυδρές τάσεις ανάκαμψης που παρουσιάζει η οικονομία, πλήττοντας το καταναλωτικό κλίμα και επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά με αυξημένο κόστος ΑΤΑ.

Η νέα αύξηση στις τιμές τον Αύγουστο αποδίδεται στην ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,78%.

Αυξητικές πιέσεις στις τιμές είχε και ο τομέας των καυσίμων που επηρεάζει τον ηλεκτρισμό, τη στέγαση, την ύδρευση και το υγραέριο. Οι τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία έκαναν άλμα 7,7% τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των φόρων κατανάλωσης τον Ιούνιο δίνει αφορμή για αλυσιδωτές αυξήσεις σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Αυξημένες κατά 5,07% ήταν και οι τιμές στον τομέα της εκπαίδευσης και 2,01% στον τομέα των μεταφορών, που επίσης επηρεάζεται από τις τιμές των καυσίμων.


Μικρές μειώσεις 0,76% και 0,12% αντίστοιχα καταγράφηκαν στις τιμές αναψυχής και πολιτισμού και του τομέα επίπλωσης, οικιακού εξοπλισμού και προϊόντων καθαρισμού. Κατά 0,06% χαμηλότερες ήταν και οι τιμές στις επικοινωνίες.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2010, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,82%, αφού οι πλείστες από τις αυξήσεις στα τρόφιμα επιβλήθηκαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τη Cystat, η μηνιαία αύξηση οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών, φρέσκων φρούτων, του ψωμιού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αεροπορικών ναύλων, των πετρελαιοειδών και ορισμένων ειδών ένδυσης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |